Иван Стоянов: Искаме 120 000 лв., за да бутнем незаконни къщи в “Столипиново"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10682973 Иван Стоянов: Искаме 120 000 лв., за да бутнем незаконни къщи в “Столипиново" Иван Стоянов: Искаме 120 000 лв., за да бутнем незаконни къщи в “Столипиново" www.24chasa.bg
Иван Стоянов, кмет на район "Източен" в Пловдив
Иван Стоянов, кмет на район "Източен" в Пловдив СНИМКА: 24 часа

С вързани ръце сме, бюджет ще има чак през май, казва кметът на пловдивския район “Източен”

Иван Стоянов е първи мандат кмет на район “Източен” в Пловдив. Преди това беше директор на общинското предприятие “Чистота”. Завършил е биология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Разговаряме с него какво е планирал да прави тази година в района, където се намира най-големият етнически квартал.

- Г-н Стоянов, вече преваля януари. Кажете на жителите на район “Източен” какви придобивки да очакват тази година от вас?

- Всичко зависи от средствата, които ще ни бъдат отпуснати. На този етап общините са зависими от приемането на държавния бюджет. Към момента и държавата, и ние работим с 1/12 от разходната част на м.г. А по всичко личи, че републиканският бюджет ще се приеме по-късно. Ако бъде гласуван през март, едва след това община Пловдив трябва да внесе своя. Той трябва да стои един месец на сайта за обществено обсъждане и едва тогава да бъде одобрен. После отива за 14 дни при областния управител и ако няма забележки, в най-добрия случай това ще стане през май.

- Какво означава за вас влизането в сила на бюджета в средата на годината?

- Много голямо забавяне на планираните дейности.

Едва след май

може да

започнем да

обявяваме

обществени

поръчки

Процедурата отнема около 3 месеца в най-добрия случай, ако няма обжалване. И така стигаме до септември. Това означава, че едва тогава можем да започнем да работим. Говоря, ако няма обжалвания. Иначе отиваме в края на годината. Е, как се правят улични ремонти в късната есен и зимата? Температурите падат, почват валежи от дъжд и сняг и не може да се работи.

- Тоест месеци напред сте с вързани ръце?

- Поне моето виждане е такова.

- И нищо ли няма да правите през това време?

- Е, не. Конкретно в район “Източен” ще извършваме текущи ремонти. Имаме сключен договор за улици и тротоари без осигурено финансиране. И затова разчитаме на бюджета, за да се осъществяват тези дейности поне по районите. Нашият договор беше за 2 млн. лева без осигурено финансиране в рамките на 2 години. Можем да възлагаме по него.

- Какви обекти сте набелязали?

- За ул. “Славянска” сме предвидили премахване на паважната настилка и направа на тротоари, подмяна на осветлението, а също и озеленяване и подмяна на ВиК мрежата отдолу. Това ще обхване участъка от бул. “Източен” до ул. “Лев Толстой”, а средствата са 1,5 млн. лева. Вторият обект е ул. “Арх. Камен Петков” в отсечката от “Богомил” до бул. “Княгиня Мария Луиза” - тротоари, асфалтиране, ВиК мрежа, както и велоалея. Това е за около 2,6 млн. лева и трябва да се прави обществена поръчка. Но не зная дали тази година би станало с това забавяне на бюджета.

Другото са междублоковите пространства на ул. “Преспа”, “Дюлево”, “Златорог”, “Жеравна”, “Лотос”, “Ракита”. Всички са в кв. “Изгрев”. На ул. “Богомил” трябва да направим детска площадка. Около 1,5 млн. лв. ни е проектобюджетът за междублокови пространства и детски съоръжения.

Заложили сме

ремонт и

осветление

на подлези,

видеонаблюдение

За незаконно строителство са нужни средства, тъй като в “Столипиново” сме издали десетки заповеди за събаряне. Но нямаме с какво да ги бутнем. А точно във всяка от незаконните постройки се подава по един кюнец и бълва пушек. По този начин замърсяват въздуха.

- Защо не ги премахнете, за да не тровят въздуха?

- Няма как да стане. Общо за събаряне ни трябват около 870 000 лева. Искаме поне 120 000, за да бутнем най-крещящите, които са построени на места, където не позволяват да влиза линейка и пожарна.

- Нямате ли усещане, че в “Столипиново”, каквото и да направите, пълните каца без дъно?

- Не е точно така. Дал съм доклад още от март 2020 г. до кмета на общината. През септември направихме среща с шефа на Шесто РУ, с началника на пожарната Георги Мангараков, с инспектората, “Градини и паркове”, “Чистота”, общинска охрана и полиция. Набелязахме мерки за видеонаблюдение, за увеличаване на съдовете за смет и увеличаване на служителите, които да следят за нерегламентирани отпадъци. Надявам се в бюджета да осигурят средства.

Когато има превенция и контрол, ефектът е налице. През юли имахме 121 пожара в “Източен”, от които 80 бяха в “Столипиново”. След като се разбра за тази среща, пожарите намаляха двойно в целия район.

- Не виждате ли, че колкото пъти изчистите незаконните сметища в този квартал, те пак никнат като гъби след дъжд?

- Затова е нужно

видеонаблюдение

Преди два дни при мен беше депутатът Стефан Шилев, който е член на комисията по околна среда в парламента.

Говорихме за законодателни промени, които да санкционират тези, които влияят върху човешкото здраве с изгаряне на отпадъци. Тези нарушители трябва да носят и наказателна отговорност - тоест да бъдат осъждани, а не само да се разминават с актове, които може и да не платят.

- На фона на драматичната демографска картина в страната как изглежда раждаемостта в район “Източен”?

- През 2021 г. бебетата ни са повече с 212 спрямо предходната година. През 2020 г. имаме 736 бебета, а 2021 - 948. Починали са 876 души, което е положителен прираст. Ще правя тепърва анализи. Може би покрай пандемията хората си бяха повече вкъщи. Имали са време да си обърнат внимание един на друг. Цифрите това говорят - район “Източен” се увеличава.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Васил Василев - Зуека: Още не съм научил испански, но на всички езици се разбирам с хората

Васил Василев - Зуека: Още не съм научил испански, но на всички езици се разбирам с хората

Георги Ганев е икономист, депутат от “Демократична България”, член на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по труда, социалната и демографската политика.

Георги Ганев: Трябва ясно да се определи какво е хляб, защото и пастите се правят от брашно

Николай Христов: Скандалът с филма “Спекуланти” е урок за продуценти и авторски права

Николай Христов: Скандалът с филма “Спекуланти” е урок за продуценти и авторски права

Президентът на България  (1997-2002)
 Петър Стоянов

Петър Стоянов: Може да обичаме Русия, Америка или Германия, но повече трябва да обичаме България

Красен Станчев

Ще глътне ли инфлацията спестяванията ни? Отговаря Красен Станчев

Стефан Аспарухов

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Стефан Аспарухов: Сроковете да се издаде разрешително за строеж се съкращават драстично - на 1,5 месеца

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave