Прахосмукачката – основен начин за грижа за хигиената вкъщи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9426532 Прахосмукачката – основен начин за грижа за хигиената вкъщи Прахосмукачката – основен начин за грижа за хигиената вкъщи www.24chasa.bg
Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Прахосмукачката е сред приоритетните уреди във всеки дом. Независимо дали живеете самостоятелно, с партньор или имате многочленно домакинство, този уред е абсолютно задължителен, ако искате да се грижите добре за хигиената вкъщи.

За щастие пазарът предлага голямо разнообразие от прахосмукачки и изборът на най-подходящия модел може да се случи бързо и лесно, особено ако сте наясно с предимствата на уреда и предпочитанията си относно основните му характеристики.

Типът прахосмукачка

Освен добре познатите, стандартни модели, в търговската мрежа са популярни и вертикалните прахосмукачки. Обикновено те са с по-малък капацитет, но с по-компактен вид. Удобен избор представляват и портативните модели, които могат да бъдат много полезни, когато се налага да почистите труднодостъпни места у дома, на вилата или в колата.

Филтрираща система

Това е изключително важна функция на прахосмукачките. Преди да вземете окончателно решение, добре е да се посъветвате със специалист за това кой от моделите, между които се колебаете, има по-добър филтър. По-качествената филтрираща система гарантира по-чист въздух вкъщи. Висококачествените филтри, монтирани в прахосмукачката, ще успеят да уловят дори и фините прахови частици. В някои случаи те са допълнително импрегнирани с антисептични съединения, които да се справят с нежеланите бактерии.

Събиране на праха

Ясно е, че всичкият прах, който се засмуква при почистване, трябва да бъде събран някъде. При съвременните модели прахосмукачки се използват няколко начина за събиране на праха и мръсотията – в торбички от текстил, в хартиени торбички или без торбичка, при т.нар. циклонни прахосмукачки. При тях акумулираният при почистване отпадък се събира във вътрешен контейнер, който по-късно се почиства.

Допълнителни приставки

За да бъде максимално полезна, прахосмукачката трябва да може да достигне и до най-трудните за почистване места в дома. Ето защо повечето модели са оборудвани с допълнителни приставки, накрайници и четки. Те ще помогнат и при третирането на различни повърхности и мебели вкъщи, така че почистването им да е максимално лесно и удобно.

Мощност

Тя е изключително важен критерии, често определящ при избора на прахосмукачка. От мощността зависи цялостната ефективност на уреда. По-високата мощност и, съответно, всмукателна способност означават и по-прецизно събиране на повече прах. При избора е добре да се насочите към модели, които работят с не по-малко от 350W.

Ниво на шума при работа

Това е изключително важен момент, на който е добре да отделите специално внимание. Разбира се, прахосмукачката върши изключително полезна работа, но обикновено е и неудобен източник на шум. Нивото му зависи в най-голяма степен от дизайна на уреда, неговата мощност и качеството на материалите, използвани за направата на конструкцията. Доказаните на пазара производители в повечето случаи предлагат модели с по-високо качество и, съответно, по-малко шум при работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

снимки Orbital Assembly Corporation

Първият хотел в Космоса трябва да отвори през 2027 г. (ВИДЕО)

снимка pufikhomes

Простор по шведски в 47 кв. м

Градина: Кои са стайните растения, които подобряват съня

Градина: Кои са стайните растения, които подобряват съня

снимка pexels

4 причини в асансьорите да има огледала

Водният кефир е пълен с пробиотици и се прави за минути

Водният кефир е пълен с пробиотици и се прави за минути

снимки pufikhomes

Коралови нотки за дамски чар на 46 кв. м (ГАЛЕРИЯ)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber