I място в категория "Малкото жилище" в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом": Златни кубета в прозореца

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8828636 I място в категория "Малкото жилище" в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом": Златни кубета в прозореца I място в категория "Малкото жилище" в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом": Златни кубета в прозореца www.24chasa.bg
В прозореца се вижда руската църква

Този апартамент всъщност е част, останала от по-голям стар дом, която днес изненадва с интригуващото си преобразяване

снимки Асен Балабанов

Aвтор на проекта: арх. Георги Слокоски

Местоположение: София

Площ: 49 кв. м

Година на приключване: 2018

Жилището е в сърцето на София и гледката, която се разкрива от него, е наистина изумителна. Старинната сграда на Руската църква се разкрива с цялата прелест на характерните си зелени стени и красиви куполи. Малко по-нататък блестят златните кубета на „Св. Александър Невски“, а отдолу тече неспирният поток по булевард „Цар Освободител“.

Само на 49 квадратни метра площ, жилището е сериозно предизвикателство за оформяне на интериор. С нелеката задача се заема арх. Георги Слокоски, доказан наш автор, който предпочита т.нар. функционален минимализъм. Той винаги успява да съчетае оригинална съвременна визия с високо ниво на комфорт. И тук прилага интересна концепция, всъщност единствената възможна за дом „3 в 1“. В общо дневно пространство са включени хол и миникухня с минитрапезария, както и нощната зона. Освен че е малка, тази стая е с твърде издължена форма, но пък с висок над три метра таван и само с един прозорец. Точно в него обаче е невероятният пейзаж с Руската църква. Това вече е достатъчен мотив апартаментът да се възприема като суперлуксозен и суперинтересен.

За да не ощети гледката с дограмата, арх. Слокоски прилага модерен вариант с единично голямо крило от стъкло триплекс. Прозорецът е снабден и с хайтек механизъм, който осигурява пречистване на въздуха и в затворено положение.
Цялото обзавеждане е изработено по индивидуален проект с идеята хем да се усвои максимално добре ограничената площ, хем да се получи добър интериорен образ. Жилището е удобно за сингъл ползване или като типична градска квартира, служеща за втори дом, за гости и т.н. Във всички тези случаи обитателят ще се чувства комфортно тук, ще кани и гости с удоволствие.

Цялото пространство изглежда сякаш е „облечено“ в дърво заради светлата ламперия с красив фурнир на част от стените. А погледът веднага е привлечен от метализираната плоскост върху лицевите части на корпусната мебел. Тя заема стената с телевизора. Точно тук, зад вратите с пуш механизъм за отваряне, са така необходимите за всяко малко жилище скривалища за дрехи и други предмети на бита. Сребърното покритие с начупената си форма атрактивно отразява образа като в познатите криви огледала.

Сребристото ще е хитов оттенък и за новия сезон, според дизайнерите. И ето че тук то вече е интериорен факт. Миниатюрният кухненски кът е вмъкнат умело между вратата към антрето и тази към банята, която е от тапетен тип. Банята е достатъчно просторна и с елегантно излъчване, постигнато с облицовки в мраморен и дървен дизайн. Душкабина зад стъклен параван и широка зона с голяма мивка в предната част плюс цветно осветление придават разкош на мокрото помещение. Тук, както в целия апартамент, всичко е проектирано от арх. Слокоски и изработено по поръчка.

И ако през деня в този малък дом тъмносинята завеса винаги е вдигната заради прекрасната гледка през прозореца, вечер също става интересно. Когато се спусне, идва ред на ефектните светлини, сменящи цвета си. По този начин кътът с мекото сядане сякаш се раздвижва като в нощен клуб. Диванът в сива тапицерия и двете оригинални табуретки на дъбовия под пред него подканят за пълно отпускане.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Доналд Тръмп се премести в имение
с 58 спални, Иванка ще дава
$40 000 месечно за наем (ВИДЕО)

Доналд Тръмп се премести в имение с 58 спални, Иванка ще дава $40 000 месечно за наем (ВИДЕО)

снимки pufikhomes

Каменна къща, възкръснала от руините (ГАЛЕРИЯ)

Източник: Pixabay

Прахосмукачката – основен начин за грижа за хигиената вкъщи

Източник: Pixabay

Как да се фокусираме като работим от вкъщи?

Започва годината на "Идеален дом"!

Започва годината на "Идеален дом"!

снимки ize

Дръжки за врати от студиото на Заха Хадид

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber