Едуард Папазян и Кирил Борисов в спор за Радев, акциите преди вота и ролята на ДПС (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10429938 Едуард Папазян и Кирил Борисов в спор за Радев, акциите преди вота и ролята на ДПС (Видео) Едуард Папазян и Кирил Борисов в спор за Радев, акциите преди вота и ролята на ДПС (Видео) www.24chasa.bg
Едуард Папазян и Кирил Борисов в спор за Радев, акциите преди вота и ролята на ДПС (Видео)

Могат ли опоненти по една тема да не се мразят? Това демонстрираха в тв студиото на “24 часа” журналистите Едуард Папазян, шеф на спортния отдел, и Кирил Борисов, шеф на отдел “Криминален”в медията. Всеки бе готов да чуе различната позиция и да опита да защити своята. Ето част от дебата с водещ Георги Милков.

Едуард Папазян: Стреснати, хора, които не харесват ДПС, гласуваха за Радев след фейка “Турция”.

Кирил Борисов: С Бойко Рашков почна промяната и ако искат да се случи, той трябва да е министър

- Откъде дойде тази ниска избирателна активност в последните избори, колеги?

Едуард Папазян: Как да не сме свидетели на толкова ниска активност, след като се върнахме в 1984-1989 г., само че с обратен знак. Тогава тя беше изключително висока - 99%. Причините и тогава, и сега са едни и същи - милиционерщината. Хората се страхуват, те са плашени целенасочено от проксито на единия от кандидатите за президент, което влиза в университети, тараши автобуси само на една граница, въпреки че имаме 5 плюс ферибота Варна - Иличовск.

- Аз не мисля, че избирателната активност в Турция е такава, че...

Е. П.: Не говорим за Турция. Аз думата “Турция” не съм я споменавал.

- Добре, аз я споменавам. Защото вървяха репортажи от границата, където едни хора се забавляват...

Е. П.: Обяснявам защо е ниска активността по принцип. Хората са плашени. Примерно, беше арестуван кмет на немалък град, обвинен, че в колата му са намерени плик с пари и списък с имена. После беше освободен без обвинение. Това не навежда ли на мисълта, че там, където определена партия е имала сравнително висок резултат в минали избори, са викани, плашени, карани да подписват предупредителни протоколи, за да не гласуват.

- Вероятно, за да не се купуват гласове. Плашени ли са избирателите?

Кирил Борисов: Ниската избирателна активност няма нищо общо с т.нар. милиционерщина, нито с проверката на автобусите на границата. Това са трети избори за 7-8 месеца. Няма как така наречената милиционерщина да спре хората да идат до урните. Това е абсурд! По-ниската избирателна активност се дължи на акциите за купения вот. Много от ромските махали не излизат да гласуват, когато не са стимулирани. Те не са уплашени. Парите не стигнаха до тях.

Е. П: Не е ли важно гражданите на България, които и да са те, да бъдат стимулирани да гласуват? А не да бъдат стимулирани да не гласуват, както се е случило на граждани в някакви махали.

- Атакувани са махали, в които се търгува с избирателни гласове...

Е. П.: Има ли доказателства? Няма! На кандидат за депутат в къщата на майка му влезли маскирани с надписи “ДАНС” и “Полиция” на гърба и казват “Подпиши тук, че няма да купуваш гласове”. На 79-годишна жена!

Едуард Папазян:

“Милиционерщината”

преди 10 ноември

гарантираше над 99%

активност, а днес

осигури най-ниската

К. Б.: Със сигурност всички тези хора са отишли да гласуват. Тези, които не са, никой не ги е притеснявал, нито принуждавал да подписват протоколи, че няма да търгуват с гласове.

Е. П.: Това е смешно. Същото е, както да ми обясняват, че България е на 112-о място по свобода на медиите. Аз съм журналист от 30 години и досега никой никога не ме е питал за свободата на словото.

- Говориш за “Репортери без граница”...

Е. П.: Тази организация я знаят само определени хора. Повтарям - за 30 години не са ме питали. Не са питали никого от моите приятели и колеги журналисти. Същото е с купения вот.

К. Б.: Избирателната активност е ниска, защото хората не вярват на политиците. На тях им писна да ходят на избори. България да е на последно място по иконимически показатели, брутен вътрешен продукт и доходи в целия Европейски съюз. Това е причината да не излизат да гласуват.

Е. П.: По каквото се сетите - по всичко винаги е била последна. И по ваксинация е на последно. Само по смъртност е на първо. И тези показатели не може да ни учудват, при положение че една партия, която е наследник на друга, която 45 години управлява България, е имала 3 собствени правителства след 1990 г. Единия път имаше купонна система, втория доларът стана 3000 лв., а при третия избраха небезизвестен политик за шеф на ДАНС. Това са трите правителства на въпросната партия, която се тупа в гърдите. Но миналата седмица ѝ се върна...

- Колко е голяма вероятността сегашният вътрешен министър, който плаши и страхува, да използвам модерния израз, да стане титуляр в редовно правителство?

К. Б.: Ако “Продължаваме промяната” искат наистина да продължат промяната да се случи, би трябвало много от членовете на служебното правителство да останат на постовете си. Бойко Рашков е един от тях. С него промяната започна и е логично да продължи. - Тогава по логиката на г-н Папазян на изборите ще има все по-малка активност...

Е. П.: Идеята на тези, които спечелиха изборите, е, че трябва да вървим към президентска република. Но с точно определен президент. Ще се върви към нови избори, към промяна на конституцията. Ако се промени конституцията, ще отпаднат двата мандата на сегашния президент и той ще има право на още поне два. Никой не плаши българите с президентска република. Все пак такива са Франция и САЩ. Но сегашният български президент така или иначе управлява страната през последните 7 месеца и направи така, че да няма редовно правителство.

К. Б.: Не съм съгласен. Когато няма парламент, който да излъчи правителство, президентът назначава служебен кабинет. Как по-точно е виновен, че партиите не направиха правителство в 2 поредни парламента?

Е. П: Избирателите се интересуват от абсолютно всичко, включително и какво е казал някой за Крим. Ако не се интересуваха, нямаше да си сменят мисленето през 3 месеца. Иначе нямаше партия “И Така Нататък” да има на предните избори 23-24%, а сега 8 или 9.

- Добре, 65 на 35 победа за Радев е ясен вот...

К. Б.: Разликата е очаквана дори от партиите, които подкрепиха проф. Герджиков.

Е. П: Резултатът е такъв, защото не се гласуваше за Румен Радев, а срещу ГЕРБ. Не може да се отрече обаче, че 15 години ГЕРБ и избраниците на тази партия са неизменно първи или втори във всеки избор. Напоследък втори.

Но на предишните избори друга партия беше първа, а сега е четвърта. Така че ГЕРБ си остава константа. ДПС 30 години е константа. Докато партия “И Така Нататък”, партия Про-Про и други не са константа. Такава бе БСП, но тя е свита под 9%.

К. Б.: Причината за този резултат е, че ГЕРБ не застана ясно зад Герджиков. Вие да сте видели между първия и втория тур той да се появи с Бойко Борисов? И двете страни решиха да се дистанцират една от друга, защото не е ясно колко негативи би донесло, ако ГЕРБ бе застанал с цялата си мощ зад него.

- Не беше ли обратното - професор Герджиков изпитваше свян от подкрепата на ГЕРБ?

К. Б.: Може би затова те се отдръпнаха, както и Герджиков се дистанцира, за да докаже, че наистина е независим.

Кирил Борисов:

Защо президентът

да е виновен, че

партиите

не направиха

правителство в

два парламента?!

- За първи път от над 30 години ДПС не определя по решаващ начин българския президент...

Е. П.: За втория мандат на Първанов ДПС нямаше решаваща роля.

- И така да е, но до тези избори никога от ДПС не бяха казвали ясно кого не подкрепят...

К. Б.: От ДПС не казаха и сега ясно кого подкрепят на балотажа, а преди това бяха категорични, че ще направят всичко Радев да не е президент.

Очератаха профила на проф. Герджиков като кандидата, за когото техните избиратели трябва да гласуват. Ахмед Доган гласува в 8 без 15, председателят Мустафа Карадайъ в 11 без 15. Ясно е, че проф. Герджиков беше с 15 номер. Но ако бяха казали ясно и категорично: “Ние заставаме зад Герджиков”, той нямаше да има 35, а 25%. Това е така, защото много други избиратели, включително на ГЕРБ, биха се отказали да гласуват точно заради подкрепата на ДПС.

Е. П: Подкрепата на ДПС накара доста българи да гласуват за Радев. Всяко второ или трето съобщение във фейсбук беше: “Отивам да гласувам, за да не ми определя Турция кой ще ми е президент”. Пускат непрекъснато фейкнюз - Герджиков с турското знаме, другият с българското… Беше задействана с пълна сила фабриката за фалшиви новини на един от лидерите на партия, която даже май няма да вземе и субсидия.

- Истината е, че не можем да се сърдим на турците че гласуват, при положение, че ние не гласуваме...

Е. П: Турците не гласуват. Гласуват граждани на България, които живеят в Турция. На всички е ясно къде има най-много секции извън България - това е Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Защо тогава не атакуваме гласуващите там, а само тези, които го правят в Турция? Защо ги наричаме турци, а другите не наричаме британци?

Кирил Борисов:

Защо президентът

да е виновен, че

партиите

не направиха

правителство в

два парламента?!

CV

Едуард Папазян е в “24 часа” от януари 1994 г. Става шеф на спортния отдел три години по-късно. Известен е не само с това, че е ходил на 5 световни и 7 европейски първенства, както и на 8 финала на Шампионската лига, но и с гражданската си позиция по много въпроси - например за правата на разведените бащи и за бездомните кучета.

Кирил Борисов е криминален репортер във в. “168 часа” от 2004 до 2012 г., когато става част от екипа на в. “24 часа” със същия ресор. От края на 2018 г. е отговорен шеф на криминалния отдел. Борисов е магистър по икономика в Икономически университет във Варна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

„Системният код“ зад огромните промени през изминалите сто години

„Системният код“ зад огромните промени през изминалите сто години

Титанични усилия за коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Титанични усилия за коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анри Кулев нарисува решението на суверена за коалиция

Анри Кулев нарисува решението на суверена за коалиция

Димитър Николов: Изпращаме трудна година, но вярвайте в доброто и правете добро

Димитър Николов: Изпращаме трудна година, но вярвайте в доброто и правете добро

Симеон Дянков

Симеон Дянков: Губят се 5-7 милиарда лева в сметката за Бюджет 2022

Националния стадион “Васил Левски” в София

Не молете държавата да помага на спорта. Това ѝ е задължение

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber