Служебен кабинет и вицепрезидент били излишни за Плевнелиев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10692175 Служебен кабинет и вицепрезидент били излишни за Плевнелиев Служебен кабинет и вицепрезидент били излишни за Плевнелиев www.24chasa.bg
Президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев присъстваха на дискусия със студенти на СУ на тема ролята на словото на държавния глава.
Президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев присъстваха на дискусия със студенти на СУ на тема ролята на словото на държавния глава. СНИМКА: Велислав Николов

В последния момент се сетили да поканят Първанов на клетвата на Радев

Служебното правителство и вицепрезидентът са излишни фигури в конституцията. Този коментар направи в четвъртък пред студенти бившият президент Росен Плевнелиев. Той и предшественикът му на поста Георги Първанов говориха пред студенти политолози от Софийския университет.

“В нито една развита демокрация няма такова нещо като вицепрезидент и няма нужда да има. Освен това той стои странно в конституцията”, обясни Плевнелиев.

Премиерът Кирил Петков възможно по-скоро да се разграничи от президента Румен Радев, с което да покаже, че не е под “влияние на силния на деня”, призова още той.

“Конституцията е обърната с главата надолу. Изключително ненормална ситуация. Дясната ръка на президента Радев е министър на отбраната, лявата му ръка е негов министър на вътрешните работи, министърът му на външните работи не знаеше къде е сградата на външното министерство. Министърът на финансите е служебен негов министър”, каза Плевнелиев.

Той призова премиера да даде и ясен срок, че страната ни ще влезе в еврозоната до 2 години.

“Ако изпуснем срока 1 януари 2024 г., няма да влезем никога в еврозоната”, допълни той. По думите му приобщаването ни към зоната ще спомогне за борбата с корупцията и финансовите злоупотреби, защото така над българските институции пряко ще са европейските.

“Държавният глава не е споменал вече 6-а година думичката “еврозона”, разкритикува Радев бившият президент.

И Първанов, и Плевнелиев не присъстваха на клетвата на Румен Радев в парламента ден по-рано. Първанов получил поканата часове преди събитието и вече имал друг ангажимент, но пожела на Радев да спази словото си пред депутатите. Плевнелиев пък имал покана 3 дни по-рано, но решил да не участва, защото още в първия мандат видял, че Радев не спазва законите и конституцията, в които се кълне.

“За мен това е малко като да предадеш децата си. Не исках да присъствам на събитие, облечено в усещането за лъжа”, коментира Плевнелиев.

Вместо да коментира президента, Георги Първанов бе активен в обсъждането със студентите на темата за Северна Македония.

“Ако това е стъпка към връщането на доверието, няма нищо лошо в това. Тепърва предстои да върнем доверието помежду си, тепърва предстои да решаваме проблемите. Трябява да се формулира ново понятие за общата история, което да се запише в анекс в договора за добросъседство и то да звучи така: “Общата история означава, че от Средновековието през Възраждането до първите десетилетия на XX век населението от двете страни на сегашната граница има единно българско национално самосъзнание. Днес те имат различно самосъзнание и ние признаваме тази различност”, предложи Първанов. Той обаче останал смутен от “скептичното отношение към премиера Петков” на президента Пендаровски, които прозвучали “недомакински”.

Нужни са реформи в Скопие, които да покажат, че там се уважават европейските ценности, посочи Росен Плевнелиев, но приветства визитата на Петков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Петър Чолаков

Дали няма да осъмнем с управление на "Възраждане", "Български възход" и БСП?

Александър Андреев 
Снимка: DW

Най-значимият принос на българите към човешката цивилизация

Владимир Путин

Путинизмът е две в едно: микс от комунизъм и нацизъм

Негово светейшество Патриарх Неофит СНИМКА: Архив

Патриарх Неофит: Църквата и страната ни са оцелели заради писмеността, духовността и културата

Румен Радев

Румен Радев: Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели

Володимир Зеленски

Пукнатината между Русия и Украйна разделя не само две държави, но и две поколения

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave