Новите поколения се стремят към върха. Или какво не знаете за “Златен Век”?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7728768 Новите поколения се стремят към върха. Или какво не знаете за “Златен Век”? Новите поколения се стремят към върха. Или какво не знаете за “Златен Век”? www.24chasa.bg
Новите поколения се стремят към върха.
Или какво не знаете за “Златен Век”?

Нищо ново не е лесно, но и нищо лесно не си заслужава

Това, че новите поколения се стремят към върха, не може да е новина – младите винаги са го правили. Днес обаче те не само се стремят към върха като матафора на успеха, но и искат да живеят там – буквално.

За тези, на които им е трудно да разберат тази дързост, ще представим някои от акцентите, които превръщат проекта “Златен Век” в много повече от сграда – превръщат го в епоха!

Утвърждава

естетиката на

XXI век в София

Големият град е вихър от височини и обеми, в него има място за дръзки идеи и среща на различни естетически концепции. София не е окръжен град от 60-те години, а европейска столица: все по-динамична, космополитна, амбициозна. А амбициозните градове не само растат на височина, но стават и все по-изобретателни в естетическите концепции “по вертикала”.

“Златен Век” е сграда с неповторимо лице и присъствие, които правят самата среда интересна и актуална. Тя е най-бързият и атрактивен начин районът да придобие съвременен облик, без да се налага да се променя нищо от съществуващото вече в него.

Сградата привлича с отворените за всички пространства, но и със самото си монументално присъствие. Изпълнена със символика и иновации – това е сграда, която не може да привлече интереса и вниманието на космополитните хора.

Уникално: View point

Сега в София няма отворена платформа, от която да обхванеш от високо с очите си града. Но ето, “Златен Век” ще предложи 360-градусова панорама на столицата. Сградата гарантира личното пространство на обитателите, но на върха си ще отдели място за всички: зелено и одухотворено.

Пространството е вдъхновено от идеята за “небесна градина”: със селектирани растителни видове, ресторант и зашеметяващи гледки. Извисявайки се, сградите на XXI век изкачват все повече зеленина нагоре: в зелени фасади, покриви и мостове между сградите, в зимни градини на различни нива. “Златен Век” следва тези тенденции.

Една от най-популярните атракции в Лондон днес е Sky Garden в сградата, известна като Walkie Talkie (която става толкова популярна, че за безплатното посещение там се записваш предварително!), откъдето впрочем идват едни от най-впечатляващите изгледи от града, пък и селфита. “Златен Век” ще бъде българската “небесна” атракция за туристите!

Актуална

многофункционалност

Новите поколения очакват от телефона си много повече от “ало”, а от жилищната сграда – много повече от покрив. Тя трябва да предлага възможности за удобен бит и пълноценен живот, и то не само за обитателите си. “Златен Век” е проектиран с тази амбиция: да бъде динамичен свят, който откликва на нуждите и влеченията на хората, стимулира активността и поражда позитивни емоции.

Търговски център, кафе-сладкарница, ресторант, клубен етаж, зала за танци, пилатес и йога, спа зона с басейн, фитнес, детска зала, покривна озеленена тераса с водно огледало. Това е само част от новите места за спорт, пазаруване и почивка, както и пространства за събития.

Търсят се

сгради, мислещи

за бъдещето

Щом до 2050 г. 70% от населението ще бъде в градовете, и то в големите, то трябва да свикваме да живеем компактно, а това значи на високо. Разширяващите се по своята периферия градове поглъщат земеделски земи, изискват огромни разходи по инфраструктурата и създават задръствания. 30-етажната сграда заема 5 пъти по-малко място от 5-6-етажните. От друга страна, тя предоставя възможност на много хора да се възползват от предимствата на добрата локация, вместо там да се появи изключително скъп частен имот.

Спестени ресурси

Когато разделното събиране на боклука все още е “свободноизбираемо” за повечето хора у нас, в “Златен Век” то е естествен аспект от експлоатацията на сградата, подсигурено от съответното оборудване. Това е само една от чертите на екоотговорното поведение на сградата, която намалява енергийните разходи (и сметките съответно) с оптималните параметри на ослънчаване, със системата за топлинна рекуперация, с високото качество и надеждността на вложените суровини и материали от проверени доставчици.

По дефиниция предимствата на сградата от гледна точка на устойчивата архитектура се доказват със съвместяването на комфорта на днешните обитатели и защитените интереси на бъдещите поколения, ресурсите за които трябва да се опазят. “Златен Век” ще бъде един от необходимите примери в тази неотложна задача.

“Златен Век” е

високотехнологичен

комфорт в

природосъобразна

среда

В “Златен Век” се предвиждат уникални системи за питейна вода, а планински свежата атмосфера ще се осигурява от рекуператорна система. Тя не само пречиства въздуха от полени и фини прахови частици, но и функционира като топлинен регулатор, снижавайки разходите за отопление и охлаждане на помещенията.

Заради безгредовата стоманобетонова конструкция вътрешното разпределение ще се адаптира леко към вкуса и променящите се нужди на обитателите. Без драматични преустройвания, без тежки ремонти с придружаващия ги шум и прах. “Златен Век” гарантира технологичен комфорт от най-ново поколение, но ще има зелено лице и душа, и то не само заради живите растения. Тук ще се насърчава и най-важното, ще се улеснява по всякакъв начин природосъобразният начин на живот.

Сигурността

преди всичко

“Как ще се катерим до 20-ия етаж, като спре токът”? Информираните за възможностите на високите сгради днес не си задават подобни въпроси. Няма опасност трите високоскоростни, безшумни и енергоспестяващи асансьора в “Златен Век” изведнъж да спрат. Има резервирано захранване 1-а категория от електропреносната мрежа заедно със захранване от две подстанции и самостоятелен дизел генератор.

За противопожарната сигурност пък е предвиден самостоятелен резервоар с две независими системи за гасене с противопожарни кранове и спринклер на водна мъгла на високо налягане. Така евентуалният пожар ще бъде потушен, без да се стига до щети от наводнение.

Устойчивостта на поривите на вятъра от своя страна е гарантирана от прецизното ситуиране на строежа, обтекаемите форми, специално разработената фасадна система, оразмерена за вятър при реални натоварвания от т.нар. аеродинамичен тунел, и др.

Комплексът от мерки гарантира устойчивост, звуко- и топлоизолация при силен вятър. Сградата е проектирана по еврокод за земетръсна устойчивост и проверявана по най-строгите калифорнийски норми. За сигурността се подписва самият Рене Лагос, водещ консултант в сектора.

Това са само малка част от иновациите, които ще бъдат вложени в “Златен Век”. Те го превръщат в проект на равнището на световните стандарти. Вдъхновяващата архитектура, дръзката инженерна мисъл и принципите на устойчивото развитие са не само стремеж към новите тенденции на живот, но и проява на разкрепостено мислене, на далновидност и на съобразяване с истинските нужди на града, който, за да расте, трябва да се извисява.

И точно затова новите поколения оценяват дързостта да се проправят нови пътеки, включително и нагоре. Нищо ново не е лесно, но и нищо лесно не си заслужава!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Бързите печалби от бавния живот

Бързите печалби от бавния живот

Едно можем да кажем със сигурност за 2020 г. - едва преполовила, тя ни помага да научим уроците, които по един или друг начин сме отлагали досега. Дори и когато те се отнасят до живота в имота, който наричаме свой дом. И ако преди използвахме едва две средновековни метафори за дома - “крепост” и “пристан” - то странната и луда година добави към

I място в категория "Частен интериор" - апартаменти, в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом":

Нова версия за стария дом с кахлените печки

I място в категория "Частен интериор" - апартаменти, в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом": Нова версия за стария дом с кахлените печки

Жилището е в сграда, строена през 30-те години на миналия век и носеща всички хубави белези на онова добро време за софийската архитектура. интериор арх.Мина Колева, арх.Петко Колев снимки Асен Балабанов Старият апартамент е ценно наследство на софийско семейство с пораснали деца и дълго време е стоял необитаван

Призът Сребърен гвоздей в два дизайна, изработени от художничката Невена Ваклинова, и част от грамотите, които сп. "Идеален дом" връчи на отличените

"Сребърен гвоздей" за 5 идеални къщи и апартаменти

Порой от награди се изсипа на церемонията за финалите на 24-то издание на конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом". За първи път авторитетното жури от трима известни наши архитекти - Албена Владимирова-Андреева, Александрина Ненкова и Атанас Динев излъчи 4 проекта като равностойни за първото място в най-голямата категория "Частен

Поглед към обединената всекидневна, вдясно е входното антре. Естествен паркет на пода и видим бетон на тавана

I място в категория "Частен интериор" - апартаменти, в конкурса "Къща на годината" на сп. "Идеален дом": Дърво, бетон и цвят в артистична комбинация

Този апартамент е осъществената мечта на млада двойка за нов дом с едновременно модерен, но и артистичен интериор, който да им дава не само достатъчно удобства за почивка и работа вкъщи, но и ще отговаря напълно на техните интереси и вкусове, на афинитета им към съвременния дизайн и модерното изкуство

Порой от награди в конкурса
"Къща на годината" 
на списание "Идеален дом"

Порой от награди в конкурса "Къща на годината" на списание "Идеален дом"

За първи път в 24-годишната история на конкурса "Къща на годината" списание "Идеален дом" връчи 4 първи награди в категория "Частен интериор" плюс още десет други отличия в останалите категории. Церемонията бе вчера на открита сцена в Английския двор на "София тех парк" в присъствието на най-изявените наши архитекти, дизайнери, мебелисти

Град в небостъргач (ВИДЕО)

Град в небостъргач (ВИДЕО)

Японски архитекти предложиха концепция за вертикален град в Токио, където гъстотата на населението е много висока, а жилищната площ малка. Става дума за небостъргача Shibuya Hyper Cast 2, проектиран да функционира като истински мегаполис. Според авторите на проекта от студио Noiz футуристичната идея обединява най-съвременните иновации

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

С маска: Бъди себе си или някой друг!

С маска: Бъди себе си или някой друг!

Без съмнение новата пазарна ниша се обогатява всеки ден и започва да диктува тенденции. Става дума за изработката на маски, които хората по цялата планета трябва да носят, за да се предпазват от COVID-19. Впечатляват ни все повече изобретения и даже провокации и сред тях са и тези, предлагани от печатница в столицата на Индонезия Джакарта

Как Брад Пит трансформира гараж в
жилище и 5 невероятни къщи в новия
брой на списание "Идеален дом"

Как Брад Пит трансформира гараж в жилище и 5 невероятни къщи в новия брой на списание "Идеален дом"

Жаждата да сме навън и да имаме късче зелено пространство е особено силна в последните месеци и сме сигурни, че мнозина ще се постараят да си го осигурят. Страхотни идеи как това да стане ще откриете на страниците на новия брой на "Идеален дом". Не само заради прекрасните кадри с 5 къщи, но и заради актуалните колекции за мебели на открито

Нещо вкусно: Как да си приготвим фалафел

Нещо вкусно: Как да си приготвим фалафел

Оригиналният фалафел е малко пържено кюфте от смлян нахут, подправено с чесън, кориандър и други подправки. В Израел тези кюфтенца се хапват и за закуска, и за обяд, и за вечеря. Те може да бъдат поднесени самостоятелно, а може и да бъдат направени в сандвич или питка заедно със салата и сосове. Произходът на фалафалите е спорен – за неговото

Ето как метрото се превръща
в източник на енергия (ВИДЕО)

Ето как метрото се превръща в източник на енергия (ВИДЕО)

В Лондон бе пусната в експлоатация първата в света топлоелектрическа централа, която използва топлина от метрото, за да произвежда енергия. Инициативата за проекта е на окръг Ислингтън, в който още през 2012 година е въведена "зелена" система за отопление на 850 жилищни единици и два развлекателни центъра чрез станцията Bunhill 1

5 причини да наемете интериорен дизайнер

5 причини да наемете интериорен дизайнер

Димитър Цанев е завършил архитектура и е основател и собственик на IX Design Studio. Студиото има богат опит в изготвянето на изчистен и модерен интериор на редица жилищни и обществени пространства, както и в изработването на кухни, спални и други мебели. Случвало ли ви се е, когато отидете на гости при приятели с красив и модерен дом да си

С гранитогрес Artistica Due от Estetiko домът става артистичен

С гранитогрес Artistica Due от Estetiko домът става артистичен

Строгата красота на бетона или топлият чар на дървото? В дневната, спалнята, кухнята, банята или навън? Във всяка от тези зони е възможно да се развие желаният интериорен стил с най-актуалния гранитогрес, който предлага Estetiko. Той идва от италианската фабрика Ceramica Artistica Due, с чиито продукти домът със сигурност става артистичен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber