Бързите печалби от бавния живот

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8785708 Бързите печалби от бавния живот Бързите печалби от бавния живот www.24chasa.bg
Бързите печалби от бавния живот

Едно можем да кажем със сигурност за 2020 г. - едва преполовила, тя ни помага да научим уроците, които по един или друг начин сме отлагали досега. Дори и когато те се отнасят до живота в имота, който наричаме свой дом. И ако преди използвахме едва две средновековни метафори за дома - “крепост” и “пристан” - то странната и луда година добави към тази група поне още три определения, и то по съвсем практични причини. Ето ги изложени в що-годе хронологичен ред на поява и осъзнаване от нас.

Първо, домовете ни станаха сериозни и истински офиси. Едва ли някога сме си представяли, че ще презентираме по анцуг от дивана на партньори от Лос Анжелис до Москва, и то с не по-малък успех. Принудителната изолация по време на пандемията показа на голяма част от световния бизнес, че “хоум офис” може да звучи сериозно, да дава ефективна работа и дори да води екипите до по-осъзната отговорност. Неслучайно компаниите в най-печелившите сектори като IT, банкиране, медии и производните им вече обсъждат сериозно решения за напускане на огромните офиси тип “кошер” и поощряват домашния комфорт на служителите си с отпускани средства за ново бюро или удобен офис стол вкъщи. Като допълнителен бонус за всеки работещ е спестеното време от градски трафик - двата часа за отиване до и прибиране от службата днес намират доста по-ползотворна употреба, било то за работа или просто почивка и презареждане.

Второ - тази година в цяла България бяха отворени стотици хиляди домашни училища. Шегата с форсираната за ден фундаментална промяна в образователната ни система беше смешна само един ден. После вече стана сериозно - мами и татковци започнаха да съгласуват конферентните си разговори според това кога трябваше да се заснемат и качат в интернет задачите и съчиненията. Скайп-офиси и Гугъл-училища съжителстваха на все по-пълни обороти в съседни стаи, а семейният и професионалният живот показаха, че изобщо не е задължително да си пречат. Стига да са си у дома.

Третият урок, който извънредното положение ни изнесе по блестящ начин, произтече от първите два. Оставането вкъщи лиши голяма част от нас от разходките и отдиха в открити пространства. Домът (там, където го позволяваше) се превърна и в парк и градина. Само се сетете каква завист ни изпълваше, когато по време на онлайн оперативките дочувахме в нечий микрофон птички и шум от зелени листа. Неслучайно “проветряването на главата” се превърна в основна ценност и за малки, и за големи. Големите печеливши в тези месеци се оказаха тези, чиито жилища са проектирани така, че да разполагат и с достатъчно домашна открита площ. И ако довчера тази тенденция в проектирането можехме да причислим към добавената стойност и дори лукса, то занапред тя ще се увеличава и ще бъде все по-търсена от бъдещите собственици.

Последен, но не и по значение е урокът, който получиха живущите в силно замърсяваните урбанизирани зони. Едва когато природата в глобален мащаб буквално си пое въздух без колите и комините ни, осъзнахме какво сме дишали досега. Сякаш стресът ни е малко. Ето защо днес домът ни трябва да бъде и място за пълноценна почивка, където се грижим за здравето си, а не го излагаме на риск с всяко вдишване.

Всичко изброено до тук може да бъде обобщено в едно изречение: 2020-та пренареди живота ни, приоритетите ни и постави дома в центъра! Общуването с близките, с природата, достъпът до открити пространства, зеленина и слънце сега са по-важни от всякога и просторът означава свобода.

Всички принципи са заложени с изключителна прозорливост в зеления жилищен комплекс Slow Life на строителната компания BLD.

Концепцията за “бавен живот”, залегнала в проекта от самото му начало е особено актуална след ограниченията на бетона и малките пространства, след превръщането на спалните в кабинети и на терасите в паркове. Казано на най-достъпен език, BLD предлага на своите новодомци живот на свобода и чист въздух на цената на тристаен апартамент в центъра.

Пътуване до работа? Половинчасово, както от повечето квартали до центъра на София.

Въздухът? Същият като на Витоша. Комплексът от къщи граничи с бившата царска белодробна клиника над Владая, построена там заради въздуха, който доказано лекува.

Мястото? Вилна зона Приплат е огрян от слънце висок южен хълм, с невероятни гледки в непосредствена близост до София.

Спокойната обстановка, свежият въздух и зеленината те следват неотлъчно на всяка крачка из комплекса и са достъпни за всеки, който ги пожелае за свой дом - амбициозният проект включва няколко фази, като се очаква селището да достигне над осемдесет еднофамилни къщи. В същината на проекта и напълно според концепцията за “бавен живот” е залегнала и целта за органично изграждане на устойчива и добросъседска общност от хора с близък социален статус, мироглед и живот.

На сайта на компанията https://www.bld.bg/proekti/slow-life-district всеки, желаещ да се възползва от редицата бързи печалби от бавното живеене, може да намери изчерпателна информация за разпределението на къщите, споделените площи и допълнителните удобства за новата зелена общност на София.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Ивайло Рашев: Умните уреди осигуряват желания комфорт в дома ни

Ивайло Рашев: Умните уреди осигуряват желания комфорт в дома ни

Интелигентните решения са от iNELS

Интелигентните решения са от iNELS

Приз "Сребърен гвоздей"

Списание "Идеален дом" празнува финалите на 25-ия конкурс "Къща на годината"

Somfy WireFree: направете
"умния" си дом още по-смарт

Somfy WireFree: направете "умния" си дом още по-смарт

Epoca

Баня като сред природата от KAI Group

Тук е специалният "Идеален дом"!

Тук е специалният "Идеален дом"!

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber