Лаша Дарсалия: Имаме свои бежанци, не може да приемем от Афганистан

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10162334 Лаша Дарсалия: Имаме свои бежанци, не може да приемем от Афганистан Лаша Дарсалия: Имаме свои бежанци, не може да приемем от Афганистан www.24chasa.bg
Лаша Дарсалия е заместник министър на външните работи на Грузия от 2018 г. Преди това е бил началник на отдел в грузинската разузнавателна служба (2016-2017) и директор на отдела за сигурност и анализи в Националния съвет за сигурност на Грузия (2009-2016). Завършил е международни отношения в университета на Есекс.
Лаша Дарсалия е заместник министър на външните работи на Грузия от 2018 г. Преди това е бил началник на отдел в грузинската разузнавателна служба (2016-2017) и директор на отдела за сигурност и анализи в Националния съвет за сигурност на Грузия (2009-2016). Завършил е международни отношения в университета на Есекс.

Страната ни беше най-големия военен контрибутор извън НАТО, включихме се в мисията заради собствената си сигурност, казва зам.-външният министър на Грузия

- Г-н заместник-министър, приема ли Грузия афганистански бежанци или сте само транзитна зона? Тъй като при напускането на международните сили и в евакуацията и транспортирането не само на военен персонал, но и на афганистански граждани, се забеляза активната рола на Грузия.

- Приносът ни към международните хуманитарни усилия във време на големи трудности показва за пореден път значението на Грузия като регионален играч и надежден партньор, който може да гарантира сигурност и стабилност в региона.

В последния етап от Операция "Решителна подкрепа" (RSM) ние подкрепихме изтеглянето на НАТО и партньорските сили от Афганистан, осигурявайки пълни транзитни възможности през наша територия.
Днес, когато трагичните събития в Афганистан ни поставиха пред опасност от мащабна хуманитарна криза, Грузия за пореден път участва активно в процеса по евакуация.

По време на тази операция три военно-транспортни самолета C-17 Globemaster III, работещи като част от програмата за стратегически въздушни превози, бяха разположени на летището в Тбилиси. Самолетите извършваха редовни полети по маршрута Тбилиси - Кабул - Тбилиси, за да евакуират хора от Афганистан. Повече от 20 полета бяха извършени от Кабул до Тбилиси и приблизително 2500 души бяха евакуирани.

В рамките на международното летище в Тбилиси организирахме специално съоръжение за разпределяне на евакуирания персонал преди заминаването му към държавите - членки на НАТО чрез чартърни полети.
По време на транзитната операция посолствата на страните - членки заедно с грузинските власти предоставиха на евакуираните първа медицинска помощ, храна и други необходими средства. За да осигурят обработката на евакуираните бежанци, няколко държави - членки изпратиха свой военен и цивилен персонал в Тбилиси.

Във военна база, в непосредствена близост до международното летище в Тбилиси, грузинските въоръжени сили поставиха големи многофункционални палатки за приемане на евакуираните заради престоя, наложил се заради дългите закъснения на полетите.
Норвегия изпрати свой военен екип, за да подпомогне транзитната операция в Грузия. Този екип бе дислоциран в базата на грузинските въоръжени сили до летището. На същото място Норвегия инсталира и мобилна станция за спешна помощ с капацитет за приемане на 35 пациенти.

Грузинската страна създаде междуведомствена работна група, която отговаряше за подпомагането на транзитната операция с всички необходими мерки. Тъй като различни международни организации и държави партньори извършваха спешна хуманитарна евакуация на служители и членове на техните семейства от Афганистан, то Грузия като надежден член на международната общност реши също да се включи в този процес.

Съответно грузинската страна се съгласи да подпомогне няколко международни организации (Световната банка, Международния валутен фонд, Азиатската банка за развитие, Международния републикански институт и Националния фонд за демокрация) при евакуация на техния персонал от Афганистан. Тези хора получиха временен престой в Грузия.
Що се отнася до приемането на бежанци, имаме ограничени възможности. В резултат на руската военна агресия срещу Грузия през 90-те години на миналия век и по-късно през 2008 г. 15 % от населението ни са или бежанци, или вътрешно разселени лица от регионите Цхинвали и Абхазия, окупирани в момента от Русия. Затова територията на Грузия се използва главно като временен приют за евакуираните от Афганистан преди тяхното преселване.

- А каква беше цялостната роля на Грузия в Афганистан?

- През годините Грузия активно участва в натовските операции в Афганистан - ISAF и RSM, като бе решено тази подкрепа да е без ограничения. Грузия за първи път се присъедини към усилията на коалицията в Афганистан през 2004 г. 50 наши военнослужещи бяха изпратени за 100 дни под германско командване като част от усилията за сигурност по време на президентските избори в Афганистан през октомври 2004 г. На 2 март 2005 г. бе подписано споразумение между НАТО и Грузия в Брюксел за за предоставяне на подкрепата в транзита на натовски войници и персонал.

В пика на нашето участие в Афганистан осигурихме два пехотни батальона от над 1560 души, които служиха съвместно със силите на САЩ в провинция Хелманд. Освен това грузински артилерийски инструктори служиха с френския контингент в провинция Кандахар от април 2011 г. до април 2012 г.

След приключване на мисията ISAF, на 1 януари 2015 г. в Афганистан стартира мисията RSM. Като част от тази операция Грузия имаше 860 войници на терен под различно съюзническо командване, разположени в Кабул, в авиобазата в Баграм и в Мазар-и-Шариф. По този начин Грузия се превърна в най-големия участник в мисията (на глава от населението) и с най-много войници и персонал сред страните извън НАТО.

Между 2015 и 2017 г., като част от мисията RSM, правителството на Грузия разпредели 1,5 млн долара за Доверителния фонд за развитие на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност, а през 2018-2020 г. Грузия преведе още по половин милион долара годишно.

- Казвате, че сте се превърнали в най-големия военен контрибутор в Афганистан сред страните извън НАТО, каква беше причината за това толкова сериозно участие?

- На първо място, решихме да участваме в тази антитерористична операция, за да подсилим собствената си национална сигурност. През 2001 г. съюзниците от НАТО навлязоха в Афганистан след терористичните атаки на 11 септември в САЩ, за да попречат на страната да продължи да служи като сигурно убежище за терористи.

Хаосът и нестабилността, причинени от международния тероризъм там, водеха след себе си трафик на хора, наркотици и оръжие, както и до ескалация на конфликтите в региона. Тъй като Грузия се намира на кръстопът между Европа и Азия, влошената среда за сигурност в Афганистан бе предизвикателство и за нашата собствена сигурност.
Следователно решението ни за принос към международните усилия, целящи прекратяване на терористичната активност в Афганистан, беше от изключително значение за самата Грузия.

Второ, това решението доказа, че Грузия като бъдещ член на алианса може да споделя отговорностите за колективна отбрана. Стартирането на мисията ISAF през 2001 г. беше най силната и най-значимата демонстрация на подкрепата на съюзниците към държава - членка, тъй като беше първият път в историята на НАТО, когато член 5 от Договора от Вашингтон беше задействан в отговор на атака. Това беше исторически импулс, тъй като НАТО призна тероризма като акт на война, което означава, че ангажиментът за колективна отбрана, първоначално предвиден в договора, влиза в сила за първи път.

ISAF беше една от най -големите коалиции в историята и най-дългата и предизвикателна мисия на НАТО. Участието в операцията засили ролята на Грузия в контекста на регионалната сигурност и показа страната ни като надежден стратегически партньор на алианса чрез засилено сътрудничество и повишена оперативна съвместимост. Да бъдем част от тази мисия бе гигантска стъпка по пътя ни към членство в НАТО, тъй като доказахме, че Грузия може да се справи с въпросите на колективната отбрана и сигурност по един успешен и отговорен начин.

- Какви жертви понесохте в Афганистан?

- Общо 32-ма грузински войници бяха убити и около 300 бяха ранени по време на мисиите в Афганистан.

- През 2003 г. Бълагрия взе участие в коалицията в Ирак, където също загинаха български войници, а през 2004 г. страната ни стана член на НАТО. Смятате ли, че участието ви в Афганистан ще донесе членството на Грузия в алианса?

- Грузинските сили активно участват в международни мисии и операции по целия свят, защото Грузия като отговорен член на международната общност е ангажирана с въпросите за колективната отбрана и сигурност.
Между 1999 и 2008 г. Грузия изпрати военни части в ръководената от НАТО международна миротворческа мисия в Косово (KFOR), което беше първият прецедент за участие на Грузия в международни усилия за поддържане на мира.

Страната ни също участва в иракската мисия, започвайки от 2003 г. До 2008 г. Грузия имаше повече от 2000 войници в Ирак, ставайки трети по големина участник в коалиционните сили. Грузинските войски бяха разположени в Багдад, а по-късно по границата с Иран, с основна база в Ал Кут. Грузинските части работеха предимно в зоната на операции на САЩ.

По време на руската военна агресия срещу Грузия през 2008 г. изтеглихме всичките си сили от Ирак и върнахме обратно около 2000 грузински войници. Всяко наше активно участие в глобални мисии и операции за пореден път показва, че Грузия е не само потребител, но и ефективен доставчик на сигурност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Радосвет Горнев: Целта май е да се закрият две държавни болници, за да се освободи място за частна

Доц. Радосвет Горнев: Целта май е да се закрият две държавни болници, за да се освободи място за частна

Снимка: Давид Нивиер

Симеон II: Шокиран съм колко малко българи се ваксинират

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка

Петя Димитрова: Стремим се да разширим пазарния си дял с органичен растеж и консолидации

Георги Ганев: Бюджетът готов до края на януари - отваря се работа ден и нощ на депутатите по празниците

Георги Ганев: Бюджетът готов до края на януари - отваря се работа ден и нощ на депутатите по празниците

Иван Гешев: Когато прокуратурата в Европа разследва канцлер, той си подава оставката, а у нас нарушаваш закон и ставаш канцлер (Видео)

Иван Гешев: Когато прокуратурата в Европа разследва канцлер, той си подава оставката, а у нас нарушаваш закон и ставаш канцлер (Видео)

Николай Димитров: Признателен съм на моите съграждани, заедно работим за Несебър

Николай Димитров: Признателен съм на моите съграждани, заедно работим за Несебър

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber