I място в категория "Частен интериор" - апартаменти, в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом": Нова версия за стария дом с кахлените печки

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8781436 I място в категория "Частен интериор" - апартаменти, в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом": Нова версия за стария дом с кахлените печки I място в категория "Частен интериор" - апартаменти, в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом": Нова версия за стария дом с кахлените печки www.24chasa.bg

Жилището е в сграда, строена през 30-те години на миналия век и носеща всички хубави белези на онова добро време за софийската архитектура.


интериор арх.Мина Колева, арх.Петко Колев
снимки Асен Балабанов

Старият апартамент е ценно наследство на софийско семейство с пораснали деца и дълго време е стоял необитаван. Но дочаква по-добрата си съдба днес, когато отваря врати напълно "подмладен". След сериозен ремонт, чрез който получава шанс за нов пълноценен живот. Но преобразяването му не се ограничава само до освежаване, пребоядисване и нови мебели.
В творческо сътрудничество архитекти и собственици подхождат към наследствения имот с респект към миналото. Архитектите изграждат съвременния му образ много внимателно и с професионален усет, защото знаят, че в подобни обекти най-важно е да остане нещо от автентичния характер, както и вътрешната архитектура да е адекватна на външната. Решават да съхранят всичко ценно, оцеляло до днес, и да го покажат в целия му блясък след реставрация. Така се случва например с дървения под – чамовото дюшеме, запомнило хиляди стъпки през годините, отново посреща с приветливия си светъл вид, подхранено с подходящи масла. Запазени са и масивните врати – както външната, впечатляваща с красивите си декоративни елементи по двойните издължени крила, така и вътрешните с широките каси.

С добре възстановена дървена част и нова бяла боя, както и с подновени стъкла с подходяща винтидж форма, те изглеждат много добре. Дори и с малките пукнатини по масива, неизбежни следи на отминалия живот. Вратите подканят посетителя да влезе навътре, където го очаква приятна топла атмосфера, хем ретро, хем със съвременно звучене. Старото разпределение от отделни стаи и коридори не е променено. В просторното входно пространство погледът веднага попада на интересно решение на авторите на интериора – зад ефектни врати с профили от черен метал и с матирано стъкло е обособена зона с няколко функции.

В нея освен дрешник и сушилня има и сървър, от който се управляват много от битовите дейности. Защото реставрираният апартамент е в голяма степен „умен дом“. Подобно хитроумно приложение има и в големия комод в антрето, който също изпълнява и роля на сервизно място, поемайки пералнята. Отвън обаче изглежда като старинен шкаф, какъвто е имало почти във всеки по-добър дом от 30-те години на миналия век. Огледалото над него допълва това усещане, благодарение на металната си ретрорамка. Разположено точно срещу порталната врата на хола, то отразява част от подредбата в него и визуално уголемява цялото дневно пространство.

Добрата височина от 3,20 метра на тавана в стария апартамент е позволила лекото му снижаване, наложило се най-вече заради необходимостта да се скрият кабелите на различните инсталации. И сред тях е тази за пречистването на въздуха, много необходима в днешните условия на сериозно замърсената градска атмосфера. Собственикът е инженер с богат опит и много познания в техническата сфера, привърженик на авангардните решения и ги прилага и в своите жилища. Тук той се доверява на висок клас техника, която вкарва отвън през фасадата софийския въздух и едновременно го затопля и пречиства максимално чрез филтрация на твърдите прахови частици и други замърсители.

Въздухоотводи преминават през помещенията на целия апартамент и отвеждат отпадъчния мръсен поток навън през комина на сградата. Жилището разполага с около 90 квадратни метра площ, разпределена в три основни помещения плюс самостоятелна кухня. Малката някога баня е разширена при ремонта чрез приобщаване на съседния килер, а освен нея има още една тоалетна за гости. Интересното е, че мокрите помещения имат не само външни прозорци, често липсващи при масовото ново строителство, но и вътрешни – разположени високо на стената към кухнята. При днешното преустройство те са запазени като част от цялостната концепция за съхраняване на автентичния вид на интериора.

Кухнята е оформена с много въображение и професионален размах от страна на архитектите. Откровената индустриална стилистика не навява хлад и дистанция, напротив. В стаята за готвене има приятна домашна атмосфера, въпреки че стените са оголени до стария тухлен градеж, а в помещението преобладава металът. Шахматно оформеният шамотен под изпъква на фона на белите стени, а обзавеждането е подчертано открито и достъпно, без вграждане. Всичко е видимо и на една ръка разстояние, обзавеждането е изработено у нас по авторски проект. Това е наистина раз-лична от разпространените модели кухня, която обаче предлага пълен комфорт за домакинята. И безспорно интересна стилистика. Видимите тухли са внимателно обработени, без да се накърнява автентичният им вид, а в зоната около мивката и котлоните има параван от прозрачно стъкло с предпазна цел.

Като вечнозелен шлагер в стария апартамент звучат кахлените печки, останали непокътнати в двете спални. Издължени във височина с красиво керамично покритие в масленозелено, те присъстват тук като свидетели на отминалото време, но и като достойни участници в новата интериорна интрига. Архитектите успяват да ги включат успешно в нея с подходящи мебели, аксесоари и осветление.

I място в категория

Основната спалня
Основната спалня

Банята е разширена чрез присъединяване на малък килер
Банята е разширена чрез присъединяване на малък килер

I място в категория

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Ивайло Рашев: Умните уреди осигуряват желания комфорт в дома ни

Ивайло Рашев: Умните уреди осигуряват желания комфорт в дома ни

Интелигентните решения са от iNELS

Интелигентните решения са от iNELS

Приз "Сребърен гвоздей"

Списание "Идеален дом" празнува финалите на 25-ия конкурс "Къща на годината"

Somfy WireFree: направете
"умния" си дом още по-смарт

Somfy WireFree: направете "умния" си дом още по-смарт

Epoca

Баня като сред природата от KAI Group

Тук е специалният "Идеален дом"!

Тук е специалният "Идеален дом"!

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber