Нещо вкусно: Да направим различна баница (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7711817 Нещо вкусно: Да направим различна баница (+рецепти) Нещо вкусно: Да направим различна баница (+рецепти) www.24chasa.bg
Нещо вкусно: Да направим различна баница (+рецепти)

Баницата! Неизменно присъства на трапезата ни и в делник, и в празник. Ако обаче традиционната баница със сирене и яйца ви е поомръзнала, сме събрали за вас няколко идеи как да разнообразите рецептата. Разбира се, в най-добрия случай ще я направите с домашно точени кори, но ако не можете или нямате време да точите, вземете готови. При тях също има разнообразие – пълнозърнести, печени на сач и мн. др. Не забравяйте, че каквато и баница да правите, маслото ще ви е пръв помощник и задължително условие за великолепен резултат. Не пестете масло в баницата. Ако пък го претопите предварително и получите гхи (вижте тук), ще е още по-вкусно и по-здравословно.

Приемете идеите ни като отправна точка и експериментирайте с подобни продукти и пропорции по ваша преценка.

С ориз по родопски

Баницата с ориз е типична за родопския край и е много лесна за осъществяване. Необходимо е само да сварите добре ? ч.ч. бял ориз, да го оставите да изстине и да го добавите в плънката с яйцата и сиренето. Опитайте също така да замените ориза с булгур, фин кус-кус или киноа. Няма да ви се получи съвсем „по родопски“, но пак ще ви хареса.

Със замразени или пресни зеленчуци

Вариантите са много – най-популярната е с праз, а също и със спанак, лапад, киселец. Бихте могли предварително да задушите зеленчуците и да ги подредите като плънка заедно със сиренето и яйцата. Но може да ги сложите и сурови в баницата – така тя ще стане по-лека и по-здравословна. Опитайте и с по-нетрадиционни за баница зеленчуци като грах, царевица или броколи. Други възможни добавки във вашата баница са маслините и каперсите.

Баница с броколи

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

1 пакет броколи, може и замразени, на розички

500 г сирене или смес от различни сирена

100 г масло

4 яйца

300 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

1 Разтопете маслото в микровълновата и подгответе четчица, за да мажете с нея корите. В това време извадете броколите от плика да се отпуснат и ги накъсайте на розички.

2 Намаслете тава за печене и поставете две кори. Добре ги намаслете с помощта на четчица. Върху тях натрошете част от сиренето и разпръснете няколко розички.

3 Надиплете лист от корите отгоре, намаслете го и отново – трошено сирене и няколко розички броколи. Така – до изчерпване на продуктите, като завършите с кора, добре намаслена по цялата повърхност.

4 Разбийте яйцата заедно с прясното мляко и нарежете баницата на ромбове. Залейте я, като се погрижите яйчната смес да попие навсякъде равномерно.

5 Печете в предварително загрята фурна на 200C около 25 минути или докато повърхността стане приятно златиста.

Малък съвет

За да стане мека и въздушна баницата ви, не полагайте корите плътно, ами ги надипляйте, така че да има въздух между тях.

С месо

Може да използвате кайма, бяло месо, бекон, дори дреболии. Принципът е следният: задушавате лук или праз, в тях – каймата, парченцата бяло месо или дреболиите, и овкусявате с подправки по свой вкус: например черен пипер, кимион, къри, кориандър, чубрица, розмарин и т.н. Баницата ще е чудесна и със сухи подправки, и със свежи.

Плънката разпределяте между корите като при обикновена баница, но вместо бяло сирене пробвайте с кашкавал. Яйцата може да смесите с кашкавала или да ги разбиете и да полеете баницата с тях накрая.

Банички индийски стил

Необходими продукти:

1 кори за баница

1 ч.ч леща

100 г зехтин или разтопено масло гхи

парче джинджифил на ситно

къри (сушено или паста)

кимион

кориандър

1 глава лук или 1 стрък праз на ситно

? връзка магданоз на много ситно

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1 Сварете лещата, оставете я да изстине и я отцедете добре от водата.

2 Задушете лука или праза заедно с джинджифила, добавете кърито, кимиона и кориандъра, а след това и лещата. Бъркайте 3-4 минути, след което изключете котлона и добавете магданоза.

3 Вземете една кора и я сгънете на две. Намаслете повърхонстта, сложете малко от плънката и затворете, като образувате триъгълник.

4 Печете в предварително загрята фурна на 200C за 25 минути.

Може с тази плънка да направите и голяма баница. Сервирайте с къри сос. Ако обичате люто и децата също го понасят, добавете в подправките и лют червен пипер.

-----

Баницата не е задължително да е с бяло сирене. Еспериментирайте с добавяне и на други сирена – например котидж сирене, кашкавал, извара, синьо сирене, пушено сирене, рикота или смес от тях. Също така може да замените млякото в нея със сметана, кокосово мляко или газирана вода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Новото строителство - хит на пазара и през 2020 г

Новото строителство - хит на пазара и през 2020 г

90% от закупените жилища през 2019 г. са в сгради ново строителство  Това сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES - водеща компания за недвижими имоти, носител на награда Агенция на годината и специализирана в продажбите на имоти ново строителство. „Разрешителните за строеж на нови сгради нарастват с бърз темп през последните години и в резултат

Bosch дава повече: повече свързаност, повече гаранция, повече тишина, повече модулация

Bosch дава повече: повече свързаност, повече гаранция, повече тишина, повече модулация

Condens 2300i W от Bosch Перфектно контролиран от Вашия телефон Благодарение на EasyControl СТ 200 с активиран Wi-Fi и вградения слот в долната част на уреда, пригоден за безжичен ключ, Condens 2300i W е пригоден за свързване с интернет и се управлява по-лесно от всякога, директно от Вашия смарт телефон, независимо къде се намирате

Къщата близо до града вече не е привилегия на богатите

Къщата близо до града вече не е привилегия на богатите

Ирина Кънева е Търговски и маркетинг директор на строително-инвестиционната компания BLD от месец май 2019 година. Преди това оглавява маркетинга на Серес Мениджмънт Сървисиз, където отговаря изцяло за имиджа на Park Center Sofia, както и за разработването на цялостни комуникационни концепции за Sofia Airport Center

Нещо вкусно: Спагети със спанак

Нещо вкусно: Спагети със спанак

богато на витамин А лесно 2 порции 20 мин За една порция: 584 ккал мазнини 30,9 г холестерол 242 г въглехидрати 59,2 г протеини 18,9г фибри 1,7 г необходими продукти: 200 г спагети 100 г спанак 2 яйца 1+1 с.л. зехтин 2 с.л. майонеза шепа чери домати сол и пипер на вкус начин на приготвяне: 1 Сложете спагетите да се сварят в подсолена вода с 1 с.л

Снимки dezeen.com

"Токсични" вази от боклук

Базираната в Стокхолм дизайнерка Джулия Оландерс използва материали, употребявани в строителството, за да направи серия от декоративни вази. Те са 15 и са за проекта й Betweenness. Нарекла ги е токсични, защото в изработването им e включила бетон, изолационна пяна, мазилки, и защото по време на работата се е наложило да използва маска и ръкавици

Ето как се свири на баркодове! (ВИДЕО)

Ето как се свири на баркодове! (ВИДЕО)

Групата Electronicos fantasticos намери нетрадицонен начин да възпроизведе техно музика - чрез използването на баркодове. Артистите, водени от японския художник и музикант Еи Вада, използват сканиращи устройства и работейки в синхрон, преминават през линиите, за да създадат музика. Групата не разкрива напълно технологията си, знае се само

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Снимка pixabay.com

Домашни хитрини: За какво служат солта, маслото и черният пипер

Колкото и изненадващо да изглежда, опитни домакини твърдят, че са тествали тези стари хитрини и те работят, включително за пералната машина! * В отделението за омекотител добавете малко смлян черен пипер, а после пуснете цикъл за изплакване със студена вода. Твърди се, че по този начин се запазват цветовете в тъканите

Нещо вкусно: Палачинки от цял свят

Нещо вкусно: Палачинки от цял свят

Кулинарните историци все още не са успели да открият на кого принадлежи честта за изобретяването на палачинките, но едно е сигурно - от няколко века това лакомство е познато на хората, а различните държави ги приготвят по собствена рецепта. Французите са майстори на тънките, деликатни палачинки, наречени креп, които буквално се топят в устата

Как се създава ваза с помощта на
мозъчни вълни (ВИДЕО)

Как се създава ваза с помощта на мозъчни вълни (ВИДЕО)

Мексиканското дизайнерско студио Jose de la O и японската технологична фирма Mirai Innovation разработиха експериментален метод, с чиято помощ бе генериран дизайн на вази с помощта на мозъчни вълни. Екипът е използвал шапката Aura, създадена от Mirai Innovation за нуждите предимно на здравеопазването

Снимки trizio

Интериор: Една по-нетрадиционна детска стая

Интериорът на тази детска стая е проектирана от Инна Усубян и с лека корекция в цветовете би била подходяща и за момче и за момиче. Дизайнерката чудесно е комбинирала различни на вид елементи, за да подчертае излъчването на детска невинност, но и да акцентира върху модерния начин на живот. Леглото е повдигнато

Градина: Подправки, които се отглеждат в саксии

Градина: Подправки, които се отглеждат в саксии

Кои подправки се отглеждат в саксии през зимата? На този въпрос няма правилен отговор, нито пък грешен. Всичко зависи от условията, които могат да се създадат изкуствено в затворено помещение, както и от вкусовите предпочитания. Няма ограничение в отглеждането на билки и подправки в саксия. Лимитиращ фактор през зимата е само дневната светлина

Снимки dezeen.com

Факлата за олимпийския огън в Токио - посветена на сакурата (ВИДЕО)

Дизайнът на факлата за олимпийския огън за летните игри в Токио тази година е посветен на сакурата. Автор е 52-годишният Токушин Йошиока, който е вплел в нея и други символи на Япония. Факлата е висока 71 см и тежи 1,2 кг. Към горната си част се разширява постепенно, като се разделя неусетно на 5 части около главното тяло

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber