Експериментът “5 звезди” не успя в Италия, а в България шоуто на ИТН сега започва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10077752 Експериментът “5 звезди” не успя в Италия, а в България шоуто на ИТН сега започва Експериментът “5 звезди” не успя в Италия, а в България шоуто на ИТН сега започва www.24chasa.bg
СЛАВИ ТРИФОНОВ

6 прилики и 9 разлики между хората на Бепе Грило и Слави Трифонов

Възходът и падението на антисистемното движение “5 звезди” в Италия е пример как и най-революционната идея за коренна промяна може да се срине, ако попадне в ръцете на некомпетентни хора.

На изборите през 2018 г. движението, което имаше милиони поддръжници по площадите, спечели 32,7% от гласовете. Ако днес има избори обаче, за него биха гласували едва 15,5% от италианците според социологическо проучване от 6 август 2021 г. на института SWG.

През изминалите три години и половина почти един от всеки трима депутати и сенатори от “5 звезди” е напуснал парламентарната си фракция и е отишъл в смесената група.

Въпреки

вечните

политически

кризи и смени на

правителствата

– 67

в следвоенната история на Италия, парламентът ѝ се избира единствено от нейните граждани вътре в страната. Сценарий като българския, в който вотът в чужбина може да решава изхода от изборите, е невъзможен за Ботуша. Това е така, защото според конституцията италианските граждани, живеещи зад граница, могат да гласуват от кого да бъдат представлявани единствено в парламентарната секция “Чужбина”. Или с други думи,

италианските

емигранти

избират само

12 от общо

630 депутати

в долната камара, и 6-има от общо 315 сенатори в Сената. Италиански туристи или хора, които са по работа в чужбина, не могат да гласуват. Това означава, че изборите се решават от милионите италианци в Италия, а не от милионите емигранти, които не плащат данъци в Италия.

Общото между случилото се в Италия преди 3 г. и това в България преди месец е, че и в двата случая победиха антисистемни движения, обявили се против кастата. 

Виж кои са приликите и разликите между “5 звезди” и “Има такъв народ”.

ПРИЛИКИ

1. И двете са основани от шоумени. Слави Трифонов се изявява в музиката и телевизията, а Бепе Грило – първоначално в телевизията, после в киното като комик и актьор, а след това и като кабаретист.

2. И двамата не се кандидатираха за депутати. Трифонов – по свой избор, а Грило заради условната си присъда от 14 месеца за непредумишлено убийство на 3-ма души, загинали през 1981 г. при катастрофа, предизвикана от него Грило.

3. И двете движения се обявяват за “родени” от низините, целят край на корумпираната класа.

4. И “5 звезди”, и ИТН дистанцираха журналистите от себе си, избирайки за изявите си само собствените си медийни платформи по време на предизборните си кампании, а и след това.

5. Единственото вето за коалиция на “5 звезди” след победата на изборите беше насочено срещу партията на Силвио Берлускони, в България - срещу тази на Бойко Борисов.

6. И в България, и в Италия имаше полемики около напомпаните професионални биографии на кандидатите за премиери. Още когато беше представена биографията на професора по частно право Джузепе Конте, кандидат да оглави коалиционното правителство “Лига - 5 звезди”, два университета – в Ню Йорк и в Питсбърг, опровергаха, че той е специализирал право в тях. Университетът на Малта също опроверга, че е преподавал там. Опровержение дойде и от Културния институт във Виена.

РАЗЛИКИ

1. В Италия още през 2005 г. Грило лансира кампанията си за “чист парламент”, с която целеше да предизвика остра обществена реакция срещу 20 депутати в парламента с окончателни присъди. През 2007 г. пък дойде неговото продължение - т.нар. V-day (Vaffanculo-Day, или “Е.. си мамата – ден”) – чрез него искаше събирането на подписи за закон по народна инициатива за нови критерии при кандидатирането на депутати. Вулгарното име на инициативата остана в историята, но впоследствие езикът на членовете на “5 звезди” стана по-приличен. В България пък вулгарният политически език стана реалност в ИТН след спечеления вот.

2. “5 звезди” спечели електората си буквално по площадите, където милиони се стичаха на предизборните митинги. Затова и именно те бяха движението на протеста, което влезе в парламента. В България по площадите пък протестираха преди изборите други партии.

3. След победата си “5 звезди” седна на една маса с всички партии, влезли в парламента, с изключение на “Форца Италия”, за да преговаря за коалиции. Единствената му цел беше да се формира правителство под негово ръководство, за да осъществи предизборните си обещания.

4. В България нямаше преговори за коалиции, а в Италия те продължиха 90 дни и бяха изтощителни. В крайна сметка “5 звезди” стигнаха до извода, че въпреки левите си платформи трябва да се коалират с дясната Лига на Матео Салвини, защото според математическите изчисления само така беше възможно мнозинство в парламента. Така “5 звезди” направи компромиси, отказа се от някои министри и прояви отговорност, за да може страната да има правителство, а не да бъде поставена пред алтернативата “избори до дупка”.

5. Италия имаше правителство 3 месеца след победата на “5 звезди” на изборите през март 2018 г. До него се стигна, след като лидерите на “5 звезди” и Лига направиха крачка назад, договориха се за общ кандидат за премиер –Джузепе Конте, и подписаха т.нар. договор за правителство на промяната. В него точка по точка описаха ангажиментите за постигането на общите цели. Животът на първото правителство на “5 звезди” продължи 461 дни. 

6. “5 звезди” се обяви още от началото си за движение на “обикновените хора”. Затова и всички негови членове можеха да бъдат гласувани по интернет за кандидат-депутати. В парламента бяха избрани общо 221 депутати и 112 сенатори от “5 звезди”. Много от тях бяха хора без висше и средно образование, имаше домакини и дори безработни. Бившият лидер Луиджи ди Майо, който стана вицепремиер, а сега е външен министър, е без висше и е работил като стюард по стадионите. Въпреки че е завършил масови комуникации, председателят на Камарата на депутатите Роберто Фико, преди да влезе в парламента, е работил в кол център и е внасял платове от Мароко. Шефът на комисията за европейски въпроси в долната камара Серджо Батели е с основно образование и в миналото е бил продавач в магазин за животни.

7. Всички решения на “5 звезди” се подлагат на гласуване в платформата им в интернет. Членовете решаваха с вота си от това с кого да се преговаря за коалиция до това дали да бъде подкрепен един или друг кандидат за министър. В ИТН решенията се вземат еднолично.

8. Още по време на предизборната си кампания “5 звезди” обяви, че ще даде личен пример, като ореже заплащането на парламентаристите си. Всеки от тях се задължи да задържа за себе си само 3000 евро, а остaналата част от близо 10 000 евро за заплати и обезщетения се внася във фонд за подпомагане на малкия и средния бизнес. В България Слави настоява партийната субсидия да е 1 лв.

9. Следвайки теченията вътре в движението, “5 звезди” смени няколко пъти лидера си – от Луиджи ди Майо до Вито Крими, а отскоро – Джузепе Конте. Всичко това обаче се решава чрез вот на членовете. В ИТН решенията се спускат от горе.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Слави Ангелов

Животът поскъпна над 10 пъти, вестниците - 3

Как Европа сама си докара шок с колите заради магнезия

Как Европа сама си докара шок с колите заради магнезия

9400 гласуваха на 24chasa.bg: 58% не виждат проблем с гражданството на Кирил Петков

9400 гласуваха на 24chasa.bg: 58% не виждат проблем с гражданството на Кирил Петков

Иде тежък сблъсък на Ердоган със Запада. Държи ли козове и колко ще падне лирата

Иде тежък сблъсък на Ердоган със Запада. Държи ли козове и колко ще падне лирата

Младите ще гласуват ли повече от родителите си на 14.11. - предизборен подкаст, еп.3

Младите ще гласуват ли повече от родителите си на 14.11. - предизборен подкаст, еп.3

Коментар на седмицата номер 1 - Татяна Буруджиева: Завиват болт с лопата – възрастните обезкуражени, младите гневни

Коментар на седмицата номер 1 - Татяна Буруджиева: Завиват болт с лопата – възрастните обезкуражени, младите гневни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber