Защо да инвестираме в сушилня за дрехи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9205326 Защо да инвестираме в сушилня за дрехи Защо да инвестираме в сушилня за дрехи www.24chasa.bg
Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Хигиената и нейното поддържане са сред най-важните неща в едно жилище. За да се превърне Вашето пространство в уютен дом, тя със сигурност е на първо място, а всичко останало може да почака. Пералната машина е задължителен уред, но липсата на пространство за простиране и сушене на дрехите може да е проблем. Автоматичните сушилни са отлично решение.

Предимства и устройство

Сушилнята е уред, който отдавна не може да се нарече лукс. Функциите и удобствата, които тя предлага, надхвърлят обикновената прищявка, особено когато домакинството се състои от повече хора, има малки деца, а пространството за простиране е твърде малко. В подобни случаи този вид оборудване лесно намира своето място.

Сушилните се появяват на масовия пазар преди около трийсетина години. От тогава до сега технологията се е подобрила значително, превръщайки устройството в едно от първите неща, нужни на едно домакинство.

Типове сушилни машини

Повечето съвременни сушилни работят на принципа на кондензационно отвеждане на влагата от тъканите и разполагат с въртящ се цилиндър(барабан), през който преминава топлия въздух. Делят се на два основни вида:

- кондензна сушилня;

- термопомпена сушилня.

Първия вид може да бъде монтиран навсякъде в дома. Нужно е единствено да му осигурите достъп до електрическата мрежа. При кондензните сушилни не е нужен маркуч за отвеждане на изходящия въздух. Отделената вода се събира в контейнер, специално монтиран в корпуса на уреда. Има и модели с оттичане, при които устройството се свързва с отводнителната мрежа и водата изтича директно в канализацията.

Термопомпените сушилни са по-иновативни и по-икономични. Те са и с по-висока енергийна ефективност, тъй като използват голяма част от енергията на изходящия горещ въздух за следващия цикъл на сушене. Загубата на топлина е сведена до минимум, което ги прави доста добра инвестиция.

Съществуват и т.нар шкафове за сушене. При тях дрехите стоят статично, като между тях циркулира топлият въздух.

Вентилационните сушилни са сред първите комерсиализирани уреди от този тип с по-елементарно устройство, но вече считани за неефективним, поради голямата консумация на електроенергия и нуждата от вентилация, която да отвежда горещия въздух навън от помещението.

Плюсове на сушилнята

- Висока скорост на сушене. По време на студените месеци дрехите съхнат бавно. Дъжд, сняг, мъгла и сутрешна влага със сигурност ще забавят изсъхването на дрехите Ви на балкона.

- Времето няма значение. Какво значение има дали навън вали, щом дрехите Ви винаги излизат от уреда сухи?

- Текстилът се запазва. Меките кърпи и хавлии, например, запазват качествата си и остават такива, каквито трябва да бъдат – меки и приятни на допир.

- Пести пространство. На пазара са налични дори и комбинирани перални със сушилня.

- Не се налага да гладите задължително дрехите си след сушене.

- Избягва се обезцветяването на тъканите при излагане на слънце и други вредни за тях атмосферни условия.

- Няма неприятни миризми, които дебнат дрехите, докато са прострени навън.

Възможен проблем е осигуряването на пространство в дома, където да поставите сушилнята си. Но той, сравнен с останалите предимства на уреда, е минимален.

Поддръжка на сушилните

Добра идея е да обръщате внимание на кондензатора и филтрите – те трябва да се почистват редовно, в противен случай замърсяването им може да доведе до спад в ефективността на работа на уреда. Процесът не е никак труден и всеки може да го прави у дома си, без да се налага да разчита на специалисти. На пазара има и сушилни със самопочистващ се кондензатор, което е фактор за по-дългия им живот. При по-сериозни проблеми е добре да се обърнете към специалист.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Ивайло Рашев: Умните уреди осигуряват желания комфорт в дома ни

Ивайло Рашев: Умните уреди осигуряват желания комфорт в дома ни

Интелигентните решения са от iNELS

Интелигентните решения са от iNELS

Приз "Сребърен гвоздей"

Списание "Идеален дом" празнува финалите на 25-ия конкурс "Къща на годината"

Somfy WireFree: направете
"умния" си дом още по-смарт

Somfy WireFree: направете "умния" си дом още по-смарт

Epoca

Баня като сред природата от KAI Group

Тук е специалният "Идеален дом"!

Тук е специалният "Идеален дом"!

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber