Градина: Как се отглежда орхидеята кралица Ванда

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9528995 Градина: Как се отглежда орхидеята кралица Ванда Градина: Как се отглежда орхидеята кралица Ванда www.24chasa.bg
Градина: Как се отглежда орхидеята кралица Ванда

Вандата е една от малкото орхидеи с цветове в синята гама. Те са с типичния за семейството строеж, но устната е доста редуцирана. На пръв поглед дори не се приема като такава. В окраската на цветовете преобладават по-светли и по-тъмни участъци, преплетени в мрежа. Тя се забелязва във всички нюанси от бяло до наситено синьо и дори оранжево.

Вандата цъфти с цветоноси, които излизат странично от пазвите на листата и никога от апикалния връх. Цветовете са събрани гроздовидно и зацъфтяват един след друг в продължение на месец.

Тази орхидея е типичен епифит. Рядко се среща ванда, засадена в саксия със субстрат. В повечето случай кралицата е настанена в прозрачен стъклен съд. Той е доста дълбок и в него влиза цялата коренова система и голяма част от листната маса. Стъкленият съд има редица предимства - сравнително по устойчив е под тежестта на растението, а и поддържа по-висока влажност при корените. Другият вариант е висяща кошница, от която корените се спускат свободно надолу. Въздушната циркулация в този случай е много добра, но се налага често опръскване.

Вандата има нужда от много повече внимание в сравнение с другите представители на семейство салепови. Поради това, че няма почвен субстрат, който да задържа влагата, се нялага тя да се полива всеки ден. В горещи дни с температури над 30°С - дори два пъти. Въздушната влажност трябва да се поддържа около 80%, а температурата да се контролира в диапазона от минимум 15°С през нощта до 25-30 (но не повече) през деня.

Подхранване също се налага по-често, дори може да се прави при всяка поливка, но с ниска концентрация. Подходящи са комбинираните торове с ниско съдържание на азот, защото провокират само листно развитие без цветове. Единствено през зимния сезон похранването се намалява до един път на 2 седмици, а поливки се извършват само при необходимост.

Кралицата обича светлина. Индикатор, дали е достатъчно осветена, са листата. При недостиг те са светло зелени до жълто-зелени, а растението е слабо и податливо на болести. Пряка слънчева светлина се избягва, защото причинява изгаряния.

С ванда можете да се сдобиете срещу не малката сума от около 80 лв., но трябва и доста да я потърсите в търговската мрежа или да си направите специална поръчка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Рецепта за вкусен шаран за Никулден с лек азиатски привкус

Рецепта за вкусен шаран за Никулден с лек азиатски привкус

Източник: Pixabay

Фототапет за мъж - топ идеи за декорация на стена в мъжки стил

4 тренда за гранитогреса от KAI Group

4 тренда за гранитогреса от KAI Group

Великолепна къща от 1000 кв. м и неочаквани идеи за празничен декор в новия брой на сп. "Идеален дом"

Великолепна къща от 1000 кв. м и неочаквани идеи за празничен декор в новия брой на сп. "Идеален дом"

И щорите

пазят топлината

И щорите пазят топлината

Защо сънят струва скъпо?

Защо сънят струва скъпо?

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber