Чугунените съдове за готвене се завърнаха като супер актуални, след като няколко десетилетия отлежаваха в мазетата на нашите любими баби. В чугун се е готвело още през 17 век и тези изделия са били толкова ценни, че често са присъствали в завещанията на хората. Защото не е все едно кой ще наследи безценната ти чугунена тенджера, нали?
Днес сме късметлии, че може да притежаваме чугунен тиган или тенджера и без да сме нечии горди наследници. В големите градове вече се намират магазинчета, които ги предлагат, но ако не знаете къде да ги откриете, потърсете в онлайн магазини – нашенски и чужди.
Защо да изберете чугун?
Най-вече защото сготвеното в него е извънредно вкусно и здравословно. Разбира се, за целта трябва да знаете как да поддържате съда и как да приготвяте храната в него. Има всевъзможни рецепти за чугунени съдове, включително на хляб, пица, баница, аламинути и десерти. Месото, приготвено в чугун, става божествено и се разпада на нежни конци, като в същото време придобива неустоима, хрупкава коричка. Освен това с чугунените съдове пестим от електроенергия, тъй като те имат свойството да пазят топлината. Чугунът е с много висока топлинна вместимост и веднъж загреете ли го, топлината дълго ще се задържи в него. Не само че пестите от електроенергия, но и приготвяте храната си бавно, което съхранява повече полезни вещества от продуктите в нея. Освен това капакът на чугунената тенджера е толкова тежък, че не позволява никаква част от парата да излезе от манджичката, с което съхранява и полезните минерали, и всички чудесни аромати.
Чист чугун или с емайлирано покритие?
Преди да купите такъв съд, трябва да решите дали той да е от чист чугун или да бъде с емайлирано покритие. Чистият чугун е автентичният вариант – този, в който са готвили бабите ни, но е по-труден за поддръжка. След като го купите, известно време трябва да се грижите за него по-специално, докато не образува патина. След измиване трябва веднага да го подсушавате. Изобщо влагата няма място по чугуна, защото съдът ще ръждяса. По тази причина в чисто чугунен съд не е добре да оставяте ястията да пренощуват. Това създава дискомфорт на домакините, които, за да пестят време, обикновено съхраняват храната в хладилника в съда, в който са я готвили. С тиган или тенджера от чист чугун това не може да се случи. Също така не се препоръчва в чист чугун да готвите кисели продукти като домати.
„Влагата няма място по чугуна. Подсушавайте винаги добре!“
Най-важната част от поддръжката на чугуна е омасляването. То трябва да се извършва след всяко подсушаване в началото, докато не се образува патина. Няма значение дали го правите с олио, масло или друго, омасляването е важно, за да се създаде защитен филм върху тигана или тенджерата, който да ги предпази от ръждясване и да спомогне образуването на патина. А дори и след образуването на патина, се препоръчва да държите чугунения си съд винаги леко омаслен.
За да го омаслите, нагрейте измития и подсушен съд добре, обтрийте го целия от вътрешната страна с мазнина и го оставете да изстине. Попийте със салфетка. Още по-ефикасно би било неколкократно да извършите следната процедура: измийте го с вода, подсушете добре, намажете го с мазнина и го оставете в силно нагрята фурна за 1 час. Когато го извадите, ще наблюдавате фин слой, който е покрил съда ви и който ще предпазва храната от залепване. Така нареченото „изпичане на съда“ се препоръчва в някои случаи и за съдовете с емайлирано покритие, но е най-добре, преди да го извършите, да проверите дали указанията за употреба на вашия съд конкретно го позволяват.
Иначе с чугунените съдове с емайлирано покритие няма да имате толкова грижи като с чистия чугун, защото емайлът, който често е на два или три слоя, служи като предпазен филтър. Следователно няма нужда да пазите толкова съда от влага, няма нужда да го омаслявате редовно. В него може да готвите кисело и да оставяте храната вътре за по-дълго време. Не залепва и се чисти по-лесно от чистия чугун. И все пак храната, приготвена в чист чугун, има малко по-добър вкус. Като бонус тя е обогатена с желязо, което в съвсем малки количества се отделя по време на готвенето.
Емайлираните повърхности не са подходящи за сухо готвене, затова не поставяйте вашия съд без мазнина или течност върху котлона или във фурната. Също така не ги поставяйте директно върху дъното на фурната – използвайте решетката за преграда. Емайлът не обича и термичния шок, така че изчакайте съдът да изстине, преди да го миете с вода.
Всички чугунени съдове могат да се ползват както във фурна, така и върху котлон, включително индукционен. Това е страшно практично, защото готвенето може да започне върху котлона и да бъде завършено на бавен огън във фурната.
Печено в класически френски стил в чугунена тенджера
Необходими продукти:
700-800 г цяла свинска плешка
2 ч.л. олио или зехтин за готвене
сол и прясно смлян черен пипер
2 глави лук на едро
5 скилидки чесън на ситно
450 мл бульон
1/3 ч.ч. червено вино
2-3 стръкчета прясна мащерка
1 стръкче пресен розмарин
2 дафинови листа
900 г картофи на едри парчета
6 средно големи моркова на едро
Начин на приготвяне:
1. Загрейте олиото/зехтина на средно силен котлон.
2. Подправете месото със сол и черен пипер и го запържете по 2 мин от всяка страна, за да се „запечата“.
3. Махнете месото от тенджерата и сложете вътре лука и чесъна, сотирайте около 4-5 мин.
4. Върнете месото при лука и чесъна и добавете бульона и червеното вино.
5. Подправете с мащерка, розмарин и дафинов лист и оставете да заври.
6. Когато ястието заври, захлупете и го прехвърлете във фурната на 135°C за 2 часа.
7. Извадете тенджерата от фурната, добавете морковите и картофите и подправете със сол и черен пипер.
8. Върнете във фурната и печете още 1-1 1/2 часа.
Сервирайте с хубаво френско вино! Бон апети!