168 часа: Кирил Петков преди 15 г.: Опасно е бордът да се срине

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10691686 168 часа: Кирил Петков преди 15 г.: Опасно е бордът да се срине 168 часа: Кирил Петков преди 15 г.: Опасно е бордът да се срине www.24chasa.bg
Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Пише курсовата си работа в Харвард в екип с още петима души, рекламират го като етнически българин, работил и учил в страната

Според Кирил Петков най-голямата опасност пред страната ни е валутният борд да се срине. Това пише в курсовата му работа от Харвард през май 2007 г. на тема "Българският клъстер за облекло. Микроикономика на конкурентоспособността" и е в сътрудничество с още петима души - проф. Майкъл Портър, проф. Крисчън Кетълс, Патрис Клаус, Мая Хорий и Джеймс Саймънс.

Проблемът, изтъкнат в документа, е, че банки от еврозоната, които очакват валутният борд да премине плавно към приемане на еврото при текущите валутни курсове,

масово са отпуснали кредити на

българите в евро

"Това осигурява реален достъп до отрицателни лихви, тъй като българската инфлация е 7,3%, а лихвените проценти в евро са 3,75%", пише в курсовата работа от 2007 г. Прави се изводът, че тези евтини кредити са изиграли своята положителна роля, като са помогнали за покупателната способност и инвестициите. Но при срив на борда кредитите в евро за левови активи ще доведат до икономически проблеми. Подобни опасения са изказвали и други икономисти, но засега няма изгледи да се случи до приемането на общата валута в ЕС през 2024 г.

Перспективата за включването ни в еврозоната и кризата заради пандемията накара много наши сънародници да се върнат у нас. Завършвайки Харвард, Кирил Петков се е подготвял за подобна стъпка и е потърсил данни дали има и други като него, тъй като към онзи момент страната ни тъкмо е влязла в Европейския съюз. В курсовата му работа пише, че все повече млади и българи на средна възраст избират отново да живеят и работят в родината си, след като са минали през обучение в чужбина. Той се позовава и на данни, изнесени от тогавашния министър на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Може би някои от тях са се насочили към индустрията за облекло, върху която е фокусирана курсовата работа на Кирил Петков. Той се спира и на статистиката, че около 1,1 милиона българи са заминали в чужбина в годините след 1990-а.

Дава за пример

известната дизайнерка Милена Добрева,

която е завършила българско училище, но развива бизнес в Лондон и Ню Йорк. Голям брой професионалисти живеят зад граница, но са се върнали, за да започнат бизнес тук, добавя Кирил Петков и скоро след това се прибира в България.

Пристигналите от чужбина българи са отворили над 65 фирми за висококачествено производство и дизайн на облекла, сватбени костюми, пише още в курсовата си работа премиерът. Той се спира и на заплащането в сектора, че у нас получават половината от португалците например, но са по-добре платени от китайците и индийците. Но по-важното е, че предлагат висококачествени продукти за кратко време. 

Какви са предизвикателствата пред сънародниците ни зад граница, според Кирил Петков и екипа му, четете тук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Георги Ганев

Левите мерки за хляба може да се окажат с десен резултат - тв студио на Георги Милков еп. 8 (Видео)

Според последното проучване на “Тренд” партията на Стефан Янев – “Български възход”, изпреварва ДБ и ИТН.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

България в торбата

Завещание на седмицата: По-евтин хляб или по-висока заплата? По-добре второто (Видео)

Завещание на седмицата: По-евтин хляб или по-висока заплата? По-добре второто (Видео)

Руски войници в Украйна.Снимка:Архив

Руски полковник критикува Кремъл. Но какво беше скритото послание?

Георги Ангелов КАДЪР: БНТ

Георги Ангелов: Повече тежест при ниските пенсии - фокусът е правилен

Доц. Емил Хърсев КАДЪР: Nova

Емил Хърсев, финансист: Хлябът няма да поевтинее, но пък системата на ДДС ще се разклати

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave