Разделението провокира Анастас Герджиков да стъпи в политиката, която не харесва, заради нуждата от кауза и мост

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10237459 Разделението провокира Анастас Герджиков да стъпи в политиката, която не харесва, заради нуждата от кауза и мост Разделението провокира Анастас Герджиков да стъпи в политиката, която не харесва, заради нуждата от кауза и мост www.24chasa.bg
Проф. Анастас Герджиков
Проф. Анастас Герджиков

Ректорът на Софийския университет бе част от списъка от 13 българи, с които бихме се гордели като президенти, но не влизаха в рамките на отделните партии

Много пъти съм посочвал висшето образование като пример за това, че с надпартиен консенсус може да се проведе успешна реформа. Същото трябва да се случи в здравеопазването и в социалната политика, но нереформираните сфери са толкова много, че е трудно да ги изброя.

Това е отговорът на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите в България, на въпроса на “24 часа” кои са трите области, в които има нужда от спешни реформи. Даде го точно преди месец - потърсен от нас заради споменаването на името му сред тези на умни и успели българи, на които би прилегнал постът на държавен глава.

На 23 август “24 часа” подреди списък на 13 ерудирани, успели в своята област личности, с които бихме се гордели, ако стоят редом до президентите на Европа и САЩ. И ректорът на Алма матер бе в челото на тази своеобразна класация.

Общото между тези личности освен умението да излагат визии и да градят мостове и нагласата им да работят за заличаване на разделителните линии, които копаем вече 30 г. помежду си, бе, че политиците трудно биха ги удържали в своите рамки и клишета. А и те самите декларират, че политическите битки не са тяхна кауза.

Всъщност

вече съм получавал

подобно предложение

преди години и тогава

избрах да остана

ректор”

- така проф. Герджиков отговори на въпроса, ако все пак го поканят във властта, какво би избрал.

Какво се промени за месец, че преобърна твърдата нагласа на професора да не влиза в това състезание и да разколебае неговата категоричност, че мястото му е единствено в университета?

Герджиков винаги е бил фигура, които различни партии оглеждат. Но и те винаги са осъзнавали, че авторитетът му, както и този на Алма матер, която повече от век дава “строители на съвременна България”, е твърде силен за кратковременна политическа употреба.

Вероятно този път Герджиков е повярвал, че няма да бъде употребен.

Различни партии са коментирали името му за постове. Малко известен факт е, че преди 5 години,

преди да се спре

на Румен Радев,

Корнелия Нинова

вижда Герджиков

като успешен кандидат за президент. Не е известно какво точно са си казали двамата, които се познават повече от добре - лидерката на социалистите и ректорът са съученици от Класическата гимназия. Но е поредно доказателство, че професорът е човек извън партийните рамки.

Казват, че името на Герджиков е обсъждано заедно с други подходящи за президентската институция и от “Демократична България”.

Качеството на българската политика е обидно ниско. Но няма защо да се обиждаме, защото

ние самите с избора си

или не гласувайки,

позволяваме

партизанщината и

безобразията на тези,

които ни разиграват

30 години,

каза още професорът преди месец, отговаряйки на въпроса ни как оценява нивото на правене на политика у нас.

Анастас Герджиков е завършил е Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г., после класическа филология в СУ. Продължава в Хумболтовия университет в Берлин. Професор е от 2008 г.

Води лекции по латински език и римска литература в катедра “Класическа филология”, а през 2010 г. става заместник-ректор на СУ.

На 17 ноември 2015 г. беше избран за ректор, на 20 ноември 2019 г. е преизбран. От юли 2020 г. е председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Политическата теория на Античността и Средновековието и римската литература са любимите научни сфери на професора.

Той е автор на първия

превод на български

на Аристотеловата

“Политика”,

макар досега да отказваше упорито да влезе в днешната политика. Но реално е на полето ѝ отдавна с всяка своя реч за откриването на академичната учебна година - словата му винаги са послания към обществото и най-вече насърчение към младите хора да изследват, да се борят за истината, да са любопитни и дръзки.

Днес отново ще произнесе такава - на 1 октомври открива 6-ата си поред академична година в СУ. Този път обаче ще я слушат с особено внимание не само студентите и преподавателите, а и цялата политическа класа. С очакване да четат и между редовете. Проф. Герджиков знае, че думите са и меч, и умее да ги ползва. Владее ги на още 4 езика - английски, немски, френски и руски.

Притежава и управленски опит, защото да ръководиш най-голямото и старо висше учебно заведение, го изисква. Докато е ректор, СУ се изкачи в международните класации.

Бе и зам.-министър

на образованието

в кабинета на Сакскобургготски (от 2001 до 2003 г.), както и управител на фонд “Научни изследвания” от 2008 до 2009 г.

С кариера, преминала изцяло в академичните среди и образователната сфера, професорът Герджиков реално е антиподът на генерала Радев. Въпреки че е ръководител, е извън матрицата на отношенията командир - подчинен. Човек на тогата, не на юмрука, владеещ аудиторията чрез дълбочината на словото, не посредством резкия тон. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Валери Найденов

Минимална държава ли? А защо сучете от огромната й цица

Президентът Румен Радев на клетвата му в парламента през 2017 г.

В един ден: Радев встъпва във втория мандат, конгресът на БСП решава за оставката на Нинова

Владимир Путин

Кризата около Украйна и геополитическите перспективи за ЕС - коментари от американския и британския печат

Паметникът на Александър Македонски в Скопие. СНИМКА: РОЙТЕРС

Щаб на "24 часа": Имаме ли добри ходове за Северна Македония

Защо американците ни натискат за Северна Македония

Защо американците ни натискат за Северна Македония

Доц. Георги Лозанов

Може да сме по-прости, но сме повече. Или как в България "всеки сам си прецЕня"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber