Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10316203 Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен www.24chasa.bg

Компанията ни има ясна визия за това какъв трябва да бъде  българският дом и успяваме успешно да реализираме тази концепция, казва управляващият партньор в Match More

- Госпожо Цоконова, прави впечатление, че жилищните проекти на Match More са предимно бутикови сгради, които имат относително малък брой апартаменти. Това специално следвана от вас тенденция ли е и на какво се дължи тя?

- Компанията ни има ясна визия за това какъв трябва да бъде българският дом и успяваме успешно да реализираме тази концепция. Създаваме проекти, които да предлагат истински комфорт на живот. Тази посока следваме неизменно и това превръща сградите ни в изключително привлекателни и предпочитани от хората с високи изисквания към начина си на живот.

Първо определяме функционалността на жилищата - те трябва да са просторни и с повече стаи. Малко на брой апартаменти е вторият ни фокус. Пример за такава сграда е най-новият ни проект - жилищна сграда “Аура”, която предлага основно тристайни и четиристайни жилища, а светлата височина на всяко помещение е три метра.

Високите тавани

създават усещане

за простор

и съответно тези апартаменти са от високия сегмент. На пазара почти не може да откриете подобни, освен в доста по-старите сгради.

На трето място определяме комфорта на обитаване от гледна точка на средата. Сами разбирате какво предимство е да съжителствате с малко съседи. В допълнение към концепцията ни за високо качество на живот създаваме и чудесни интериорни проекти на общите части и фасади с отличителен почерк и дизайн. И накрая, но не на последно място сградите, които реализираме, се построяват за кратък период от време. Малките обекти се строят по-бързо, което за клиентите е допълнително спокойствие, че ще могат да ползват жилището си в близко бъдеще.

- Какви съвременни иновации в строителния процес и в самите материали използвате? Кои от тези иновации снижават разхода на енергия за отопление и охлаждане или пък създават повече комфорт за обитателите на сградата?

- Обезпечаването на строителния процес е друг основен приоритет за нас. Въпросът е не просто да имаме техника, а да разполагаме с възможно най-добрата на пазара. И това прави голяма разлика по отношение на скоростта, с която се изгражда една сграда, и качеството, което се постига. Инвестираме във висококачествени кофражни системи на немския производител PERI, включително и в много друга техника. И всичко това обаче ни служи благодарение на служителите ни, които си вършат работата чудесно.

Относно разходите за отопление мога да споделя, че клиентите ни предпочитат отопление на ТЕЦ или газ. Успяваме да постигнем по-голямо енергоспестяване, като избираме висококачествена топлоизолационна система, дограма и стъклопакет.

- Лесно ли намирате парцели за строителство на жилищни сгради в столицата например, а и в останалите 3-4 големи областни града? Какво трябва да се направи, за да се улесни процесът по стартиране на строителството?

- Все повече собственици на парцели се  свързват с нас с желание да им построим сграда. За съжаление, не може да се ангажираме с всички предложения и често много от предложените терени не могат да бъдат реализирани поради различни регулационни пречки. Друг проблем е начинът, по който функционира административната система във връзка с получаването на разрешение за строеж например. Имаме проекти, по които сме работили с години до момента, в който е възможно да започнем със същинския строителен процес. Необходима е конструктивна промяна от страна на държавния апарат за подкрепа на бизнеса. Един навременен диалог би бил добра стъпка. Все още бизнесът не се припознава като двигателя на икономиката, което е голям парадокс. Малко хора си дават ясна представа, че за да работи държавата и да постигаме растеж на брутния вътрешен продукт, е необходимо да се създават условия, в които бизнесът да създава работни места, продукт, да генерира обороти и съответно да плаща данъци.

- Случва ли се да работите с клиенти, които търсят жилище с чисто инвестиционна цел, а не за живеене? Какви са актуалните цифри за доходност на вложените средства в различните типове жилища и различават ли се те в отделните населени места?

- Основната част от клиентите ни купуват жилищата си за лично ползване, но към момента забелязваме все повече инвестиционни покупки поради липса на други сигурни възможности за вложения на финансите, ниските лихви по депозитите, дори бих казала отрицателните такива и несигурността от развитието на бъдещата финансова и икономическа обстановка са друга предпоставка за засиления инвестиционен интерес.

Що се отнася до доходността, тя също зависи от много параметри и от пазарната обстановка. Например на какъв етап е закупен имотът, с какъв капитал и дали е с лични средства, или с банково финансиране, в какъв тип имот е инвестицията, качеството на изпълнение на сградата, в каква ситуация е пазарът, когато е завършена сградата, и много други обстоятелства.

При растящия пазар

към момента

доходността е

по-висока от

обичайната

- Промениха ли се с нещо вкусовете и предпочитанията на българина при избора на жилище от времето, когато например сте започнали дейността си, и през последната година – година и половина?

- На пазара клиентите са с различни предпочитания, но винаги трябва да се съобразим и да отчетем въпроса с платежоспособността на всеки. Или с други думи, човек първо се съобразява с финансовите си възможности и после решава кое е най-доброто, което може да си позволи. При нас хората търсят основно големи апартаменти. И ние проектираме и строим сгради за този тип клиенти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Хасан Адемов: Когато популизмът влезе в парламента, логиката свенливо го напуска

Хасан Адемов: Когато популизмът влезе в парламента, логиката свенливо го напуска

Даниела Везиева

Даниела Везиева: Започнахме промени в ДКК и хора, които не ги искат, ни атакуват

Диян Стаматов

Диян Стаматов: Всички обратно в клас – пропуските вече стават непреодолими!

След Мика Зайкова, която откри двата злополучни предишни парламента, отново депутат от ИТН ще удари първия звънец.

Мика Зайкова: Кабинет ще има и той трябва да издържи цял мандат

Директорът на медицинския център в Раковски д-р Иван Попов. Снимка: Личен архив

Излезлият от ареста шеф на МЦ в Раковски д-р Иван Попов: Сигурно е донос

Симеон Дянков: Ще има стабилно управление, а не просто преходно правителство

Симеон Дянков: Ще има стабилно управление, а не просто преходно правителство

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber