Животът поскъпна над 10 пъти, вестниците - 3

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10330656 Животът поскъпна над 10 пъти, вестниците - 3 Животът поскъпна над 10 пъти, вестниците - 3 www.24chasa.bg
Слави Ангелов
Слави Ангелов СНИМКА: Васил Петков

Уважаеми читатели, както вече сте забелязали, цената на вестник “168 часа” е повишена с 20 стотинки. Но нашият труд е безсмислен без вашата подкрепа, затова ще ви обясня защо го правим.

Животът в годините на прехода поскъпна над 10 пъти, а цената на вестниците през цялото това време изкуствено се поддържаше ниска и в крайна сметка, както сами може да се убедите, “168 часа” за 30 години съществуване е поскъпнал малко над 3 пъти - от 0,78 лв. през април 1990 г. до 2,00 лв. през октомври 2021 г.

Със сигурност и сега щяхме да стиснем отново зъби и да поемем за пореден път тежестите в производството, но само в последната година хартията поскъпна 6 пъти, а сега рязко скочи и стойността на електроенергията.

Реално в последните години журналистите във вестниците, които останаха на пазара (неслучайно много издания фалираха), работят два пъти повече в наполовина намален състав (при “168 часа” намалението на екипа е около 70 процента). Репортерите днес разработват материали не само за хартиеното издание, но и за няколко сайта едновременно, а екипът на “168 часа” прави всеки месец и списанието за популярна наука “Космос”. Журналистите днес работят двойно повече, за да ви доставят качествена информация и добри истории. А те в наши дни са във все по-остър дефицит.

Не бива да се съмнявате, че за да компенсираме всички загуби, повишихме цената с 20 стотинки със силно нежелание и много, много дълго отлагане. Правим го не за да печелим, а за да възстановяваме щети.

Ето и малко статистическа информация, която ще ни върне в първите години на демокрацията, когато “168 часа” започва да излиза на пазара с цена от 78 стотинки като първия свободен, независим, частен вестник в България.

Литър прясно мляко през 1990 г. се продава за 30 стотинки, а днес в магазина е с етикет от над 2 лева, краве сиренето аналогично от 2,30 за килограм днес надхвърля 20 лева. Баничката със сирене навремето струваше 10 стотинки, днес се продава за 2 лева, но с извара. Тази със сирене в пекарните е над 3 лева - сами сметнете за какво повишаване на цени става въпрос…

Народната цаца в зората на демокрацията бе на стойност 60 стотинки, а в наши дни надхвърля 3 лева. Токът за дневна тарифа бе 2,5 стотинки за киловат, а днес е повече от 20, без да броим последното поскъпване с минимум 20 процента.

Мога да дам още десетки примери със стоки и суровини от първа необходимост.

В издателския сектор, в който сме и ние, вестникарите, обаче поскъпването бе много по-драстично. Една тетрадка, която през 1990 г. се купуваше за децата в началото на учебната година за 12 стотинки, днес струва 2 и повече лева. Да не говорим за книгите - бяха по около 1 лв., а днес средната им цена е 15 лева.

В държавите от Европейския съюз, където стандартът на живот е много по-добър, отдавна няма вестници на цена под 2 евро, а при нас едва сега достигнаха цена от 2 лева.

Всъщност ние много забавихме това последно поскъпване, защото реално субсидирахме нашите читатели за сметка на доходите ни. За да продължим да правим истинска журналистика, защото иначе ще ви загубим, а вие сте най-важни за нас!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Диляна Ценова

Omicron и двете пропуснати букви

Сергей Станишев се ръкува със Симеон Сакскобургготски

346 българи във въртележката на 19 правителства за 31 години

Валери Найденов

Ако народът се е намазал с лимонов сок, то елитът е сляп за очевидното


При дебюта си на политическата сцена председателят на НДСВ Симеон Сакскобургготски обеща да вдигне на крака България за 800 дни.

Политическият мигрант иска промяна сега или... веднага

Психоложката Ани Владимирова

Млади срещу стари, местни срещу чужди - защо у нас все се стъпва на отричане

Лъчезар Богданов

Три посоки на следващото правителство, ако съдим по преговорите

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber