"Сребърен гвоздей" за 5 идеални къщи и апартаменти

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8776600 "Сребърен гвоздей" за 5 идеални къщи и апартаменти "Сребърен гвоздей" за 5 идеални къщи и апартаменти www.24chasa.bg
Призът Сребърен гвоздей в два дизайна, изработени от художничката Невена Ваклинова, и част от грамотите, които сп. "Идеален дом" връчи на отличените

Порой от награди се изсипа на церемонията за финалите на 24-то издание на конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом". За първи път авторитетното жури от трима известни наши архитекти - Албена Владимирова-Андреева, Александрина Ненкова и Атанас Динев излъчи 4 проекта като равностойни за първото място в най-голямата категория "Частен интериор".

"Журито бе силно затруднено в избора си, заради многообразието и високия професионализъм при вътрешното оформление на публикуваните жилища, най-малкото от които е с едва 49 кв. метра, а някои къщи стигат до 400 кв. метра площ. Така летвата на състезанието между майсторите на интериорния дизайн се вдигна много високо, класацията този път набъбна и наградите също", поясни главният редактор на списанието Таня Червенкова.

Авторите на четирите високо отличени частни пространства получиха оригиналния приз Сребърен гвоздей в два дизайна, изработени от художничката Невена Ваклинова. Символичният Пирон спечели и най-сполучливият интериор в още една от четирите категории на конкурса "Малкото жилище".
Ето отличените интериори на "Идеален дом" и наградените им автори.

Нова версия за стария дом с кахлените печки
Жилището е в сграда, строена през 30-те години на миналия век и носи всички белези на онова добро време за софийската архитектура. То е ценно наследство за семейство с две пораснали деца и отваря отново врати, напълно "подмладено". Преобразяването му не се ограничава само в освежаване, пребоядисване и нови мебели. Собственици и архитекти подхождат с респект към ремонта и решават да съхранят всичко ценно, оцеляло до днес и да го покажат след реставрация в целия му блясък. Така се случва с чамовото дюшеме, запомнило хиляди стъпки през годините. Запазени са масивните врати с дълбоките каси и красивите кахлени печки в стаите. Но е добавен и модерен елемент, много важен за комфорта на обитаването - собственикът инженер с богат опит е привърженик на авангардните решения и ги прилага чрез инсталация, която вкарва отвън през фасадата софийския въздух и едновременно го затопля и пречиства максимално чрез филтрация.

На партера с малък двор
Апартаментът със 120 кв. м. площ има всички предимства на жилище с пряк излаз навън, с добре замислена концепция още преди строителството. Намира се в едно от най-новите и най-хубави софийски селища от затворен тип, а арх.Ивета Попова е приложила оригинален авторски подход за модерен дом с много светлина, геометрични елементи и с щедрото участие на дървото във вид на красива ламперия и дизайнерски мебели.

Дърво, бетон и цвят в арткомбинация
Този апартамент с 178 кв. м площ е осъществената мечта на млада двойка за нов дом с артистичен интериор с достатъчно удобства за почивка, но и за работа вкъщи и отговаря напълно на афинитета на двамата обитатели към съвременния дизайн и модерното изкуство. Жилището е в нова кокетна кооперация във високата част на Бояна, откъдето се разкрива невероятна гледка към планината. Кухнята е от затворен тип и изработена от българска фирма по проект на дизайнерката.

Модерна фасада и дизайнерски мебели
Тази къща е впечатляващ резултат от огромния и сложен проектантски и строителен труд при реконструкцията на стара фамилна къща, скромна и демоде като размери и образ. Архитекти и собственици решават да я превърнат в нещо наистина мащабно, но при строго спазване на съчетанието между функционалност и естетика. Отворени пространства, щедра светлина и запомнящ се дизайн в мебели от известни автори от Франция и Италия изпълват интериора на три нива. В центъра на дневната долу е голямата камина по авторски проект на арх. Даниела Славова от студио БД Арх, на втория етаж са просторната детска стая и нощната родителска зона, към която има голям дрешник и широка баня с френски прозорци, отворени към Витоша.

Златни кубета в прозореца
Жилището е само с 49 кв. метра площ и се намира в центъра на София с изумителна гледка към Руската църква. Ограничената площ е голямо предизвикателство за арх. Георги Слокоски, доказан автор, който предпочита т. нар. функционален минимализъм. И тук прилага интересна концепция, всъщност единствената възможна за дом "3 в едно". В общо пространство са включени хол и миникухня с минитрапезария, както и нощната зона. Освен, че е малка, тази единствена стая е и с твърде издължена форма, но пък с висок над 3 метра таван и само с един прозорец. Точно в него обаче е невероятният пейзаж със златните кубета!

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Ивайло Рашев: Умните уреди осигуряват желания комфорт в дома ни

Ивайло Рашев: Умните уреди осигуряват желания комфорт в дома ни

Интелигентните решения са от iNELS

Интелигентните решения са от iNELS

Приз "Сребърен гвоздей"

Списание "Идеален дом" празнува финалите на 25-ия конкурс "Къща на годината"

Somfy WireFree: направете
"умния" си дом още по-смарт

Somfy WireFree: направете "умния" си дом още по-смарт

Epoca

Баня като сред природата от KAI Group

Тук е специалният "Идеален дом"!

Тук е специалният "Идеален дом"!

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber