Нещо вкусно: Що е то ДИП (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7653496 Нещо вкусно: Що е то ДИП (+рецепти) Нещо вкусно: Що е то ДИП (+рецепти) www.24chasa.bg

Ето още един вид ястие, което все по-често намира място на трапезата ни. Думата идва от английското dip, което означава „топвам”. Винаги сме имали в традиционната ни кухня сосове и разядки, а дипът е подобен, особено на разядката. Той е кремообразен, обикновено солен и се консумира с хлебче, арабска питка, царевичен чипс, пръчици от моркови, целина, чушка или друг зеленчук, някакъв тип гризини – въобще с всичко, което става за „топване” в гъст вкусен сос.

Диповете са чудесни за мезе – можете да ги сервирате преди или заедно със салатата и предястията, а когато не разполагате с никакво време, 1-2 дипа на масата с пресен хляб и бутилка вино ще ви гарантират изключително приятна вечер с приятели за край на работната седмица. Диповете също са практични и когато ще имате парти с повече хора. Просто слагате по една лъжичка върху тънка филийка от франзела и за минути сте направили няколко плата елегантни сандвичи за всички. Диповете позволяват да развихрите въображението си, защото рядко изискват да спазвате стриктно грамаж или пък последователност на приготвяне. Обикновено всичко се пасира или слага в блендер и след като съставките се смелят, е готово. Но има и вариант да смесите всичко, без да го пюрирате, а като сте го нарязали на ситно. Обикновено така се приготвят диповете с меса. Добре е дипът да престои в хладилник поне няколко часа.

Разликата между дип, сос, дресинг, разядка

Съществува леко объркване за това каква е разликата между дип, сос, разядка, дресинг. Да не говорим, че последните години навлязоха още няколко подобни понятия – например салса и чътни. Типично българската разядка най-близо се доближава до дипа. Просто не беше така широко разпространена като ястие. Приготвяхме главно снежанка и кьопоолу и с това се изчерпваха идеите за разядка. Може би защото дълги години не беше никак „възпитано” да посрещнем гости само на снежанка и кьопоолу – беше ясно, че те вървят само към първата част на менюто. Днес живеем по-забързано, а и в някои случаи да приготвим няколко дипа и да купим качествен хляб и вино излиза по-скъпо отколкото да посрещнем гостите си с пържола и картофено пюре, следователно вече не е и толкова „невъзпитано”.

Шегата настрана, ще ви предложим наистина чудесни и лесни идеи за дипове. Колкото до това каква е разликата между дип и сос, сосовете биват течни и гъсти и обичайно се добавят към ястия, а не се консумират отделно като такива. Дресингът пък е рядък сос за салата, като най-популярният е винегретът. Салсата е типична за испанската кухня и е сос, който може да бъде както гъст, така и рядък. Почти същото е като дипа. Чътнито пък идва от Индия и се свързва със силни и понякога противоречащи си подправки. Прили дори на конфитюр.

Малки идеи

В тези малки идеи не ви даваме грамажи, защото всичко зависи от собствените ви вкусови предпочитания. Дипът лесно се оформя, като добавите още малко от дадена съставка – например още лъжица кисело мляко или още скилидка чесън. Целта е консистенцията да е мека и кремообразна, не особено течна, за да се задържа на парченцата зеленчуци или на гризините, с които ще го консумирате. На следващите страници ще ви представим и някои по-засукани дипове с конкретни грамажи в рецептите им. Тези тук са по-скоро за ориентир и вдъхновение.

С авокадо

Намачкайте авокадото, добавете крема сирене, лимонов сок, балсамов оцет и на върха на лъжичката табаско.

Намачкайте авокадото и вместо крема сирене сложете цедено кисело мляко или комбинация от двете – крема сирене и мляко, добавете чесън, сол и пипер. Можете финално да добавите нарязана на ситно кисела краставичка.

Авокадото подхожда много и на сирена. Пробвайте с намачкано авокадо, синьо сирене, няколко лъжици заквасена сметана, лимонов сок, черен пипер и чесън.

С орехи

Сложете в блендера няколко обелени и почистени червени чушки, чесън, прясно настърган джинджифил, червен пипер, лют пипер, зехтин, балсамов оцет и малко сол. След като получите почти готова смес, добавете шепа орехи и довършете. Целта е орехите на места да се усещат. Накрая овкусете с прясна мента или джоджен.

С микс от зеленчуци

Изпечете на хартия или в алуминието фолио почистени и нарязани морков, лук, чушки, гъби и чесън, като ги залеете с малко зехтин и вино. Печете около половин час на 200 градуса. Когато са готови, ги пасирайте, добавете им накълцан магданоз, сол и черен пипер.

Един изпечен и обелен патладжан смесете с шепа сушени домати, които са киснали няколко часа, за да омекнат, овче сирене, маслини без костилки, домат, чесън, босилек, магданоз, сол, зехтин и сок от лимон. Пюрирайте и украсете с накълцан магданоз.

С бобови

Към една кутия сварен бял боб добавете пресен или червен лук, чесън, синьо сирене, течна сметана, копър, сол, пипер и лимонов сок и пасирайте заедно.

Смесете сварена леща с цедено кисело мляко, чесън, къри, сол, черен пипел и зехтин и пюрирайте до получаване на гладка смес.

Този дип се нарича хумус и е класическа за арабския свят. Консерва сварен нахут се пасира заедно с лук, чесън, малко кисело мляко, зехтин, лимонов сок, кимион, лют червен пипер по желание и много важна съставка – сусамов тахан.

С червено цвекло

Сварете една голяма или няколко малки глави червено цвекло и обелете. Добавете крема сирене, заквасена сметана, синьо сирене, зехтин, сок от лимон, сол и малко босилек.

С рибни

Смесете една консерва сардина с крема сирене, сок от лимон, копър и малко табаско. Пасирайте. Може да пробвате и с друг вид риба от консерва, но не добавяйте допълнително мазнина, защото рибата от консервата е доста мазна.

Тази идея може да се приготви без пасиране, а с нарязани на ситно продукти. А те са: рулца от раци, крема сирене, малко майонеза, сос Уорчестър, табаско, хрян, зелен лук, лимонов сок, магданоз и счукани бадеми.

Със сирене

Пакетче крема сирене смесете с накълцан пресен или червен лук, няколко лъжици нискомаслена майонеза, кисело мляко, тахан, копър, сол и бял пипер.

Размачкайте добре бучка сирене заедно с извара и нарязани на много ситно червена чушка, зелена чушка, люта чушка, маслини, зехтин и балсамов оцет.

С месо

Нарязани на тънко ивички бекон смесете с нарязан на ситно лук, настъргано сирене Грюер, заквасена сметана, зехтин, лимонов сок, прясна мащерка, сол и черен пипер.

Накъсано на тънки ивички печено и варено пилешко месо смесете с крема сирене, заквасена сметана, синьо сирене, сос табаско и бял винен оцет.

Съвет:

Почти към всеки дип, който е близък до арабската кухня, можете да добавите и лъжица-две сусамов тахан. Той ще обогати дипа и като консистенция, и като балансиран вкус.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Домашни хитрини: За какво служи закачалката

Понякога е необходимо да развихрим фантазията си и да сменим гледната точка, за да намерим необичайно приложение на обичайни неща. Ето 6 идеи със закачалки. * Освен да ги използвате за дрехи, може да закачите на тях и очилата си, особено, когато имате повече. * Списанията може да се превърнат в част от декора, ако бъдат поставени на закачалки

Нещо вкусно: Да направим различна баница (+рецепти)

Баницата! Неизменно присъства на трапезата ни и в делник, и в празник. Ако обаче традиционната баница със сирене и яйца ви е поомръзнала, сме събрали за вас няколко идеи как да разнообразите рецептата. Разбира се, в най-добрия случай ще я направите с домашно точени кори, но ако не можете или нямате време да точите, вземете готови

Парк и ринг за пешеходци край новия мост в Генуа (ГАЛЕРИЯ)

Архитектурното студио на Стефано Боери спечели конкурса за създаването на новата градска зона край бившия мост "Моранди" в италианския град Генуа, част от който се срути на 14 август 2018 година и погуби 43 души. Тя ще се казва "Парк Полчевера и Червения кръг" и в нея ще има много и зелени пространства за обществено ползване

Изискано шведско в 56 кв. м

Малката квартира се намира в Гьотеборг и макар да е с площ от само 56 кв. м изглежда много просторна, благодарение на наличието на много естествена светлина. Апартаментът е с нестандартно разположение, заради което зоните са ясно обособени, като разделящият елемент е антрето. Спалнята е напълно отделена, а кухнята

Градина: Как се размножават кактуси

Кактусите се размножават чрез семена, резници, издънки и чрез присаждане.  Чрез семена се размножават видовете от род Опунция, Мамилария, Епифилум и др. Семената се засяват в лека песъчлива почва и макар че са доста едри, не се покриват, а редовно се оросяват с пулверизатор. Държат се при температура 20-25 С

Още 18 идеи за кухня с площ от 9 кв. метра (II част)

Кухнята е сърцето на дома, в което семейството се събира. Често обаче тя е с малки размери, което налага отлично планиране при оформянето на интериора. Ето още 18 идеи за кухни с площ от 9 кв. м. Ако разполагате с лоджия, която бихте искали да присъедините към кухнята, помислете обстойно преди да действате

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Как да приготвим домашен ябълков оцет (+рецепти)

Съществуват различни начини за приготвяне на домашен ябълков оцет или пресен ябълков сок. Предлагаме ви две прости рецепти за приготвянето на натурален нефилтриран ябълков оцет в домашни условия. За приготвянето на оцета ще са ви нужни напълно узрели ябълки от късни, сладки сортове. Те са най-подходящи за ферментацията, която очакваме да се случи

Лампи от бира и кафе

Италианското дизайнерско студио High Society превърна отпадъци от бира и кафе в нестандартни лампи с тръбни елементи. Серията е наречена Senilia и включва пет вида осветителни тела. Основният елемент във всеки дизайн е тръбата, която е изработена от обвивки на кафеени зърна и от остатъците от хмел и ечемик от пивоварни

Магическо откриване в „Нощта на мебелите“

„Мебели Виденов“ откриха своя най-голям 43-ти шоурум в София на ул. „Околовръстен път“ 106 А. Голямото пространство се оказа препълнено с хиляди хора във вечерта на откриването. Многобройните клиенти почерпиха вдъхновение за обзавеждане на своя дом от интериорните решения, разположени на 3 етажа и 3000 кв. м. площ

Сграда като боа (ВИДЕО)

Реализирането на този проект започна преди 5 години, а резултатът е наистина впечатляващ! Става дума за новия централен офис на Swatch в швейцарския град Бийл, кантон Берн, чиято сграда прилича на боа. Проектирана е от японския архитект Шигеру Бан и неговото студио и основният елемент в нея е дървото. Всички я оприличават на змията боа

17 идеи за кухня с площ от 9 кв. метра (I част)

Кухнята е сърцето на дома, в което семейството се събира. Често обаче тя е с малки размери, което налага отлично планиране при оформянето на интериора. Ето 17 идеи за кухни с площ от 9 кв. м. Цветовите решения са много важни за малкото пространство. Разбира се, това не означава, че трябва всичко да е в бяло

Градина: 20 неща за правене през октомври

1. Още не е късно да засадите луковици. Без много усилия можете да ги вмъкнете под тревния килим или където пожелаетe. Заложете и луковици в саксии за форсаж. Не забравяйте да експериментирате с някое ново и непознато цвете. 2. Температурите през нощта вече са опасно ниски за някои цветя. Не се чудете и ги приберете, преди да са пострадали. 3

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber