Градина: Грижи за цветята през октомври

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/9108651 Градина: Грижи за цветята през октомври Градина: Грижи за цветята през октомври www.24chasa.bg
Градина: Грижи за цветята през октомври

Eсента дойде, а с нея и захлаждане, вятър и нова порция работа в цветната градина.

Някои от цветята трябва да приберем, други - да подготвим за зимната почивка, а трети тъкмо сега се садят или сеят. А защо, пък, да не украсим входната врата в есенни багри с малко хризантеми, тикви, слама, плашилото от градината или каквото друго се сетите.

Елементите, които ни осигурява есента, са най-вече в огнени багри. Те са чудесен заместител на експлозиите от летни цветове, които вече преминаха.

С малко труд и много творчество можете да украсите кътчето за отдих, балкона или част от градината, така че отново да стане уютно, цветно и да носи настроение. Какви са останалите задачи през октомври. 

Погрижете се за мушкатото

Много пъти сме обсъждали кога и как е най-правилно да се прибират и съхраняват през зимата мушкатата и сакъзите. Времето да ги оставим да почиват вече наближава, а в някои райони даже вече са прибрани.

Не бива да забравяте, че обикновеното зонално мушкато е значително по-издръжливо на ниски температури спрямо роднините си сакъзи и английски мушката. Зоналето можете да приберете последно. Дори листата му да почервенеят от студ, то ще цъфти още. Останалите представители на семейството обаче ще се повредят.

Всеки цветар е стигнал до собствен метод на съхранение. Някои не режат растенията и ги оставят в хладно, но светло помещение. Други пък правят фризура, силните резници залагат за вкореняване, а старите корени оставят в мазето през зимата. Сравнително нови варианти са опаковането на корените във вестници и прибирането им в кашон или окачане с корените нагоре.

Който и метод да изберете, за най-сигурно заложете и резници за вкореняване. Доказано е, че младите растения цъфтят и се развиват значително по-добре и по-бързо в сравнение с няколко годишни мушката.

Вкореняването на резници може да стане във вода или в почва. Коренчета се оформят до 6 седмици в зависимост от условията. Младите растения се отглеждат в светло и хладно помещение с умерени поливки при необходимост. 

За цветчета и след сланите

Несъмнено хризантемите си остават ненадминати виртуози в есенната градина, що се отнася до цъфтеж в студени условия.

Има обаче още много растения, които ще красят градината или балкона в този период от годината.

На първо място ще споменем астрите. Те са представени основно в бели, лилави и розови цветчета, подобни на маргаритки. Селекцията е осигурила от джуджевидни до гиганти, има и хибриди с кичести цветове.

Множеството дребни цветчета цъфтят до края на сезона, осигуряват закъснели запаси от храна за пчелите и други опрашители, а най-хубавото е че са многогодишни.

Ако харесвате астрите, потърсете алпийската разновидност. Цената за растение, засадено в саксия, е около 5 лева. Подберете слънчево място за засаждане. Цветето ще се отглежда почти само.

Японските анемонии са поредното ни предложение. Цветовете са нежни, но издръжливи. Растенията предпочитат влажна и богата почва. Развиват се по-добре в условия на частична сянка, но се справят и при пълно слънце или пълна сянка.

Анемонето е чудесно решение за цветни лехи. Височината, която достига, е до 90 см, което го прави неподходящо за контейнер. Вероятността за неприятности при отглеждането на тези растения е минимална. Болести и неприятели не ги нападат, а грижите са сравнително малко. Цветовете се запазват свежи в продължение на няколко дни във ваза с вода. Цената за растение в саксия е 5-6 лв, а за пакет с 10 бр. луковици - 4-5 лв.

Не забравяйте да наторите лехите

Основното есенно торене е практика в земеделието, независимо каква култура е заемала площта. В цветните лехи също е хубаво да се приложи. Ако компостирате растителни остатъци и имате вече готов продукт, можете да го разхвърляте в лехите.

Ако още не сте се сдобили с компостер, то сега е моментът да го направите. Напролет ще разполагате с много и качествен материал за подхранване и подобряване на почвата. Не компостирайте повредени и заразени растителни части.

В останалите случаи можете да използвате угнил или пресен оборски тор, който да прекопаете заедно с почвата. А може да заложите и на синтетични торове.

Запомнете, че през есента се внасят фосфор и калий. Те се освобождават бавно в почвата, за разлика от азота. Количеството зависи от размера на площта и от самия тор.

Друга полезна практика, заимствана от професионалното земеделие, е сеитбооборотът. Помислете как да смените местата на едногодишните цветя през следващата година.

Идеята е едно и също растение да идва на същото място след поне 4 години. Така се намалява рискът от заболявания и нападения от вредители.

Почиствайте редовно окапалите листа. С тях можете да мулчирате лехите или да защитите по-нежните растения през зимата.

След сланите

След първите слани е време да извадим грудките на далията. Повредените надземни стъбла се орязват на десетина сантиметра над грудката, просушават се и се прибират.

Луковиците на гладиолите и глориозата също трябва да се приберат. Канната пък можете да съхраните заедно с почва около коренищата.

Възползвайте се от последната възможност да съберете семенца. Можете да си направите експеримент с тях, като ги засеете след първите слани. Така на пролет ще имате млади поници, които да разсадите без много грижи. Отбележете мястото на посева, за да не го оплевите случайно.

Моравата окосете за последен път. Приберете и поливната система за зимата.

Помислете кои храсти и дървета можете да подрежете и оформите сега, както за кои е необходима защита като загърляне, например. Няма да сбъркате, ако след листопада придадете форма на декоративния японски клен. Подгответе си и материали, с които да привържете туите. Вятърът и тежкият сняг могат да им нанесат тежки деформации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Жилищни интериори от 70 до 450 кв. м
в новия брой на сп. "Идеален дом"

Жилищни интериори от 70 до 450 кв. м в новия брой на сп. "Идеален дом"

С интригуващо съдържание, новият брой на списание "Идеален дом" отново вдъхновява и задава тенденции. Показваме впечатляващи интериори на жилища с площ от 70 до 450 кв. м, както и модерни офиси, чието оформление е съобразено с новата реалност, свързана с пандемията. От страниците ни ще научите как да се аранжира пространството спрямо мебелите за

10 съвета за градината преди голямата зима

10 съвета за градината преди голямата зима

Ако растенията в малки саксии няма къде да бъдат прибрани за студените месеци, опитайте да ги съберете около големите кашпи и ги покрийте с нетъкан покривен материал и клонки, за предпочитане от иглолистни храсти и дървета. Чимширът ви пред вратата на терасата не трябва да стои дълго на студено, затова го завийте с някакъв покривен материал

Източник: Pixabay

Защо да инвестираме в сушилня за дрехи

Хигиената и нейното поддържане са сред най-важните неща в едно жилище. За да се превърне Вашето пространство в уютен дом, тя със сигурност е на първо място, а всичко останало може да почака. Пералната машина е задължителен уред, но липсата на пространство за простиране и сушене на дрехите може да е проблем. Автоматичните сушилни са отлично решение

QLED телевизорите – в домовете ни влиза изживяване от бъдещето

QLED телевизорите – в домовете ни влиза изживяване от бъдещето

Няма спор, че Samsung е сред водещите световни производители на телевизори с LED/LCD технология. Новаторският дух на компанията е причина за появата и на HDR - технология за изображения с висок динамичен обхват. Най-новата и най-значима стъпка към постигането на яркост, оптимален контраст и отлична HDR производителност е QLED технологията

Глобяват фирми за кетъринг, детски кухни и
училищни столове за липса на дезинфектант

Глобяват фирми за кетъринг, детски кухни и училищни столове за липса на дезинфектант

Агенцията по безопасност на храните с масови проверки Множество нарушения и несъответствия при кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища, са установени след проверки на Българската агенция по безопасност на храните. Инспекторите са проверявали както за липсата на достатъчно количество разрешен биоциден препарат и за

Градина: Как да предпазим палмите от измръзване

Градина: Как да предпазим палмите от измръзване

Това се отнася дори за тропическите видове, като кокосовата палма. Отдавна е известно, че някои видове, като Butia, Chamaerops, Phoenix, Sabal minor и Trachycarpus могат да виреят близо до географски граници на студ на земята и дори понякога устояват в мразовити нощи. Най-устойчивият вид от перестите палми е Pnoenix canariensis

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Снимки ОМА

Кули в Стокхолм с приз за най-добър небостъргач

Norra tornen се намират в Стокхолм и са построени по проект на холандското архитектурно студио OMA. Неотдавна те получиха наградата за небостъргач №1 за 2018 - 2020 година от International Highrise Award. Това е един от призовете, които се дават в тази област, и се връчва от 2003 година по инициатива на градската управа на град Франкфурт

Екологично почистване на баня, душ и тоалетна - вече е възможно с Три Био

Екологично почистване на баня, душ и тоалетна - вече е възможно с Три Био

Свикнали сме да мислим, че отстраняването на сериозни замърсявания, натрупан котлен камък и следи от измиващи продукти е възможно само със силни и агресивни препарати. Американския бранд Три Био идва, за да ни покаже, че тези разбирания са остарели и напълно погрешни. Със силата на природата и съвременната наука

Две суперлесни рецепти за туршии

Две суперлесни рецепти за туршии

Време е за туршии. Българинът ги обича, те са традиционно на трапезата ни и ние ще ви покажем две от най-лесните и сполучливи рецепти днес. Класическа туршия 2 кг карфиол 2 кг чушки 2 кг моркови 2 кг зеле стръкове копър парчета целина и скилидки чесън по желание За саламурата: 2 л вода 1 л оцет 200 г сол 500 г захар 400 г олио черен пипер на

Nieiee Dmytro Aranchii Architects

Магнитни линии

Това е последният магазин на верига бензиностанции KLO в Украйна и първият, в който попадат всички, които се движат с автомобили от летището към столицата Киев. Проектът е на Dmytro Aranchii Architects и целенасочено е с изключително запомнящ се интериор, защото според маркетинговата стратегия на компанията това определено ще се запечата в паметта

Градина: Какво да направим
за цветята през ноември

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

За някои цветя през ноември идва и краят на вегетацията (каладиум, далии, канни, едногодишните). Други пък, тепърва ще блеснат със своите красиви плодчета (офика, пираканта, котонеастер и др). Настъпват последните срокове за все повече дейности в градината. В началото на ноември се коси моравата за последен път през тази година

Снимки dezeen

Дизайн: Шумоизолация с пръчки

Дизайнерът Андреа Руджиеро проектира шумоизолиращи пръчки като алтернатива на акустичните панели. Но същинската иновация на Soundsticks е в материала, защото става дума за остатъци от производството на шведската фабрика за мебели Offecct. Първоначално идеята била за основа да се използват картонени тръби, които да бъдат облицовани

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber