Мирослав Севлиевски: Време е да разградим и заменим ГЕРБ, както БКП през 1990 г., но не виждам кой ще води армията, както Желев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10016813 Мирослав Севлиевски: Време е да разградим и заменим ГЕРБ, както БКП през 1990 г., но не виждам кой ще води армията, както Желев Мирослав Севлиевски: Време е да разградим и заменим ГЕРБ, както БКП през 1990 г., но не виждам кой ще води армията, както Желев www.24chasa.bg
Мирослав Севлиевски: Време е да разградим и заменим ГЕРБ, както БКП през 1990 г., но не виждам кой ще води армията, както Желев

Още акценти от интервюто с бившия депутат и министър:

Това, че Трифонов направи като Грило в Италия и не стана депутат, е знак за нестабилност. Идващата правителствена коалиция трябва да бъде на търпението, с откровена благост

Слави е свикнал да създава случки, за да е на върха на общественото внимание вече 30 г., и очевидно така ще прави и политика, затова не трябва да ни изненадва. Той е Суперзвезда, която дръпна политическото килимче на Супергероя Борисов

Политиката днес е динамична като анимационно филмче - трябва възторг, падение, печал, умора и устрем, да е забавна. Поне 20% от българите искат да са забавлявани, а не управлявани

Трябва да си дадем сметка, че има две поколения, които редовно  гласуват за ГЕРБ. Със Сачева и Митов в ръководството ще задържат избиратели

Шансовете на Радев изглеждат големи, но познавам поне двама, които могат да го победят 

Пряко избран главен прокурор с тези права, както предлага  Трифонов, ще е падишах

- Г-н Севлиевски, очаквате ли да се формира стабилно управленско мнозинство, или конфигурацията зад кабинета - ако такъв се сформира, ще е паянтова и трудно ще удържа на политическите бури в парламента?

- Политическата картина днес много ми прилича на тази от 1990 г. - след 45 г. управление на БКП. Сега сме след 12 г. управление на ГЕРБ. Отне ни доста време да разградим и да заменим БКП, очевидно сега ще отнеме време ГЕРБ да бъде заменен и променен. Разликата е, че тогава тези, които разграждаха системата, бяха водени от Желю Желев, Петко Симеонов, Петър Дертлиев и интелектуалци като Йордан Василев, Блага Димитрова и Георги Мишев. Днес още не виждам кой е новиятЖелев, който да води армията на промяната.

В същото време, както през 1990 г., когато изборите показаха, че си има немалка група комунисти/социалисти, сега има герберисти. Трябва ясно да си дадем сметка, че има две поколения, които редовно гласуват за ГЕРБ. И не говорим само за клиентела. Ако клиентелата е 100-150 хил. човека, между изборите през април и юли те се преместиха от ГЕРБ при партията на Слави, която качи 125 хил. гласа - това са клиентелистите, които избягаха от ГЕРБ. Вкарването в ръководството на ГЕРБ на Деница Сачева и Даниел Митов ще им помогне да задържат избиратели.

Но да се върна на въпроса ви - правителство ще има. Важно е кои ще са министрите и дали те разбират какво работят и от какво България има нужда. В политиката експерти няма, никъде не дават дипломи за министри и депутати. Просто искам да кажа, че трябва да са политици с желание да станат държавници.

- Как изглеждат ходовете на Трифонов - представи кандидати за премиер и министри на сутринта след изборите, още преди да е ясно дали ИТН е победител, преди да е провел разговори с другите партии?

- Анализ на политическото поведение на Трифонов не мога да правя. Приемам факта, че той така разбира политиката. Каквото може, това прави. Може това да му е таванът на политическата модерност. Иначе Трифонов се занимава с обществена дейност от 30 г. и резултатът на този реално тежък дългогодишен труд е парламентарната му група и това, че ИТН е първа сила.

Той е свикнал да създава случки, прецеденти, така че да е на върха на общественото внимание вече 30 г. Очевидно така ще прави и политика, затова не трябва да ни изненадва. Той е Суперзвезда, която дръпна политическото килимче на Супергероя Борисов.

Също така политиката днес е динамична като анимационно филмче. Трябва възторг, падение, печал, умора и устрем. Да е забавна. Поне 20% от българите искат да са забавлявани, а не управлявани.

- Начинът, по който той подходи първо - без диалог, ваденето на Николай Василев за премиер, а после оттеглянето му, бяха възприети като арогантност.

- За едни е арогантно, но за неговите избиратели може да е героично. Така разбират в ИТН политиката вероятно. Нали трябва да изглеждат извън системата.

По повод случилото се с Ники Василев искам да кажа нещо друго - страх ме е, че младите, които бяха в проектокабинета му, ще бъдат политически изпържени. Не ми харесва ние, нашето поколение, да пържим младите. Трифонов ми е набор. Път на младите, а не да ги насаждаме на пачи яйца. Надявам се Трифонов и неговите хора да са съгласни.

- Връщаше ли се НДСВ на власт с Василев премиер?

- Ники Василев просто си го отнесе политически. Курдисаха го да изглежда като човека на ДПС, пък то вероятно други от този списък бяха по-пряко свързани с ДПС и с ГЕРБ. И политици, и журналисти си замълчаха. Не разбрах защо. Ники им бил лошият! Брей!

- Кои са те?

- Няма значение, това мина. Нека да видим състава на новия МС, да видим новите имена.

- Какви са очакванията ви за новите? Какъв трябва да е профилът на бъдещия премиер?

- Трябва да го определят партиите в парламента. Те получиха доверие на изборите. Те ще му рисуват портрет в преговорите, които водят сега. Те носят политическа отговорност. Те трябва да намерят онзи профил, който смятат, че е полезен за България. Дано да говори български, че да разбира какво му говорят българите.

- ИТН заявиха, че няма да водят разговори за личности, а само за политики.

- ДБ искат лустрация. Значи ще трябва да говорят и за личности, и то с имена. Ще трябва да правят черен списък с ИТН. Ако ще заклеймяват близките на Борисов и работилите с ГЕРБ, и от двете партии ще трябва доста хора да отпаднат. Нали не търсим работа за човека, а човек да свърши работата. Така че тези приказки, че ще говорят само за политики, са ала- бала. За земеделието например ще е добре да намерят някого, който да направи така, че българските краставици да са по-евтини от никарагуанските банани.

- Не е случайно, че се прави аналогия с тройната коалиция. Макар сега хората на Слави да казват, че няма да водят пазарлъци, а разговори за политики.

- Политиката е пазарлък, за да бъде реализиран общественият интерес. По принцип в България се смята, че политиката и политическите пазарлъци са мръсна работа, но ако няма пазарлъци, трябва да се бием. Ако не преговаряме, трябва да се стреляме с прашки. Демокрацията е това - да водим преговори. Избирателите изпратиха в парламента много партии, за да има политика, политически дебат, спорове.

Изглежда, че не искат вече само Супергерой и Суперзвезди, и това е предизвикателство за Трифонов и Борисов.

- Каква трябва да е формулата на бъдеща коалиция, за да издържи? Предстоят гласувания по бюджета и други важни закони - на тематични мнозинства ли ще се разчита?

- Вчера видях една италианка и тя вика, че било странно, че Трифонов направил като Грило в Италия и не станал депутат. Това било знак за нестабилност. Идващата правителствена коалиция трябва да бъде коалиция на търпението, с откровена благост.

А преди години “Новото време” първо вкара в българската политика темите за тематичните коалиции, раздаването на компютри, смесена избирателна система. Не са страшни плаващите мнозинства, нито екзотични или незаконни. Просто са трудни, ама политиката не е лесна работа. Въпросът е за какви теми са тези коалиции и моментни мнозинства. В последните месеци, тъй като бяхме все в предизборна кампания, се очертаха ясно разделителните линии - защо се мразим, какво не харесваме. Сега този парламент ще трябва супербързо да каже защо сме заедно и какво трябва да обичаме. А не само да правим заклинания, че искаме по-добра България и да оставим по-добро наследство на децата ни. Въпросът е как и кога това да стане.

Очевидно трябва да се търси консенсус. Първо по политически лесните теми - ваксинация и битка с пандемията; парите от Европа и плана за възстановяване; да инвестираме парите в реалистични проекти, а не да ги пропилеем. Трудните са външната политика и битката с вътрешните “монополи”. Партиите в парламента трябва да намерят консенсус по новите отношения Америка - Русия, Америка - Китай. Иначе един приятел от Оксфорд вика, че партиите ни са като тръмписти, изпуснали влака на времето, а и Тръмп вече го няма. Сега, в ерата на Байдън, да продължаваш с политика на разделението, да вярваш, че не справедливостта, а отмъщението в политиката е важно; да си забавен, а не полезен; да персонализираш политическите битки и да използваш медиите за бухалки, е все едно да искаш да береш царевица през януари - извън сезона си!

- Вариантът с тематични коалиции в НС няма ли да вкара Слави в задкулисие с търсенето на подкрепата на ДПС? В първото знаково гласуване Ива Митева бе избрана с гласовете на ДПС.

- Първо, нали не можем да забраним на ДПС да харесва хора и законопроекти и да гласува за тях. Дали го правят от любов, или от политическа целесъобразност, те си знаят. Но иначе тази битка между Доган и Костов от 90-те години, пренесена днес от техните политически внуци, ми се вижда понякога смешна. ДБ замени “Атака” и ще се помпат взаимно.

Никой не може да забрани и на ГЕРБ парламентарно да обичат някого и да гласуват за него.

А Слави тепърва ще има да обяснява от кого не е зависим. И да доказва своята независимост. Всеки ден ще му прилепват, че е зависим от ДПС, от ГЕРБ, от БСП, от Татяна Дончева и т.н. Живял съм го. Не е лесно.

- Как ще коментирате новия начин на правене на политика днес - Борисов от джипката, Слави от фейсбук и тв екрана?

- Пак да кажа - Слави Трифонов присъства 30 г. в българския обществено-политически живот, той никога не го е напускал. Сред хората, които гласуват за Слави, има такива, които са го харесвали в “Ку-ку”, когато е критикувал Виденов, други - когато е бил в “Каналето” и е пял срещу Иван Костов, трети - когато се е подигравал на царя, четвърти - когато е хвалел Бойко Борисов, пети - когато се е шегувал с Борисов. И още нещо - сега Слави успя да си създаде образ, че е най-големият враг на Борисов. И понеже започнахме този изборен сезон с обществени нагласи, които показаха, че 70% от хората не искат Борисов да ги управлява, Слави се бореше да бъде лидер на тези 70% и успя да го реализира.

- Поредният месия ли избрахме?

- Царят имаше 2 милиона, а Трифонов само 600 хиляди. Малко са за Месия. На царя и 2 млн. не стигнаха. 10% от всички избиратели съвсем не стига. По-скоро хората гласуваха за него с надежда, че той ще провокира промени. Други пък го видяха просто като инструмент за сваляне на Борисов.

- Как си обяснявате ниската избирателна активност - с отпускарския сезон или с апатия и отегчение?

- Изглеждаше в кампанията, че Трифонов има всички лоши качеста на Борисов, но не беше ясно дали има от добрите му и затова хората гласуваха почти поравно и за двамата. Също така срещу Борисов бяха все негови бивши приятели. Странно изглежда. Малко като семейна драма. И на избирателите вероятно не им се виждаше да има истински избор. През цялото време тегнеше чувството за уйдурма, за конспирация.

Отегчение? Не вярвам. Избирателят не се отегчава. Той е или нащрек, или пък е щедър. Сега беше нащрек и уплашен да не сгреши в избора си и не гласува. Разбира се, абсурдите да излиза по телевизията шефът на разузнаването и да намеква, че президентът бил руски шпионин, отказаха хора да участват в изборите. Празните, но платени язовири също.

- Какво трябва да се случи, какво очакват хората?

- Очакват прагматизъм. Аз например бих гласувал за партията, която купи водороден влак и го пусне безплатно от София за Варна или Бургас в петък вечер и обратно в неделя, за да може младите да отидат безплатно на море. Това е реално подпомагане и на туризма, и на младежите. Това е нещо реалистично, а не: ще правим някога водород. Кога? Къде? С каква вода? Ток от къде? Ама чак съвети да давам, е лудост.

- В тази кампания май не се чуха реални предложения и политики, защо?

- В програмите на партиите имаше и много хубави предложения, реалистични, но се загубиха в общата омраза на кампанията. И сега партиите в парламента трябва да разчистят омразата, която трупаха върху главите си по време на двете предизборни кампании, за да се види има ли диаманти в техните предложения.

В предизборната програма на партията на Трифонов беше записано, че искат пряк избор на главен прокурор, но нямаше никакво друго обяснение как това се случва, което ми се вижда не просто смяна на българския конституционен модел, а по-скоро все едно ще избираме падишах. Представете си главен прокурор със същите правомощия, които има днес, но избран пряко от народа наравно с президента - държавният глава ще има по-малко права от него. Значи си избираме падишах!

- Като заговорихме за главния прокурор - защо идеите на партиите за съдебна реформа се съсредоточиха върху него?

- Факт е, че Гешев стана равен на Стара планина, която разделя страната на Южна и Северна България. Една от разделителните линии е “за” и “против” Гешев, “за” и “против” специалното правосъдие... Да видим какво ще решат партиите.

- Като говорим за предизборни програми - едно от основните обещания, с които Слави влезе в политиката, бе за мажоритарен вот. ИТН отнесе много критики, че не го въведе в предишния мандат. Ще се намери ли воля в този?

- Слава богу, че не го въведоха! Мажоритарните избори ще доведат до феодализация на българския политически процес. Ако погледнете държавите, където има мажоритарни избори, независимо в един или два тура, ще видите дългия живот на депутата - едно изборно място се държи от едно семейство и се предава от поколение на поколение. Което си е категорична монополизация. За някои държави това е добре, но не е добре за България.

- И според вас мажоритален вот в България не трябва да има?

- Не бива да има чиста мажоритарна избирателна система. ИТН намериха извинение защо не го гласуват и аз приемам това извинение - че няма реално преброяване на населението. Но докато няма и въвеждане на избирателни книжки или всеки избирател да си пъха в машината и личната карта, за да се отчита, това не е приложима система у нас. Ако има мажоритарни избори, бързо ще научим думичката джеримандъринг (символизира практиката умишлено да се манипулират границите на избирателните райони с цел установяване на политическо предимство за определена партия или група - бел. ред.), която всички в Америка знаят и там всички казват, че това е лошо нещо.

- Добрият вариант за българската избирателна система според вас?

- Смесена избирателна система, която е близка до германската. Система 50:50, която обира дисбалансите.

Освен чисто мажоритарната избирателна система, другото, което не харесвам в програмата на Слави, е субсидия за партиите от 1 лев. Няма друг тип финансиране, което да е обществено прието по-добре от това държавата по някакви правила да финансира политическия живот. Лев за демокрацията е малко. Фасадна ще бъде.

- Как всичко, което се случва в страната в момента, и ролята на държавния глава в него ще се отрази на предстоящите президентски избори?

- Идващият кабинет може да бъде и мед, и жило за Радев. Струва ме се, че кой ще бъде президент догодина е по-важно от кой ще бъде министър-председател другата седмица. Това е истинският вододел. Дали всичките нови министри ще бъдат от едната страна на барикадата? Не вярвам.

Иначе в момента Радев изглежда като безспорен водач и има подкрепа на общественото мнение. Да видим кои партии ще го подкрепят и кои ще издигнат свои кандидати. Защото, ако се казва, че инициативата “Три морета”, която е президентска, е новият план “Маршал” на Америка за Европа и отговорът на западния свят на Русия и Китай, то очевидно президенската роля се издига в голяма степен и ще бъде важно за повече от 5 г. кой на есен ще е избран за президент на България.  ГЕРБ не искат Радев, ДПС не го харесват, ако ДБ си издигне кандидат, значи, че и трите партии са си близки в отрицанието на Радев. Възможно ли е?

Шансовете на Радев изглеждат големи, но аз познавам поне двама души, които могат да го победят на втори тур.

- Кои са те?

- Няма да ви кажа.

Визитка

Роден на 18 януари 1965 г. в Троян

Завършил география в СУ

Студентски активист и един от създателите на Българското сдружение за честни избори и на групата за натиск “Новото време”, която по-късно стана партия

Депутат от НДСВ в 39-ото НС

6 месеца бе министър на енергетиката през 2005 г. след последните промени в кабинета “Сакскобургготски”

В момента е директор на дружество за управление на финансови активи

Член на УС на Българския антарктически институт

Женен, с две дъщери

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Юрий Асланов: Влакът към изборите на 14 ноември е с два вагона - в левия се шири БСП, а десният е препълнен

Юрий Асланов: Влакът към изборите на 14 ноември е с два вагона - в левия се шири БСП, а десният е препълнен

Стойчо Кацаров

Д-р Стойчо Кацаров: Ваксинирах се, защото вярвам в науката и за да пътувам

СНИМКА: АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ

Бойко Василев: Българите се скараха заради социалните мрежи и пандемията. Първото ни започна, а второто ни довърши

Красен Станчев

Красен Станчев: Който и да спечели вота, няма друг избор, освен да скъса зависимостта на икономиката от партиите

Петър Стоименов

Голяма част от трафика на дрога идва от Украйна, където е задържан Брендо

Финансистът Емил Хърсев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber