Домът, който се грижи за теб

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9147628 Домът, който се грижи за теб Домът, който се грижи за теб www.24chasa.bg
Парк сграда ХАРМОНИЯ

Защитено, здравословно, зелено – това значи качествено жилище.

Така е било винаги, 2020 г. само го припомни на всички.

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ го знае по рождение

От създаването си през 1993 г. компанията избира актуални технологии, гарантиращи здравословността и екологичността на жилищната среда. В цялото разнообразие от сгради на компанията това е най-устойчивата черта на почерка АРТЕКС, която може да се забележи. Или по-скоро да се почувства, защото невинаги се хвърлят в очи отличните параметри на шумоизолация и топлоизолация, минимизирането на вредните UV лъчи при оптимално осветление, класата на строителните суровини и материалите с доказан произход. Точно те обаче изграждат това невидимо качество, което прави дома сигурен, спокоен и енергоефективен (последното бързо проличава по занижените битови сметки). Това впрочем заздравява и разширява мрежата от клиенти през годините и особено сега.

А може ли жилището днес да функционира и като превантивна мярка срещу заболявания? Да включва механизми, възпрепятстващи или минимизиращи достъпа на фини прахови частици, полени, бактерии и вируси? Отговорът на АРТЕКС е утвърдителен, конкретен, прилаган в сградите на компанията.

Рекуператорните системи за пречистване на въздуха (въведени за пръв път в ДИАМАНТ 1) осигуряват планински свеж въздух, като същевременно регулират температурата в помещенията. Технологиите за домофонни системи с гласови команди, безконтактното придвижване с асансьорите, безконтактните ключове, въздушните изолационни системи за блокиране на кръстосаните инфекции, UVC дезинфекционните модули и материалите с антибактериално покритие в общите части на сградите – всичко това спира разпространението на бактерии и вируси, попаднали върху повърхностите чрез допир.

Но най-устойчивата защита срещу рисковете на времето ни, на която компанията залага, са фотокаталитичните строителни материали (като активната керамика например), пречистващи въздуха чрез процеса на фотокатализата, при който се създават т.нар. реактивни видове кислород (reactive oxygen species, ROS), генериращи голям брой радикали. Процесът на окисляване от тези радикали разгражда замърсителите на въздуха. За мнозина вероятно са новост и антибактериалните стъкла, които деактивират метаболизма на бактериите чрез сребърните йони в горния слой на стъклото.

Защитеният и здравословен дом може да съществува само в благоприятна среда. Затова АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ неизменно строи на терен, който е одобрен от гледна точка на биолокацията, земния дизайн, подземните и наземните геопатогенни излъчвания. А ориентацията на сградното тяло е такава, че да действа благотворно върху самия човек. И да предоставя най-голямата възможност за насищане със зеленина.

Изборът на АРТЕКС за високо строителство е продиктуван и от осъзнаването, че ниските и средните сгради заемат в пъти повече площ и неусетно поглъщат зеленината, място за която би могла да остави многоетажната сграда. И не само: високата сграда може не само да се огради със зеленина, но и да внедри зелени практики в експлоатацията си, да насърчи екоотговорно обитаване. В това отношение системата за разделно и дискретно събиране на боклука е само един от примерите.

АРТЕКС все по-целенасочено изпълва с растителност и самите сгради – с т.нар. зелени фасади и покриви, които подобряват микроклимата на помещенията, създавайки едновременно с това и неповторимата естетика на цялото. На практика строежът на сградите не започва преди детайлизирането на ландшафтния проект.

Зелената и здравословна среда е немислима без слънчевите лъчи, които в АРТЕКС улавят не само с целенасоченото позициониране на сградните тела. Фасадните решения са подчинени на оптималната ослънченост, покривните прозорци пропускат светлина и създават усещане за простор, а споделените площи са преобладаващо естествено осветени. За засенчването и проветряването са инсталирани необходимите аксесоари.

Както никога досега, хората осъзнават потребността от здравословен и екоотговорен начин на живот. Да се живее “зелено”, вече е и личен, и обществен ангажимент. Обитаването на сграда, построена с щадящи природата практики и със заложена енергоефективна експлоатация, неусетно създава общност. Хората не само споделят средата, но и отговорностите и радостите, свързани с нея.

С желанието да достигне до всички, които избират концепцията на АРТЕКС за дом от изключително качество, който поддържа здравето и духа на човека, компанията разнообразява своите предложения. Ето няколко от тях.

ДИАМАНТ 1

Неповторимата визия, панорамните гледки и престижният адрес оформят неустоимо предложение за тези, които търсят жилище от най-висок клас за себе си, както и за инвестиция с нарастваща стойност. Вдъхновен от Борисовата градина и Ловния парк, между които се намира, ДИАМАНТ 1 създава и собствен парк: внушителен, но и изтънчен в детайлите си. В момента там се изгражда и спа център.

С приза “Сграда на годината” през 2018 г. ДИАМАНТ 1 е и сграда на бъдещето, съчетаваща най-високите стандарти за мултифункционална среда с пространства за работа, шопинг, почивка и спорт.

ДИАМАНТ 2

Повишеният интерес към концепцията ДИАМАНТ предопределя и втората нейна реализация, влизаща в експлоатация през декември 2020 г. Отново: грижа за хармоничното цяло от жилища и пространства за всички (ресторант на три нива, медицински център, търговски площи, внушително фоайе), внимание и усет към най-дребния детайл. Висота на технологиите, подчинени изцяло на комфорта на обитатели и гости, който обаче щади природата и нейните ресурси. А зелените площи в ДИАМАНТ 2, елегантно продължение на най-големия столичен парк, предлагат още едно място за семейни разходки и отмора.

АВИГЕЯ

Стигайки до “Дружба”, метрото добави едно несравнимо предимство към пренебрегваните досега – добра градска инфраструктура, красив парк с езеро, множество детски градини и училища.

А АРТЕКС разшири картата на своите адреси с АВИГЕЯ, утвърждавайки една столична локация, която ще става все по-атрактивна. Модерната внушителна сграда, оптималното озеленяване на външните площи (подпомогнато от сутеренно ниво и подземна улица за паркиране), преобладаващото южно изложение, панорамната гледка към Витоша са убедителното начало на списъка с предимства. АВИГЕЯ е разумният избор на тези, които ще получат всеобхватното и всепроникващо качество АРТЕКС на умерена цена.

ХАРМОНИЯ

Търсещите комуникативно и перспективно място ще намерят отговора с ХАРМОНИЯ – близо до бул. “Драган Цанков” и в непосредствена близост до метростанцията на бул. “Г. М. Димитров”. Всъщност ще намерят нещо много повече: зелен оазис в градската среда, простиращ се на 7 000 кв. м. Специалният ландшафтен проект оползотворява природния парк до сантиметър и предоставя тематични кътове и зони за отдих сред подбрани и грижливо поддържани дървета, храсти и цветя. Както подсказва името, сградата вписва своята класическа, но и модерна визия в тази благодатна среда, като я изпълва с живот и енергия.

Фоайе сграда ХАРМОНИЯ
Фоайе сграда ХАРМОНИЯ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

снимка pixels

7 начина да се отървем от миризми

Работещият абсорбатор невинаги гарантира, че миризмите от готвенето ще бъдат елиминирани напълно. Проветряването е чудесна идея, но понякога и това помага. Да не говорим, че хладилникът и домашният текстил също може да бъдат просмукани от различни миризми. Ето 7 начина да се отървем от тях. * Може да сложите до котлона купа с оцет

Суперздравословен хляб без месене за 5 минути

Суперздравословен хляб без месене за 5 минути

Дори да нямаме време да се храним напълно здравословно, има някои елементарни неща, които може да въведем в менюто си и с тях да го направим пъти по-полезно. Едно от тези неща е заместването на белия и изобщо купешкия хляб с домашен. Хората все повече се ориентират към здравословните алтернативи на хляба, но рядко четат дребния шрифт на етикетите

На 5 декември 2014 година Заха Хадид и Патрик Шумахер (от дясната й страна) заедно направиха символична първа копка на строежа на крайбрежния небостъргач Curbed Miami в американския град
Снимка Ройтерс

Съдружник на Заха Хадид загуби дело за контрол върху наследството й

Патрик Шумахер, директор на архитектурното студио на Заха Хадид, загуби делото за едноличен контрол върху наследството й и бъдещи приходи. Решението е на Британския върховен съд, където той внесе иск в началото на 2019-а срещу останалите трима разпоредителите с богатството - племенницата Рана Хадид, художника Браян Кларк и предприемача Питър

KAI Group Проекти „Направено с наши плочки“

KAI Group Проекти „Направено с наши плочки“

KAI Group е добре познат български производител на керамични плочки и гранитогрес, с впечатляващо портфолио от серии с различни размери, дизайн и технологии. От 2015 г. групата е собственост на най-големия производител на настилки в световен мащаб – Mohawk industries, който притежава брандове като Marazzi, Ragno, Kerama Marazzi и др

Жилищни интериори от 70 до 450 кв. м
в новия брой на сп. "Идеален дом"

Жилищни интериори от 70 до 450 кв. м в новия брой на сп. "Идеален дом"

С интригуващо съдържание, новият брой на списание "Идеален дом" отново вдъхновява и задава тенденции. Показваме впечатляващи интериори на жилища с площ от 70 до 450 кв. м, както и модерни офиси, чието оформление е съобразено с новата реалност, свързана с пандемията. От страниците ни ще научите как да се аранжира пространството спрямо мебелите за

Източник: Pixabay

Защо да инвестираме в сушилня за дрехи

Хигиената и нейното поддържане са сред най-важните неща в едно жилище. За да се превърне Вашето пространство в уютен дом, тя със сигурност е на първо място, а всичко останало може да почака. Пералната машина е задължителен уред, но липсата на пространство за простиране и сушене на дрехите може да е проблем. Автоматичните сушилни са отлично решение

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

QLED телевизорите – в домовете ни влиза изживяване от бъдещето

QLED телевизорите – в домовете ни влиза изживяване от бъдещето

Няма спор, че Samsung е сред водещите световни производители на телевизори с LED/LCD технология. Новаторският дух на компанията е причина за появата и на HDR - технология за изображения с висок динамичен обхват. Най-новата и най-значима стъпка към постигането на яркост, оптимален контраст и отлична HDR производителност е QLED технологията

Глобяват фирми за кетъринг, детски кухни и
училищни столове за липса на дезинфектант

Глобяват фирми за кетъринг, детски кухни и училищни столове за липса на дезинфектант

Агенцията по безопасност на храните с масови проверки Множество нарушения и несъответствия при кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища, са установени след проверки на Българската агенция по безопасност на храните. Инспекторите са проверявали както за липсата на достатъчно количество разрешен биоциден препарат и за

Снимки pufikhomes

Прекрасен дом в къща от XIX век

Идеален е домът, в който човек се чувства спокоен, пълноценен и доволен, и в който уютът и характерът струят и от най-дребния детайл в декора. На всичко това се радва семейство с три деца в село, намиращо се северно от Стокхолм. От самото начало Клара и Джон знаят, че след като купят къщата, построена през XIX, ще се наложи да я преустройват

Градина: Как да предпазим палмите от измръзване

Градина: Как да предпазим палмите от измръзване

Това се отнася дори за тропическите видове, като кокосовата палма. Отдавна е известно, че някои видове, като Butia, Chamaerops, Phoenix, Sabal minor и Trachycarpus могат да виреят близо до географски граници на студ на земята и дори понякога устояват в мразовити нощи. Най-устойчивият вид от перестите палми е Pnoenix canariensis

Снимки ОМА

Кули в Стокхолм с приз за най-добър небостъргач

Norra tornen се намират в Стокхолм и са построени по проект на холандското архитектурно студио OMA. Неотдавна те получиха наградата за небостъргач №1 за 2018 - 2020 година от International Highrise Award. Това е един от призовете, които се дават в тази област, и се връчва от 2003 година по инициатива на градската управа на град Франкфурт

Екологично почистване на баня, душ и тоалетна - вече е възможно с Три Био

Екологично почистване на баня, душ и тоалетна - вече е възможно с Три Био

Свикнали сме да мислим, че отстраняването на сериозни замърсявания, натрупан котлен камък и следи от измиващи продукти е възможно само със силни и агресивни препарати. Американския бранд Три Био идва, за да ни покаже, че тези разбирания са остарели и напълно погрешни. Със силата на природата и съвременната наука

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber