Градина: 3 начина за лесно сушене на билки

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7517623 Градина: 3 начина за лесно сушене на билки Градина: 3 начина за лесно сушене на билки www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com

Сезонът на изобилието започна, особено що се отнася до полезните диви растения. Кога, ако не сега да си наберете цветове от липа, бъз, лайка и какво ли още не?! Не забравяйте, че брането на диви растения в природни резервати е забранено, че има застрашени от изчезване видове и такива, които са защитени от закона.

Ако ще ходите на излет с нагласата да си наберете малко билки, първо се информирайте за изброените условия. От друга страна, ако искате находището, което посещавате от години, да се развие и догодина, не бива да берете повече от 1/3 от него.

И така, отивате на излет и се прибирате с полезни съкровища. В крайна сметка обаче, се получава, че нямате време и място да ги изсушите наведнъж. Изхвърлянето на излишните билки е недопустимо, както и това да ги оставите да се развалят. Ето решението - бавният(на въздух), бързият и маломерният метод за сушене.

Измийте стръковете преди да ги сушите

Сигурни сме, че този метод е добре известен, но все пак ще го опишем за начинаещите. А може и запознатите да си откраднат някоя идея. Най-лесният начин за сушене на растителни части е да се подредят на тънък пласт върху вестник или друга хартия. Преди това обаче е задължително стръкчетата да се измият добре със студена вода, за да се изчистят от прах, пясък, бръмбарчета и други подобни. Подготвените по този начин и изцедени билки се строяват на проветриво място, където слънцето не огрява. Хартията се сменя периодично, за да може да поема влагата от растителните тъкани. Професионалистите или хората, които често сушат билки използват дървени рамки със ситна мрежа, вместо хартия. Препоръчва се, когато се прилага този метод, да се суши само употребяемата част от растението. Тоест, ако е лайка, да вземем само цветчетата, ако е мента - само листата и т.н.

На снопчета е още по-лесно

По същия начин, като описания горе, без много голяма обработка или друга намеса, билките могат да бъдат изсушени на снопчета. За целта стръкчетата се завързват в основата и се закачат на проветриво място. Не бива да бъдат излагани на директните слънчеви лъчи, както и да са прекалено сбити. Изсушените ароматни букетчета се прибират в хартиен плик и се съхраняват така на хладно място, където няма влага. Вариант е да се приберат и в платнени торбички (например от органза). Така хем ще са красиви, хем ще ароматизират помещението и дори гардероба.

В това отношение могат да проявят дори репелентни свойства срещу молци, дървеници и други. (На снимката е показана отлична идея за употреба на стария простор за дрехи, който стой в мазето и само хваща прах). Внимавайте, защото при сушенето на цели стръкове има много голяма вероятност от загниване или плесенясване. Неприятностите не са изключени и при горния метод. Важно е да берете билки след вдигането на росата и да ги изсушите добре преди да ги приберете. Имайте предвид, че сушенето на отделни растителни части става много по-бързо от това на целите стръкове.

Набързо във фурната

Сушенето на билки във фурната е много по-бърз начин, но има голяма опасност да ги изгорите. Преди да се пристъпи към действие, добре е да се почистят листата или цветовете от стъблата. Растителните части се нареждат върху хартия за печене или фолио в тавички, а фурната се настройва на най-ниските възможни градуси или не повече от 50-60. Ако няма такава възможност, достатъчно е тя да се затопли и да се изключи, а след това да се поставят билките за сушене.

Вратичката се оставя леко отворена. Това ще позволи на отделената влага да избяга бързо. Ако сушите билки по този начин, следете внимателно процеса. През интервал от 20-30 минути ги обръщайте. До час би трябвало да са готови. Това е най-добрият вариант за бързо домашно сушене на по-сочни билки. Но, пак подчертаваме, има много голяма опасност да ги изгорите.

До няколко минути в микровълновата

Билките се подготвят, както вече беше описано. Подреждат се върху хартия за печене и се покриват с още един пласт от нея. Микровълновата се пуска за 1 минута. Ако се разнесе аромат от растителните части, се спира веднага. Процедурата се повтаря до пълно изсушаване. Тогава листенцата се чупят лесно между пръстите с хрущене. Този метод отнема от една до няколко минути в зависимост от растението и оводнеността на тъканите. Недостатък е, че не могат да се сушат големи количества.

Как се съхраняват

Независимо кой метод на сушене ще изберете, е много важно и как ще съхранявате билките и подправките, за да запазят максимално дълго аромата и полезните си свойства. Препоръчваме да стриете добре “лековития чипс”, като отстранявате всички твърди частици и по-големи стъбълца. А може и просто да ги приберете цели. Съхранението в малки сандчета с херметическо затваряне е най-подходящо, а мястото трябва да бъде хладно и тъмно. Можете да използвате лековитите съкровища в продължение на 6 до 12 месеца в зависимост от самото растение и начина на съхранение. Изсушените билки и подправки имат по-силен аромат от свежите. Освен това могат да се добавят към ястията преди края на готвенето, докато при свежите не е така. Топлинната обработка влошава качествата на свежите билки, затова е най-добре да се добавят, когато ястието застине.

Замразяване?

Растения като босилек, див лук, кантарион, магданоз и естрагон запазват много по-добре качествата си, ако бъдат замразени, а не изсушени. Това обаче е въпрос на личен избор и възможности за съхранение. Можете да съхраните ценните растения по два начина във фризера, но задължително трябва да бъдат нарязани и готови за употреба.

Първият е просто да ги поставите в пликчета или малки кутийки, които предварително сте надписали. Вторият е да разпределите количеството нарязани билки във формички за лед и да ги залеете със зехтин, разтопено краве масло или просто вода. Замразените кубчета можете да оставите във формичките или да преместите в пликове, за да не се смесват ароматите на различните растения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

5 мита за килимите

Килимът е популярна подова настилка, която дава възможност в дома да се разиграват разнообразни интериорни сценарии. Има обаче и митове, на които е по-разумно да не се доверяваме. Ето 5 от тях: * Килимът е опасен, защото съдържа вредни вещества. Става дума за формалдехид, акрил, полиамид, полипропилен.

Нещо вкусно: Лимонов сладкиш с шамфъстък

Необходими продукти: 200 г брашно 50 г нишесте (с аромат на лимон) 125 г захар 10 г бакпулвер 2 яйца 125 г масло 1 лимон шамфъстък на ситно за глазурата: 200 г пудра захар 1-2 с.л. лимонов сок Начин на приготвяне: 1. Фурната се загрява до 175 градуса. Лимоновата кора се настъргва и се изстисква сокът на лимона. От него се отделят 1-2 с.л.

Концепция: Хотел ще виси от скала

Виждали сме различни варианти на капсули за спане на скали, но това е проект за цял хотел, който трябва да увисне от известната скала Прейкестолен в Норвегия. Концепцията е на турското архитектурно студио Hayri Atak и предвижда освен стаи, вградени в скалата, да има басейн, който ще виси от нея, захванат със стоманени въжета.

4 причини да не изхвърляме старите калъфки за възглавници

За разлика от чорапите калъфките за възглавници трудно се губят, но и те не са спасени от самотната и тъжна участ на остарелите и непотребни вещи. Ако извикаме на помощ въображението си, може да се окаже, че има втори живот за тях в домакинството. Не хвърляйте старите калъфки за възглавници. Дайте им втори шанс.

Домашни хитрини: Как се мие за блестящи прозорци

Колкото по-чисти са прозорците, толкова домът е по-светъл. На пазара е пълно с препарати, които можем да използваме за целта, но има и проверени във времето методи, помагащи за постигането на отличен блясък. Към тях спадат и старите вестници – не ги пренебрегвайте, защото те и днес си остават класика,

Няма да строят "Лалето" на Foster + Partners в Лондон

Кметът на Лондон Садик Хан обяви, че проектираната от прочутото архитектурно бюро Foster + Partners на Норман Фостър сграда The Tulip няма да се строи. Беше планирано изграждането да започне през 2020-а и да приключи през 2025 година. 305-метровата кула трябваше да се намира непосредствено до 30st Mary Axe, небостъргачът,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Интериорен проект като подарък предлага Токуда Банк

Базов идеен проект за обзавеждане на жилище, закупено с ипотечен кредит от банката, предлага като подарък Токуда Банк. Промоцията важи за първите 30 искания за ипотечни кредити за закупуване на жилищен имот по продуктите „В сегашно време“ или „Дом в строеж“, подадени до 30 септември 2019 г., които бъдат одобрени за финансиране при стандартните

Саксия превръща растенията в тамагочи (ВИДЕО)

Помните ли японските играчки тамагочи, които трябва да бъдат "хранени", "обличани" и т.н.? Сега базираното в Люксембург студио Mu-Design създаде на същия принцип саксия, която може да показва какво е състоянието на растенията в нея. Lua е съд с 15 сензора и LCD дисплей, който чрез емотикони дава информация за това дали има нужда от вода,

Моята къща с VELUX 2019 – конкурс за къщи с покривни прозорци

Крайният срок за кандидатстване наближава Конкурсът за къщи Моята къща с VELUX 2019, организиран от ВЕЛУКС България, тече в момента и е отворен за кандидатстване до 28 юли. Припомняме Ви какво е необходимо, за да участвате: ако вече имате план за строеж на нова къща или за ремонт на старата, не се колебайте,

5 неща, които трябва да имате на балкона за лятото

Балконът е безценно кътче в дома, което добавя още малко пространство за почивка, особено през лятото. Там може да пиете сутрешното си кафе или следобедния чай, просто да се наслаждавате на хубава гледка, да се усамотите с мислите си и даже да работите на компютъра си. Но ще трябва да устроите мястото така, че да е удобно.

Нещо вкусно: Лесно боровинково парфе

необходими продукти: 250 г заквасена сметана 100 мл подсладена течна сметана 1/4 ч.ч. пудра захар 1 ванилия 1 пакет желатин боровинки, бисквитени трохи, бял шоколад за декорация бита сметана за украса начин на приготвяне: 1. Разбийте с миксер течната сметана с ванилията и пудра захарта на пухкав и гъст крем,

Продават имота на създателя на Супербоул за $19,95 млн. (ГАЛЕРИЯ)

Имението, в което изкара последните си години Леймър Хънт, човекът, създал Супербоул, сега е на пазара, а исканата сума е 19,95 милиона долара. Това е цената за ранчото с площ 162 000 кв. м, което включва къща и лозя в Найт Валей в Калифорния, пише toptenrealestatedeals.com Къщата е разположена на 615 кв.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber