Вежди Рашидов: Съветниците на служебния министър на културата са от протестите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10683218 Вежди Рашидов: Съветниците на служебния министър на културата са от протестите Вежди Рашидов: Съветниците на служебния министър на културата са от протестите www.24chasa.bg
Вежди Рашидов

СНИМКА:
РУМЯНА ТОНЕВА
Вежди Рашидов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Прокуратурата трябва да се самосезира за този случай на корупция, казва бившият министър на културата

- Г-н Рашидов, новият културен министър Атанас Атанасов отговори на питане на депутата Тома Биков в парламента и се оказа, че служебният министър на културата Велислав Минеков е раздал над 75 хиляди лева за 6 месеца по граждански договори на съветници. Това обичайна практика ли е в министерството?

- Виждаме, че още от първите му дни като министър едно младо момче осъзнава какво е наследило и първите въпроси, които идват към него, могат да го стресират, защото не започват с лицеприятни питания. И то от г-н Тома Биков – също млад, но изключително подготвен, аргументиран и обигран политик. От такъв човек въпросите ще бъдат отговорни и основателни. Бих помолил г-н Биков да не стресира това младо момче, което има хубаво излъчване, а с това, което да го пита да му помогне да работи за културата. А колкото до корумпирания служебен министър на културата, аз от хигиенни съображения няма да споменавам неговото име. Всичките му съветници са доведени от протестите – хора, които незнайно какво общо имат с културата. На мен ми става много смешно понякога и се забавлявам добре отстрани и се питам – тези незнайни съветници, прегърнали се с още един незнаен и правещ се на творец, в какво биха могли да съветват една Лили Иванова, един Васил Михайлов, един Владо Пенев, един Христо Стоянов, един Васил Найденов, едни братя Чучкови например… С какво едно нищо може да съветва едно нещо? В двата ми мандата като министър моите съветници са ясни и видими – това беше в първия ми мандат Борис Панкин, когато правехме реформата в сценичните изкуства, след това изключително опитният експерт г-н Георги Саракинов, който с охота се отзова за поправките в закона за авторското право, за което и днес му благодаря. През втория мандат един от най-полезните ми хора за археологията и паметниците на културата бе проф. Николай Овчаров. Както и великия Стефан Димитров, който ми беше много полезен в областта на музикалното и изпълнителско творчество. Хонорарите им бяха „нескромната“ сума от около хиляда лева. И всички работеха сърцато – известни, талантливи и знаещи хора. За разлика от тази шайка на служебния културен министър, която е направила добра схема в тежко време на ковид пандемия, когато творците изнемогват, те да получават такива огромни суми за незнайно какви съвети. Хубаво е прокуратурата да се самосезира за тази кражба и корупция, а президентът да призове облагодетелстваните от служебния министър на културата да върнат парите, заграбени от данъкоплатците.

- Става въпрос за четирима души , според отговора на Атанасов в сайта на парламента, където е качен отговорът му, но няма имена и суми, за да не се издават лични данни. Вие знаете ли кои са те и каква е квалификацията им? Обществото би трябвало да е информирано за какво се харчат данъците му. Тома Биков споменава имената на Васил Василев и Евелина Кирилова, нещо повече за тях?

- Тома Биков е интелигентен човек, но аз смятам, че след такъв основателен и тревожен въпрос всички трябва да сме загрижени за това, което се е случвало при служебния министър на културата. А за имената – то „мандраджията, който раздава сиренето“, трябва да отговаря в прокуратурата. Обществото не бива да дреме, а да търси отговори за всичко, което излиза. Смятам, че всички окрадени пари трябва да върнат обратно в касата на министерството, защото не тунеядците трябва да се хранят, а трябва да се помага на талантливите творци.

- А имате ли представа за какво са плащали предшествениците Ви? Стефан Данаилов например?

- Стефан Данаилов е голям български актьор. Естествено, след като поех поста направихме проверка, за да знаем какво наследяваме. Оказа се, че Стефан Данаилов е бил добър министър, с ремонтирани театри и църкви, с внимателно и разумно боравене с малкото средства на министерството. Когато стъпваш на чисто и на сигурно, то крачките са по-спокойни и водят до резултат. А миналата година попаднахме на един менте управляващ служебен министър, оглушил ушите на хората с неистови крясъци, че ще се бори с корупцията. Нека обществото не спи, когато едни наглеци като него присвояват парите му и грабят данъкоплатеца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Денков: Няма да прибързваме с обединението на университети

Николай Денков: Няма да прибързваме с обединението на университети

Том Лебанов, един от лидерите на Македонската патриотична организация “Пирин” в САЩ

Том Лебамов: Искам да открият гроба на Александър Велики и да се окаже, че ми е пети братовчед

Радомир Чолаков

Радомир Чолаков: 24 май е денят, който превръща България в глобален фактор

Добромир Добрев: Горна Оряховица има потенциал да e водещ логистичен център в Северна България

Добромир Добрев: Горна Оряховица има потенциал да e водещ логистичен център в Северна България

Красимир Катев

Красимир Катев: Еврото няма да качи инфлацията

БОЖИДАР БОЖАНОВ

Божидар Божанов: Поискахме от “Фейсбук” да промени модерацията и да не усилва троловете

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave