Искра Михайлова: Какво послание дадоха санкциите по “Магнитски” и дебатът в Европарламента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10208424 Искра Михайлова: Какво послание дадоха санкциите по “Магнитски” и дебатът в Европарламента Искра Михайлова: Какво послание дадоха санкциите по “Магнитски” и дебатът в Европарламента www.24chasa.bg
Искра Михайлова: Какво послание дадоха санкциите по “Магнитски” и дебатът в Европарламента

Убедени сме, че корупцията е отрова, но безпочвени обвинения не я спират

На 16.09.2021г. в Европейския парламент се проведе дебат по повод зададения устен въпрос от Комисията по граждански права на ЕП към Европейската комисия за налагането на граждани на България, страна член на ЕС, санкции от САЩ в контекста на прилагането на Закона Магнитски.

Дебатът беше интересен не само защото става дума за моята страна – България.

А и въобще не ставаше дума само за България.

Дебатът показа огромната разлика в начина на мислене на колегите ми от Европейския парламент, позицията на Европейската комисия, отправените послания и реакциите, трактовките и

непремерените

действия,

предприети

в България

след налагането на санкциите.

Самият въпрос на Комисията по граждански свободи дава насоките на дебата, които бяха много далеч от някои от изказванията. Въпросът повдига няколко теми – как Европейската комисия оценява предприетите действия от трети страни (в конкретния случай САЩ) спрямо граждани на ЕС, които поставят под въпрос техните граждански права и свободи, гарантирани от ЕС? Как вижда действията си Европейската комисия и какво планира да предприеме? Ще има ли доклади за борбата с корупцията и къде е ролята на Европейската прокуратура?

Дали чухме някои от тези въпроси в многото коментари и псевдоанализи в българското обществено пространство?

Дали някой в нашата страна, член на ЕС от 2007 година, се запита за правата на българските граждани?

Не.

Или просто приехме, че щом някой е казал така, трябва да бъде така?

А толкова ни се иска да бъдем пълноценен член на ЕС! Но за това е необходимо самочувствие – национално и личностно.

Радвам се, имаше дебат в ЕП, за да си спомним, че българските граждани имат и права. И в основата на тези права стоят принципите за човешките права на ЕС.

Действията на служебния кабинет не бяха премерени и категорично нарушиха правата на български граждани. Те показаха само едно – желание да се харесаме и

да бъдем по-

правоверни и от

санкциониращата

страна

Но бяха далеч от достойното поведение на власти в страна-член на ЕС, които познават европейското законодателство. И това вече е ясно на всички – и на българските граждани, и на европейските ни партньори, дори и на санкциониращата страна.

Имаше още нещо важно, което никой от говорителите по темата в рамките на дебата не пропусна и не оспори.

То беше най-категорично изразено от комисар Илва Йохансон –

санкциите от

трети страни

нямат сила в

рамките на ЕС

И още - Европейската комисия изразява сериозни притеснения, че такива санкции са наложени без консултации с европейските институции. И това при положение че ЕК е в активен диалог със страните членки, че Механизмът за сътрудничество и контрол се осъществява спрямо България от 2007 година, че европейските институции могат и предприемат редица действия в рамките на своите компетенции.

Нима ЕК не е в състояние да защити интересите на Европейския съюз, защото корупцията безспорно разяжда доверието на гражданите в политиките на ЕС, в държавността, в огромната подкрепа, която страни като България получават от ЕС за ускоряване на развитието и изравняване на стандарта на живот?

Нима годишните

доклади за борба

с корупцията и

за върховенство

на закона нямат

силата на

ефективните

действия

и конкретиката? Нима за това колеги от различни страни, говорейки за проблеми с корупцията, споменават и Малта, Словакия, Словения, Чехия, Испания, Гърция, Нидерландия?

Ако имаше повече време за дебат, щяха да бъдат споменати и други страни. Или още предложения – от такива, които изключват ролята на ЕС, през такива, които предлагат да не се дава никаква помощ за развитие на новите страни, а особено на такива, които кандидатстват за членство в ЕС, до такива които откровено пренебрегват темата на дебата, а се фокусират върху национални болки – премиер на Чехия, изборите в Германия.

Парламентарен дебат. С всички негови недостатъци. Но по време на дебата прозвуча и един разумен отговор на толкова много, посочени по-горе въпроси.

САЩ са стратегически партньори на ЕС и на България. Но

институциите

на САЩ са били

подведени

от изкривена

информация,

от некоректни лобисти, от кръга “Капитал”, който участва във властта в България, без да участва в избори, без да представя своя програма и без да носи отговорност за каквито и да било управленски решения, който прави опити да елиминира опоненти, да защитава измислената си роля на коректив и съдник, да разширява мрежата си за дезинформация и безпочвени твърдения

Всяка консултация с европейските институции би поставила под съмнение и без това безпочвените обвинения срещу Делян Пеевски. И това се доказва от отговорите на всеки един от въпросите, които поставяме пред европейските институции и пред институциите на САЩ.

И ще продължаваме да поставяме. Заради правата на българските граждани. Заради категоричната ни убеденост, че всеки е невинен до доказване на противното, а

доказателства

за обвиненията

срещу г-н

Пеевски няма,

има безпочвени

твърдения

Заради твърдото ни убеждение, че корупцията е отрова, която разяжда доверието, подкопава възможностите за развитие, спъва икономическия растеж, срива моралните мерители за правомерно, наказуемо и позволено и не на последно място се просмуква в ежедневието ни. Нетърпимостта към корупцията е необходимото условие за растеж на икономиката и развитие на страната ни. И не само на нашата страна.

Но необоснованите твърдения не спират корупцията, а противозаконните мерки обезсмислят целите си. Защото никакви мерки не могат да бъдат за сметка на правата на европейските граждани.

Мисли, провокирани от един дебат в Европейския парламент. Дебат, по време на който често беше споменавана страната ми, но не само – дебатът беше за принципи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Снимка "Дойче веле"

Коалицията "Светофар" се готви да модернизира Германия

"Сова Харис" за изборите: ГЕРБ - 24,2%, БСП- 19,1%, ПП -14,6%

"Сова Харис" за изборите: ГЕРБ - 24,2%, БСП- 19,1%, ПП -14,6%

Лидия Йорданова, "Екзакта": ГЕРБ е лидер за изборите, жестока конкуренция за второто място (Графика)

Лидия Йорданова, "Екзакта": ГЕРБ е лидер за изборите, жестока конкуренция за второто място (Графика)

Стилиян Петров, Мартин Петров и Димитър Бербатов пред НДК преди конгреса СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Революцията не успя, да видим еволюцията

Графика: "Екзакта"

"Екзакта" за изборите: ГЕРБ първи с 8% разлика, ПП, ИТН и БСП на кантар, ИБГНИ не влиза

Инфлационен шок - следва ли стагфлация?

Инфлационен шок - следва ли стагфлация?

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber