Ивайло Вълчев: В следващия парламент ще търсим повече пътища за съставяне на правителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10162503 Ивайло Вълчев: В следващия парламент ще търсим повече пътища за съставяне на правителство Ивайло Вълчев: В следващия парламент ще търсим повече пътища за съставяне на правителство www.24chasa.bg
Ивайло Вълчев е зам.-председател на ПГ на “Има такъв народ” и депутат в 45-ия парламент. Той е сред ядрото сценаристи на Слави Трифонов, като кариерата му минава през предаванията “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове” и “Шоуто на Слави”. Той е поет и автор на текстовете на множество емблематични песни на “Ку-ку бенд”.
Ивайло Вълчев е зам.-председател на ПГ на “Има такъв народ” и депутат в 45-ия парламент. Той е сред ядрото сценаристи на Слави Трифонов, като кариерата му минава през предаванията “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове” и “Шоуто на Слави”. Той е поет и автор на текстовете на множество емблематични песни на “Ку-ку бенд”. СНИМКА: 24 часа

Не са разрушени мостовете между партиите на протеста, просто всички водиха монолози

- Г-н Вълчев, как гледате на думите на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, че щом протестните партии не могат да направят правителство, то в следващия парламент партиите на статуквото ще направят?

- Мога да погледна по два начина на въпроса ви. С колегите ми сценаристи често се шегуваме, че във всяка шега има малка доза истина. Така гледам и на това нещо. Има истина по Фройд - всичко излиза наяве. Плюс това, доколкото познавам тези хора в парламента и съм успял да проследя това, което правят и как го правят, мисля, че

те рядко казват просто

емоционални неща, за

разлика от нас,

“по-неопитните”

Това изказване беше една съвсем съзнателна демонстрация на това какво всъщност се е случвало дълго време в Народното събрание, както и че тези хора имат желанието това да продължи да се случва по този начин. Само дето, за щастие, в това Народно събрание, надявам се и в следващото, вече има партии, изпратени от хора, които не искат това да продължава по този начин.

- Всички говорят за това, че в 47-ото НС на всяка цена трябва да се състави редовен кабинет. Готови ли сте от “Има такъв народ” на повече компромиси?

- Слави Трифонов каза една много важна дума преди около седмица. Той каза, че след всичко, което се е случило, и уроците, които се надяваме, че сме научили, трябва да бъдем по-смирени. Това означава много неща.

Означава включително и това да търсим със сигурност повече пътища за диалог, което ние, отчитайки всичко, което се случи, и начина, по който се случи, със сигурност ще бъдем от страната на тези, които ще са готови да разговарят и да търсят решения.

- В следващия парламент ще сте по-компромисни?

- Компромис означава да отстъпиш от нещо, което искаш, а ние така или иначе искаме едни и същи неща. За мен ще бъде важно

да намерим пътя, по който

заедно да стигнем до

общото ни искане,

а не толкова някой от едната или от другата страна да се отказва от нещо в полза на това желанието на някой от другите да получи реализация.

- Разрушени ли са мостовете между партиите на протеста?

- Не бих казал.

- Доста нападки се чуха помежду ви, изглежда, сякаш се скарахте?

- Да кажем, че в един момент комуникацията започна да се води не чрез диалози, а чрез монолози, които всяка страна започна да тълкува по свой собствен начин. Силно се надявам, че монологичната култура и желанието да се лепят етикети, преди да си водил диалог с отсрещната страна, са останали в миналото.

- Възможен ли е компромисът партия “Има такъв народ” да потърси партиите на статуквото за диалог за съставяне на кабинет в следващия парламент?

- Имаме абсолютно ясно непроменено и непроменимо мнение по този въпрос. Отговорът е много кратък и много ясен - не.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

SARS-CoV-2

Биолог: SARS-CoV-2 няма да изчезне, освен ако не го унищожим активно

Живодар Терзиев

Нов акциз вдига цената на всички горива с 40-50%, токът също ще поскъпне

Харалан Александров: Има българи в чужбина с двойно гражданство и по-изразено родолюбие от нашето

Харалан Александров: Има българи в чужбина с двойно гражданство и по-изразено родолюбие от нашето

Акад. Николай Денков
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Акад. Николай Денков: Зелен сертификат и тестване са единственият начин да се учи присъствено без риск

Инж. Илиян Терзиев

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Илиян Терзиев: Ще защитим строителството от трусовете на времето

Милко Ковачев
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Милко Ковачев: Ако България реши, АЕЦ “Белене” може да заработи от 2030 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber