Качеството АРТЕКС

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7512412 Качеството АРТЕКС Качеството АРТЕКС www.24chasa.bg
Сграда “ДИАМАНТ”, кв. “Изгрев”, носител на награда от националния конкурс “Сграда на годината 2018”

Жилищната сграда променя своето обкръжение и принадлежи на обществото. Построеното трябва да успокоява, да зарежда, да въздига човека

То започва от основите на сградата и стига до дизайна на ключа, а при последните сгради – до електронната карта за достъп. Качеството е това, което не може да се добави впоследствие, и това, което времето по-трудно ще отнеме.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов
Арх. Пламен Пламенов Мирянов

От създаването си през 1993 г. АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ се ангажира с идеята за качество, доказвано с всеки квадратен сантиметър. Винаги в синхрон с европейските и световните стандарти, компанията следва принципите на устойчивата архитектура: енергоефективност, опазване на средата, удовлетворяване на потребностите на клиентите с грижа към интересите на следващите поколения.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов на среща с архитектите от студиото на Zaha Hadid Architects в Лондон обсъждат концептуалната архитектура на “Златен Век”.
Арх. Пламен Пламенов Мирянов на среща с архитектите от студиото на Zaha Hadid Architects в Лондон обсъждат концептуалната архитектура на “Златен Век”.

Компанията винаги е била архитектурно-строителна, което

гарантира

съответствието

между замисъл

и реализация

Строителният екип, чието ядро е несменяемо от 90-те години, осъществява всеки проект в постоянен диалог с проектантите.

Жилищната сграда е единствената постройка, която съхранява крепостта на човека, неговото огнище, неговото най-специално и съкровено място. Затова ние, архитектите, винаги се стремим да сбъднем мечтата на клиента за неговия идеален дом, да удовлетворим неговата надежда за щастие. Архитектурата е математика, изкуство, но и човекознание и човеколюбие.

Първо е човекът,

а много по-назад

е егото на

проектанта

Неведнъж сме жертвали някое оригинално хрумване за фасадата, защото то би отнело от слънчевите лъчи в интериора. Първо са хората, после фасадите.

Жилищната сграда променя своето обкръжение и принадлежи на обществото. Видимото и материалното влияят на духа на мястото и на хората. Затова построеното трябва да добавя духовна стойност: да успокоява, да зарежда, да въздига човека. Например името на нашия проект “Златен век” е вдъхновено от стремежа за постигане на разцвет на българската архитектура, култура и писменост, както е било по времето на онзи достоен ученик на Магнаурската школа - цар Симеон Велики. То се превръща в мост между епохите и послание към всички онези, които са готови да сътворяват новата действителност. От самото си създаване

АРТЕКС се

обвързва с

обществено

отговорната

архитектура,

която се вписва с уважение в средата и същевременно се откроява като стимул за положителна промяна в нея.

Жилищната сграда за нас е добре да има свое име, своя история, свой характер. Основна задача на архитекта е да въздейства положително както на минувача, така и на жителя чрез своето произведение. Важно е да се спомене, че човешкото око в своята природа се радва на релефа и текстурата, на хвърлените сенки и пластиката. Затова използваме динамични обемно пространствени решения, релефни панели, естествени облицовки от камък и дърво, а понякога и зелени фасади.

Междувременно се стремим сградата в своето устройство да наподобява човешкото тяло. Едното е дом на човека, а другото – дом на душата. В нашето тяло откриваме абсолютна логика, закономерност и съвършени принципи. Обвивката има декоративен характер, но отговаря на вътрешната функция. Това за нас е и устойчивата жилищна архитектура.

Правило в АРТЕКС е, преди да се започне работата на терена, в детайли да се знае как ще изглежда и как ще функционира сградата с прилежащите площи – до дизайна на осветителните тела.

Голяма част от

покупките на

жилища от

АРТЕКС се прави

“на зелено”

именно заради вярното изпълнение на всичко, което е обещано. В същото време активният диалог с клиента е част от процеса на проектиране. Предпочитаните функционални разпределения на луксозните апартаменти могат да се заявят предварително; в конструкцията е заложено лесно обединяване или разделяне на кухнята от дневната, ако клиентът го пожелае в процеса на обитаване. Идеята е интериорните промени в жилището да се правят без излишни разходи на средства и време. Затова и помещенията са проектирани без сложни и начупени обеми. Именно изслушването на нуждите на клиентите е довело до някои от най-находчивите решения. От друга страна,

винаги

образоваме

клиентите за

съвременните

тенденции на

проектиране

и за всички най-нови технологии и инсталации, които вграждаме.

Целта ни е домът да се “опише” около човека, а сграда да се впише в своята среда. Стилът на АРТЕКС, заявен още с втората реализация на компанията от 1997 г. на ул. “Мила родина”, е разпознаваем с класическата чистота на силуета, дискретното благородство на каменната фасада с нейните изтънчени детайли и специално осветление. Нашите сгради никога не са се натрапвали с крещящи цветове, а сме предпочитали достолепието на камъка и изисканото съчетание на нюанси. Не са “остров на благополучие” сред безпорядък, а са

облагородили

средата с

подобрена

инфраструктура,

със специално осветление и поддържани зелени площи.

Красивите сгради са чужди на анонимността и повишават качеството на средата. Ние от АРТЕКС винаги облагородяваме пространствата около нашите сгради. Не започваме работа преди изготвянето на ландшафтен проект за опазване на защитени дървета, обогатяване със селектирани нови растителни видове и режим за поддържане на зеленината. Там, където градската тъкан е най-плътна, компанията се стреми да интегрира озеленяване в покривните пространства и по фасадите на сградата.

Качеството винаги тръгва от основите. Полагаме грижи за тях със съзнанието, че София е в сеизмична зона. Общата фундаментна плоча гарантира стъпването на сградата като върху скала, а хидроизолационната вана опазва основите от евентуални подпочвени води.

Всички

конструкции са

осигурени срещу

земетресение

от IX степен

по скалата “Медведев – Шпонхойер – Карник”. Така “АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” се насочва към строителство на високи жилищни сгради, ангажираме консултанти - инженери от Чили. Високата сграда, която проектираме, ще отговаря не само на еврокодовете за земетръсна устойчивост, но и на най-строгите калифорнийски норми по този показател. Строежите на АРТЕКС се извършват с бетон с най-високо качество и както всяка суровина и материал, използвана от компанията, без никакви вредни емисии, с гарантиран произход и проверени доставчици. Тухлите са висококачествените керамични Wienerberger, белгийската дограма Reynaers е от най-висок клас. На екологичните качества на сградата се гледа комплексно. От една страна, тя трябва да предостави здравословна среда за обитателите си, с оптимални показатели на топло и шумоизолация, ослънченост и чистота на въздуха. От друга страна, сградата трябва да излъчва сигурност към средата.

Повишен комфорт, чист въздух и пестене на ресурси – пример за това е рекуператорната система, въведена от АРТЕКС за първи път в сграда “Диамант”, а сега и в “Диамант-2” и бъдещия “Златен век”. Тя пречиства въздуха от прах, полени и фини частици, а отработеният въздух се използва за регулиране на температурата в помещенията. Осигурен е свеж въздух при

чувствително

намалени

разходи за

отопление и

охлаждане на

помещенията

Простор, светлина, сигурност и комфорт - това могат да получат в своя нов дом всички наши клиенти. Концепцията на АРТЕКС за качество на строителния продукт гарантира, че всяко жилище ще отговори, а може би и ще надхвърли това очакване. Целият спектър от предложения на компанията гарантира усещане за лекота на обитаване и удовлетвореност. В АРТЕКС знаем, че главният критерий за качеството на продукта е щастието на човека, открил още един скъпоценен дар - своя дом.

Бих споделил няколко красиви думи от акад. Веснин за моето любимо изкуство. “Архитектурата – това е следата на човечеството, оставена на земята при всички фази на неговото развиване.” Професор Дамянов пък добавя, че “архитектурата не може и не бива да бъде безлична и безидейна. Тя трябва да изрази в конкретни художествени форми мирогледа на обществото, което я създава.”

CV

Арх. Пламен Пламенов Мирянов е роден през 1989 г. в София. През 2007 г. завършва с отличен успех средното си образование в 9-а френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин”, специалност “Математика и информатика”. Следвайки пътя на успешните си родители - арх. Пламен Мирянов и арх. Весела Мирянова – основатели на строително-инвестиционната компания АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД, през 2013 г. арх. Пламен Мирянов завършва висшето си образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), специалност “Архитектура”. Владее перфектно три езика, притежава отлични организационни и лидерски качества, умения за общуване и работа с хора.

Още през студентските си години чрез фотографиите си арх. Пламен Мирянов се отличава с оригиналния си поглед на творец. Със създаването на фондацията “Нашият дом е БЪЛГАРИЯ” арх. Мирянов намира път за изразяването на своите водещи ценности в живота: родолюбието, вярата в Бог и доброто. Развивайки се като творец чрез дейността на фондацията, арх. Пламен Мирянов режисира късометражни филми, посветени на изконните български символи: азбуката, знамето, природата на България и българската роза.

Завършвайки висшето си образование и заставайки начело на АРТЕКС ПРОЕКТ ЕООД – дружеството, по чиито архитектурни проекти се реализират всички инвестиционни проекти на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД, арх. Пламен Мирянов участва в създаването на всички архитектурни проекти на сградите, създавайки “концептуална архитектура”: освен изключителната прецизност и изящество на формите, използването на най-качествените материали, както отвън, така и вътре в сградите, той ги превръща в отделни символи - емблеми на София.

Дейността на арх. Пламен Мирянов намира признание и чрез множеството събития и награди, на които е организатор и носител, някои от които са:

Награда “Златно сърце” на списание и клуб Business Lady в категория “Патриотични дейности” на фондация “Нашият дом е България”;

Първа награда за жилищна архитектура с проекта на сграда “ДИАМАНТ” на националния конкурс “Сграда на годината”;

Организиране на най-голямото хоро на Седемте рилски езера;

Организиране на “Балон Фест Казанлък” - полети над яз. “Копринка”;

Първа награда от Международния “Тур Филм Фест” - България “На източния бряг на Европа” за най-добър филм - “Магията на българската роза”;

Награда от списание и клуб “Бизнес лейди” за “Инвеститор в християнските и морални ценности на обществото”;

Модератор на Multilingualism – United in Diversity в Брюксел по повод деня на славянската писменост - 24 май;

Първа награда за жилищна архитектура с проекта на сграда “ЛЕТЕРА” на националния конкурс “Сграда на годината”;

Награда от церемонията “Достойните българи” на вестник “24 часа” и БНТ и много други.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Снимки pufikhomes.com

38 кв. м с любов към зеленото

Това жилище в Аклимасао, градче на юг от Сао Пауло, принадлежи на млад адвокат, влюбен в зеленото. Затова, когато е възложил на студио Macaxa Arquitetura да проектира новия интериор, е поставил условието в дома му да има от този цвят. Те са изпълнили желанието му, като са превърнали тъмнозелен диван в централен елемент в зоната

Снимки inhabitat

Проектираха първата в света дървена плаваща кула

Дизайнерската фирма от Амстердам Waterstudio показа нов проект за плаваща сграда - първата от дърво, която ще е разположена на вода. Предвидено е да се изгради във водите на Ротердам и да приюти офиси и пространства за обществено ползване. Сградата ще е висока 40 м и конструкцията й ще е изградена от дърво и стъкло

Снимки trizio

26 идеи за обща стая за момче и момиче

Много са семействата, които не разполагат с отделни стаи за всяко дете и това изисква намирането на най-доброто решение за общото помещение, особено ако става дума за брат и сестра. Разбира се, един от най-големите проблеми в тази ситуация е осигуряването на поне малко уединение за всеки - дали за времето за сън и почивка

Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

Градина: Как да се грижим за декоративното зеле

Искате да създадете ярки, възхитителни и дълготрайни цветни композиции в градината или в контейнери? Няма нужда да търсите нещо на пазара, което ще изисква специални грижи и ще отнема много време. Градинарите ценители отдавна са открили и използват декоративното зеле в ландшафния дизайн. То дава чудесен колорит на есенната градина

Rail Baltica в Талин

Гара-мост за Талин от Zaha Hadid Architects

Студиото на покойната Заха Хадид спечели конкурса за строителството на новата жп гара в район Юлемисте на Талин, където се намира и летището. Rail Baltica ще се превърне в основен транспортен възел, през който ще се осъществява удобна връзка на балтийските страни през Полша към Европа, включително с главното летище на Естония

Сминдухът – ароматната подправка на здравето (+рецепта)

Сминдухът – ароматната подправка на здравето (+рецепта)

Сминдухът е познат предимно като неделима съставка на шарената сол, но той притежава безброй лечебни свойства. Богат е на протеини, фибри, витамин С, ниацин, калий, желязо и алкалоиди. Проучванията показват, че тази подправка умело се бори с възпаленията, подобрява храносмилането и репродуктивните функции, регулира кръвната захар и теглото

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Снимки pufikhomes.com

Черен дом над морето

На това място преди е имало полуразрушено бунгало, понесло много щети от соления въздух и суровата природа на остров Стокоя в Норвегия. Собствениците му обаче решават, че искат да го превърнат в място за живеене и възлагат задачата за архитектурната трансформация на Ориан Нихайм и Андреас Джи Гертсен от Fur Architects и Яшар Ханстад от Agraff

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

Градина: Какво да направим за цветята през ноември

За някои цветя през ноември идва и краят на вегетацията (каладиум, далии, канни, едногодишните). Други пък, тепърва ще блеснат със своите красиви плодчета (офика, пираканта, котонеастер и др). Настъпват последните срокове за все повече дейности в градината. В началото на месеца се коси моравата за последен път през тази година

Снимки dezeen.com

Пейки, направени след бурята

Холандското дизайнерско студио Atelier NL сглоби пейки от дървета, изкоренени от бурята, която вилня през юни в град Айндховен. Пейките са наречени Stormwood и бяха показани за първи път на Холандската седмица на дизайна в града в края на октомври. Разположени са на различни места в Айндховен. За изработката студиото е използвало стволове

Снимки pixabay.com

7 грешки при оформяне на детската стая

Не е необходимо да се вманячавате, за да превърнете детската стая в приятно място за обитаване. Важно е обаче и да не се допускат някои грешки. Ето 7 от тях. Хладната светлина е нежелателна, защото не създава усещане за уют. Необходимо е да е мека и с топъл оттенък, затова в никакъв случай не слагайте в детската луминисцентно осветление

Серия Faenza

Все по-големи плочки за банята

Плочките с голям размер са следващото ниво в оформянето на интериора на една баня. Форматът на покритията допринася помещенията да изглеждат визуално по-просторни. С тях стената e плавна и не се нарушава от фугите. Следвайки тенденциите на пазара, KAI GROUP представя своите нови колекции за баня в нов, по-голям размер 25х75 cm

Как да изберем матрак, когато страдаме от болка в гърба

Как да изберем матрак, когато страдаме от болка в гърба

Пълноценният сън е жизнено важен за всяко човешко същество. Той осигурява необходимата почивка за тялото и съзнанието ни, има важна роля относно дългосрочната памет и настроението ни. Затова хората, които са недоспали обикновено са лесно раздразнителни, трудно им е да се фокусират и да бъдат продуктивни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber