необходими продукти:
250 г заквасена сметана
100 мл подсладена течна сметана
1/4 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
1 пакет желатин
боровинки, бисквитени трохи, бял шоколад за декорация
бита сметана за украса
начин на приготвяне:
1. Разбийте с миксер течната сметана с ванилията и пудра захарта на пухкав и гъст крем, добавете заквасената сметана и продължете да разбърквате. Накиснете желатина във вода, разтопете го на водна баня без да позволявате да завира и го добавете към крема. Разбъркайте отново.
2. Излейте крема в подходящ съд или в отделни купички за крем. Сложете парфето в хладилника за няколко часа.
3. Декорирайте го отгоре с боровинки, натрошете бисквити и полейте с разтопен бял шоколад по желание. Украсете финално с бита сметана.
По желание може да приготвите парфето в малка метална форма за торта, като за основа използвате готов блат за торта, напоен леко със сметана или със захарен сироп.