Бъдещият идеален дом може да е в района на Сточна гара

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9892118 Бъдещият идеален дом може да е в района на Сточна гара Бъдещият идеален дом може да е в района на Сточна гара www.24chasa.bg
Призьорите в юбилейния, 25-и, конкурс "Къща на годината" на списание "Идеален дом" Снимки Велислав Николов

5 статуетки "Сребърен гвоздей" връчи сп. "Идеaлен дом" на 25-а церемония за големите награди на конкурса "Къща на годината".
Не се сбъднаха опасенията за спад на жилищното строителство след месеците на Ковид кризата, напротив - архитекти и дизайнери се радват на много нови проекти.

Това стана ясно по време на 25-ата юбилейна церемония по връчването на наградите в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом", което през 2021-а отбелязва четвърт век от създаването си. Тържеството бе в зала The Venue в София Тех Парк и отново събра елита на българските дизайнери и архитекти и този път бе в 5 категории - "Еднофамилни къщи", "Апартаменти", "Малкото жилище", "Обществен интериор" и "Студентски проект". Церемонията се осъществи с подкрепата на галерия "Нюанс", "Шнайдер Електрик", "Елегант ливинг" и "Дженезис".

"Това е най-стилната и вдъхновяваща част от медиите ни. "Идеален дом" не прескочи нито един брой в тази пандемия. Прескочи обаче с вашите идеи със собствена секция в един от трите най-големи български сайта - 24chasa.bg. Тази огромна платформа от над милион и половина читатели дневно получи една от най-смислените красиви добавени стойности", каза на откриването на церемонията Георги Гочев, директор "Корпоративно развитие" на Медийна група България.

Общо 40 проекта бяха оценени от авторитетно жури. В него влизат арх. Албена Владимирова - Андреева, която живее и работи във Виена и е първата носителка на голямата награда в първото издание на "Къща на годината" през 1997-а, арх. Александрина Ненкова, доц. д-р и ръководител на катедра "Интериор и дизайн за архитектурата" при Архитектурния факултет в Университета за архитектура, строителство и геодезия, носителка на няколко големи награди в 24-годишната история на този конкурс, и Ина Дамянова, художник, артист, автор на успешни проекти на интериори у нас и в чужбина, както и на продуктов дизайн.

"Неслучайно според последните наблюдения именно в тази ненормална ситуация в последната година порасна рязко интересът към жилището, към неговия вид и неговото качество. Точно за по-високата култура на бита, за добрия стил и вкус в нашите жилища работим заедно всички ние, специалисти и журналисти. Знам, че напоследък вие, българските архитекти и дизайнери, участвате в авторитетни международни конкурси, печелите награди и заслужавате поздравления за това. Но, както е известно, много е трудно да си пророк в собствената си страна. Затова са толкова ценни отличията в "Къща на годината", от първия и оригинален конкурс за най-добър интериор, който също празнува 25-годишен юбилей, до днес", каза главният редактор на списание "Идеален дом" Таня Червенкова.

Преди награждаването на най-добрите проекти от конкурса "Къща на годината 2020" бяха раздадени призовете от специалната селекция на "Идеален дом", направена по повод юбилея на изданието. Тя е за още нереализирани проекти, спечелили обаче високата оценка на редакцията с това, че предвиждат наистина великолепни условия за обитателите на бъдещите жилищни комплекси.
Специални награда за най-добър проект на жилищен комплекс в паркова среда получи "Геострукт" за "Юбитей парк", а "Главболгарстрой" бе отличен с приз за най-добър жилищен комплекс с висок комфорт на обитаване извън София.

По повод 25-годишния си юбилей списанието връчи още една специална награда - на арх. Радина Гешева за цялостния й творчески принос към развитието на интериорния дизайн в България. Призът е статуетка "Сребърен гвоздей", дело на художничката Невена Ваклинова.
По традиция "Идеален дом" отличава и най-младите в категория "Студентски проект". Третото място е за Анжела Йорданова, второто за Елица Георгиева, а първото е за младата арх. Михаела Костадинова. Наградите връчи арх. Александрина Ненкова.

В четирите категории с реализирани проекти се бориха общо 36 идеи. В "Обществен интериор" третото място е за студио "Хелен Кос интериори" за проекта на офис на компания за спортни залагания в Пловдив. Второто е за "Бондарт студио", също за офис, а първото място и пластика "Сребърен гвоздей" са за проекта за дизайнерския офис на Райна Марандина и нейното студио "Маранд дизайн". Наградата връчи главният архитект на София Здравко Здравков.

В категория "Малкото жилище" бяха присъдени две втори места - на Десислава Иванова от студио "Аули" и на Даниела Лазарова. Победители в категорията с единодушното мнение на журито са архитектите Момчил Владимиров и Мирослав Гюнелиев за уникалните идея и изпълнение, чрез които микропространство от едва 38 квадратни метра е превърнато в удобен мезонет на три нива. "Благодаря за признанието, за нас е голяма чест, че сме оценени точно в тази категория, защото малкото жилище винаги ни е вълнувало. За пореден път има доказателство, че размерът няма значение за истинския професионалист", казаха победителите пред гостите.

В категория "Еднофамилни къщи" третото място е за Румяна Кирова от "Ар Проджект", а второто за пловдивското студио "Архибитис", арх. Бистра Попова и арх. Анастас Марчев. Първата награда бе връчена посмъртно на арх. Атанас Динев, който внезапно ни напусна през март. Приза "Сребърен гвоздей" получиха децата му Стефания и Нешко Диневи.

В най-голямата категория в конкурса - "Апартаменти", бяха номинирани 24 проекта. Двама автори са класирани на трето място - арх. Явор Шуманов от "2Студио" и Чавдар Юруков от студио "Елдар 2000", а второто е за студио "Карх" - София Тодорова-Кораджийска и арх. Даниел Кораджийски. Победители са арх. Явор Макьов и Ирина Вълкова от студио "Проконцепт", които получиха наградата си "Сребърен гвоздей" от Георги Гочев. "Благодаря на списанието за трибуната и за отличието и на нашите инвеститори и партньори за доверието", каза арх. Макьов.

"Пазарът на имоти претърпя невероятно развитие през последните 5 години. Може би хората не намериха наистина по-стабилно място за инвестициите си от нов дом, което означава и повече нови проекти за интериор", отбеляза арх. Здравко Здравков. Според него бъдещите територии за развитие на София са бившите индустриални зони, като сред тях са районите на Сточна гара и гара Разпределителна.

"През изминалата година се прие една наредба за градската среда, с която се определиха изисквания за цветовите решения за фасадите, така че това да се развие и оформи в целия град. Миналата седмица приключи и работата по обществената поръчка за избор на изпълнители за стандарт за градското обзавеждане, за настилките, за елементите на градската архитектура, както и цветовите решения и оформянето на фасадите на панелните комплекси", посочи още арх. Здравков. Той отбеляза като позитивна тенденция и факта, че доскоро пренебрегвани райони на столицата като "Сухата река" вече са на картата на агенциите за недвижими имоти.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Източник: Pixabay

Обзавеждане на апартамент - стилни идеи и решения

Източник: Pixabay

Откъде да купим тапети

Какво не трябва да правим с дървените прибори

Какво не трябва да правим с дървените прибори

Нещо вкусно: Шоколадов крем с малини

Нещо вкусно: Шоколадов крем с малини

Васту Шастра - учение за хармонията в дома

Васту Шастра - учение за хармонията в дома

"Къща извън града" - вдъхновения
за щастлив живот близо до природата

"Къща извън града" - вдъхновения за щастлив живот близо до природата

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber