Градина: 3 начина за лесно сушене на билки

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7517623 Градина: 3 начина за лесно сушене на билки Градина: 3 начина за лесно сушене на билки www.24chasa.bg
Снимка pixabay.com
Снимка pixabay.com

Сезонът на изобилието започна, особено що се отнася до полезните диви растения. Кога, ако не сега да си наберете цветове от липа, бъз, лайка и какво ли още не?! Не забравяйте, че брането на диви растения в природни резервати е забранено, че има застрашени от изчезване видове и такива, които са защитени от закона.

Ако ще ходите на излет с нагласата да си наберете малко билки, първо се информирайте за изброените условия. От друга страна, ако искате находището, което посещавате от години, да се развие и догодина, не бива да берете повече от 1/3 от него.

И така, отивате на излет и се прибирате с полезни съкровища. В крайна сметка обаче, се получава, че нямате време и място да ги изсушите наведнъж. Изхвърлянето на излишните билки е недопустимо, както и това да ги оставите да се развалят. Ето решението - бавният(на въздух), бързият и маломерният метод за сушене.

Измийте стръковете преди да ги сушите

Сигурни сме, че този метод е добре известен, но все пак ще го опишем за начинаещите. А може и запознатите да си откраднат някоя идея. Най-лесният начин за сушене на растителни части е да се подредят на тънък пласт върху вестник или друга хартия. Преди това обаче е задължително стръкчетата да се измият добре със студена вода, за да се изчистят от прах, пясък, бръмбарчета и други подобни. Подготвените по този начин и изцедени билки се строяват на проветриво място, където слънцето не огрява. Хартията се сменя периодично, за да може да поема влагата от растителните тъкани. Професионалистите или хората, които често сушат билки използват дървени рамки със ситна мрежа, вместо хартия. Препоръчва се, когато се прилага този метод, да се суши само употребяемата част от растението. Тоест, ако е лайка, да вземем само цветчетата, ако е мента - само листата и т.н.

На снопчета е още по-лесно

По същия начин, като описания горе, без много голяма обработка или друга намеса, билките могат да бъдат изсушени на снопчета. За целта стръкчетата се завързват в основата и се закачат на проветриво място. Не бива да бъдат излагани на директните слънчеви лъчи, както и да са прекалено сбити. Изсушените ароматни букетчета се прибират в хартиен плик и се съхраняват така на хладно място, където няма влага. Вариант е да се приберат и в платнени торбички (например от органза). Така хем ще са красиви, хем ще ароматизират помещението и дори гардероба.

В това отношение могат да проявят дори репелентни свойства срещу молци, дървеници и други. (На снимката е показана отлична идея за употреба на стария простор за дрехи, който стой в мазето и само хваща прах). Внимавайте, защото при сушенето на цели стръкове има много голяма вероятност от загниване или плесенясване. Неприятностите не са изключени и при горния метод. Важно е да берете билки след вдигането на росата и да ги изсушите добре преди да ги приберете. Имайте предвид, че сушенето на отделни растителни части става много по-бързо от това на целите стръкове.

Набързо във фурната

Сушенето на билки във фурната е много по-бърз начин, но има голяма опасност да ги изгорите. Преди да се пристъпи към действие, добре е да се почистят листата или цветовете от стъблата. Растителните части се нареждат върху хартия за печене или фолио в тавички, а фурната се настройва на най-ниските възможни градуси или не повече от 50-60. Ако няма такава възможност, достатъчно е тя да се затопли и да се изключи, а след това да се поставят билките за сушене.

Вратичката се оставя леко отворена. Това ще позволи на отделената влага да избяга бързо. Ако сушите билки по този начин, следете внимателно процеса. През интервал от 20-30 минути ги обръщайте. До час би трябвало да са готови. Това е най-добрият вариант за бързо домашно сушене на по-сочни билки. Но, пак подчертаваме, има много голяма опасност да ги изгорите.

До няколко минути в микровълновата

Билките се подготвят, както вече беше описано. Подреждат се върху хартия за печене и се покриват с още един пласт от нея. Микровълновата се пуска за 1 минута. Ако се разнесе аромат от растителните части, се спира веднага. Процедурата се повтаря до пълно изсушаване. Тогава листенцата се чупят лесно между пръстите с хрущене. Този метод отнема от една до няколко минути в зависимост от растението и оводнеността на тъканите. Недостатък е, че не могат да се сушат големи количества.

Как се съхраняват

Независимо кой метод на сушене ще изберете, е много важно и как ще съхранявате билките и подправките, за да запазят максимално дълго аромата и полезните си свойства. Препоръчваме да стриете добре “лековития чипс”, като отстранявате всички твърди частици и по-големи стъбълца. А може и просто да ги приберете цели. Съхранението в малки сандчета с херметическо затваряне е най-подходящо, а мястото трябва да бъде хладно и тъмно. Можете да използвате лековитите съкровища в продължение на 6 до 12 месеца в зависимост от самото растение и начина на съхранение. Изсушените билки и подправки имат по-силен аромат от свежите. Освен това могат да се добавят към ястията преди края на готвенето, докато при свежите не е така. Топлинната обработка влошава качествата на свежите билки, затова е най-добре да се добавят, когато ястието застине.

Замразяване?

Растения като босилек, див лук, кантарион, магданоз и естрагон запазват много по-добре качествата си, ако бъдат замразени, а не изсушени. Това обаче е въпрос на личен избор и възможности за съхранение. Можете да съхраните ценните растения по два начина във фризера, но задължително трябва да бъдат нарязани и готови за употреба.

Първият е просто да ги поставите в пликчета или малки кутийки, които предварително сте надписали. Вторият е да разпределите количеството нарязани билки във формички за лед и да ги залеете със зехтин, разтопено краве масло или просто вода. Замразените кубчета можете да оставите във формичките или да преместите в пликове, за да не се смесват ароматите на различните растения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Снимки puikhomes.com

Празничен декор в селската къща

Този дом принадлежи на стилистката Рейчъл Копенс и се обитава от нея и малкия й син. Намираща се в селски район край френския град Лил, къщата е част от бивша плевня и затова стилът, в който е оформен интериорът, носи именно тези характеристики. Красиви дървени греди, бохо детайли, невероятно усещане за уют са част от нещата

Пълнен шаран за Никулден

Пълнен шаран за Никулден

Необходими продукти: 1 шаран 5 глави лук 1 ч.ч. олио 5-6 моркова 5-6 домата 5-10 скилидки чесън 1 ч.ч. орехови ядки 1 връзка магданоз 1-2 лимона 1 ч.ч. вода сол черен пипер Начин на приготвяне: Почиства се шаранът от люспите, хрилете и вътрешностите. Всичко се измива със студена вода, изцежда се и се подправя със сол

"Класическо синьо" е цветът за 2020-а

"Класическо синьо" е цветът за 2020-а

Американският институт по цветовете Pantone обяви за №1 за 2020 година класическото синьо. В палитрата на института цветът е Pantone 19-4052. Според специалистите Classic Blue има "приятно присъствие, внушаващо спокойствие, увереност и връзка". "Безграничното синьо ни насърчава да погледнем отвъд очевидното, за да разширим мирогледа си

Новият брой на списание "Идеален дом"

Новият брой на списание "Идеален дом"

Декемврийският брой вече е на пазара и предлага освен интригуващо съдържание, също и подарък. Страниците са заредени с много цветно настроение, идеи за декориране на дома за празниците и новини за тенденциите през 2020 година. Показваме три жилища с площ над 100 кв. м и две обществени пространства, като интериорите на всички са създадени от

Снимки dezeen

Nendo превърна куб в часовник

Японското студио Nendo за пореден път показа, че простотата на дизайна може да го направи изключително атрактивен. Сега екипът на Сато Оки създаде часовник с формата на куб и с две стрелки, закрепени за единия му ъгъл, демонстрирайки изисканост, чистота и ненужността на претрупаността. Кубът, в който има алуминий, лежи на един отрязан ъгъл

Нещо вкусно: Ароматен хляб с мед и тиква

Нещо вкусно: Ароматен хляб с мед и тиква

необходими продукти: 300 г брашно 1/2 с.л. бакпулвер 1 с.л. сода за хляб 1 с.л. сол 3 с.л. смляна канела 1 яйце 240 мл тиквено пюре 60 мл олио 100 г мед 120 мл кисело мляко 2 с.л. босилек на ситно 1 с.л. кафява захар + 1 с.л. смляна канела начин на приготвяне: 1. Затоплете предварително фурната на 160°С

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Снимки Le Chateau Des Peres

Хотел-дърво с капсули ще предлага супер лукс

В Бретания в северозападна Франция се строи хотел с оригинална архитектура, който трябва да бъде открит в началото на 2021 година. Проектът е на Agence d?Architecture Unite по поръчка на семейство Лежандр, собственик на групата Groupe Legendre, която се занимава с недвижими имоти, строителство, енергетика

Снимки pixabay.com

9 неща, които не трябва да оставяме в колата през зимата

Температурите навън вече падат под нулата, особено нощем, и затова трябва да внимаваме какво оставяме в колата. Ето 9 примера. * Музикални инструменти. Всички, които са от дърво и имат струни, със сигурност ще пострадат. Дървото и покривният му лак ще се напукат, а струните ще се разстроят или скъсат. * Минерална вода

Градина: 4 идеи за съхранение на мушкатото през зимата

Градина: 4 идеи за съхранение на мушкатото през зимата

Самото мушкато не е претенциозно към светлината, особено през зимата в периода на активна почивка и възстановяване на силите. Когато мушкатото се прибере в тъмно и хладно помещение, целият процес на развитие се прекратява. Единствената грижа е поливка веднъж в месеца или когато се наложи, колкото да не пресъхва напълно кореновата система

Снимки dimag.com

Диван от старите дрехи

Идеята за рециклирането на отпадъци отдавна е в дневния ред на дизайнерите и затова мнозина се опитват да провокират с нестандартни идеи. Хари Нуриев безспорно е сред експериментаторите и го показва и с последния си проект - диван от дефектни и неизползвани дрехи. Текстилът идва от модната къща Balensiaga и с него на практика не е правено нещо

Нещо вкусно: Неизпробвани рецепти със сирене

Нещо вкусно: Неизпробвани рецепти със сирене

Сиренето няма как да ни омръзне. Затова потърсихме къде по света се предлагат такива рецепти със сирене, които у нас рядко се готвят. Ето две от тях. Парижки десерт необходими продукти: 150 г сирене 1-2 сладки ябълки шепа бадеми 2 с.л. майонеза лимонов сок сол начин на приготвяне: 1 Нарежете сиренето и обелените ябълки на тънки ивици

Снимка Pixabay.com

И Ню Йорк забранява гъшия дроб

След щата Калифорния Ню Йорк прие закон за забрана на предлагането на гъши дроб в града. Ограничението трябва да влезе в сила от 2022 година, а неспазването му ще доведе до санкция от 2000 долара. Активисти определиха новината като победа, въпреки, че рестрикцията ще започне да действа чак след две години

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber