Жилището – най-сигурната инвестиция в нашия живот

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8357840 Жилището – най-сигурната инвестиция в нашия живот Жилището – най-сигурната инвестиция в нашия живот www.24chasa.bg
Жилището – най-сигурната инвестиция в нашия живот

Имотът остава най-сигурната крепост за спестяванията ни – уверихме се в това по време на не една и две кризи до момента.
Днес обаче стратегическото мислене надхвърля тази максима. Новата икономическа и житейска реалност поставят нови изисквания пред имотите като инвестиционен инструмент. Те вече не са просто квадратни метри, които обитаваме, а съвсем нова среда, която може да ни предложи редица иновативни начини да подобрим качеството си на живот.

Новите тенденции в жилищното строителство са истинско предизвикателство пред фирмите в бранша и не всички имат възможността да се справят с него. Но, за щастие, в България има компании, които могат да отговорят на новите изисквания на пазара - при това го правят доста смело и на световно ниво.

Най-известните представители в този бранш са АРТЕКС, които през годините се доказаха като безкомпромисни по отношение на качество на строителството и изключително активни във внедряването на иновативни идеи в проектите си.

Хубавата новина е, че традиционното им бутиково строителство вече става достъпно за всички с мащабните и различни по вид, стил и локации проекти, които реализират.

Това не само ще подобри качеството на живот на много хора наведнъж, но и със сигурност ще създаде съвсем нова посока на развитие на целия бранш.

Иновациите, които е добре да познаваме, вече са реализирани в досегашните проекти на АРТЕКС, а в още по-голям мащаб и с нови идеи са заложени и в настоящите проекти на компанията – „Диамант 2“, „Хармония“, „Авигея“ и „Тинтява“.

Рекуперация

Рекуперационната система за вентилация на въздуха е една от иновациите, за които малко от нас са чували, но ситуацията в момента изисква да опознаем и използваме, ако държим на здравето си.
Рекуперацията е процес на контролирана механична вентилация: отработеният въздух от помещенията се извежда и филтрира, за да не се замърсява външната среда. От друга страна неговата температура се използва за затопляне или охлаждане на внасяния отвън въздух. Това топлинно взаимодействие предотвратява енергийни загуби, а двата въздушни потока никога не влизат в пряк контакт!
На свой ред въздухът, подаван вътре в помещенията, преминава през система на много по-фини филтри, за да се отстранят полените, вредните газове и фините частици, за които се говори с все по-основателна тревожност. Защитата от неприятни миризми и застоял въздух вече не се изразява в епизодично и не съвсем ефективно проветряване чрез отваряне на прозорците.
Подобряването на микроклимата чрез рекуперационни системи е особено подходящо за хора, предразположени към алергии, бронхи, астма и други респираторни заболявания.
Тези системи са създадени с идеята, че съвременното жилище може и трябва да диша! То не е запечатано от външния свят, а е снабдено със своеобразен филтър, допускащ само полезното за човека и това вече не е опция, а жизненоважна необходимост за съществуването ни.
Важно е също да се отбележи, че висококачествените рекуператорни системи спестяват повече енергия, отколкото използват, тоест, не само са икономични, но и щадящи околната среда.
По този начин се пестят незаменими природни ресурси и точно това е ключов фактор при иновативното строителство – спестените ресурси.

Светлинен мениджмънт

Иновативните подходи в строителството вече са овладели и светлината! Затова при проектирането на новите сгради се обръща специално внимание и на оптималните параметри на ослънчаване.

Не е за подценяване факта, че слънцезащитните системи в една сграда могат да намалят нуждата от потребление на енергия с повече от 45%, което води не само до чувствително по-ниски сметки за домакинствата, но и до пестенето на енергийни ресурси въобще.

Интегрирани и комбинирани слънцезащитни системи предпазват от вредата на прекомерното лъчение, съхранявайки естествената светлина. Това се постига чрез високоселективни стъкла, отчитащи високото слънцестоене през лятото и отразяващи UV-лъчите. От друга страна, акумулират слънчевите лъчи през зимата, когато са най-желани.

Зелена сграда

Новите тенденции в начина ни на живот предполагат да мислим за всяка мултифункционална сграда като за отделен организъм, част от едно общо цяло – градът. В нея могат да бъдат внедрени всички иновативни архитектурни идеи, които пък – да зададат ритъма на живот на всички живеещи в сградата.

Затова е от изключителна важност основният мотив във всеки един етап от проектирането да бъде пестенето на ресурси. Това е и основната причина много от споделените пространства в мултифункционалните сгради да се „изкачват“ по вертикала. Така височината на сградата се използва не само за естественото взаимодействие с природните ресурси като светлината, например, но и за хармоничното разпределяне на различните по вид пространства.

Една природосъобразно проектирана сграда има минимално потребление на енергия и осигурява ниски въглеродни емисии.
В проектирането на вътрешните интериорни пространства на бъдещите сгради се залагат инсталации, и по-специално материали, които пречистват въздуха чрез йонизиране или фотокатализа (като „кориън“ и други) и осигуряват максимална защита от патогени в общите части на жилищните сгради.
Общият разход на енергия на сградите може да се снижи значително чрез дебелината на фасадната топлоизолация и високия клас алуминиеви фасадни системи. В най-качественото строителство на българския пазар всички материали за фасадната топлоизолация са с ниско съпротивление на т.нар пародифузия (свойството да се пропускат водни пари).

Разделното събиране на отпадъци не е пожелателно, а е предварително организирано за обитателите в иновативните сгради. Специално изградени сметопроводи осигуряват изхвърляне на сметта директно от всеки етаж в сутерена на сградата, откъдето отпадъците се извозват.

И не на последно място в новите мултифункционални сгради е помислено и за безупречната чистота на питейната вода чрез осигуряване на инсталации от висококачествена неръждаема стомана.

Комфортът спестява пари

Съзнанието, че личния ни комфорт не причинява разхищение на ресурси е от изключителна важност за времето, в което живеем. Природосъобразните идеи в строителството вече не са лукс, а жизнена необходимост!

Според АРТЕКС – лидерите в този тип строителство - новата концепция на жилищното строителство трябва да предложи на обитателите не просто дом, но и цял нов свят, който да синхронизира начина им на живот с природата.

Истински добрите технологии за дома са хуманни - те взаимодействат с природата, допълват я, а дори я осигуряват и подпомагат в пространствата, в които е необходима. Истински загрижените за качеството на жизнената си среда хора инвестират в този тип строителство, което носи допълнителна стойност не само на собственика, но и на обществото.
Едно е сигурно - след тази криза пазара за имоти вече няма да бъде същия. Хората все по-задълбочено и разумно подхождат към инвестициите си и са наясно, че имотът, освен най-стабилния инвестиционен инструмент в несигурни времена, вече е и най-сигурната и здравословна крепост, в която не просто да пребиваваме, а да живеем качествен и пълноценен живот.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

4 начина да си направите
сами маска (ВИДЕО)

4 начина да си направите сами маска (ВИДЕО)

Дефицитът на маски е осезаем и в разгара на кризата с коронавируса не ни остава нищо друго, освен да си помогнем сами. От Световната здравна организация напомнят, че маските са начин за защита в комбинация с редовно миене и дезинфекция на ръцете със сапун и препарати, съдържащи спирт. Предлагаме ви 4 видеа със съвети за изработка на 3 вида маски в

Градина: Какво не знаем за каланхоето

Градина: Какво не знаем за каланхоето

Каланхоето не понася високите температури - развива се най-добре при температура около 12 С. За да не загуби декоративната си стойност и през следващата година растението да цъфти обилно, след цъфтежа се премахват всички цветоносни стебла. Растението се полива през цялото лято умерено, без да се преовлажнява

Hands-free дръжка за врата
за защита от коронавируса (ВИДЕО)

Hands-free дръжка за врата за защита от коронавируса (ВИДЕО)

Иво Тедбъри и Фреди Хонг, архитекти и дизайнери, направиха на 3D принтер добавка за дръжка, която позволява отварянето на врати без докосването с длани. Според двамата по този начин се намалява опасността от разпространение на коронавируса. Идеята хрумнала на Тедбъри, който обитава жилищен блок, и му се налага да докосва повърхности

Снимки trizio

24 идеи за малка баня

Малката баня не е непременно минус за дома, защото с правилно проектиране и добро изпълнение се превръща в приятна и функционална зона, която е по-лесна за поддръжка. При започване на ремонта главното е отвоюването на повече пространство. Започнете от вратата, като помислите дали тя не би могла да е плъзгаща се или тип "хармоника"

Архитектура: Кристали в камъка (ВИДЕО)

Архитектура: Кристали в камъка (ВИДЕО)

На юг от Сеул, столицата на Южна Корея, продължава да се изгражда Гуангьо, градче с футуристичен облик, в което архитектурните забележителности се увеличават. Сред тях вече е и Galleria - сградата на нов мол, завършена неотдавна. Проектът е на нидерландската архитектурна фирма OMA. Зданието е с кубична форма и изглежда като издялано небрежно

Снимки Salone del Mobile

Окончателно: Без Salone del Mobile тази година

Най-престижното световно изложение за мебели и дизайн Salone del Mobile в Милано няма да се проведе през 2020-а заради пандемията от коронавирус. Решението на огранизаторите е окончателно. По традиция събитието е през април всяка година, но заради плъзването на заразата в област Ломбардия през февруари бе взето решение за отлагане за месец юли

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Снимки pufikhomes

Микрокухня и спалня под тавана в 33 кв. м

Когато стане дума за скандинавски минимализъм, обикновено се очаква интериорът да е с основен цвят бяло. Оказва се обаче, че нестандартният подход също работи, дори и на площ от 33 кв. м., като в това жилище в Гьотеборг. В него всичко е изключително компактно, без да изглежда подтискащо, въпреки, че сивото е доминиращият цвят

Нещо вкусно: Пиле в бекон и топено сирене

Нещо вкусно: Пиле в бекон и топено сирене

необходими продукти: 4 долни пилешки бутчета 1 ч.л. универсална зеленчукова подправка 4 филийки бекон 2 с.л. зехтин 100 г кашкавал 100 г топено сирене сол и пипер на вкус начин на приготвяне: 1. Сложете бутчетата да се сварят за около 20 мин с универсалната зеленчукова подправка. Изцедете ги добре, след това и ги оставете леко да се охладят. 2

Дизайн: Мебели от оризова хартия

Дизайн: Мебели от оризова хартия

Табуретки, масички за кафе, рафтове, таванска лампа, параван, съдове за хранене - всичко това е част от колекцията Paper Pleats на дизайнера от Тайван Као Пао Хуи. Обектите са изключително нестандартни, защото са направени от оризова хартия. Дизайнерът, който е базиран в Айндховен, е използвал за спойващ материал оризова вода

Снимки pixabay

9 неща, с които домът става по-приятен

Дори и най-скъпото обзавеждане не би могло да създаде усещане за комфорт в дома, ако липсват малки неща с голямо въздействие. Сред тях са аромати и цветове, които според психолозите играят важна роля за емоционалното ни състояние. Ето 9 неща, които ще направят дома още по-приятен. * Жълти или зелени елементи

Снимки Carlo Ratti Associati

Дизайн: Контейнери стават болници

Италианската архитектурна фирма Carlo Ratti Associati в сътрудничество с интердисциплинарна група от професионалисти създаде дизайн, с който контейнери ще могат да се превръщат в болници. Наречени са Connected Units for Respiratory Ailments (CURA) и са предназначени за обгрижване на болни от COVID-19

Жилището – най-сигурната инвестиция в нашия живот

Жилището – най-сигурната инвестиция в нашия живот

Имотът остава най-сигурната крепост за спестяванията ни – уверихме се в това по време на не една и две кризи до момента. Днес обаче стратегическото мислене надхвърля тази максима. Новата икономическа и житейска реалност поставят нови изисквания пред имотите като инвестиционен инструмент. Те вече не са просто квадратни метри, които обитаваме

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber