Новите поколения се стремят към върха. Или какво не знаете за “Златен Век”?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7728768 Новите поколения се стремят към върха. Или какво не знаете за “Златен Век”? Новите поколения се стремят към върха. Или какво не знаете за “Златен Век”? www.24chasa.bg
Новите поколения се стремят към върха.
Или какво не знаете за “Златен Век”?

Нищо ново не е лесно, но и нищо лесно не си заслужава

Това, че новите поколения се стремят към върха, не може да е новина – младите винаги са го правили. Днес обаче те не само се стремят към върха като матафора на успеха, но и искат да живеят там – буквално.

За тези, на които им е трудно да разберат тази дързост, ще представим някои от акцентите, които превръщат проекта “Златен Век” в много повече от сграда – превръщат го в епоха!

Утвърждава

естетиката на

XXI век в София

Големият град е вихър от височини и обеми, в него има място за дръзки идеи и среща на различни естетически концепции. София не е окръжен град от 60-те години, а европейска столица: все по-динамична, космополитна, амбициозна. А амбициозните градове не само растат на височина, но стават и все по-изобретателни в естетическите концепции “по вертикала”.

“Златен Век” е сграда с неповторимо лице и присъствие, които правят самата среда интересна и актуална. Тя е най-бързият и атрактивен начин районът да придобие съвременен облик, без да се налага да се променя нищо от съществуващото вече в него.

Сградата привлича с отворените за всички пространства, но и със самото си монументално присъствие. Изпълнена със символика и иновации – това е сграда, която не може да привлече интереса и вниманието на космополитните хора.

Уникално: View point

Сега в София няма отворена платформа, от която да обхванеш от високо с очите си града. Но ето, “Златен Век” ще предложи 360-градусова панорама на столицата. Сградата гарантира личното пространство на обитателите, но на върха си ще отдели място за всички: зелено и одухотворено.

Пространството е вдъхновено от идеята за “небесна градина”: със селектирани растителни видове, ресторант и зашеметяващи гледки. Извисявайки се, сградите на XXI век изкачват все повече зеленина нагоре: в зелени фасади, покриви и мостове между сградите, в зимни градини на различни нива. “Златен Век” следва тези тенденции.

Една от най-популярните атракции в Лондон днес е Sky Garden в сградата, известна като Walkie Talkie (която става толкова популярна, че за безплатното посещение там се записваш предварително!), откъдето впрочем идват едни от най-впечатляващите изгледи от града, пък и селфита. “Златен Век” ще бъде българската “небесна” атракция за туристите!

Актуална

многофункционалност

Новите поколения очакват от телефона си много повече от “ало”, а от жилищната сграда – много повече от покрив. Тя трябва да предлага възможности за удобен бит и пълноценен живот, и то не само за обитателите си. “Златен Век” е проектиран с тази амбиция: да бъде динамичен свят, който откликва на нуждите и влеченията на хората, стимулира активността и поражда позитивни емоции.

Търговски център, кафе-сладкарница, ресторант, клубен етаж, зала за танци, пилатес и йога, спа зона с басейн, фитнес, детска зала, покривна озеленена тераса с водно огледало. Това е само част от новите места за спорт, пазаруване и почивка, както и пространства за събития.

Търсят се

сгради, мислещи

за бъдещето

Щом до 2050 г. 70% от населението ще бъде в градовете, и то в големите, то трябва да свикваме да живеем компактно, а това значи на високо. Разширяващите се по своята периферия градове поглъщат земеделски земи, изискват огромни разходи по инфраструктурата и създават задръствания. 30-етажната сграда заема 5 пъти по-малко място от 5-6-етажните. От друга страна, тя предоставя възможност на много хора да се възползват от предимствата на добрата локация, вместо там да се появи изключително скъп частен имот.

Спестени ресурси

Когато разделното събиране на боклука все още е “свободноизбираемо” за повечето хора у нас, в “Златен Век” то е естествен аспект от експлоатацията на сградата, подсигурено от съответното оборудване. Това е само една от чертите на екоотговорното поведение на сградата, която намалява енергийните разходи (и сметките съответно) с оптималните параметри на ослънчаване, със системата за топлинна рекуперация, с високото качество и надеждността на вложените суровини и материали от проверени доставчици.

По дефиниция предимствата на сградата от гледна точка на устойчивата архитектура се доказват със съвместяването на комфорта на днешните обитатели и защитените интереси на бъдещите поколения, ресурсите за които трябва да се опазят. “Златен Век” ще бъде един от необходимите примери в тази неотложна задача.

“Златен Век” е

високотехнологичен

комфорт в

природосъобразна

среда

В “Златен Век” се предвиждат уникални системи за питейна вода, а планински свежата атмосфера ще се осигурява от рекуператорна система. Тя не само пречиства въздуха от полени и фини прахови частици, но и функционира като топлинен регулатор, снижавайки разходите за отопление и охлаждане на помещенията.

Заради безгредовата стоманобетонова конструкция вътрешното разпределение ще се адаптира леко към вкуса и променящите се нужди на обитателите. Без драматични преустройвания, без тежки ремонти с придружаващия ги шум и прах. “Златен Век” гарантира технологичен комфорт от най-ново поколение, но ще има зелено лице и душа, и то не само заради живите растения. Тук ще се насърчава и най-важното, ще се улеснява по всякакъв начин природосъобразният начин на живот.

Сигурността

преди всичко

“Как ще се катерим до 20-ия етаж, като спре токът”? Информираните за възможностите на високите сгради днес не си задават подобни въпроси. Няма опасност трите високоскоростни, безшумни и енергоспестяващи асансьора в “Златен Век” изведнъж да спрат. Има резервирано захранване 1-а категория от електропреносната мрежа заедно със захранване от две подстанции и самостоятелен дизел генератор.

За противопожарната сигурност пък е предвиден самостоятелен резервоар с две независими системи за гасене с противопожарни кранове и спринклер на водна мъгла на високо налягане. Така евентуалният пожар ще бъде потушен, без да се стига до щети от наводнение.

Устойчивостта на поривите на вятъра от своя страна е гарантирана от прецизното ситуиране на строежа, обтекаемите форми, специално разработената фасадна система, оразмерена за вятър при реални натоварвания от т.нар. аеродинамичен тунел, и др.

Комплексът от мерки гарантира устойчивост, звуко- и топлоизолация при силен вятър. Сградата е проектирана по еврокод за земетръсна устойчивост и проверявана по най-строгите калифорнийски норми. За сигурността се подписва самият Рене Лагос, водещ консултант в сектора.

Това са само малка част от иновациите, които ще бъдат вложени в “Златен Век”. Те го превръщат в проект на равнището на световните стандарти. Вдъхновяващата архитектура, дръзката инженерна мисъл и принципите на устойчивото развитие са не само стремеж към новите тенденции на живот, но и проява на разкрепостено мислене, на далновидност и на съобразяване с истинските нужди на града, който, за да расте, трябва да се извисява.

И точно затова новите поколения оценяват дързостта да се проправят нови пътеки, включително и нагоре. Нищо ново не е лесно, но и нищо лесно не си заслужава!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Новото лого
Снимки dezeen

Холандия смени логото си, махна лалето

Дизайнерите от Studio Dumbar проектираха ново лого на Холандия по поръчка на правителството, в което отсъства един от символите на страната - лалето. Новата визуална идентичност включва буквите NL, което в много части на света се идентифицира с името Netherlands. Сред основните мотиви за отказа от старото лого с изображение на лале и

Снимки pixabay.com

Домашни хитрини: Как се почистват възглавниците

Те са едно от нещата в дома, които рядко почистваме и перем, а всъщност събират миризми, прах, кожни клетки, акари, влага и др. Ето няколко съвета как да почистим ефикасно възглавниците за спане и декоративните. * За всеки случай прегледайте етикетите, за да се убедите, че възглавницата може да се поставя в пералня (допустимо е за почти всички)

Нещо вкусно: Крем с бишкоти

Нещо вкусно: Крем с бишкоти

богато на витамин В6 лесно 10 порции 50 мин За една порция: 200 ккал мазнини 6,9 г въглехидрати 28,3 г холестерол 97 мг протеини 7,1 г необходими продукти: 2 пакета инстантен крем-пудинг 1 л прясно мляко захар 1 ванилия бишкоти начин на приготвяне: 1 Пригответе пудинга с млякото според инструкциите на производителя. пригответе десертни чаши

Арх. Кенго Кума проектира 
маратонки с дърво

Арх. Кенго Кума проектира маратонки с дърво

Известният японски архитект Кенго Кума проектира за Asics маратонки, които съдържат любимия му материал - дървото. В ASICS Metaride AMU ясно личи характерният за Кума стил със създаване на слоеве. Горната част на маратонките е от бял плат, върху който преплетените бели ленти, изобразяващи емблемата на фирмата за спортни стоки

Снимки pufikhomes.com

38 кв. м с любов към зеленото

Това жилище в Аклимасао, градче на юг от Сао Пауло, принадлежи на млад адвокат, влюбен в зеленото. Затова, когато е възложил на студио Macaxa Arquitetura да проектира новия интериор, е поставил условието в дома му да има от този цвят. Те са изпълнили желанието му, като са превърнали тъмнозелен диван в централен елемент в зоната

Снимки trizio

26 идеи за обща стая за момче и момиче

Много са семействата, които не разполагат с отделни стаи за всяко дете и това изисква намирането на най-доброто решение за общото помещение, особено ако става дума за брат и сестра. Разбира се, един от най-големите проблеми в тази ситуация е осигуряването на поне малко уединение за всеки - дали за времето за сън и почивка

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

Искате да създадете ярки, възхитителни и дълготрайни цветни композиции в градината или в контейнери? Няма нужда да търсите нещо на пазара, което ще изисква специални грижи и ще отнема много време. Градинарите ценители отдавна са открили и използват декоративното зеле в ландшафния дизайн. То дава чудесен колорит на есенната градина

Rail Baltica в Талин

Гара-мост за Талин от Zaha Hadid Architects

Студиото на покойната Заха Хадид спечели конкурса за строителството на новата жп гара в район Юлемисте на Талин, където се намира и летището. Rail Baltica ще се превърне в основен транспортен възел, през който ще се осъществява удобна връзка на балтийските страни през Полша към Европа, включително с главното летище на Естония

Домашни хитрини: 10 неочаквани приложения на кока-колата

Домашни хитрини: 10 неочаквани приложения на кока-колата

Кока-колата е един от най-спорните, но и най-популярните продукти в света. Ако сте сред привържениците на здравословния начин на живот, едва ли държите постоянно бутилка от тази напитка в хладилника си. След този текст обаче може и да започнете да я използвате – не за трапезата, а за домакинството. 1

Сминдухът – ароматната подправка на здравето (+рецепта)

Сминдухът – ароматната подправка на здравето (+рецепта)

Сминдухът е познат предимно като неделима съставка на шарената сол, но той притежава безброй лечебни свойства. Богат е на протеини, фибри, витамин С, ниацин, калий, желязо и алкалоиди. Проучванията показват, че тази подправка умело се бори с възпаленията, подобрява храносмилането и репродуктивните функции, регулира кръвната захар и теглото

Снимки pufikhomes.com

Черен дом над морето

На това място преди е имало полуразрушено бунгало, понесло много щети от соления въздух и суровата природа на остров Стокоя в Норвегия. Собствениците му обаче решават, че искат да го превърнат в място за живеене и възлагат задачата за архитектурната трансформация на Ориан Нихайм и Андреас Джи Гертсен от Fur Architects и Яшар Ханстад от Agraff

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

За някои цветя през ноември идва и краят на вегетацията (каладиум, далии, канни, едногодишните). Други пък, тепърва ще блеснат със своите красиви плодчета (офика, пираканта, котонеастер и др). Настъпват последните срокове за все повече дейности в градината. В началото на месеца се коси моравата за последен път през тази година

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber