Димитър Ганев: Свикнал на конфронтация, на Радев няма да му е лесно с приятелско правителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10675738 Димитър Ганев: Свикнал на конфронтация, на Радев няма да му е лесно с приятелско правителство Димитър Ганев: Свикнал на конфронтация, на Радев няма да му е лесно с приятелско правителство www.24chasa.bg
Политологът Димитър Ганев от "Тренд"
Политологът Димитър Ганев от "Тренд"

У нас, ако президентът не се дистанцира от управлението, рискува да загуби гласа си

- Президентът Румен Радев встъпва във втория си мандат. Каква обаче е равносметката за първия?

- Равносметката за първия мандат е повече от лесна. Тя минава изцяло под знаменателя на конфронтацията с третия кабинет на Борисов, с ГЕРБ и персонално с Бойко Борисов. Радев предпочете ролята на крило в политическата система, на полюс, вместо тази на балансьор, която се подразбира по конституция. Президентът не изневери на тази си политическа линия и черпеше обществената си подкрепа именно от нея, защото умората от десетилетното управление на ГЕРБ вече беше налична. Алтернативата на Борисов в лицето на Нинова не беше убедителна и това позволи на Радев да изпъкне на този фон.

- Ако сравнявате с президентските мандати на предшествениците му, какво постигна Радев?

- Само един предшественик на Радев повтори мандата си, така че това само по себе си е сериозен успех. Втора близка аналогия с Първанов също може да бъде направена - така както той се счита за архитекта на тройната коалиция, в която тогавашният президент имаше добри позиции, така и сега Радев очевидно може да се вижда като фактор в сглобяването на новото правителство. Най-малкото присъствието на Бойко Рашков и Стефан Янев в кабинета на Кирил Петков говори за влиянието на президента в този кабинет.

- Вие в предишни интервюта за “24 часа” казвахте, че ще видим един различен Радев във втория мандат. Каква е разликата с първите му пет години?

- Неминуемо ще видим един различен Радев. Връщам се към началото на нашия разговор. Радев имаше много последователно поведение на конфронтация с изпълнителната власт.

Политическа линия, на която не изневери близо 5 години. Това поведение беше по-лесно - критикуваш властта, която в България по презумпция не е харесвана. Сега срещу себе си има меко казано приятелски кабинет. Това е много различна ситуация, защото Радев трябва да формира нов дневен ред, и то позитивен, поне в началото. Смятам, че това е сериозно предизвикателство пред него, най-малкото защото няма никакъв опит в него.

- Вдигнатият юмрук на президента Радев в първия мандат стана символ на желанието за промяна у част от обществото ни. Дали ще го вдигне пак при новата власт, ако групи от обществото пак недоволстват? Или ще го видим като умиротворител и обединител на нацията?

- Конфликтът президент - изпълнителна власт е конституционно заложен. Само погледнете малко назад в историята. Ще дам дори примери на забележете - бивши съпартийци - Желю Желев и “боянските ливади”, на които влиза в открит конфликт с правителството на Филип Димитров; Петър Стоянов с изречението “Иване, кажи си!” към премиера Иван Костов, което взривява отношенията им. Търканията между Първанов и Станишев бяха не по-малко тежки, но просто не излязоха с такава интензивност в публичното пространство. Дори Плевнелиев и Борисов бяха в тихо напрежение в доста моменти. Всички тези конфликти имат своята политическа логика. Най-силният политически инструмент на президента е неговият глас. А неговият глас може да е силен, когато президентът се ползва с обществена подкрепа. Правителството от своя страна носи отговорност за всеки скандал и социално недоволство. Ако президентът не се дистанцира от управлението, което и да е то, той рискува да изгуби своята обществена подкрепа и така да се лиши от тежестта на своето говорене. Това е пътят към всеки конфликт между президент и правителство.

- Това означава ли в скоро време да очакваме конфликт между Радев и Петков?

- Това сочи политическата логика, но не мисля, че трябва да очакваме отношение на Радев към Петков, каквото имаше президентът към Борисов. Както изброихме и примерите за конфликти преди малко, виждате, че практически почти винаги говорим за някаква форма на конфронтация, но тя е с различен интензитет и публичност. Да го кажем така - въобще не е задължително да наблюдаваме такива междуинституционални отношения, каквито имаше в последните 5 години. Но бъдете сигурни, че напрежение вече има. Просто ние не го виждаме. То отново е продиктувано от политическата логика - при всяко назначение на правителството те не сменят кадри на ГЕРБ, а такива, назначени от служебния кабинет. Няма как при определени казуси това да не създава напрежение.

- Кои ще са основните проблеми пред президента до 2026 г.?

- В международен план казусът Северна Македония неминуемо ще бъде най-голямото предизвикателство през следващите няколко години. Колкото до вътрешния - Радев дали иска, или не иска, не знам, но със сигурност в очите на общественото мнение носи отговорност за настоящото правителство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Красен Станчев

Ще глътне ли инфлацията спестяванията ни? Отговаря Красен Станчев

Таня Христова: Работата по тунела под Шипка трябва да продължи, всичко друго е неприемливо

Таня Христова: Работата по тунела под Шипка трябва да продължи, всичко друго е неприемливо

Стефан Аспарухов

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Стефан Аспарухов: Сроковете да се издаде разрешително за строеж се съкращават драстично - на 1,5 месеца

Любомир Дацов: Инфлацията ще загасне, защото действа като пожар, но ще тлее дълго

Любомир Дацов: Инфлацията ще загасне, защото действа като пожар, но ще тлее дълго

Дилян Млъзев: Град Елена си връща закритата болница, търсим партньори за по-добро здравеопазване

Дилян Млъзев: Град Елена си връща закритата болница, търсим партньори за по-добро здравеопазване

Горан Брегович: Ако трябва да опиша WINBET с моя песен, ще е нещо весело, например Gas Gas

Горан Брегович: Ако трябва да опиша WINBET с моя песен, ще е нещо весело, например Gas Gas

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave