Кули в Стокхолм с приз за най-добър небостъргач

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9219133 Кули в Стокхолм с приз за най-добър небостъргач Кули в Стокхолм с приз за най-добър небостъргач www.24chasa.bg
Снимки ОМА
Снимки ОМА

Norra tornen се намират в Стокхолм и са построени по проект на холандското архитектурно студио OMA. Неотдавна те получиха наградата за небостъргач №1 за 2018 - 2020 година от International Highrise Award.
Това е един от призовете, които се дават в тази област, и се връчва от 2003 година по инициатива на градската управа на град Франкфурт, Германския музей за архитектура и DekaBank. Обхваща сгради с над 100 етажа, построени за двегодишен период.

Norra tornen са две жилищни кули с височина 110 и 125 метра, които се извисяват от двете страни на централен булевард в Стокхолм и са своеобразна врата между централната част на града и околните квартали. Определено се открояват на фона на традиционната архитектура, но и хармонират с нея, най-вече заради цвета на фасадите.

Авторът на проекта Рейнир де Граф разкрива, че умишлено е търсил препратка към брутализма от 60-те години на миналия век. Тогава по света става модерно да се строят сгради със строги форми, в които студенината на бетона играе централна роля.
Кулите в Стокхолм също са от модули, но са "облечени" в красива и високотехнологична дървена облицовка, създаваща усещане за топлина и уют. Всяко жилище разполага и с малка лоджия, а гледките, които се откриват от по-високите етажи, са голям плюс. Сградите са построени съобразно всички съвременни изисквания за енергийна ефективност, а обитателите разполагат със смарт системи в домовете си.

Кули в Стокхолм с приз за 
най-добър небостъргач

Norra tornen победиха в конкуренцията на 31 небостъргача от 14 страни, а награда включва и парична премия на стойност 50 000 евро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

"Умна" саксия сама се
грижи за растението (ВИДЕО)

"Умна" саксия сама се грижи за растението (ВИДЕО)

Как да си направим квас от цвекло

Как да си направим квас от цвекло

$88 млн. за имение, в което са живели
Мерилин Монро, Тони Къртис и Шер (ВИДЕО)

$88 млн. за имение, в което са живели Мерилин Монро, Тони Къртис и Шер (ВИДЕО)

снимка pixabay

Домашни хитрини: Как да изчистим по-лесно 5 труднодостъпни места

Градина: Ето какво трябва да знаем за хризантемите

Градина: Ето какво трябва да знаем за хризантемите

снимки pufikhomes

Зимна приказка (ГАЛЕРИЯ)

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber