Тайната на сполучливия домашен хляб

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7638156 Тайната на сполучливия домашен хляб Тайната на сполучливия домашен хляб www.24chasa.bg
Тайната на сполучливия домашен хляб

Хлябът трябва да се удари 100 пъти в масата, докато се меси, за да стане вкусен. Така твърди поверието на старите баби. Сигурно е вярно. Вашата навярно не прави така, но всеки път вади от фурната пити, по-бухнали и вкусни от целия хляб на света. С тънка хрупкава коричка и приятен кафеникав тен.

Всеки занаят има тайни тънкости. Майсторлъкът задължава да се пазят зорко от очите и ушите на непосветените. И да се предават под сурдинка на талантливо изявените, че да не се похабят на вятъра. Е, не всеки е надарен по рождение, пък и дарбата често идва с опита.

Има начин да си спестите някое и друго разочарование и да повярвате в уменията си на пекар с няколко съвета от кухнята.

Месене с почивка

Всяка рецепта започва с инструкции за смесването на съставките, кое къде отива и по колко. При хляба обикновено вариациите не са чак толкова много и едва ли може фатално да се сбърка. Но има малка вещина. Замесете тестото, но не по-дълго от 3 мин. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да почине 20 мин. Така брашното може да поеме по-хубаво водата, а това е добре за отпускането на глутена – тестото се меси по-лесно и по-бързо. И се окислява по-малко, а това е важно за по-доброто качество и вкус на домашния хляб.

Бавно, но вкусно втасване

Както е известно, хубавото не става бързо. Същото важи и за хляба. Дайте му повече време да бухва за сметка на по-малкото добавено количество мая и захар. 1/2 ч.л. суха мая на 1 ч.ч. брашно е напълно достатъчна. Много рецепти препоръчват добавянето на захарта за активиране на шупването, но сладките кристали карат маята да се задейства твърде бързо и доста бурно, а това влошава вкусовите свойства на хляба. Вместо да предизвиквате буря в купа с брашно, смесете част от него с цялото количество мая, което сте предвидили за хляба, и направете каша с малко вода. Оставете я да удвои обема си и замесете хляба.

Тестото обича на екватора, но се чувства добре и при пингвините

Повечето домакини биха го сложили да увеличи обема си на топло. Завито с няколко ката кърпи, опаковано и завързано в плик за печене, във фурната на минимална степен, в миялната машина след приключване на миенето на чиниите. И биха постигнали добри резултати.

Ако имате обаче малко време в излишък, завийте приготвеното тесто с фолио и му дайте възможност да поеме дъх за 1/2 час на стайна температура. След това го сложете да поспи в хладилника през нощта. На студено тестото забавя ферментацията си и позволява на вкуса да се развие. На сутринта го върнете към стайната температурна реалност за 1 час и тогава пристъпете към оформяне и печене.

Не забравяйте, хлябът е срамежлив и предпочита да не се надува, когато в него има много сол или пък захар. Когато е изложен на твърде висока температура по време на втасване или е замесен с вода от чешмата (тя често е с високо съдържание на хлор).

Втасване втори дубъл

Приложете хватката с почивката отново. Размесете за кратко веднъж бухналото тесто и го оставете покрито с фолио за 20 мин. След това оформете и му дайте шанс да се докаже във втасването за още 1 час. Накрая може да го украсите с няколко прореза най-отгоре. За това, разбира се, ви трябва много остър нож. Такъв за пица върши чудесна работа, а защо не и ножица.

Разпалете жарта предварително

Печете хляба винаги в загрята фурна, но бъдете внимателни с температурата. Всяка фурна има свое виждане за нея според стопанката й. И ако 200-220?С са достатъчни за печивата на една, съвсем не означава, че резултатът ще е същият за друга. Майсторлъкът идва от правилото, че температурата в началото на печенето трябва да е по-висока, а след 30-40 да се намали. Така кората на хляба ще остане тънка. А за още по-забележителни резултати в печенето сложете на дъното на фурната малък съд с вода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Bosch дава повече: повече свързаност, повече гаранция, повече тишина, повече модулация

Bosch дава повече: повече свързаност, повече гаранция, повече тишина, повече модулация

Condens 2300i W от Bosch Перфектно контролиран от Вашия телефон Благодарение на EasyControl СТ 200 с активиран Wi-Fi и вградения слот в долната част на уреда, пригоден за безжичен ключ, Condens 2300i W е пригоден за свързване с интернет и се управлява по-лесно от всякога, директно от Вашия смарт телефон, независимо къде се намирате

Къщата близо до града вече не е привилегия на богатите

Къщата близо до града вече не е привилегия на богатите

Ирина Кънева е Търговски и маркетинг директор на строително-инвестиционната компания BLD от месец май 2019 година. Преди това оглавява маркетинга на Серес Мениджмънт Сървисиз, където отговаря изцяло за имиджа на Park Center Sofia, както и за разработването на цялостни комуникационни концепции за Sofia Airport Center

Нещо вкусно: Спагети със спанак

Нещо вкусно: Спагети със спанак

богато на витамин А лесно 2 порции 20 мин За една порция: 584 ккал мазнини 30,9 г холестерол 242 г въглехидрати 59,2 г протеини 18,9г фибри 1,7 г необходими продукти: 200 г спагети 100 г спанак 2 яйца 1+1 с.л. зехтин 2 с.л. майонеза шепа чери домати сол и пипер на вкус начин на приготвяне: 1 Сложете спагетите да се сварят в подсолена вода с 1 с.л

Снимки dezeen.com

"Токсични" вази от боклук

Базираната в Стокхолм дизайнерка Джулия Оландерс използва материали, употребявани в строителството, за да направи серия от декоративни вази. Те са 15 и са за проекта й Betweenness. Нарекла ги е токсични, защото в изработването им e включила бетон, изолационна пяна, мазилки, и защото по време на работата се е наложило да използва маска и ръкавици

Що е то трансинтериор

Що е то трансинтериор

Пролетта носи със себе си желание за промяна. Ако сте решили да промените интериора вкъщи, предлагаме ви да го направите според последните модни тенденции. Разбира се, ако нямате време, сили и средства за радикална промяна, можете просто да добавите няколко акцента вкъщи – за свежо настроение. Ключовата дума в интериора тази пролет според

Снимка pixabay.com

Домашни хитрини: За какво служат солта, маслото и черният пипер

Колкото и изненадващо да изглежда, опитни домакини твърдят, че са тествали тези стари хитрини и те работят, включително за пералната машина! * В отделението за омекотител добавете малко смлян черен пипер, а после пуснете цикъл за изплакване със студена вода. Твърди се, че по този начин се запазват цветовете в тъканите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Нещо вкусно: Палачинки от цял свят

Нещо вкусно: Палачинки от цял свят

Кулинарните историци все още не са успели да открият на кого принадлежи честта за изобретяването на палачинките, но едно е сигурно - от няколко века това лакомство е познато на хората, а различните държави ги приготвят по собствена рецепта. Французите са майстори на тънките, деликатни палачинки, наречени креп, които буквално се топят в устата

Как се създава ваза с помощта на
мозъчни вълни (ВИДЕО)

Как се създава ваза с помощта на мозъчни вълни (ВИДЕО)

Мексиканското дизайнерско студио Jose de la O и японската технологична фирма Mirai Innovation разработиха експериментален метод, с чиято помощ бе генериран дизайн на вази с помощта на мозъчни вълни. Екипът е използвал шапката Aura, създадена от Mirai Innovation за нуждите предимно на здравеопазването

Снимки trizio

Интериор: Една по-нетрадиционна детска стая

Интериорът на тази детска стая е проектирана от Инна Усубян и с лека корекция в цветовете би била подходяща и за момче и за момиче. Дизайнерката чудесно е комбинирала различни на вид елементи, за да подчертае излъчването на детска невинност, но и да акцентира върху модерния начин на живот. Леглото е повдигнато

Градина: Подправки, които се отглеждат в саксии

Градина: Подправки, които се отглеждат в саксии

Кои подправки се отглеждат в саксии през зимата? На този въпрос няма правилен отговор, нито пък грешен. Всичко зависи от условията, които могат да се създадат изкуствено в затворено помещение, както и от вкусовите предпочитания. Няма ограничение в отглеждането на билки и подправки в саксия. Лимитиращ фактор през зимата е само дневната светлина

Снимки dezeen.com

Факлата за олимпийския огън в Токио - посветена на сакурата (ВИДЕО)

Дизайнът на факлата за олимпийския огън за летните игри в Токио тази година е посветен на сакурата. Автор е 52-годишният Токушин Йошиока, който е вплел в нея и други символи на Япония. Факлата е висока 71 см и тежи 1,2 кг. Към горната си част се разширява постепенно, като се разделя неусетно на 5 части около главното тяло

Вещи, които не перем в пералнята, а трябва

Вещи, които не перем в пералнята, а трябва

Знаете ли, че вашата перална машина може да ви е от още по-голяма помощ в домакинството, ако й позволите да си свърши работата докрай. В нея може да перете завесите за душ, постелките пред вратата, дори кожените чанти. И това не са най-изненадващите неща, които може да перете в пералнята, без да ги унищожите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber