Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7739965 Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю www.24chasa.bg
Нещо вкусно: Изкусителни рецепти на барбекю

Кой не обича ребра?! Все още е топло и може да си позволим да ги приготвим бавно и с кеф на открито, да ги споделим с приятели и семейството си, да им се наслаждаваме на терасата, сред природата и дори на плажа.

Важно е да знаете, че ребрата имат нужда от време и търпение върху барбекюто. Ако разполагате с такива, останалата част от работата е песен.

Може да изберете от по-тлъстичките ребра, които са перфектни за скара, но също така може да приготвите и т.нар. патрондаш, който е и вкусен, и ефектен. Важно е да не пропускате маринатата. За нея може да ползвате пушен червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, чесън, кетчуп, барбекю сос. Казахме чесън, нали? В никакъв случай не го пропускайте. Друга важна съставка на маринатата за ребра е медът. Той ще олекоти общия вкус и в същото време ще подчертае ароматите. Благодарение на меда ще получите карамелизирана, страхотна коричка на вашите ребра. Вместо мед може да ползвате кафява захар или кленов сироп.

Класическа марината за месо: 1 с.л. кетчуп, 1 с.л. горчица, 1 с.л. мед, щипка сол, щипка пушен червен пипер, 2-3 счукани скилидки чесън. Според количеството на месото може да увеличите и количеството на маринатата.

Решите ли да поглезите тотално вашите ребърца, може да ги мариновате и след това да ги натъркате със сухи подправки. Маринатата овкусява месото отвътре, а билките правят повърхността му по-вкусна и хрупкава.

Стигнахме до същината – изпичането. Това месо се нуждае от слаб огън и силно търпение. То не бива да се пече на открит огън и предпочита жарта. Ако избързате и го изпечете на силен открит огън, месото ще стане жилаво, а по краищата ще изгори. И не го чакайте да „пада от кокъла“, защото това би означавало, че сте прекалили с изпичането.

Великолепни ребра на барбекю

Необходими продукти:
2,5 кг свински ребра (патрондаш)
? ч.ч. пилешки бульон
? ч.ч. соев сос
? ч.ч. кафява захар
6 с.л. ябълков оцет
6 с.л. зехтин
3-4 скилидки счукан чесън

сухи подправки за втриване:
2 ч.л. сол
1 ч.л. пушен червен пипер
? ч.л. чили
? ч.л. черен пипер
? ч.л. чесън на прах

Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки за маринатата и полейте с нея месото в дълбок съд, така че да го покриете. Оставете така в хладилника поне няколко часа, а при възможност – цяла нощ, като отгоре сте покрили и с прозрачно фолио.
2. Когато загреете скарата, извадете месото, отцедете го от маринатата, попийте със салфетка и го натрийте със сместта от сухите подправки.
3. Намазнете грила и поставете месото отгоре. Огънят не бива да е силен.
4. Печете по 30 минути от всяка страна.
5. Засилете огъня до среден и печете още 20 минути, като обръщате от време на време ребрата. Правете проверка с вилица дали месото е готово.

Нейно величество пържолата

Пържоли на скара – тоталната класика! За да ви се получат перфектно, е важно да изберете прясно месо с повече сланинка по него. Принципно може да сготвите на барбекю както свинско, така и телешко, агнешко, пилешко. Но все пак изберете по-мазните части на животното.

Не бива да готвите пържоли, които току-що излизат от хладилника. Оставете ги около 1 час на стайна температура – идеалното време, в което може да ги овкусите със сол и черен пипер, ако преди това не са били мариновани. Изключение правят съвсем тънките пържоли – гответе ги направо, за да са равномерно опечени.

Не гответе на открит огън. Направете хубави въглени и ги разгаряйте поне половин час. Повърхността на барбекюто трябва да е силно нагрята, за да получите хрупкава обвивка и сочна вътрешност – идеалната пържола.

Приблизителното време за печене е между 2 и 5 минути от всяка страна. Ако обичате алангле, оставете месцето върху грила до 2 минути от страна, за средно изпечено – до 4 минути, за попрепечено – до 5 минути. Не обръщайте пържолата повече от един път, ако не искате да загубите перфектната й карамелизирана коричка.

Оставете мръвките да си починат, след като слязат от огъня. Ако сте ги пекли 10 минути, им трябват 5 минути, преди да се настроят към чиниите ви.

Сочни пържоли на барбекю
Необходими продукти:

600-700 г пържоли
2 ч.л. дижонска горчица
8 – 10 л. Уорчестър сос
зехтин
2 стръкчета розмарин на ситно

Начин на приготвяне:
1. Няколко часа, преди да запалите грила, смесете горчицата, Уорчестър соса и розмарина. Може да го направите в плик с цип-затваряне, за да смесите идеално съставките. Оваляйте пържолите в маринатата и ги оставете в хладилника за поне няколко часа или за цяла нощ.
2. Половин час преди готвене извадете месото и го оставете на стайна температура.
3. Загрейте грила в това време и когато получите хубава, равномерна температура, пуснете пържолките да се приготвят. В зависимост от това как ги обичате, печете от 2 до 5 минути от всяка страна.
4. Когато ги махнете от грила, ги оставете да си почиват в тенджера или в тава, покрита с алуминиево фолио.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Новото лого
Снимки dezeen

Холандия смени логото си, махна лалето

Дизайнерите от Studio Dumbar проектираха ново лого на Холандия по поръчка на правителството, в което отсъства един от символите на страната - лалето. Новата визуална идентичност включва буквите NL, което в много части на света се идентифицира с името Netherlands. Сред основните мотиви за отказа от старото лого с изображение на лале и

Снимки pixabay.com

Домашни хитрини: Как се почистват възглавниците

Те са едно от нещата в дома, които рядко почистваме и перем, а всъщност събират миризми, прах, кожни клетки, акари, влага и др. Ето няколко съвета как да почистим ефикасно възглавниците за спане и декоративните. * За всеки случай прегледайте етикетите, за да се убедите, че възглавницата може да се поставя в пералня (допустимо е за почти всички)

Нещо вкусно: Крем с бишкоти

Нещо вкусно: Крем с бишкоти

богато на витамин В6 лесно 10 порции 50 мин За една порция: 200 ккал мазнини 6,9 г въглехидрати 28,3 г холестерол 97 мг протеини 7,1 г необходими продукти: 2 пакета инстантен крем-пудинг 1 л прясно мляко захар 1 ванилия бишкоти начин на приготвяне: 1 Пригответе пудинга с млякото според инструкциите на производителя. пригответе десертни чаши

Арх. Кенго Кума проектира 
маратонки с дърво

Арх. Кенго Кума проектира маратонки с дърво

Известният японски архитект Кенго Кума проектира за Asics маратонки, които съдържат любимия му материал - дървото. В ASICS Metaride AMU ясно личи характерният за Кума стил със създаване на слоеве. Горната част на маратонките е от бял плат, върху който преплетените бели ленти, изобразяващи емблемата на фирмата за спортни стоки

Снимки pufikhomes.com

38 кв. м с любов към зеленото

Това жилище в Аклимасао, градче на юг от Сао Пауло, принадлежи на млад адвокат, влюбен в зеленото. Затова, когато е възложил на студио Macaxa Arquitetura да проектира новия интериор, е поставил условието в дома му да има от този цвят. Те са изпълнили желанието му, като са превърнали тъмнозелен диван в централен елемент в зоната

Снимки trizio

26 идеи за обща стая за момче и момиче

Много са семействата, които не разполагат с отделни стаи за всяко дете и това изисква намирането на най-доброто решение за общото помещение, особено ако става дума за брат и сестра. Разбира се, един от най-големите проблеми в тази ситуация е осигуряването на поне малко уединение за всеки - дали за времето за сън и почивка

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

Искате да създадете ярки, възхитителни и дълготрайни цветни композиции в градината или в контейнери? Няма нужда да търсите нещо на пазара, което ще изисква специални грижи и ще отнема много време. Градинарите ценители отдавна са открили и използват декоративното зеле в ландшафния дизайн. То дава чудесен колорит на есенната градина

Rail Baltica в Талин

Гара-мост за Талин от Zaha Hadid Architects

Студиото на покойната Заха Хадид спечели конкурса за строителството на новата жп гара в район Юлемисте на Талин, където се намира и летището. Rail Baltica ще се превърне в основен транспортен възел, през който ще се осъществява удобна връзка на балтийските страни през Полша към Европа, включително с главното летище на Естония

Домашни хитрини: 10 неочаквани приложения на кока-колата

Домашни хитрини: 10 неочаквани приложения на кока-колата

Кока-колата е един от най-спорните, но и най-популярните продукти в света. Ако сте сред привържениците на здравословния начин на живот, едва ли държите постоянно бутилка от тази напитка в хладилника си. След този текст обаче може и да започнете да я използвате – не за трапезата, а за домакинството. 1

Сминдухът – ароматната подправка на здравето (+рецепта)

Сминдухът – ароматната подправка на здравето (+рецепта)

Сминдухът е познат предимно като неделима съставка на шарената сол, но той притежава безброй лечебни свойства. Богат е на протеини, фибри, витамин С, ниацин, калий, желязо и алкалоиди. Проучванията показват, че тази подправка умело се бори с възпаленията, подобрява храносмилането и репродуктивните функции, регулира кръвната захар и теглото

Снимки pufikhomes.com

Черен дом над морето

На това място преди е имало полуразрушено бунгало, понесло много щети от соления въздух и суровата природа на остров Стокоя в Норвегия. Собствениците му обаче решават, че искат да го превърнат в място за живеене и възлагат задачата за архитектурната трансформация на Ориан Нихайм и Андреас Джи Гертсен от Fur Architects и Яшар Ханстад от Agraff

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

За някои цветя през ноември идва и краят на вегетацията (каладиум, далии, канни, едногодишните). Други пък, тепърва ще блеснат със своите красиви плодчета (офика, пираканта, котонеастер и др). Настъпват последните срокове за все повече дейности в градината. В началото на месеца се коси моравата за последен път през тази година

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber