Радан Кънев: Властта се проваля с ваксините и е ред ЕС да помага

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10185065 Радан Кънев: Властта се проваля с ваксините и е ред ЕС да помага Радан Кънев: Властта се проваля с ваксините и е ред ЕС да помага www.24chasa.bg
Радан Кънев
Радан Кънев

Армии тролове у нас лъжат, а става дума за живота и смъртта на хиляди българи

Моята отговорност е да възпитавам детето си, а не лидерите на политически сили, казва евродепутатът от ДБ/ЕНП, когото Тошко Йорданов нарече “боклук” заради призива му Брюксел да помогне за информираността по темата

- Г-н Кънев, настоявате ЕС да се намеси у нас заради ниския брой ваксинирани. Как ще се случи?

- Предполагам, че имате предвид изказването, което направих късно снощи пред Европарламента в рамките на дебата за здравната политика на ЕС. Тя е една от малкото политики, които са предимно на национално ниво. И с оглед на особеностите на националните здравни системи може би е добре да остане така. И все пак, когато имаме общ проблем, трябва да търсим и общи решения. И такива се търсят - през Европейската лекарствена агенция, през увеличените правомощия на Европейския център за заразни болести, а скоро - и през Европейския орган за подготвеност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA). Много скоро ще има и общи схеми за лечение на редки видове ракови заболявания, което е много важно за България.

Конкретно за ваксинацията - ЕС има много възможности да помогне. Първата беше отдавна реализирана - в целия съюз има предостатъчно ваксини, общо поръчани от ЕК. Нужно е обаче и съвместно усилие за борба с фалшивите новини, с лъжливата пропаганда. И е нормално това усилие да се направи там, където проблемът е сериозен - на първо място, България и Румъния. Нужно е и да се даде повече информация на европейско ниво за безопасността на ваксините, да се разсеят опасенията сред хората, насаждани от тази пропаганда. Хората имат право на достоверна информация и след като българските управляващи се провалят в тази задача, тя следва да бъде поета на следващо, общоевропейско ниво.

Има, разбира се, и по-твърди мерки - финансови. Европейският бюджет осигурява на България значителни средства, в т.ч. за медии, за здравеопазване, за образование. Разумно е част от тези средства да бъдат задължително насочени към програми за насърчаване на населението да се ваксинира. Отделно по новите правила Европейският център за заразни болести може да дава на националните правителства предписания и да следи за изпълнението им - именно в подкрепа на това законодателно предложение беше и моето изказване.

- Бихте ли потърсили лично такава помощ за намеса във ваксинационния план и кампания от евроинституциите?

- С този призив аз го правя. И предлагам на колегите в ЕП конкретни решения, които могат да помогнат на България, да спасят животи в България.

- Защо според вас се проваля ваксинационната кампания у нас?

- По много причини - и културни, и управленски, и медийни, и поради цялостната криза на доверие към институциите и вътре в обществото ни. Но преди всичко - поради безпомощността на институциите да заемат ясно страна. Да не се страхуват от настроенията, които пропагандата в социалните мрежи създава, а да се борят с нея. Това не е мач “Левски” - ЦСКА, не е въпрос на вкус или политически убеждения, в който да бъдем неутрални. Това е сблъсък между медицинската наука и злостна антинаучна пропаганда. И в крайна сметка - между живота и смъртта за хиляди българи.

- Кой има интерес от това тя да се провали?

- Не мога да кажа. Това е работа на службите. Но всеки вижда, че има армии от тролове в социалните мрежи, които са организирани, които повтарят едни и същи лъжи и заблуди. Това не е спонтанно явление, това е атака срещу националната сигурност. В разкриването на тази организирана дейност Европа също може и трябва да помогне, ако нашите служби се провалят.

Разбира се, има и политици, които се възползват от настроенията, които тази пропаганда създава, в името на евтин и опасен популизъм.

- Как си обяснявате острата реакция и обидата от страна на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов (“Боклук” бе репликата на Йорданов към Кънев) срещу вас за желанието ви Европа да поеме ваксинацията в България в свои ръце?

- Нямам обяснение извън опасния популизъм, който споменах. Друго обяснение не търся. Личните обиди не ме вълнуват, нито лошото възпитание. Моята отговорност е да възпитавам детето си, не лидерите на други политически сили. Това, което ме тревожи, е, че някои лидери на ИТН активно разпространяват антинаучна пропаганда срещу ваксините. Те са влиятелни хора, мнозина им вярват. Това носи със себе си определена отговорност, която не виждам да проявяват. И така се превръщат в заплаха за здравето и живота на хиляди българи, които им се доверяват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Флоранс Робин е посланик на Франция у нас. Родена е на 12 август 1959 г. Доктор по епистемология и история на точните науки и научните институции от парижкия Университет. Кавалер на Националния орден на Почетния легион, офицер на Националния орден за заслуги, Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, Командор на Ордена на академичните палми.

Флоранс Робин: Апелът на Виктор Юго за Батак е основата на българо-френските отношения

Дубравка Шуица зам.-председател на Европейската комисия с ресор “Демокрация и демография”

Дубравка Шуица: Вече не е важно къде живееш, а как си свързан

Лидерите на Републиканци за България Цветан Цветанов и на КОД д-р Петър Москов подписаха коалиционно споразумение за общо явяване на президентските и парламентарните избори на 14 ноември.

Цветан Цветанов и Петър Москов: Десният отговор срещу скока на тока - мораториум върху въглеродните квоти и до 2050 г. затваряне на ТЕЦ-Марица

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Банди от София гастролират в страната, преди беше обратното

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Няма лична вражда с Методи Лалов, обвиненията в клиентелизъм не почиват на нищо реално

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber