Как да приготвим домашен ябълков оцет (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7703544 Как да приготвим домашен ябълков оцет (+рецепти) Как да приготвим домашен ябълков оцет (+рецепти) www.24chasa.bg
Как да приготвим домашен ябълков оцет (+рецепти)

Съществуват различни начини за приготвяне на домашен ябълков оцет или пресен ябълков сок. Предлагаме ви две прости рецепти за приготвянето на натурален нефилтриран ябълков оцет в домашни условия.

За приготвянето на оцета ще са ви нужни напълно узрели ябълки от късни, сладки сортове. Те са най-подходящи за ферментацията, която очакваме да се случи. За предпочитане е плодовете да не са били торени с изкуствени торове.

Рецепта 1

Прекарайте плодовете през сокоизстисквачка. Полученият сок го прецедете и прехвърлете в дървен (най-добре), стъклен или емайлиран съд с широко гърло. Покрийте отгоре с кърпа и поставете на топло (минимум 16-20 градуса). Достъпът на въздух и температурата са важни условия за начало на ферментацията.

Процесът може да се ускори и времето за ферментация да се съкрати до 3-4 седмици, ако към сока добавите оцетна гъба от приготвен преди това оцет. Необходимо е да се разбърква всеки ден.

И без закваска и разбъркване ябълковият сок може да се превърне първоначално във вино, а след това в оцет. Тогава обаче ще са нужни 9-12 седмици.

Периодично пробвайте течността на вкус и когато достигне желаната киселина може да прехвърлите вашия оцет в стъклени бутилки. Преди да разлеете оцета трябва много добре да го разбъркате, за да може закваската да се разпредели разномерно по бутилките. Не филтрирайте! Съхранявайте на тъмно и прохладно място.

Рецепта 2

Вземете добре узрели сладки ябълки от късни сортове (най-добре домашни) и добре ги измийте. Нарежете плодовете, без да отстранявате сърцевината и прехвърлете в дървен, стъклен или емайлиран съд с широко гърло. Залейте с топла вода, така че ябълките да ги покрие и добавете захар (50 г за 1 кг ябълки) или мед. За да ускорите ферментацията може да прибавите щипка суха мая. Поставете съда на топло, като гърлото го покриете с кърпа, за да не позволите на мушиците, които ще се събират заради ферментацията да влезнат вътре.

Започва активна ферментация. За да не засъхват ябълките от горните слоеве трябва периодично да се разбърква. Ако ферментацията не започва добавете още захар. След 2 седмици отстранете ябълките. Сока го върнете в същия съд и оставете за още 2-4 седмици. На този етап на повърхността може да бъде видяна оцетната гъба. Част от нея може да бъде отделена и да се използва за приготвянето на втора порция оцет. След няколко седмици гъбата се свлича на дъното. Това е показател, че вашият натурален ябълков оцет вече е готов.

От 1,5 кг ябълки от десертни сортове се получава около 850 мл оцет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Новото лого
Снимки dezeen

Холандия смени логото си, махна лалето

Дизайнерите от Studio Dumbar проектираха ново лого на Холандия по поръчка на правителството, в което отсъства един от символите на страната - лалето. Новата визуална идентичност включва буквите NL, което в много части на света се идентифицира с името Netherlands. Сред основните мотиви за отказа от старото лого с изображение на лале и

Снимки pixabay.com

Домашни хитрини: Как се почистват възглавниците

Те са едно от нещата в дома, които рядко почистваме и перем, а всъщност събират миризми, прах, кожни клетки, акари, влага и др. Ето няколко съвета как да почистим ефикасно възглавниците за спане и декоративните. * За всеки случай прегледайте етикетите, за да се убедите, че възглавницата може да се поставя в пералня (допустимо е за почти всички)

Нещо вкусно: Крем с бишкоти

Нещо вкусно: Крем с бишкоти

богато на витамин В6 лесно 10 порции 50 мин За една порция: 200 ккал мазнини 6,9 г въглехидрати 28,3 г холестерол 97 мг протеини 7,1 г необходими продукти: 2 пакета инстантен крем-пудинг 1 л прясно мляко захар 1 ванилия бишкоти начин на приготвяне: 1 Пригответе пудинга с млякото според инструкциите на производителя. пригответе десертни чаши

Арх. Кенго Кума проектира 
маратонки с дърво

Арх. Кенго Кума проектира маратонки с дърво

Известният японски архитект Кенго Кума проектира за Asics маратонки, които съдържат любимия му материал - дървото. В ASICS Metaride AMU ясно личи характерният за Кума стил със създаване на слоеве. Горната част на маратонките е от бял плат, върху който преплетените бели ленти, изобразяващи емблемата на фирмата за спортни стоки

Снимки pufikhomes.com

38 кв. м с любов към зеленото

Това жилище в Аклимасао, градче на юг от Сао Пауло, принадлежи на млад адвокат, влюбен в зеленото. Затова, когато е възложил на студио Macaxa Arquitetura да проектира новия интериор, е поставил условието в дома му да има от този цвят. Те са изпълнили желанието му, като са превърнали тъмнозелен диван в централен елемент в зоната

Снимки trizio

26 идеи за обща стая за момче и момиче

Много са семействата, които не разполагат с отделни стаи за всяко дете и това изисква намирането на най-доброто решение за общото помещение, особено ако става дума за брат и сестра. Разбира се, един от най-големите проблеми в тази ситуация е осигуряването на поне малко уединение за всеки - дали за времето за сън и почивка

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

Искате да създадете ярки, възхитителни и дълготрайни цветни композиции в градината или в контейнери? Няма нужда да търсите нещо на пазара, което ще изисква специални грижи и ще отнема много време. Градинарите ценители отдавна са открили и използват декоративното зеле в ландшафния дизайн. То дава чудесен колорит на есенната градина

Rail Baltica в Талин

Гара-мост за Талин от Zaha Hadid Architects

Студиото на покойната Заха Хадид спечели конкурса за строителството на новата жп гара в район Юлемисте на Талин, където се намира и летището. Rail Baltica ще се превърне в основен транспортен възел, през който ще се осъществява удобна връзка на балтийските страни през Полша към Европа, включително с главното летище на Естония

Домашни хитрини: 10 неочаквани приложения на кока-колата

Домашни хитрини: 10 неочаквани приложения на кока-колата

Кока-колата е един от най-спорните, но и най-популярните продукти в света. Ако сте сред привържениците на здравословния начин на живот, едва ли държите постоянно бутилка от тази напитка в хладилника си. След този текст обаче може и да започнете да я използвате – не за трапезата, а за домакинството. 1

Сминдухът – ароматната подправка на здравето (+рецепта)

Сминдухът – ароматната подправка на здравето (+рецепта)

Сминдухът е познат предимно като неделима съставка на шарената сол, но той притежава безброй лечебни свойства. Богат е на протеини, фибри, витамин С, ниацин, калий, желязо и алкалоиди. Проучванията показват, че тази подправка умело се бори с възпаленията, подобрява храносмилането и репродуктивните функции, регулира кръвната захар и теглото

Снимки pufikhomes.com

Черен дом над морето

На това място преди е имало полуразрушено бунгало, понесло много щети от соления въздух и суровата природа на остров Стокоя в Норвегия. Собствениците му обаче решават, че искат да го превърнат в място за живеене и възлагат задачата за архитектурната трансформация на Ориан Нихайм и Андреас Джи Гертсен от Fur Architects и Яшар Ханстад от Agraff

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

За някои цветя през ноември идва и краят на вегетацията (каладиум, далии, канни, едногодишните). Други пък, тепърва ще блеснат със своите красиви плодчета (офика, пираканта, котонеастер и др). Настъпват последните срокове за все повече дейности в градината. В началото на месеца се коси моравата за последен път през тази година

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber