Тайната на сполучливия домашен хляб

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7638156 Тайната на сполучливия домашен хляб Тайната на сполучливия домашен хляб www.24chasa.bg

Хлябът трябва да се удари 100 пъти в масата, докато се меси, за да стане вкусен. Така твърди поверието на старите баби. Сигурно е вярно. Вашата навярно не прави така, но всеки път вади от фурната пити, по-бухнали и вкусни от целия хляб на света. С тънка хрупкава коричка и приятен кафеникав тен.

Всеки занаят има тайни тънкости. Майсторлъкът задължава да се пазят зорко от очите и ушите на непосветените. И да се предават под сурдинка на талантливо изявените, че да не се похабят на вятъра. Е, не всеки е надарен по рождение, пък и дарбата често идва с опита.

Има начин да си спестите някое и друго разочарование и да повярвате в уменията си на пекар с няколко съвета от кухнята.

Месене с почивка

Всяка рецепта започва с инструкции за смесването на съставките, кое къде отива и по колко. При хляба обикновено вариациите не са чак толкова много и едва ли може фатално да се сбърка. Но има малка вещина. Замесете тестото, но не по-дълго от 3 мин. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да почине 20 мин. Така брашното може да поеме по-хубаво водата, а това е добре за отпускането на глутена – тестото се меси по-лесно и по-бързо. И се окислява по-малко, а това е важно за по-доброто качество и вкус на домашния хляб.

Бавно, но вкусно втасване

Както е известно, хубавото не става бързо. Същото важи и за хляба. Дайте му повече време да бухва за сметка на по-малкото добавено количество мая и захар. 1/2 ч.л. суха мая на 1 ч.ч. брашно е напълно достатъчна. Много рецепти препоръчват добавянето на захарта за активиране на шупването, но сладките кристали карат маята да се задейства твърде бързо и доста бурно, а това влошава вкусовите свойства на хляба. Вместо да предизвиквате буря в купа с брашно, смесете част от него с цялото количество мая, което сте предвидили за хляба, и направете каша с малко вода. Оставете я да удвои обема си и замесете хляба.

Тестото обича на екватора, но се чувства добре и при пингвините

Повечето домакини биха го сложили да увеличи обема си на топло. Завито с няколко ката кърпи, опаковано и завързано в плик за печене, във фурната на минимална степен, в миялната машина след приключване на миенето на чиниите. И биха постигнали добри резултати.

Ако имате обаче малко време в излишък, завийте приготвеното тесто с фолио и му дайте възможност да поеме дъх за 1/2 час на стайна температура. След това го сложете да поспи в хладилника през нощта. На студено тестото забавя ферментацията си и позволява на вкуса да се развие. На сутринта го върнете към стайната температурна реалност за 1 час и тогава пристъпете към оформяне и печене.

Не забравяйте, хлябът е срамежлив и предпочита да не се надува, когато в него има много сол или пък захар. Когато е изложен на твърде висока температура по време на втасване или е замесен с вода от чешмата (тя често е с високо съдържание на хлор).

Втасване втори дубъл

Приложете хватката с почивката отново. Размесете за кратко веднъж бухналото тесто и го оставете покрито с фолио за 20 мин. След това оформете и му дайте шанс да се докаже във втасването за още 1 час. Накрая може да го украсите с няколко прореза най-отгоре. За това, разбира се, ви трябва много остър нож. Такъв за пица върши чудесна работа, а защо не и ножица.

Разпалете жарта предварително

Печете хляба винаги в загрята фурна, но бъдете внимателни с температурата. Всяка фурна има свое виждане за нея според стопанката й. И ако 200-220?С са достатъчни за печивата на една, съвсем не означава, че резултатът ще е същият за друга. Майсторлъкът идва от правилото, че температурата в началото на печенето трябва да е по-висока, а след 30-40 да се намали. Така кората на хляба ще остане тънка. А за още по-забележителни резултати в печенето сложете на дъното на фурната малък съд с вода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

12 кв. м стая за тийнейджър

Юношеството е възрастта, в която детето рязко се променя - като поведение, вкусове, начин на общуване и т.н. В този преходен период тийнейджърът се нуждае от свое пространство, в което да се чувства комфортно. Затова е много важно оформлението на стаята му не просто да е подходящо за възрастта, но и да е достатъчно функционално

Градина: Домашни рецепти срещу неприятелите на орхидеите

Ако орхидеите ви боледуват, тогава вижте няколко начина да се справите с тях. Предлагаме ви средства за борба с вредители без защитна обвивка - листни въшки, памукова въшка и други. Натопете памук в 70% или 90% изопропилов спирт и остранете вредителите. Ако опаразитяването е голямо, напръскайте цялото растение със спирт. Лют спрей

Вижте най-голямото летище в света (ВИДЕО)

Планира се да обслужва до 100 милиона пътници За 30 септември е планирано официалното откриване на най-голямото летище за пътнически превози в света - Daxing край китайската столица Пекин. То е проектирано от покойната Заха Хадид и вече премина тестови пуск. Очаква се летището да може да обслужва около 72 милиона пътници и 2 милиона тона товари до

6 мита за мястото на леглото в спалнята

Всеки, който за пръв път обзавежда спалня, си задава въпроса "Къде да сложа леглото?". Понякога отговорът е очевиден, но понякога се налага по-внимателно обмисляне на решението. Ето 6 разпространени мита. Мит №1 Гърбът на леглото задължително трябва да е залепен за главната стена. В действителност всичко зависи от даденостите на стаята

Лесни и вкусни рецепти за вечеря

Картофени топки с джинджифил богато на тиамин лесно 18 порции 90 мин 31 ккал мазнини 0,1 г въглехидрати 6,7 г фибри 1,2 г протеини 1 г необходими продукти: 500 г картофи на ситно 80 мл зехтин 2 люти чушки без семки на ситно 1/2 настъргана глава лук 1 с.л. джинджифил 1 ч.л. куркума 1 ч.л. кимион 1 ч.л. кориандър 2 с.л. брашно 1 с.л.

Домашни хитрини: За какво служи аспиринът

Освен за облекчаване на болка аспиринът има много изненадващи начини за употреба, за които повечето от нас не подозират. Бори пъпките Аспиринът съдейства за по-бързото изчезване на пъпките благодарение на своите противовъзпалителни свойства. Натрошете 2-3 хапчета и ги смесете със сока на един лимон.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Правят градска ферма на покрива на парижкото Expo

Ферма за производство на плодове и зеленчуци ще бъде построена на покрива на Paris Expo Porte de Versailles. Площта на градината ще е 14 000 кв. м, което ще я превърне в най-голямата от този тип в Европа. Планирано е да бъде открита догодина. Проектът е на Valode & Pistre Architectes и е част от плана за цялостна модернизация на изложбения център

Къща с щедра гледка към морето

Дебели бели стени, тъмнозелени капаци на прозорците, естествени цветове в интериори, ратанови лампи. Всички тези елементи са характерни за къщите на испанския остров Менорка, където лятото е дълго е щедро на слънце. Такава е и тази, чиито интериор е оформен от студио Aquitaine. Дизайнерите са се съобразили с всички желания на собственика

Нещо вкусно: Що е то ДИП (+рецепти)

Ето още един вид ястие, което все по-често намира място на трапезата ни. Думата идва от английското dip, което означава „топвам”. Винаги сме имали в традиционната ни кухня сосове и разядки, а дипът е подобен, особено на разядката. Той е кремообразен, обикновено солен и се консумира с хлебче, арабска питка, царевичен чипс, пръчици от моркови,

СПА център като от приказките

Интериорът на този СПА център изглежда почти нереален - като слязъл от Космоса или излязъл от приказките. Площта му е 3000 кв. м, нарича се Euphoria Retreat и се намира в село Мистра на полуостров Пелопонес. Автор на цялостния проект е гръцкото студио decaARCHITECURE. Холистичният СПА център се намира в село Мистра

14 идеи за диван под прозореца в кухнята

Има много възможности за оползотворяване на това пространство в кухнята, стига под прозореца да няма радиатор. Ако помещението е по-голямо, може да е само приятен кът за сядане с чаша чай преди вечеря, а защо не за сутрешно кафе. Но ако кухнята е малка, може да се използва за сядане на трапезната маса.

Градина: Как да се грижим за бегонията

Семейството на бегониите е огромно. Затова, без да знаем какво точно е растението, не бива да даваме съвети. Все пак има неписани правила в цветарството, с които можем да дадем насоки: 1. Растение в цъфтеж (независимо какво) не бива да се пресажда. Процедурата може най-малко да доведе до опадане на цветовете и пъпките.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber