Николай Димитров: В инвестиционната програма обхващаме всички селища в община Несебър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10074241 Николай Димитров: В инвестиционната програма обхващаме всички селища в община Несебър Николай Димитров: В инвестиционната програма обхващаме всички селища в община Несебър www.24chasa.bg
Николай Димитров: В инвестиционната програма обхващаме всички селища в община Несебър

Дано моделът ни се възприеме и на държавно ниво

С проекта за модернизация на рибарското пристанище лодкостоянките ще станат 150

Успехът и развитието на общината се дължат на моите съграждани, казва кметът

- Г-н Димитров, с какво настроение посрещате празника на Несебър?

- 15 август е един от най-важните църковни празници в България, а и в Несебър. Това е празникът на нашия град и ние го очакваме с нетърпение, вълнение и радост.

Светата майка ни

закриля и ние се

прекланяме пред нея
и се стремим да спазваме библейските постулати, водещи ни в доброта, великодушие и семейни ценности.

От години Несебър има славата на град на любовта и гостоприемството и съм сигурен, че това се дължи както на неповторимия чар на полуострова, така и на богатата душевност на жителите му. Именно на местните хора е посветен предстоящият празник като жест на внимание и благодарност за ясната им гражданска позиция и обединението в следване на общи стремежи и цели.

Успехът и развитието на Несебър и на цялата община се дължат на моите съграждани. Те съдействат за работата на администрацията дори със забележки и градивни критики, които аз и моят екип вземаме под внимание и се съобразяваме с конструктивните предложения и идеи.

От години градът ни е обединен, когато е изправен пред предизвикателства, изпитания и ситуации, изискващи сплотеност и всеобщ синхрон.

Това може би е най-голямата ни сила, благодарение на която успешно преминаваме през всичко. Надявам се този пример на единомислие и свързаност между администрация, ведомства и жители да бъде възприет и на държавно ниво, защото общото ни добруване се определя от възможността на висшите институции да общуват, взаимодействат и работят за общото благо на нацията.

- Как върви сезонът? Тази година по-успешен ли е от миналата?

- Тази година община Несебър се радва на много висок интерес и бележи значителен ръст в търсенето на туристически услуги. По данни на бранша и от лични мои наблюдения туристите са в пъти повече, отколкото през миналата година. Ръст бележат и посещенията на гости от близки държави: Румъния, Полша, Чехия, Украйна, Унгария.

- Промени ли се профилът на туристите, които посещават Несебър - повече българи, по-малко чужденци?

- С радост констатирам, че българският турист се завръща на нашето Черноморие. Промяната в профила на чуждестранните туристи се дължи на обясними причини от глобален характер, свързани с пандемията.

Курортните селища на общината продължават да налагат имиджа си на места, подходящи за семеен туризъм, а нашият район разполага с една от най-съвременните, комфортни и модерни бази в Европа и има какво да предложи на своите гости.

С гордост припомням, че перлата на Черноморието -

Несебър, през май

бе включен в престижна

класация на топместата,
които британското списание “Хелоу” предлага на своите читатели като някои от “най-добрите дестинации за почивка за малки деца и бебета, които трябва да имате предвид за 2021 г.”.

В статията се посочва, че градът ни е привлекателен със своето културно-историческо богатство, многото места за пазаруване и хранене през деня и вечерта.

- Несебър постоянно се променя - наскоро положихте нови каменни настилки на улици в Стария град. Как успявате да съхраните уникалността на града в новите модерни времена, така че да не си пречат?

- Преди началото на лятото завършихме реконструкцията на улиците “Мена” и “Рибарска” в Стария Несебър. Дейностите бяха финансирани изцяло от програма “Балкани - Средиземно море 2014-2020” по линия на проект “МоНа: Паметници в природата - креативно съжителство”.

В рамките на мащабния ремонт бе направена каменна улична настилка, положени бяха гранитни бордюри и нови тротоарни настилки. Напълно завършена е и реконструкцията на улиците “Ахелой”, “Тервел”, “Хемус” и “Месамбрия” - частично средствата за която бяха осигурени от програма “Морско дело и рибарство 2014-2020” чрез Местна инициативна рибарска група “Несебър - Месемврия”.

Посочените улици са част от

културно-туристическия

маршрут “Духовен път”
и след извършената реконструкция те се вписват хармонично в общата визия на полуострова.

Тези дейности са част от стратегията на община Несебър за опазване на световната ценност и културното наследство.

Нашите усилия за съхраняване и популяризиране на движимото и недвижимото културно-историческо наследство са непрекъснати и постоянни. Съвсем наскоро бяхме домакини на мобилната изложба “Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа” - инициатива на регионалния център София - ЮНЕСКО и община Несебър, проведена под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО по повод 65 години от присъединяването на страната ни към международната организация.

- На каква фаза е разширението на рибарското пристанище Северна буна?

- Община Несебър работи по изпълнение и на един значим за общността проект - този за

модернизация и

реконструкция на

рибарското пристанище
Към настоящия момент са извършени предварителни археологически спасителни проучвания (разкопки) под вода на местата на поставяне на котвите за закотвяне на плаващите съоръжения и спасително археологическо проучване - наблюдение по време на изпълнение на строително-монтажните работи по изпълнявания от община Несебър проект, финансиран от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

Подводното археологическо наблюдение ще продължи до окончателното завършване на проекта с цел опазване и недопускане на нанасянето на вреди върху световната недвижима културна ценност - Старинен Несебър. Проектът е многоцелеви, но една от основните му задачи е увеличаване на броя на лодкостоянките до 150.

По този начин ще бъде задоволено едно от основните изисквания за развитие на най-древния поминък в нашия град - рибарството.

- Какво ново да чакат местни и туристи за празника на града, който се превръща в едно от значимите културни събития по морето?

- Акценти в програмата са участието на Веселин Маринов, Орлин Горанов, Еделина Кънева, група “Фондацията”, тракийския певец Данислав Кехайов. На сцената пред Артиум център младата публика ще чуе изпълненията на изгряващата звезда А.L.E.K.S. и група Four.

И тази година

на крепостните стени

ще бъде проектирано 3D

мапинг и светлинно шоу,
чийто въздействащ разказ ще прикове вниманието върху моменти от историята на Несебър и символи на града и морето. В програмата ще има и дрон шоу, което ще премести погледите към небето, което малко по-късно ще се обагри с цветовете на пищна заря в чест на празника на Несебър.

Музикално-светлинният спектакъл е кулминационна точка на вечерта с най-силен емоционален заряд.

Този празник е придобил качествата на самостоятелен туристически продукт и в последните години неговото провеждане дава повод на много български и чуждестранни гости да посетят града ни на датите, на които с радост отбелязваме Голяма Богородица - един от най-значимите християнски празници, честван еднакво от православни и католици.

Несебър се гордее със

своето гостоприемство

и космополитност
и топло приветства всеки свой посетител. Пожелавам на всички мои съграждани и гости на града здраве, радост и много щастливи изживявания в предстоящата празнична нощ.

- “Артиум център” все повече се превръща в културно средище на града. Какви са плановете да го напълните с посетители през есента и зимата?

- Продължаваме да работим за популяризиране на “Артиум център” като място, подходящо за провеждане на конгреси и конференции. Условията, които сме създали, отговарят напълно на най-високите критерии и изисквания на подобни форуми, така че община Несебър има необходимата модерна база.
Със самочувствие заявявам, че

може да сме

домакини на

културно-

образователни

инициативи
от всякакъв характер, и то целогодишно. След летния сезон според условията отново ще организираме изложби, открити уроци, концерти и фестивали, които да привличат вниманието на естетите и да удовлетворяват културните потребности на общността.

- Имате ли проекти, които успяхте да завършите през тази година?

- След приключване на проекта за извършване на техническа и биологична рекултивация на спряното от експлоатация депо за битови отпадъци в землището на село Равда община Несебър приключи успешно още един екопроект - “Рекултивация на депо за твърди битови отпадъци в местността Балабана, землище на Обзор”.

Изпълнението му заедно с тези реализирани в предходни години - претоварна станция и модернизирана пречиствателна станция, без съмнение оказва положително влияние върху изграждане на имиджа на общината и региона като една от най-привлекателните туристически дестинации.

- По какви проекти работите в момента и какво предстои след приключване на летния сезон?

- Община Несебър работи по проект “Черноморски археологически, исторически и културен портал”, в който е водещ партньор. Той се изпълнява в сътрудничество с Националния исторически музей на Молдова и Музея за национална история и археология в Констанца, Румъния. По този проект

предстои дигитализация

на артефактите,

намиращи се в музея

“Старинен Несебър”,
закупуване на специализирана техника - 3D сканиращи устройства и др.

Чрез дигитализацията и изготвянето на 3D модели ще се намери нова форма за визуализация и популяризация на съкровищата на Несебър.

В момента работим по проект “Намаляване на отпадъците в акваторията на Несебър чрез акции за почистване и кампании за повишаване на съзнанието на местното население: опазване на морското природно и културно наследство като обществена отговорност и ресурс за местния традиционен поминък”, финансиран по програма “Опазване на околната среда и климатични промени” на ФМ на ЕИП 2014-2021.

Основната дейност по проекта предвижда почистване на отпадъчните предмети, видими на морското дъно около Несебър. След приключване на първия етап ще се проведе второ дистанционно изследване, което ще оцени резултатите и ще открие отпадъчни предмети, които все още лежат на морското дъно.

В края на юли беше подписан и първият договор по проекта за извършване на услуги по Морско геофизично и дистанционно проучване с изпълнител Центъра за подводна археология в Созопол, които вече стартираха изпълнението на дейността. Наесен

ще продължим

облагородяването

на северния скат

в Стария Несебър
и изпълнението им ще оформи цялостната обновена визия на този район. Идейният проект на скейтпарка, който предвиждаме за новия град, е вече готов. Предстои процедура по обявяване на инженеринг на съоръжението.

Една част от финансирането ще е с европейски средства, а останалото ще се допълни от общинския бюджет. Скейтпаркът ще е не само модерно и съвременно съоръжение, удовлетворяващо нуждите на младото поколение, но и ще е сертифициран от Българската скейтборд федерация за организиране и провеждане на турнири и първенства.

В момента подготвяме кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ по програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” за изпълнението на проект “Ревитализирани пространства в световната културна ценност Старинен град Несебър - Етнографски музей”, който предвижда обновяване на музея, помещаващ се в къщата на Москояни - типична архитектура за Черноморието от късния период на Възраждането, и създаване на постоянна изложба чрез иновативни средства, като по този начин се цели удовлетворяването на потребността от подобряване представянето на културното наследство и насърчаване на културното предприемачество в Несебър. Сега сме и в

процедура по избор

на изпълнител за

довършване на градския

стадион в Свети Влас
Процедираме проектите за реконструкция на ул. “Св. св. Кирил и Методий” и ул. “Македония” в Равда и придобитата сграда на пощата в селото.

В плановете на общината са и ремонтно-строителните дейности по крайбрежната алея с канализационен колектор Ф500 в Обзор. Община Несебър е финансирала проект за ремонт на съществуващата крайбрежна алея и прилежащата инфраструктура. Предстои обявяване на процедура за избор на изпълнител.

Общината кандидатства с 2 проекта пред Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда - “Изграждане на водопроводна мрежа на Оризаре, община Несебър - I етап” на стойност 2 462 489 лв. и “Селищна водопроводна система на с. Гюльовца, община Несебър - етап 1” на стойност 2 690 959 лв.

Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител.
Продължаваме да работим по

множество

проекти с изразено

социална насоченост
В момента се изпълняват дейности по реконструкция и разширение на сградата на детска градина “Слънце” в Слънчев бряг.

В резултат на строително-ремонтните дейности ще се постигне увеличаване на учебно-образователния капацитет на съществуващата база.

Планирано е и за разширяване на детска градина “Моряче”, за което има заделени средства за проектиране. Общината има проектна готовност и строително разрешение за изграждане на ново детско заведение в Свети Влас.

Не на последно място в нашите приоритети е и изграждането на закрита спортна зала на стадиона в Несебър. В момента се подготвя процедура за избор на изпълнител за довършване на обекта.

В дейностите от строително-инвестиционната ни програма сме се постарали да обхванем всички съставни селища и да реализираме планираните за всяко конкретно място проекти, които да подобрят стандарта на живот на жителите на общината.

Община Несебър е известна с изключителната си ангажираност в осъществяване както на собствени социални проекти, така и с активното си участие в държавно делегирани дейности, в някои от които се включва и с дофинансиране.

Приоритетите ни

традиционно са

насочени в подпомагане

на най-уязвимите
наши съграждани и децата, за тяхното развитие, възпитание и обучение в най-съвременна и съобразена с европейските изисквания среда.

За да определя и планира пътя си за по-нататъшно развитие, община Несебър с активното гражданско участие изготви План за интегрирано развитие (ПИРО) 2021-2027 г., който е основополагащ стратегически документ и важен инструмент за управлението на общината през следващите седем години.

Пространственият обхват на ПИРО включва цялата територия на общината - землищата на градовете Несебър, Обзор и Свети Влас и 11 села.

Определени са зони за прилагане на интегриран подход за удовлетворяване на идентифицираните нужди и за подкрепа на потенциалите за развитие и на възможностите за коопериране със съседни общини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Михаил и Константин Белчеви: Днес няма песни, които да съберат двама

Михаил и Константин Белчеви: Днес няма песни, които да съберат двама

Страхил Делийски: За мобилния избирател политиката е “краде или не краде”

Страхил Делийски: За мобилния избирател политиката е “краде или не краде”

Мирослав Ненков: Лекарите, които продават фалшиви COVID сертификати, са престъпници

Мирослав Ненков: Лекарите, които продават фалшиви COVID сертификати, са престъпници

Димитър Илиев - легенда на автомобилния спорт, експерт на “Продължаваме промяната”

Димитър Илиев: Най-важното е бъдещите шофьори да знаят как да спират в рискова ситуация

Георги Манзаров: Колективна безотговорност - нароени контролни органи и всеки отговаря донякъде

Георги Манзаров: Колективна безотговорност - нароени контролни органи и всеки отговаря донякъде

Историците проф. Искра Баева и проф. Николай Овчаров в изборното студио на "24 часа" СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Проф. Николай Овчаров и проф. Искра Баева в спор за Радев, Крим и Северна Македония

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber