Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7739965 Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю www.24chasa.bg
Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю

Кой не обича ребра?! Все още е топло и може да си позволим да ги приготвим бавно и с кеф на открито, да ги споделим с приятели и семейството си, да им се наслаждаваме на терасата, сред природата и дори на плажа.

Важно е да знаете, че ребрата имат нужда от време и търпение върху барбекюто. Ако разполагате с такива, останалата част от работата е песен.

Може да изберете от по-тлъстичките ребра, които са перфектни за скара, но също така може да приготвите и т.нар. патрондаш, който е и вкусен, и ефектен. Важно е да не пропускате маринатата. За нея може да ползвате пушен червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, чесън, кетчуп, барбекю сос. Казахме чесън, нали? В никакъв случай не го пропускайте. Друга важна съставка на маринатата за ребра е медът. Той ще олекоти общия вкус и в същото време ще подчертае ароматите. Благодарение на меда ще получите карамелизирана, страхотна коричка на вашите ребра. Вместо мед може да ползвате кафява захар или кленов сироп.

Класическа марината за месо: 1 с.л. кетчуп, 1 с.л. горчица, 1 с.л. мед, щипка сол, щипка пушен червен пипер, 2-3 счукани скилидки чесън. Според количеството на месото може да увеличите и количеството на маринатата.

Решите ли да поглезите тотално вашите ребърца, може да ги мариновате и след това да ги натъркате със сухи подправки. Маринатата овкусява месото отвътре, а билките правят повърхността му по-вкусна и хрупкава.

Стигнахме до същината – изпичането. Това месо се нуждае от слаб огън и силно търпение. То не бива да се пече на открит огън и предпочита жарта. Ако избързате и го изпечете на силен открит огън, месото ще стане жилаво, а по краищата ще изгори. И не го чакайте да „пада от кокъла“, защото това би означавало, че сте прекалили с изпичането.

Великолепни ребра на барбекю

Необходими продукти:
2,5 кг свински ребра (патрондаш)
? ч.ч. пилешки бульон
? ч.ч. соев сос
? ч.ч. кафява захар
6 с.л. ябълков оцет
6 с.л. зехтин
3-4 скилидки счукан чесън

сухи подправки за втриване:
2 ч.л. сол
1 ч.л. пушен червен пипер
? ч.л. чили
? ч.л. черен пипер
? ч.л. чесън на прах

Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки за маринатата и полейте с нея месото в дълбок съд, така че да го покриете. Оставете така в хладилника поне няколко часа, а при възможност – цяла нощ, като отгоре сте покрили и с прозрачно фолио.
2. Когато загреете скарата, извадете месото, отцедете го от маринатата, попийте със салфетка и го натрийте със сместта от сухите подправки.
3. Намазнете грила и поставете месото отгоре. Огънят не бива да е силен.
4. Печете по 30 минути от всяка страна.
5. Засилете огъня до среден и печете още 20 минути, като обръщате от време на време ребрата. Правете проверка с вилица дали месото е готово.

Нейно величество пържолата

Пържоли на скара – тоталната класика! За да ви се получат перфектно, е важно да изберете прясно месо с повече сланинка по него. Принципно може да сготвите на барбекю както свинско, така и телешко, агнешко, пилешко. Но все пак изберете по-мазните части на животното.

Не бива да готвите пържоли, които току-що излизат от хладилника. Оставете ги около 1 час на стайна температура – идеалното време, в което може да ги овкусите със сол и черен пипер, ако преди това не са били мариновани. Изключение правят съвсем тънките пържоли – гответе ги направо, за да са равномерно опечени.

Не гответе на открит огън. Направете хубави въглени и ги разгаряйте поне половин час. Повърхността на барбекюто трябва да е силно нагрята, за да получите хрупкава обвивка и сочна вътрешност – идеалната пържола.

Приблизителното време за печене е между 2 и 5 минути от всяка страна. Ако обичате алангле, оставете месцето върху грила до 2 минути от страна, за средно изпечено – до 4 минути, за попрепечено – до 5 минути. Не обръщайте пържолата повече от един път, ако не искате да загубите перфектната й карамелизирана коричка.

Оставете мръвките да си починат, след като слязат от огъня. Ако сте ги пекли 10 минути, им трябват 5 минути, преди да се настроят към чиниите ви.

Сочни пържоли на барбекю
Необходими продукти:

600-700 г пържоли
2 ч.л. дижонска горчица
8 – 10 л. Уорчестър сос
зехтин
2 стръкчета розмарин на ситно

Начин на приготвяне:
1. Няколко часа, преди да запалите грила, смесете горчицата, Уорчестър соса и розмарина. Може да го направите в плик с цип-затваряне, за да смесите идеално съставките. Оваляйте пържолите в маринатата и ги оставете в хладилника за поне няколко часа или за цяла нощ.
2. Половин час преди готвене извадете месото и го оставете на стайна температура.
3. Загрейте грила в това време и когато получите хубава, равномерна температура, пуснете пържолките да се приготвят. В зависимост от това как ги обичате, печете от 2 до 5 минути от всяка страна.
4. Когато ги махнете от грила, ги оставете да си почиват в тенджера или в тава, покрита с алуминиево фолио.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Bosch дава повече: повече свързаност, повече гаранция, повече тишина, повече модулация

Bosch дава повече: повече свързаност, повече гаранция, повече тишина, повече модулация

Condens 2300i W от Bosch Перфектно контролиран от Вашия телефон Благодарение на EasyControl СТ 200 с активиран Wi-Fi и вградения слот в долната част на уреда, пригоден за безжичен ключ, Condens 2300i W е пригоден за свързване с интернет и се управлява по-лесно от всякога, директно от Вашия смарт телефон, независимо къде се намирате

Къщата близо до града вече не е привилегия на богатите

Къщата близо до града вече не е привилегия на богатите

Ирина Кънева е Търговски и маркетинг директор на строително-инвестиционната компания BLD от месец май 2019 година. Преди това оглавява маркетинга на Серес Мениджмънт Сървисиз, където отговаря изцяло за имиджа на Park Center Sofia, както и за разработването на цялостни комуникационни концепции за Sofia Airport Center

Нещо вкусно: Спагети със спанак

Нещо вкусно: Спагети със спанак

богато на витамин А лесно 2 порции 20 мин За една порция: 584 ккал мазнини 30,9 г холестерол 242 г въглехидрати 59,2 г протеини 18,9г фибри 1,7 г необходими продукти: 200 г спагети 100 г спанак 2 яйца 1+1 с.л. зехтин 2 с.л. майонеза шепа чери домати сол и пипер на вкус начин на приготвяне: 1 Сложете спагетите да се сварят в подсолена вода с 1 с.л

Снимки dezeen.com

"Токсични" вази от боклук

Базираната в Стокхолм дизайнерка Джулия Оландерс използва материали, употребявани в строителството, за да направи серия от декоративни вази. Те са 15 и са за проекта й Betweenness. Нарекла ги е токсични, защото в изработването им e включила бетон, изолационна пяна, мазилки, и защото по време на работата се е наложило да използва маска и ръкавици

Що е то трансинтериор

Що е то трансинтериор

Пролетта носи със себе си желание за промяна. Ако сте решили да промените интериора вкъщи, предлагаме ви да го направите според последните модни тенденции. Разбира се, ако нямате време, сили и средства за радикална промяна, можете просто да добавите няколко акцента вкъщи – за свежо настроение. Ключовата дума в интериора тази пролет според

Снимка pixabay.com

Домашни хитрини: За какво служат солта, маслото и черният пипер

Колкото и изненадващо да изглежда, опитни домакини твърдят, че са тествали тези стари хитрини и те работят, включително за пералната машина! * В отделението за омекотител добавете малко смлян черен пипер, а после пуснете цикъл за изплакване със студена вода. Твърди се, че по този начин се запазват цветовете в тъканите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Нещо вкусно: Палачинки от цял свят

Нещо вкусно: Палачинки от цял свят

Кулинарните историци все още не са успели да открият на кого принадлежи честта за изобретяването на палачинките, но едно е сигурно - от няколко века това лакомство е познато на хората, а различните държави ги приготвят по собствена рецепта. Французите са майстори на тънките, деликатни палачинки, наречени креп, които буквално се топят в устата

Как се създава ваза с помощта на
мозъчни вълни (ВИДЕО)

Как се създава ваза с помощта на мозъчни вълни (ВИДЕО)

Мексиканското дизайнерско студио Jose de la O и японската технологична фирма Mirai Innovation разработиха експериментален метод, с чиято помощ бе генериран дизайн на вази с помощта на мозъчни вълни. Екипът е използвал шапката Aura, създадена от Mirai Innovation за нуждите предимно на здравеопазването

Снимки trizio

Интериор: Една по-нетрадиционна детска стая

Интериорът на тази детска стая е проектирана от Инна Усубян и с лека корекция в цветовете би била подходяща и за момче и за момиче. Дизайнерката чудесно е комбинирала различни на вид елементи, за да подчертае излъчването на детска невинност, но и да акцентира върху модерния начин на живот. Леглото е повдигнато

Градина: Подправки, които се отглеждат в саксии

Градина: Подправки, които се отглеждат в саксии

Кои подправки се отглеждат в саксии през зимата? На този въпрос няма правилен отговор, нито пък грешен. Всичко зависи от условията, които могат да се създадат изкуствено в затворено помещение, както и от вкусовите предпочитания. Няма ограничение в отглеждането на билки и подправки в саксия. Лимитиращ фактор през зимата е само дневната светлина

Снимки dezeen.com

Факлата за олимпийския огън в Токио - посветена на сакурата (ВИДЕО)

Дизайнът на факлата за олимпийския огън за летните игри в Токио тази година е посветен на сакурата. Автор е 52-годишният Токушин Йошиока, който е вплел в нея и други символи на Япония. Факлата е висока 71 см и тежи 1,2 кг. Към горната си част се разширява постепенно, като се разделя неусетно на 5 части около главното тяло

Вещи, които не перем в пералнята, а трябва

Вещи, които не перем в пералнята, а трябва

Знаете ли, че вашата перална машина може да ви е от още по-голяма помощ в домакинството, ако й позволите да си свърши работата докрай. В нея може да перете завесите за душ, постелките пред вратата, дори кожените чанти. И това не са най-изненадващите неща, които може да перете в пералнята, без да ги унищожите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber