Изпълнителният директор на „Явор“ Мирослав Манолов: Комплексите ни във Варна предлагат жилища близо до природата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/8344578 Изпълнителният директор на „Явор“ Мирослав Манолов: Комплексите ни във Варна предлагат жилища близо до природата Изпълнителният директор на „Явор“ Мирослав Манолов: Комплексите ни във Варна предлагат жилища близо до природата www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на „Явор“ Мирослав Манолов: Комплексите ни във Варна предлагат жилища 
близо до природата

„Явор“ АД е инвестиционна компания в строителството на жилищни, търговски и бизнес сгради. Изпълнителният директор и член на съвета на директорите на компанията Мирослав Манолов разказва за нови проекти.
- Как започна новото десетилетие за „Явор“ АД?
- В момента сме един от най-големите и утвърдени инвеститори в строителството във Варна. Разполагаме с най-ценния капитал – доверието на нашите клиенти и партньори. Все повече се разрастваме като компания. Инвестираме, планираме, реализираме и продаваме все повече обекти.
- Вашите проекти се характеризират с качествени материали и иновативни технологии. Какви решения прилагате в строежите на текущите си обекти?
- В строителна фаза имаме два проекта във Варна – сграда „Младост" и комплекс „Азимут”.
Сграда „Младост“ е специфична с фасадния си пакет. Тухлите се измазват с хастарна мазилка Primo на Baumit, след което поставяме стъклена вата на Isover, а крайното покритие е минерална мазилка най-висок клас на Mapei. Стъклената вата като топлоизолационен материал има много предимства пред широко използваните EPS и XPS. Тя не старее, има в пъти по-добри шумо- и топлоизолационни свойства.
Друго, което не се прилага в масовото строителство, е, че монтираме шумоизолация на подовете на всеки апартамент. По този начин многократно намаляваме разпространението на шума в цялата сграда.
Комплекс „Азимут“ е специфичен с красивата визия на фасадите. В повечето сгради се използват бутафорни орнаменти за разкрасяване на външния облик, които не изглеждат добре след време, тъй като стареят бързо. В „Азимут" нашият стремеж е всички елементи да бъдат изградени от солидни материали – бетон или камък, така че във времето да запазят добрия си естетически вид.
- Какви проекти предстоят за компанията ви?
- Основният бъдещ проект за „Явор” АД е жилищен комплекс „Фемили Гардън”, който в първия етап на проектиране и строителство разполага с 360 жилища. Вторият етап, който ще стартираме до няколко месеца, включва още 220 жилища. Общо това са почти 600 апартамента – домове, за които ще създадем прекрасна среда за живот.
- Какво привлече хората в този ваш проект и какво различно срещат те в него?
- Към момента са продадени 330 от 360 апартамента от първата фаза на реализация на „Фемили Гардън”, което доказва голямото доверие на хората към нашата компания и предпочитанието им към проекта.
Комплекс „Фемили Гардън“ се намира в широкия център на Варна, разположен на площ от 23 дка. Това е комплекс, който ще създаде уникална среда за живот като комбинация от функционални апартаменти и богато озеленяване в собствен голям парк, разположен изцяло върху естествена почва, благоприятна за израстването на големи дървета и храсти. В повечето проекти заради подземните нива се налага изграждането на парка върху бетон, покрит с тънък слой почва.
Цялостният замисъл на проекта „Фемили Гардън” го прави подходящ за семейства с малки деца. Дори и без автомобил разходката сред природата е лесна – просто трябва да излязат от апартамента. Много удобно, сигурно и безопасно е и по-порасналите деца да играят свободно и спокойно в среда без автомобили, в градинките и площадките пред домовете им. В парка ще има зони за отдих, пешеходни и велоалеи, детски площадки, зонирани по възраст, открита спортна площадка с фитнес уреди, зона за разхождане на домашни любимци, полянки и алпинеуми.
Подземните гаражи на „Фемили Гардън” се отличават с лесен достъп и удобно паркиране. Комплексът не разполага с паркомясто с ширина по-малка от 2,60 метра. Проектираните две нива подземни паркинги не отнемат от естествената площ на предвидения парк.
Разработили сме специална система на поливен резервоар от дренажни блокчета, която да събира всички води от сградите и парка с цел да се пренасочват към специални хранилища. При нужда водата се използва за напояване на почвата, като по този начин ще се спестят разходи за поддръжката на зелените площи и растителността. Гарантирали сме ниски такси за поддръжка на парка за първите пет години, които могат да се задържат на тези нива и след това чрез разумно управление на комплекса. За пример: годишната такса за двустаен апартамент възлиза на 90 лв., а за тристаен – 110 лева.
- Споменахте два отделни етапа на проектиране на „Фемили Гардън“. Какво представляват тези две фази и с какво се различават една от друга?
- През първия етап ще бъдат изградени 6 секции и една уютна двуетажна къща, която ще даде възможност на всеки, който иска да живее в самостоятелна къща, но с предимството на големия и устроен жилищен комплекс.
Във втората фаза се проектират 3 секции, чиито апартаменти са с функционално разпределение и благоприятно изложение. Една от секциите от втория етап – „Кипарис”, ще бъде с по-луксозно изпълнение. За първи път в масово строителство ще използваме тухли на Porotherm 38 W.i Plan. Тези тухли обичайно се използват за къщи, в които качеството и по-скъпото строителство е приоритет на собствениците. Тухлите представляват редуване на стабилна керамична решетка с пълнеж от минерална вата с ниски стойности на топлопроводимост, висока топлоизолационна способност и понижени разходи за отопление и охлаждане. Постига се и допълнителна защита от вибрации, отлична шумоизолация и 100-процентова защита на фасадата от огън. Тухлите Porotherm 38 W.i Plan се произвеждат в Хайдинг, Австрия.
Също така марката на дограмата в „Кипарис” ще бъде Kommerling, която е една от най-добрите PVC дограми на пазара.
Отскоро стартирахме продажбите на четиристайни апартаменти в секция „Кипарис” и вече 1/3 от тях са продадени.
- Какво влияние оказва извънредната ситуация заради COVID-19 върху вашия бизнес?
- Няма как извънредното положение в страната да не окаже никакво влияние на който и да е бизнес. „Явор” АД е една от стабилните и сигурни инвеститорски компании в строителството, която не разчита на кредитно финансиране. Нашите клиенти не бива да имат никакви притеснения за осъществяването на проектите ни.
Строителните дейности на сграда „Младост” и комплекс „Азимут” ще бъдат завършени. Строителството на комплекс „Фемили Гардън” също ще бъде стартирано и финализирано. В предварителния финансов план на проекта е заложено строителството да бъде осъществено при минимум 30% продадени апартаменти, а към момента 90% от апартаментите от първия етап на реализация са вече продадени.
Друг важен елемент при продажбата на недвижими имоти е и текущото състояние на банковия сектор. Няма прогнози, които да посочват възможности за банкови кризи, не се очаква лихвените проценти да растат. Това означава, че клиентите, които са избрали ипотечен кредит за покупка на апартамент, няма да бъдат възпрепятствани от непланираното им поскъпване.
- Какво предстои за „Явор“ АД?
- Притежаваме парцел за един много интересен проект, разположен на 200 м от морето в дъбова гора на около 6 км от Варна. Площта на парцела е 15 700 кв. м. Там ще създадем уютни домове, като една голяма част от тях ще бъдат еднофамилни и двуфамилни къщи. Ще има и една основна ниска жилищна сграда с апартаменти.
Там средата за живот ще е различна от градския тип. Хората ще живеят сред природата - в гората близо до морето, където сутрешната разходка по морския бряг ще отнема минути. Достъпът до града е много улеснен, защото на 3 минути е спирката на редовни автобусни линии, свързващи курортен комплекс Златни пясъци и централната част на Варна.
- Ако вие си търсите жилище сега, на кои параметри щяхте да обърнете най-голямо внимание? Какво бихте посъветвали всички, които търсят своя нов дом?
- Ако аз търсех своето ново жилище сега, щях да обърна внимание на няколко неща – да бъде слънчево и светло, защото светлината и топлината са изключително важни за един дом. Локацията също е много важна, но и индивидуална спрямо предпочитанията на всеки купувач. На етапа от живота ми, в който съм в момента, лично бих предпочел апартаментът ми да е до морето в гориста област.
Много важно също е и функционалното разпределение на стаите и помещенията в жилището. Младите семейства с малки деца невинаги разполагат с много средства и те биха избрали градски имот с три отделни стаи, които не са непременно с голяма квадратура, но са оптимално разпределени. По този начин те ще отговорят на текущите нужди и бюджет на цялото семейство.
Ние от „Явор” АД смятаме, че всеки търсещ ново жилище, може да намери избор, който да отговаря максимално на нуждите му, сред нашите проекти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

4 начина да си направите
сами маска (ВИДЕО)

4 начина да си направите сами маска (ВИДЕО)

Дефицитът на маски е осезаем и в разгара на кризата с коронавируса не ни остава нищо друго, освен да си помогнем сами. От Световната здравна организация напомнят, че маските са начин за защита в комбинация с редовно миене и дезинфекция на ръцете със сапун и препарати, съдържащи спирт. Предлагаме ви 4 видеа със съвети за изработка на 3 вида маски в

Градина: Какво не знаем за каланхоето

Градина: Какво не знаем за каланхоето

Каланхоето не понася високите температури - развива се най-добре при температура около 12 С. За да не загуби декоративната си стойност и през следващата година растението да цъфти обилно, след цъфтежа се премахват всички цветоносни стебла. Растението се полива през цялото лято умерено, без да се преовлажнява

Hands-free дръжка за врата
за защита от коронавируса (ВИДЕО)

Hands-free дръжка за врата за защита от коронавируса (ВИДЕО)

Иво Тедбъри и Фреди Хонг, архитекти и дизайнери, направиха на 3D принтер добавка за дръжка, която позволява отварянето на врати без докосването с длани. Според двамата по този начин се намалява опасността от разпространение на коронавируса. Идеята хрумнала на Тедбъри, който обитава жилищен блок, и му се налага да докосва повърхности

Снимки trizio

24 идеи за малка баня

Малката баня не е непременно минус за дома, защото с правилно проектиране и добро изпълнение се превръща в приятна и функционална зона, която е по-лесна за поддръжка. При започване на ремонта главното е отвоюването на повече пространство. Започнете от вратата, като помислите дали тя не би могла да е плъзгаща се или тип "хармоника"

Архитектура: Кристали в камъка (ВИДЕО)

Архитектура: Кристали в камъка (ВИДЕО)

На юг от Сеул, столицата на Южна Корея, продължава да се изгражда Гуангьо, градче с футуристичен облик, в което архитектурните забележителности се увеличават. Сред тях вече е и Galleria - сградата на нов мол, завършена неотдавна. Проектът е на нидерландската архитектурна фирма OMA. Зданието е с кубична форма и изглежда като издялано небрежно

Снимки Salone del Mobile

Окончателно: Без Salone del Mobile тази година

Най-престижното световно изложение за мебели и дизайн Salone del Mobile в Милано няма да се проведе през 2020-а заради пандемията от коронавирус. Решението на огранизаторите е окончателно. По традиция събитието е през април всяка година, но заради плъзването на заразата в област Ломбардия през февруари бе взето решение за отлагане за месец юли

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Снимки pufikhomes

Микрокухня и спалня под тавана в 33 кв. м

Когато стане дума за скандинавски минимализъм, обикновено се очаква интериорът да е с основен цвят бяло. Оказва се обаче, че нестандартният подход също работи, дори и на площ от 33 кв. м., като в това жилище в Гьотеборг. В него всичко е изключително компактно, без да изглежда подтискащо, въпреки, че сивото е доминиращият цвят

Нещо вкусно: Пиле в бекон и топено сирене

Нещо вкусно: Пиле в бекон и топено сирене

необходими продукти: 4 долни пилешки бутчета 1 ч.л. универсална зеленчукова подправка 4 филийки бекон 2 с.л. зехтин 100 г кашкавал 100 г топено сирене сол и пипер на вкус начин на приготвяне: 1. Сложете бутчетата да се сварят за около 20 мин с универсалната зеленчукова подправка. Изцедете ги добре, след това и ги оставете леко да се охладят. 2

Дизайн: Мебели от оризова хартия

Дизайн: Мебели от оризова хартия

Табуретки, масички за кафе, рафтове, таванска лампа, параван, съдове за хранене - всичко това е част от колекцията Paper Pleats на дизайнера от Тайван Као Пао Хуи. Обектите са изключително нестандартни, защото са направени от оризова хартия. Дизайнерът, който е базиран в Айндховен, е използвал за спойващ материал оризова вода

Снимки pixabay

9 неща, с които домът става по-приятен

Дори и най-скъпото обзавеждане не би могло да създаде усещане за комфорт в дома, ако липсват малки неща с голямо въздействие. Сред тях са аромати и цветове, които според психолозите играят важна роля за емоционалното ни състояние. Ето 9 неща, които ще направят дома още по-приятен. * Жълти или зелени елементи

Снимки Carlo Ratti Associati

Дизайн: Контейнери стават болници

Италианската архитектурна фирма Carlo Ratti Associati в сътрудничество с интердисциплинарна група от професионалисти създаде дизайн, с който контейнери ще могат да се превръщат в болници. Наречени са Connected Units for Respiratory Ailments (CURA) и са предназначени за обгрижване на болни от COVID-19

Жилището – най-сигурната инвестиция в нашия живот

Жилището – най-сигурната инвестиция в нашия живот

Имотът остава най-сигурната крепост за спестяванията ни – уверихме се в това по време на не една и две кризи до момента. Днес обаче стратегическото мислене надхвърля тази максима. Новата икономическа и житейска реалност поставят нови изисквания пред имотите като инвестиционен инструмент. Те вече не са просто квадратни метри, които обитаваме

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber