"Сова Харис" за изборите: ГЕРБ - 24,2%, БСП- 19,1%, ПП -14,6%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10288930 "Сова Харис" за изборите: ГЕРБ - 24,2%, БСП- 19,1%, ПП -14,6% "Сова Харис" за изборите: ГЕРБ - 24,2%, БСП- 19,1%, ПП -14,6% www.24chasa.bg
"Сова Харис" за изборите: ГЕРБ - 24,2%, БСП- 19,1%, ПП -14,6%
СНИМКА: Pixabay

55,2% от пълнолетните български граждани заявяват, че са напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите президентски и парламентарни избори. Това показва представително проучване на "Сова Харис" проведено проучване в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Това са около 3-3,1 млн. гласа,  в сравнение с последните парламентарни избори повишението е с около 300 000 гласа. Съотнесено към изборите от април т.г. се наблюдава намаление. 

10,2% от всички избиратели смятат, че съществува реална опасност да се заразят в процеса на гласуване. Почти 3% от всички избиратели (това е една цяла парламентарна група) заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини.

Системните партии подобряват позициите си за сметка на новите политически субекти.  ГЕРБ не само запазват поддръжката си, но и има известен растеж. С подкрепа от 24,2% от подадените гласове се очертава тя да бъде първа политическа сила в следващия парламент.

При БСП  се регистрира значимо възстановяване на позициите (19,1%), показва проучването.

При формациите, подкрепяни от протестния вот, се регистрират значителни промени. Появата на нов значим политически субект в този сектор води до редукция на подкрепата за всички останали. "Продължаваме промяната" засега може да разчита на 14,6% от подадените гласове. При ИТН - първата политическа сила в предишния парламент - ерозията е най-силно изразена (14,4%).

Очертава се оспорвана битка за третото място. Като сигурни участници в бъдещето Народно събрание са Демократична България (9,0%) и ДПС (8,7%). На ръба на бариерата е формацията "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,2%.

Отсега можем да кажем, че и следващият Парламент ще бъде раздробен, като в него ще присъстват 6 или 7 политически субекта, заключват от "Сова Харис".

Към момента Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове на първи тур, смятат от "Сова Харис". Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур. 

Кандидатирането на доказани експерти в своите области като Атанас Герджиков и Лозан Панов повиши интереса към президентската надпревара. Номинирането им в последния момент обаче е голям минус за техните кандидатури. Закъснелият старт на въпросните кандидатури предопределя ниските нива, от които се включват в предизборната борба. Засега регистрираната подкрепа за основните конкуренти на настоявия президент се ограничава основно в рамките на партиите, които стоят зад тях - ГЕРБ и ДБ, заключват от агенцията.  

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Стохастична грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ДИР БГ».

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

ИПИ: Ковид съкрати живота на българите с 3 месеца, засега (Графики)

ИПИ: Ковид съкрати живота на българите с 3 месеца, засега (Графики)

Георги Ангелов, старши икономист, Институт “Отворено общество”

Мерките, които договориха - 4 смели, 7 за баланс и 5 за добро впечатление

Диляна Ценова

Omicron и двете пропуснати букви

Сергей Станишев се ръкува със Симеон Сакскобургготски

346 българи във въртележката на 19 правителства за 31 години

Валери Найденов

Ако народът се е намазал с лимонов сок, то елитът е сляп за очевидното

Психоложката Ани Владимирова

Млади срещу стари, местни срещу чужди - защо у нас все се стъпва на отричане

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber