"Небе“ в дома на пилота (Галерия)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9623247 "Небе“ в дома на пилота (Галерия) "Небе“ в дома на пилота (Галерия) www.24chasa.bg
снимки Микко ала-Пежари
снимки Микко ала-Пежари

Собственик на това жилище във финландския град Ювяскюля е млад пилот, който обожава синия цвят. Затова той играе основна роля в оформянето на интериора, наречен Fly me to the blue.

Оформлението на вътрешното пространство е на Маурицио Джованони, когото стопанинът Маркус издирва специално. Поводът е друг проект във Финландия на италианския архитект и дизайнер – в Турку. Там през 2012-а той прави интериора в дома на приятелка на пилота, млада финландка, която е влюбена в Рим.

Апартаментът на Маркус е на един етаж, площта му е 140 кв. м и се намира в новопостроена фамилна къща, но проектът на Джованони обхваща част от него, около 80 квадратни метра. А тя включва на този етап само дневна, трапезария, кухня, баня и една спалня – за домакина.
Останалите четири помещения са запазени за бъдещето, когато Маркус ще създаде свое семейство. Другата част на къщата се обитава от фамилията на брат му. Жилището е с два входа, които на практика са в една линия, като визуалната връзка между тях преминава през коридора и обширната зона на дневната, трапезарията и кухнята. Джованони е взел оригинално решение – да сложи въртяща се дървена врата в края на коридора, с което е постигнал няколко чудесни ефекта.

Първо, когато тя е отворена пропуска светлина в преходното пространство, второ, елиминирането на необходимостта да се отваря и затваря по класическия начин е спестило място и е позволило обособяването на удобна ниша за подреждане на дърва за камината. Кухнята е ключов елемент от проекта заради желанието на собственика тя да е събирателен център за гостите му с идеята да приготвят храната заедно. Затова работната площ е увеличена с остров, а дървена „кутия“ е разположена точно срещу него. Тя обединява няколко функции – предлага място за съхранение и служи като кът за присядане или за вглъбяване с книга например. Още повече, че там е обособен ъгъл с няколко рафта.

Дневната зона най-силно напомня за лаконичността на скандинавския стил. Изчистените форми на мебелите се открояват отлично на фона на белите стени и таван, но топлината на дървото омекотява обстановката. Маса с дървен плот и дълга дървена пейка фиксират трапезарията, в която три различни стола разчупват визията. Роля в това имат и други акценти, много от които умишлено са от италиански производители. Особено ефектно се открояват лампите Aim на Flos над трапезарната маса.

Синият цвят е централен елемент в дома и символизира живота на Маркус в небето. Джованони е подчертал с него гърба на кухнята, вратите на банята и спалнята, дрешника. В спалнята архитектът е пресъздал най-точно работното ежедневие на собственика, като е проектирал от бяла тел решетъчни елементи с формата на облаци и ги е спуснал да висят от тавана. Така на фона на същия наситен син цвят е постигнал внушение за истинско небе.

Единствената засега баня в дома е с много топло излъчване заради дървените мебели и облицовките в сиво и керемидено, като приоритетът е за продукти на италиански производители.
Любопитен детайл в апартамента дава артистичен нюанс на обстановката, но и насочва към хобито на Маркус – любовта му към сърфирането. Става дума за рисунки с такава тематика, чиито автор е финландският художник Яни Юсила. Те са поставени на бялата стена в коридора – за да се открояват, там, където са вратите към все още неизползваните помещения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Седем правила за скулптура в градината

Седем правила за скулптура в градината

Онлайн гласуване избра логото на
зимната олимпиада през 2026 година (ВИДЕО)

Онлайн гласуване избра логото на зимната олимпиада през 2026 година (ВИДЕО)

Удобен навес за дърва

Удобен навес за дърва

12 градински пътеки

12 градински пътеки

Седем идеи за уникален двор

Седем идеи за уникален двор

Градина: Цветни задачи през април

Градина: Цветни задачи през април

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber