"Сребърен гвоздей" за къщата на д-р Радина Денкова

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9913275 "Сребърен гвоздей" за къщата на д-р Радина Денкова "Сребърен гвоздей" за къщата на д-р Радина Денкова www.24chasa.bg
снимки Александър Новоселски

Тази къща недалеч от София е новият дом на известната дерматоложка д-р Радина Денкова и съпруга й Симеон. Заслугата за оригиналната й архитектура и забележителния интериор са на арх. Атанас Динев от архитектурно бюро „АTA АРХ“ ООД. Проектът посмъртно бе удостоен със "Сребърен гвоздей" за №1 в категория "Еднофамилни къщи" в традиционния конкурс "Къща на годината" на сп. "Идеален дом". Наградата получиха децата на арх. Динев, който внезапно ни напусна през март.

На фона на обичайните постройки къщата изглежда като красива странна птица и впечатлява силно с модернистичния си силует.
Сътрудничеството на авторския екип с Денкови е рядко постижим диалог, който протича гладко докрай. С леко колебание за вида на покрива в началото, което обаче е изгладено бързо. Сега той е плосък, като част от цялостната архитектурна идея за геометрична структура, разгърната на едно ниво от три последователни тела. В средното е дневната зона, а от двете й страни – спалните помещения със собствени просторни бани.

Така на площ от 300 кв. м са постигнати интелигентно вътрешно разпределение и невероятен комфорт. Най-напред при срещата с къщата погледът попада върху габионите – тези големи телени кошове, пълни с камъни, които се възприемат като истински стожери на дома. Защо габиони? „Имотът е в Софийското поле, известно с големите кариери за инертни материали, и е логично да използваме този регионален елемент на природата“, разказа арх. Динев по време на снимките през 2020 година.

Подбирани и подреждани на ръка, камъните наистина внасят природна нотка в проекта. Фасадите са решени като вентилируеми. От габиони е изградена и пейката пред входа и някои градински елементи. Къщата е замислена като пасивна и притежава високи енергоефективни качества. Добрата й изолация гарантира постоянна температура целогодишно. Мултикомфортната сграда разполага с високотехнологични инсталации, собствен водоизточник, соларни панели, вентилационна система с рекуператор, VRV – система за отопление и климатизация, и станция за пречистване на отпадните води.

Интериорът е логично продължение на цялостната концепция за рационален и топъл минимализъм с умело вписани естетически акценти. Водещи елементи са светлината, геометрията, спокойната, почти графична гама, на чийто фон елегантно изпъкват фини детайли като дръжките от черен метал и още много други прецизно подбрани интериорни средства.

Д-р Денкова също е участвала активно като неосъществен архитект, има пространствено мислене, умее да си представя как могат на практика да се променят нещата – неслучайно е водещ специалист по естетически корекции и обича да скулптира човешкото лице. А тук, в своя дом, е проявила на воля дарбата си на творец, открит и много любопитен към дизайна и изобщо към всичко, което носи авторски отпечатък и разказва история.

Родителската баня
Родителската баня

Габионите са важен елемент за визията на проекта
Габионите са важен елемент за визията на проекта

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Източник: Pixabay

Обзавеждане на апартамент - стилни идеи и решения

Източник: Pixabay

Откъде да купим тапети

Какво не трябва да правим с дървените прибори

Какво не трябва да правим с дървените прибори

Нещо вкусно: Шоколадов крем с малини

Нещо вкусно: Шоколадов крем с малини

Васту Шастра - учение за хармонията в дома

Васту Шастра - учение за хармонията в дома

"Къща извън града" - вдъхновения
за щастлив живот близо до природата

"Къща извън града" - вдъхновения за щастлив живот близо до природата

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber