Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7869522 Градина: Как да се грижим за декоративното зеле Градина: Как да се грижим за декоративното зеле www.24chasa.bg
Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

Искате да създадете ярки, възхитителни и дълготрайни цветни композиции в градината или в контейнери? Няма нужда да търсите нещо на пазара, което ще изисква специални грижи и ще отнема много време.

Градинарите ценители отдавна са открили и използват декоративното зеле в ландшафния дизайн. То дава чудесен колорит на есенната градина.

Непретенциозно е що се отнася до грижите, чудесно се съчетава с други растения и изглежда живо и красиво дори в снега. А в края на краищата, ако решите, можете дори и да го изядете...

Ландшафтните дизайнери ценят тази култура преди всичко заради необичайната форма, размер и окраска на листата.

Тя се отличава с особено разнообразие. Може да бъде светлозелена, зелена със синкави жилки, тъмновиолетова, сивозелена, синьозелена с розови до виолетови петна, бяла, жълта, бордо и даже кремава.

По-големите цветарски фирми предлагат декоративно зеле на любители и специалисти.

Най-големи почитатели на това растение са японците, които са го отглеждали още през средните векове и са създали много сортове, различни както по форма, така и по цвят. А вече има и такива с дълги стъбла, които успешно се използват за рязан цвят и направа на букети.

Впечатляващи видове

Условно всички видове и сортове на това растение може да се разделят на две групи: декоративно зеле с кочан и такова, което не формира кочан.

Видовете от първата група приличат на екзотични цветя. С тяхната селекция се занимават градинарите в Япония, затова и сортовете са наречени "Токио", "Нагоя" "Осака". В диаметър те могат да достигнат от 25 см до 1 метър.

Тези без кочан прекрасно подхождат за оформяне на бордюри и цветни лехи. Наричат ги розовидни.

Декоративното зеле без кочан може да достигне до 120 см височина, а ниските сортове - до 30 см.

Това растение много прилича на розата. И тъй като "кралицата на градината", по време на върха на красотата на зелето, вече увяхва, то има смисъл да я замените с устойчивата на замръзване, но не по-малко красива "зелева роза".

Всички видове декоративно зеле са двугодишни. В първата година на вегетацията те формират листа, а във втората цъфтят и плодоносят. В ландшафтния дизайн се използват предимно през първата година.

Превъзходен ефект в студената градина

С декоративно зеле могат да се оформят много красиви композиции. То е подходящо както за смесено отглеждане с други цветя и растения, така и за самостоятелно засаждане. От него могат да се направят много ефектни цветни петна или бордюри.

В зависимост от това дали е по-нискорастящо или стъблото му е по-високо, декоративнното зеле може да се засажда на първи или втори план, така че да не пречи на останалите растения, а точно обратното - да подчертава тяхната и своята красота.

Декоративното зеле може да изпъкне, като солитер на поляната, в лехата сред ниски растения, а също и да участва в отделни неголеми групи.

А ниските видове, пресадени през есента в саксии могат да служат през зимата за украса в по-хладните помещения.

Със своята привлекателност зелето превъзхожда обичайните листно-декоративни растения.

Можете да го засаждате в градината във вид на триъгълници, квадрати, кръгове, шахматно или в други фигури, като съчетавате растения с различно обагряне на листата.

Поради високата си зимоустойчивост това растение дълго време ще украсява градината и ефектно ще изглежда дори в снега.

Цветовете на листата му стават най-ярки и красиви при по-хладно време - температура на въздуха около 10 градуса.

Декоративният ефект обаче се проявява само през първата година. На втората израстват високи стъбла с дребни жълти цветове.

Декоративното зеле не образува глава, а само многобройни листа, дълбоко и силно накъдрени, с различно оцветяване, понякога във вид на концентрични кръгове. Най-често външният кръг е от зелени листа, после следват бледорозови и колкото се отива по-навътре, цветът им потъмнява.

Късната есен и зимата са благоприятни за това растение. Колкото повече пада температурата, толкова оцветяването на листата става все по-тъмно.

Такова зеле можете да си засадите върху празните лехи, оставени от едногодишните цветя, и да се радвате на красивите листа, които се подават под снега. Така вашата цветна градина няма да навява тъга и ще ви поднесе приятна изненада. Още повече, че листата му сменят цвета си.

Грижи и размножаване

 Размножаването на декоративното зеле става чрез семена, които запазват своята кълняемост близо 4 години.

Ако искате да отгледате това интересно растение във вашата градина, може да засеете семената през март или април в саксии. Запълнете съдовете с торф, листовка и пясък в съотношение 2:2:1 и полейте след това. Във всяка саксия сложете по 2 семена на дълбочина от 1 см и засипете със субстрата.

Ако температурата на въздуха е 18-20 градуса, първите стръкчета ще се появят след около 5 дни.

При по-ниска температура прорастването ще стане по-късно. През пролетта, може да пресадите растението на открито.

Ако вече сте засадили декоративно зеле във вашия двор трябва да знаете, че то не е много взискателно към почвата, но не понася добре наторяване с оборски тор.

Като растение от семейство зелеви обича редовното поливане чрез дъждуване.

Засадете го на място, добре огрявано от слънцето на предварително добре овлажнена почва. Пазете го от набезите на зелевата гъсеница, която обича да нагризва листата му.

Растението може да се пресажда от едно място на друго не само докато е малко, но и когато вече е възрастно. Това означава, че ако сте го засадили през лятото, през есента можете съвсем спокойно да го преместите и да се радвате до късна есен на ярките му багри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

снимка pixels

7 начина да се отървем от миризми

Работещият абсорбатор невинаги гарантира, че миризмите от готвенето ще бъдат елиминирани напълно. Проветряването е чудесна идея, но понякога и това помага. Да не говорим, че хладилникът и домашният текстил също може да бъдат просмукани от различни миризми. Ето 7 начина да се отървем от тях. * Може да сложите до котлона купа с оцет

Суперздравословен хляб без месене за 5 минути

Суперздравословен хляб без месене за 5 минути

Дори да нямаме време да се храним напълно здравословно, има някои елементарни неща, които може да въведем в менюто си и с тях да го направим пъти по-полезно. Едно от тези неща е заместването на белия и изобщо купешкия хляб с домашен. Хората все повече се ориентират към здравословните алтернативи на хляба, но рядко четат дребния шрифт на етикетите

На 5 декември 2014 година Заха Хадид и Патрик Шумахер (от дясната й страна) заедно направиха символична първа копка на строежа на крайбрежния небостъргач Curbed Miami в американския град
Снимка Ройтерс

Съдружник на Заха Хадид загуби дело за контрол върху наследството й

Патрик Шумахер, директор на архитектурното студио на Заха Хадид, загуби делото за едноличен контрол върху наследството й и бъдещи приходи. Решението е на Британския върховен съд, където той внесе иск в началото на 2019-а срещу останалите трима разпоредителите с богатството - племенницата Рана Хадид, художника Браян Кларк и предприемача Питър

KAI Group Проекти „Направено с наши плочки“

KAI Group Проекти „Направено с наши плочки“

KAI Group е добре познат български производител на керамични плочки и гранитогрес, с впечатляващо портфолио от серии с различни размери, дизайн и технологии. От 2015 г. групата е собственост на най-големия производител на настилки в световен мащаб – Mohawk industries, който притежава брандове като Marazzi, Ragno, Kerama Marazzi и др

Жилищни интериори от 70 до 450 кв. м
в новия брой на сп. "Идеален дом"

Жилищни интериори от 70 до 450 кв. м в новия брой на сп. "Идеален дом"

С интригуващо съдържание, новият брой на списание "Идеален дом" отново вдъхновява и задава тенденции. Показваме впечатляващи интериори на жилища с площ от 70 до 450 кв. м, както и модерни офиси, чието оформление е съобразено с новата реалност, свързана с пандемията. От страниците ни ще научите как да се аранжира пространството спрямо мебелите за

Източник: Pixabay

Защо да инвестираме в сушилня за дрехи

Хигиената и нейното поддържане са сред най-важните неща в едно жилище. За да се превърне Вашето пространство в уютен дом, тя със сигурност е на първо място, а всичко останало може да почака. Пералната машина е задължителен уред, но липсата на пространство за простиране и сушене на дрехите може да е проблем. Автоматичните сушилни са отлично решение

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

QLED телевизорите – в домовете ни влиза изживяване от бъдещето

QLED телевизорите – в домовете ни влиза изживяване от бъдещето

Няма спор, че Samsung е сред водещите световни производители на телевизори с LED/LCD технология. Новаторският дух на компанията е причина за появата и на HDR - технология за изображения с висок динамичен обхват. Най-новата и най-значима стъпка към постигането на яркост, оптимален контраст и отлична HDR производителност е QLED технологията

Глобяват фирми за кетъринг, детски кухни и
училищни столове за липса на дезинфектант

Глобяват фирми за кетъринг, детски кухни и училищни столове за липса на дезинфектант

Агенцията по безопасност на храните с масови проверки Множество нарушения и несъответствия при кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища, са установени след проверки на Българската агенция по безопасност на храните. Инспекторите са проверявали както за липсата на достатъчно количество разрешен биоциден препарат и за

Снимки pufikhomes

Прекрасен дом в къща от XIX век

Идеален е домът, в който човек се чувства спокоен, пълноценен и доволен, и в който уютът и характерът струят и от най-дребния детайл в декора. На всичко това се радва семейство с три деца в село, намиращо се северно от Стокхолм. От самото начало Клара и Джон знаят, че след като купят къщата, построена през XIX, ще се наложи да я преустройват

Градина: Как да предпазим палмите от измръзване

Градина: Как да предпазим палмите от измръзване

Това се отнася дори за тропическите видове, като кокосовата палма. Отдавна е известно, че някои видове, като Butia, Chamaerops, Phoenix, Sabal minor и Trachycarpus могат да виреят близо до географски граници на студ на земята и дори понякога устояват в мразовити нощи. Най-устойчивият вид от перестите палми е Pnoenix canariensis

Снимки ОМА

Кули в Стокхолм с приз за най-добър небостъргач

Norra tornen се намират в Стокхолм и са построени по проект на холандското архитектурно студио OMA. Неотдавна те получиха наградата за небостъргач №1 за 2018 - 2020 година от International Highrise Award. Това е един от призовете, които се дават в тази област, и се връчва от 2003 година по инициатива на градската управа на град Франкфурт

Екологично почистване на баня, душ и тоалетна - вече е възможно с Три Био

Екологично почистване на баня, душ и тоалетна - вече е възможно с Три Био

Свикнали сме да мислим, че отстраняването на сериозни замърсявания, натрупан котлен камък и следи от измиващи продукти е възможно само със силни и агресивни препарати. Американския бранд Три Био идва, за да ни покаже, че тези разбирания са остарели и напълно погрешни. Със силата на природата и съвременната наука

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber