Атанас Пеканов: Изготвихме 9 нови проекта и 7 реформи, надградихме добрите идеи на “Борисов 3”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10010005 Атанас Пеканов: Изготвихме 9 нови проекта и 7 реформи, надградихме добрите идеи на “Борисов 3” Атанас Пеканов: Изготвихме 9 нови проекта и 7 реформи, надградихме добрите идеи на “Борисов 3” www.24chasa.bg
Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Много ни е важно мнението на политическите сили - средствата ще се отпускат по програми, които ще действат следващите 7 г., и трябва да има приемственост

До 2 месеца след подаването на заявката парите идват

Енергетиката и върховенството на закона остават двете проблемни сфери

- Г-н Пеканов, напълно готов ли е новият вариант на плана за възстановяване, публикуваният вариант окончателен ли е?

- В ревизираната версия на плана, която публикувахме, направихме изключително много промени за изключително кратък срок и съм много благодарен на всички министерства.

- Внесен ли е вече в парламента?

- Не, не е внесен.

Публикуван е, за да

могат партиите да

се запознаят с него.

Също и обществото,

за да отправя

мнения и становища

Особено важно ни е мнението на политическите партии, защото по плана ще се отпуснат средства от програми, които ще се случат в следващите 7 г., и трябва да има приемственост от служебния кабинет към следващия редовен, че той ще изпълнява тази реформа.

- Какво ново сте заложили в плана?

- 9 нови проекта и 7 нови реформи. Така общият им брой в плана става 57 проекта и 43 реформи, като остават две по-проблемни сфери.

Едната е енергетиката, за която от службите на ЕК искат от нас още повече, тъй като с годините не сме правили достатъчно за намаляване на енергийната интензивност на икономиката и замърсяването - особено във въглищните региони. Там се изискват от нас стъпки, които са с огромни последици за някои региони. Не смятаме, че е редно служебното правителство без консултации с политическите партии да обещае такова нещо.

Втората сфера е върховенството на закона, където, знаете, получаваме критики. Има още един доклад на ЕК, в който бяха изказани критики към България и тук също търсим политическите партии за някакъв вид решения.

- Нужно ли е всъщност, преди да бъде изпратен, планът за възстановяване да се внесе в парламента?

- Това, което видяхме през април, показва, че не е нужно.

- Т.е. партиите трябва сами да влязат в интернет, да го намерят и да се запознаят с него?

- Ами да. Ние можем и да им го изпратим официално - това не е проблем. Истинският проблем е да седнем и да го дискутираме на експертно ниво.

- Организирали ли сте вече срещи с партиите?

- Започнахме разговори. Ще ги организираме технически в следващите дни и другата седмица да се случат.

- Има ли краен срок за приключване на консултациите с политическите сили?

- Трябва другата седмица да го обсъдим и да стигнем до някакво становище. След това да решаваме. В крайна сметка виждате, че ситуацията е много несигурна и се променя всеки ден. Говоря и за политическата несигурност.

- Доколко сте запазили плана за възстановяване в първоначалния му вид, изготвен от последния редовен кабинет?

- Запазихме една част. Имаше смислени проекти. Имаше хубави проекти, в които сме намерили някои средства, които са отделени по несъобразни компоненти. Експертите ни сметнаха, че това не е най-добрият начин да се изразходват. Т.е. там парите са намалени например. Други проекти, които бяха добри, са останали.

- Бихте ли дали пример за някой добър и запазен проект от първоначалния план?

- Мога да дам пример за проект, който е добър и е надграден. Модернизирането на STEM кабинетите за изучаване на математика и инженерни науки за учениците го надградихме с това, което наричаме национален STEM център. В него учителите ще могат да се учат как да използват тази инфраструктура. Смятам, че това надграждане е правилният подход, за да има приемственост. Свършена е доста работа в рамките на последните 9 месеца. В последните 2 месеца и ние успяхме да направим изключително много. Сега трябва да търсим пътя напред.

- Готов ли е служебният кабинет да представи плана пред евроинституциите?

- Да,

вече сме го

представили пред

евроинституциите.

Техническите

дискусии текат

По тях има да се уточняват някои елементи, но като цяло сме представили новите проекти и реформи и те са добре приети. Единственото, което остава, са въпросните технически дискусии за изчистването на някои проблеми.

- Бившият премиер Борисов многократно заяви, че в Гърция вече се харчат парите по техния план за възстановяване. Кога най-рано може да очакваме предвидените 12 млрд. лв. европомощ да пристигнат и за България?

- Обикновено идването на парите се случва около 2 месеца след подаването на документите. Имаше такава риторика в обществото, че другите страни вече са получили парите си.

Това не е вярно -

и другите страни

още не са получили

средствата си

Миналата седмица бяха одобрени, а технологията е такава, че планът се подава, приема се от службите на ЕК, след това трябва да бъде приет и от всички други страни, след което отнема още време, за да дойдат парите. Тоест парите за Гърция например ще дойдат в средата или края на август.

За нас се надявам, че ще дойдат тази година. Но важното е подаването и приемането на проекта, за да може да започне неговото реализиране. Идването на парите ще се случи така или иначе. Те не са застрашени по никакъв начин.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Арх. Димитър Паскалев

Арх. Димитър Паскалев: Когато осъвременяваш стара сграда, трябва да работиш с бели ръкавици

Геновева Петрова, Слави Василев: Успехът на харвардци зависи как ще си подават топката с Румен Радев

Геновева Петрова, Слави Василев: Успехът на харвардци зависи как ще си подават топката с Румен Радев

Д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Ваксинираха се над 70% от лекарите – така ще си върнем нормалния живот

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева бе удостоена със званието "Почетен гражданин на София" след спечелената историческа олимпийска титла за страната ни. СНИМКА: АННА НЕДКОВА

Илияна Раева: Обичам Витоша, обичам “Витошка”, в София съм на мястото си

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Повече пари за пенсии - добре, но екстремно бедните не са само пенсионери

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Обещах на софиянци, че докато съм кмет, разширението на метрото няма да спре - и не отстъпвам от това

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber