Хамид Хамид: ДПС настоява цялата информация по казуса “Магнитски” да се предостави на комисията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10148012 Хамид Хамид: ДПС настоява цялата информация по казуса “Магнитски” да се предостави на комисията Хамид Хамид: ДПС настоява цялата информация по казуса “Магнитски” да се предостави на комисията www.24chasa.bg
Хамид Хамид: ДПС настоява цялата информация по казуса “Магнитски” да се предостави на комисията

Разширяването на списъка от фирми у нас е незаконно

Още акценти от интервюто:

Служителите в OFAC са били подведени. Не е тайна, че това може да се направи от лобисти срещу пари

Прокопиев управлява цели сектори в държавата, без да е ходил на избори. Той също има вина за провала да се състави кабинет

Кирил Петков и евентуалната му партия са добре дошли да се пробват на политическата сцена

Вината да ходим на предсрочни избори е на протестните партии. Те минираха диалога за правителство

Не водим война с президента Румен Радев. Политическата ситуация през 2016 г. изискваше да го подкрепим

Със зам.-председателя на парламентарната група на ДПС разговаря РУМИНА ДИМИТРОВА

- Г-н Хамид, ДПС настоява институциите в България да извадят всички факти и обстоятелства както за наложените на Делян Пеевски санкции по закона “Магнитски”, така и дали ДАНС и прокуратурата разполагат с информация за негови действия. Какво очаквате да се случи? Ще разберем ли някога истината?

- Още от първия ден настояваме всички държавни институции и учреждения, които имат каквото и да е отношение по темата, да ни предоставят изчерпателна информация, ако има такава при тях. За нас е от първостепенно значение всичко по казуса “Магнитски” да излезе публично, да се обяви пълната информация по тази тема, за да не може да има по-нататъшни спекулации и инсинуации с тази тема. Защото, когато няма предоставена информация, всеки може да си тълкува, да си говори и да си прави свободни съчинения. Затова ще настояваме ДАНС и прокуратурата да предоставят на временната комисия по “Магнитски” пълната информация, ако има такава и каквато и да е тя, за да стане достояние на обществото.

Поискали сме от ДАНС да ни предоставят включително и кореспонденцията с прокуратурата, която им забранява да дават тази информация. В случай че тези писма, ако ги има, бъдат предоставени, ние ще се обърнем и към прокуратурата, за да разреши на ДАНС да представи информация за ангажираността на Пеевски по темите, които се визират в мотивите на акта “Магнитски”.

Имаме отговор от няколко институции, които опровергават твърденията в акта “Магнитски”. Единият е от министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов. В него се казва, че в частта, в която процедурата по българско гражданство се разглежда от министерството, няма данни за участие на Пеевски за лобиране при получаване на българско гражданство.

Отговор за липса на каквато и да е информация за това получихме и от президентството. Вицепрезидентът, който отговаря за получаване на българско гражданство по закон, ни отговаря любезно, че такива данни няма и че президентството събира само официална информация от официални учреждения. Така че едно от трите твърдения в мотивите на акта “Магнитски” вече е оборено по несъмнен начин. Затова смятаме, че тук става въпрос за подвеждане на служителите в OFAC (Службата за контрол на чуждестранните ивестиции към Министерство на финансите в САЩ) да вземат такова решение. Не е тайна, че такова подвеждане може да стане от евентуални лобисти, но ние се питаме - някой им плаща ли и с какви аргументи.

- А кой може да е той?

- Нямам представа. Затова търсим всяка информация. За нас е важно да се види има ли информация, или се касае само за инсинуации, интерпретации или лобизъм.

- В ДПС сте категорични, че разширяването на списъка по закона “Магнитски” в България е незаконно. Предприехте активни политически и дипломатически действия в ЕС и САЩ. Към кого се обърнахте и какви са отговорите?

- При анализ в европейското законодателство, което е част от нашето, има няколко регламента и директиви, които определят реда за приложение на закони на трети страни. Категорично реагирахме, че това решение, което взе Министерският съвет - 441, за разширяване на този списък е незаконно, но това не е само наше мнение.

Това е и официалното становище на Европейската комисия, която в доста гневно писмо към българското правителство категорично заяви, че едностранните действия на която и да е държава членка противоречат на правото на ЕС и няма как членка едностранно да взема решения и да налага санкции.

Поискахме информация и от OFAC, и от Държавния департамент на САЩ. Оттам получихме отговор, че този закон има приложение само на територията на САЩ и по никакъв начин не ангажира територията на България. За нас от отговорите на тези институции категорично се налага, че решението е абсолютно незаконно. То е атакувано и пред българските съдилища и чакаме решение. Решението не е влязло и в сила, защото не е поискано предварително изпълнение, така че то не съществува в правния мир.

- Да се върнем в България. Отново няма правителство. Пак отиваме на избори. Защо втори парламент не успя да състави редовно правителство? Кой е виновен?

- Още след изборите през април се появиха т.нар. нови партии или партии на протеста, които заявиха, че народът иска промяна и е ред те да сформират кабинет. За огромно съжаление на всички техни избиратели, а и на българското общество, те не можаха да съставят правителство и заявиха, че това ще го направят след изборите през юли. Виждаме абсолютен провал на тези партии. Те не направиха кабинет, защото, от една страна, лицемерно и популистки говореха за диалог и вместо да направят такъв с всички партии в парламента, те начертаха такива разделителни линии, че минираха всички опити и разговори за съставяне на правителство. По този начин сами начертаха своя провал. Затова вината да ходим пак на предсрочни избори е изцяло на тези нови партии, които нарекоха себе си партии на промяната.

През годините много пъти сме заявявали необходимостта от диалог и за връщане на парламентаризма. Наблюдаваме в говоренето на новите партии силен реваншизъм, който с методите на вече отречен модел иска да промени този модел. Но няма как с недемократични методи да се възстановява демокрацията.

- Съгласни ли сте с вашия колега Йордан Цонев, който каза на ИТН, че правителство няма как да направят, защото в него не са посочени министри на Прокопиев? Толкова ли е важен Прокопиев? И защо смятате икономическия екип на служебния кабинет за икономическото крило на кръга “Капитал”?

- Г-н Цонев тук визира ситуацията, в която абсолютно неочаквано техните партньори от “Демократична България”, защото се заявяваше, че ще управляват заедно, с една декларация в НС оттеглиха подкрепата си именно заради персоналните проекти в този проектокабинет. Затова се наложи изводът, че всичко е било, за да се включат хора, посочени от “Демократична България”. Това го чухме от изявленията на г-н Трифонов и на ръководството на ИТН, че са им налагани министри. Не е тайна, че става въпрос за министрите на г-н Прокопиев. Всъщност той е имал министри във всички кабинети досега, без да е участвал на избори. Това го чухме от самия бивш министър-председател Бойко Борисов, на когото са налагани министри и той ги е приемал. През цялото това време Прокопиев е управлявал цели сектори в държавата, без да се е явявал на избори, и няма как провалът за съставянето на първия кабинет с първия мандат да не е по негова вина.

- Очаквате ли политически проект на Кирил Петков да се появи още на задаващите се предсрочни избори и той може ли да промени картината в парламента?

- Има такива заявки. Добре са дошли на политическия терен. В нашата най-нова история са се появявали нови проекти, някои са оставали, други са си заминавали. Нека видим техните проекти, програми, нека те да се състезават за избиратели. Защото едно е да бъдеш избран, избирателят да те хареса, друго е олигархията да те назначи през задния вход като министър или вицепремиер.

- Защо поискахте комисия за Буджака? За да си върнете за Росенец ли?

- Не, не да си върнем за Росенец. Публично известен факт е, че в района на Буджака са извършени огромни нарушения на българското и европейското право, унищожени са природни обекти, които принадлежат и на “Натура - 2000”, и на защитените зони у нас. За съжаление, е извършено строителство, което е унищожило българско природно богатство, и тези факти трябва да бъдат установени. Кой, по времето на кое управление си е позволил в последните дни буквално да променя планове на защитените зони, да разрешава строителство в иначе абсолютно забранени територии? Мисля, че тази комисия ще установи достатъчно факти, за които обществото не знае.

- Ще дойде ли г-н Ахмед Доган на комисията за Росенец?

- Няма покана към него. Едно решение, взето без кворум от четирима души, няма как да е решение на цяла комисия. Нека да видим дали ще има покана. Нека г-н Доган я получи и той ще прецени.

- А ще поискате ли Иво Прокопиев да дойде в комисията за Буджака?

- Това ще бъде решение на колегите от комисията. Аз не съм неин член. Но комисията може да покани собствениците и ако Прокопиев е собственик, не виждам защо да не дойде да обясни как така е получил разрешение да строи в защитени от закона територии.

- В последните две предизборни кампании говорехте за връщане на нормалността в политиката. Каква е формулата, имате ли надежда тя да се върне след новите избори през ноември?

- Формулата за това е диалог и абсолютно спазване на конституцията и законите, а не погазването им, каквото виждаме и от новите партии в парламента. За да разградим веднъж завинаги порочния модел, наложен от ГЕРБ в последните години, който принизи институциите до рекордно ниско ниво, не можем със същите методи. Ако не възстановим държавността, ще видим разпада ѝ. Длъжни сме да го направим.

- Влязохте във война с президента Румен Радев, оплакахте се от него в ЕС. Грешка ли бе подкрепата ви за първия му мандат?

- ДПС не е влизало във война с президентската институция и никога не е влизало в такава с която и да е институция. Нашето настояване бе да се спазват законите в страната. За нас беше неочаквана реакцията на държавния глава, но не сме във война с никого.

Към 2016 г. политическото време изискваше от политиците да създадат определен политически продукт и той беше създаден. Дали е бил успешен, или не, предстои да бъде направена оценка на целия мандат на президента Радев и тогава ДПС също ще даде своята. Но избирателите на ДПС са достатъчно мъдри, за да дадат и адекватен отговор на изказванията на определени политици. Очакваме да се появят кандидат-президенти. Ще анализираме техните качества, програмите им и колективните органи на партията ще вземат своето решение.

- Вие ще издигнете ли кандидат за президент?

- Това също не сме решили. Предстои да го обсъдим. Ще е тема на колективните ни органи - Централния съвет и Централното оперативно бюро. Не се съмнявайте, че решението ни ще е адекватно на политическата ситуация.

- Без ДПС няма избран президент. Ако вашите евентуални кандидати не стигнат до балотаж, кого ще подкрепите - всеки кандидат срещу Радев?

- Много условности станаха, за да можем да отговорим категорично.

Визитка:

Роден на 5 януари 1973 г. в с. Сини вир, област Шумен

Завършва Юридическия факултет на Бургаския свободен университет през 1998 г.

Член е на Адвокатската колегия в Бургас от 2000 г.

Депутат пети пореден мандат

Член е на Централното оперативно бюро на ДПС

Зам.-председател на парламентарната група на ДПС, зам.-шеф на правната комисия в 46-ото народно събрание

Член е на парламентарната комисия по култура и на двете временни анкетни комисии, които проверяват имало ли е незаконосъобразни действия от страна на компетентните органи в лесопарк Росенец и наложените от властите санкции у нас на основание на закона “Магнитски”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Пенчев работи в една от най-натоварените пожарни в Лондон.

Николай Пенчев, пожарникар в Лондон: Когато принц Уилям ме поздрави, знаеше факти за мен

Юлиан Вергов

Юлиан Вергов: Играя Вазов, когото не сме виждали - и с хипохондрията, и с хумора му

Флоранс Робин е посланик на Франция у нас. Родена е на 12 август 1959 г. Доктор по епистемология и история на точните науки и научните институции от парижкия Университет. Кавалер на Националния орден на Почетния легион, офицер на Националния орден за заслуги, Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, Командор на Ордена на академичните палми.

Флоранс Робин: Апелът на Виктор Юго за Батак е основата на българо-френските отношения

Дубравка Шуица зам.-председател на Европейската комисия с ресор “Демокрация и демография”

Дубравка Шуица: Вече не е важно къде живееш, а как си свързан

Лидерите на Републиканци за България Цветан Цветанов и на КОД д-р Петър Москов подписаха коалиционно споразумение за общо явяване на президентските и парламентарните избори на 14 ноември.

Цветан Цветанов и Петър Москов: Десният отговор срещу скока на тока - мораториум върху въглеродните квоти и до 2050 г. затваряне на ТЕЦ-Марица

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Димитър Ганев: Най-опасният противник на Радев са токът и инфлацията, не Герджиков или Панов

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber