Нещо вкусно: Отвъд таратора - студени супи от целия свят

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7747527 Нещо вкусно: Отвъд таратора - студени супи от целия свят Нещо вкусно: Отвъд таратора - студени супи от целия свят www.24chasa.bg
Нещо вкусно: Отвъд таратора - студени супи от целия свят

Изборът на студени супи далеч не се ограничава само до таратора. В различните държави рецептите варират между солени, сладки и люти, с добавка от хляб, плодове, яйца, цвекло, соев сос или вино.
В епохата преди Колумб в Испания доматите са непознати. Но и тогава гаспачото е била най-популярната лятна супа - приготвяли го от хляб, зехтин и чесън, с добавка от оцет. А след откритието на Колумб започнали да слагат домати и чушки. Днес гаспачо е традиционна испанска супа на доматена основа, с добавка от цели или настъргани зеленчуци, зехтин и подправки. Понякога се поднася с препечен хляб, но рецептата има доста разновидности в различните части на Испания - Salmorejo в Андалусия и Ajoblanco в Малага.

Унгарците приготвят супа от череши или кисели вишни - Meggyleves. Освежаващата рецепта включва сметана, захар и цели череши или вишни. Освен в Унгария, можете да срещнете тази супа в Австрия Полша и Словакия. Унгария я консумират за закуска, а понякога за десерт.
В жегите руснаците приготвят окрошка - на основата на кефир или квас, с добавка от вода, зеленчуци, подправки и сметана. В Украйна летният вариант на супата включва червено цвекло, зеленчуци, яйца.

В Корея най-популярната студена супа носи названието кук-си - състои се от домашна юфка, соев сос с горчица, месо и яйца, понякога и водорасли.
Довга е национално ястие в азербайджанската кухня - супа от кисело мляко с кориандър и копър, ориз и грах. През зимата супата поднася топла, а през лятото - студена. Понякога добавят кюфтенца - за по-засищащ ефект. Рецептата е разпространена и в Турция.

Райта е свежа индийска супа от кисело мляко, мента, магданоз, джинджифил, чили, лимон и чесън. В Гвиана типична рецепта в супата от коксово мляко с пюре от манго и ром. Ястието с екзотичен вкус се консумира на закуска, обяд и вечеря.

Вишисуаз е традиционна крем-супа, която французите приготвят от десетилетия, за да се спасят от летните горещини. Рецептата включва праз и картофи, на основата на пилешки бульон и сметана. Обичайно се поднася с препечени филийки.

Гаспачо

Необходими продукти:
1 кг добре узрели домати
2 краставици
2 чушки
2 скилидки чесън
1 филия бял хляб
1 с.л. оцет
сос табаско на вкус
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
сол

За крутоните:
4 филии стар хляб
3 с.л. зехтин
сол

Начин на приготвяне:
1. Измийте доматите, пуснете за няколко секунди във вряща вода, след това полейте със студена вода и обелете. Нарежете на четвъртинки.
2. Обелете краставиците и заедно с чушките и нарежете на парчета. Обелете чесъна. Нарежете хляба на 4 части.
3. Пуснете в блендер доматите, краставиците, чушките и чесъна. Добавете хляба и пуснете блендера още веднъж. Оставете за 10 мин.
4. Подправете със сол, лимонов сок, табаско, оцет и захар. Добавете зехтина. Разбъркайте. Оставете в хладилник за 4 часа.
5. Пригответе крутоните: нарежете хляба на кубчета и запържете в зехтин, поръсете с малко сол. Добавете в супата преди поднасяне.

Унгарска черешова супа

Необходими продукти:
1 кг пресни вишни или череши
1 бут. червено сухо вино
1 ч.ч. вода
1 пръчка канела
1 ч.ч. захар
? ч.л. течна ванилия
4 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. течна сметана

Начин на приготвяне:
1. Измийте черешите и отделете костилките. Залейте с виното и водата, прибавете канелата и захарта и варете ? час на слаб огън. Сложете ванилията и оставете да изстине.
2. Смесете заквасената и течната сметана и прибавете към супата. Охладете.

Нещо вкусно: Отвъд таратора - студени супи от целия свят

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Снимки pufikhomes.com

Черен дом над морето

На това място преди е имало полуразрушено бунгало, понесло много щети от соления въздух и суровата природа на остров Стокоя в Норвегия. Собствениците му обаче решават, че искат да го превърнат в място за живеене и възлагат задачата за архитектурната трансформация на Ориан Нихайм и Андреас Джи Гертсен от Fur Architects и Яшар Ханстад от Agraff

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

За някои цветя през ноември идва и краят на вегетацията (каладиум, далии, канни, едногодишните). Други пък, тепърва ще блеснат със своите красиви плодчета (офика, пираканта, котонеастер и др). Настъпват последните срокове за все повече дейности в градината. В началото на месеца се коси моравата за последен път през тази година

Снимки dezeen.com

Пейки, направени след бурята

Холандското дизайнерско студио Atelier NL сглоби пейки от дървета, изкоренени от бурята, която вилня през юни в град Айндховен. Пейките са наречени Stormwood и бяха показани за първи път на Холандската седмица на дизайна в града в края на октомври. Разположени са на различни места в Айндховен. За изработката студиото е използвало стволове

Снимки pixabay.com

7 грешки при оформяне на детската стая

Не е необходимо да се вманячавате, за да превърнете детската стая в приятно място за обитаване. Важно е обаче и да не се допускат някои грешки. Ето 7 от тях. Хладната светлина е нежелателна, защото не създава усещане за уют. Необходимо е да е мека и с топъл оттенък, затова в никакъв случай не слагайте в детската луминисцентно осветление

Серия Faenza

Все по-големи плочки за банята

Плочките с голям размер са следващото ниво в оформянето на интериора на една баня. Форматът на покритията допринася помещенията да изглеждат визуално по-просторни. С тях стената e плавна и не се нарушава от фугите. Следвайки тенденциите на пазара, KAI GROUP представя своите нови колекции за баня в нов, по-голям размер 25х75 cm

Нещо вкусно: Отвъд таратора - студени супи от целия свят

Нещо вкусно: Отвъд таратора - студени супи от целия свят

Изборът на студени супи далеч не се ограничава само до таратора. В различните държави рецептите варират между солени, сладки и люти, с добавка от хляб, плодове, яйца, цвекло, соев сос или вино. В епохата преди Колумб в Испания доматите са непознати. Но и тогава гаспачото е била най-популярната лятна супа - приготвяли го от хляб, зехтин и чесън

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Снимки Facebook на 812 Creative Design

Направиха пейка с промишлени отпадъци

Португалското студио 812 Creative Design направи улична пейка, като използва бетон, пясък и промишлени отпадъци. Последните представляват 40% от цялата смес. Пейката е с ясна геометрична форма, в която са интегрирани изсечени елементи. Този прост дизайн е избран умишлено, защото в него най-лесно се използва промишленият боклук

Снимки Pixabay.com

Домашни хитрини за бързо готвене и дълго съхранение на продукти

След тежък работен ден стоенето с часове край печката за приготвянето на вечеря не е най-приятното преживяване. Има обаче начини за по-бърза обработка, много от тях прилагани и от опитни шеф готвачи. Всички знаят, че пастата трябва да се вари в кипнала вода. Професионалистите обаче уверяват, че има много по-бърз начин - в тиган уок се сипва

Градина: Растения, които чистят 
вредни вещества от дома

Градина: Растения, които чистят вредни вещества от дома

Опасни за здравето на човека са много химични съединения. Формалдехидът, трихлоретиленът, ксилолът, бензолът са химикали, които се отделят от мебелите, мокета, килимите, матраците и домашните любимци и които неизменно присъстват в градската среда. Ако са много концентрирани в едно помещение, те причиняват често главоболие, астма

Студиото на Заха Хадид проектира
летище за 82 милиона пътници

Студиото на Заха Хадид проектира летище за 82 милиона пътници

Бюро Zaha Hadid Architects и австралийското студио COX Architecture на Филипс Кокс спечелиха конкурса за ново летище на Сидни. Според проекта на екипа обектът ще се развива непрекъснато до 2060 година. Ще носи името на прочутата австралийска авиаторка Нанси Бърд Уолтън, починала през 2009 г. Западното летище на Сидни ще се строи на четири етапа

Новият брой на списание "Идеален дом"

Новият брой на списание "Идеален дом"

Той вече е на пазара със съдържание, в което всеки ще намери нещо интересно. Показваме интериорите на 5 жилища и на офис, в който човек може да се почуства като у дома, както и красива колекция от 7 лампи, създадена в сътрудничество с Марсел Вандерс. От броя ще научите още какви са тематичните тенденции на Ambiente 2020

Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю

Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю

Кой не обича ребра?! Все още е топло и може да си позволим да ги приготвим бавно и с кеф на открито, да ги споделим с приятели и семейството си, да им се наслаждаваме на терасата, сред природата и дори на плажа. Важно е да знаете, че ребрата имат нужда от време и търпение върху барбекюто. Ако разполагате с такива

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber