Как се пече месо до съвършенство

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7486666 Как се пече месо до съвършенство Как се пече месо до съвършенство www.24chasa.bg

Метнахте ли по нещо на скарата тая неделя? В задния ви двор или на някоя от малкото полянки до рекичка около вашия град, на която може да спрете колата при излет? Опушихте се здравата, нали. Но ви похвалиха - страхотно барбекю, ей, облизахме си пръстите!

Е, не е било барбекю. Тая дума я забрави, тя е глупава чуждица за българския народ, който знае какво е скара-бира. Той още помни социалистическата сладост на кебапчетата и напразно продължава да я търси.

Било е грил. Това е начин на приготвяне на месото на гореща жарава, при който то се опърля и изгаря почти до въглен отвън, а отвътре е почти сурово. Аминокиселините на месото, печено по този начин, се кръстосват неподражаемо и вкусът му е неустоим. Но изгорялата повърхност на мръвката е токсична и причинява рак. Трябва да се остърже.

А истинското барбекю е на бавен огън или в пещ. Това е дълга и тежка работа за сурови, мускулести мъже: хайдути, четници, партизани, бригадири, охранители и пр. При него големи късове месо, а най-често и цели животни, нежно се опушват и пекат край огньове и в пещи часове наред, а понякога и с дни.

Огънят за барбекюто се поддържа цяла нощ, въглените бавно опушват прасето. (То е именно прасе и заради това за южните щати на САЩ, които възпримат френската дума "барбекю", тя означава точно прасе. Затова и на етикетите за бекон и по крайпътните заведения прасето винаги се хили. Всъщност думата идва от езика на араваките, които така са пекли и хора.) Целта на процедурата е, като дойде време за обяд, мръвката да се поднесе за минута и наистина да си оближеш пръстите. Това е само обедно ястие и най-прочутите заведения с барбекю в Тексас и Луизиана в два следобед вече са сервирали всичко и затварят.

Обичаят да се пече прасе в края на годината е от зората на човешката култура. Това е ритуал - езически, после християнски - на приобщаване на паството. Църковен пикник за цяло село, курбан. При него расите и класите стават незабележими. В "Енциклопедия на южняшката култура" се разказва, че в Америка бели и черни са седели един до друг и са яли месото от едно и също барбекю, печено на един и същ огън дори и в годините на най-свиреп апартейд. Бели и черни са ползвали една пещ дори когато законът е забранявал после да ядат заедно печивото от нея. А ресторантите на черните с вкусно барбекю нямали свободни маси - всичко се резервирало от белите.

И така в 1968 г. сегрегацията на заведенията с барбекю стига до Върховния съд на САЩ. И той отменя сегрегацията на опечени животни. Това става цели 4 г. след отмяната на сегрегацията на хора в Съединените щати.

Така е, при барбекюто хубавите неща стават бавно. Различията обаче се запазват. В Северна и Южна Каролина котлетите се секат с брадва, а в Тенеси ги късат. Някои сипват соса (лигдата) от месото при сервирането, други поливат с него през целия процес на печене. Така е, защото, както казват негрите в американския Юг, на барбекю не знаеш дали да си вържеш задника, или да си навиеш часовника.

В България имаме могъщи регионални школи по печене на агнета и ярета, на прасета и телета. Родопска, странджанска, балканска, средногорска, македонска, северняшка... Едни цяла нощ ги въртят на шиш колкото човешки бой. Други опалват пещ, слагат тави и замазват с кал капака до сутринта. Трети копаят "гроб" на животинчето и кладат огъня върху голяма тенекия половин педя отгоре му.

Ето това е барбекю, а не музикалните пултове и облите джезвета с решетка колкото за 2 пържолки или наденички, които се продават заедно с шише за разпалване тип коктейл "Молотов" и кесия дървени въглища. Не им щем на американците нито думата "барбекю", нито начините на свещенодействие с него. Имаме си свои.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Качеството АРТЕКС

Жилищната сграда променя своето обкръжение и принадлежи на обществото. Построеното трябва да успокоява, да зарежда, да въздига човека То започва от основите на сградата и стига до дизайна на ключа, а при последните сгради – до електронната карта за достъп. Качеството е това, което не може да се добави впоследствие, и това,

"Слънчева котка" зарежда устройства в дома

Стартъп компанията от Ню Йорк Grouphug показа устройство, с чиято помощ се генерира енергия за зареждане на различни устройства в дома. Solar Cat прилича на панел и се поставя от вътрешната страна на прозорец, който е достатъчно добре осветен от слънцето. Създаването на зарядното е свързано с идеята,

Ексклузивна продажба на магазин в центъра на София

ЕКСКЛУЗИВНА продажба на магазин на бул. Васил Левски с голямо лице и в перфектно състояние - след основен ремонт! Магазинът е на две нива и е 123 м2 обособен със законно преустройство. Лице: 4 метра, голяма витрина, PVC-дограма, теракота на първо ниво и ламинат на второ ниво, нов латекс. РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ - две нива,

Продава се страхотен тристаен апартамент в центъра на София

Представяме ви страхотен тристаен апартамент в сърцето на София (ул. Дунав), състоящ се от: - входно антре - две стаи - хол - кухня - баня с тоалетна - сервизно помещение Жилището се намира на 5 минути пешеходно разстояние от катедралата "Свети Александър Невски". Апартаментът е използван за офис. Дограмата е сменена в целия апартамент,

Плочки в кухнята – модерни предложения

Много често дизайнът или проектът за ремонт в едно жилище започва от кухнята с избора на плочки за пода и стените. Независимо дали кухнята е отделно помещение или не, важно е да се изберат плочки, подходящи за подовото покритие и стените в близост до печката, мивката и работните плотове. Настилката трябва да бъде издръжлива,

Вана под небето за пълно удоволствие в мансардата

Този красив мансарден апартамент се намира в Мадрид под покрива на 4-етажна сграда, а интериорът му е подчинен изцяло на концепцията за хедонизъм и удоволствие. Проектът е наречен G House и е дело на испанското студио Gon Architects. За да реализират идеята и да изпълнят желанията на собственика дизайнерите са премахнали преградните стени,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Градина: Издържливо цвете за вилата

Чудили ли сте се какво цвете да засадите в двора на селската къща или вилата, където не ходите често? Решението се казва Лаватера. Цветето не понася добре пресаждане, затова е най-добре да си я отгледате от семена директно на мястото. Възможно е да се използват торфени саксийки, но е много важно младите растения да се прехвърлят в почвата преди

Градче с къщи за гости се продава за $3,8 млн.

Създадено през 1836 година, днес това градче в щата Индиана се продава за 3,8 милиона долара от двамата си собственици. Нарича се Стори и носи името на доктор Джордж Стори, който през 1851 година получава патента върху земята от тогавашния американски президент Милърд Филмор и отваря лекарска практика, пише toptenrealestatedeals.

7 причини да направите стените бели

Бялото е може би най-популярният цвят, когато става дума за интериор и е сигурно, че никога няма да излезе от мода. Защото с него без особени усилия всяко помещение може да се промени драстично и ефектно. Ето 7 причини да го използвате за стените. Пространството визуално се разширява Ако най-важни за вас в интериора са просторът и светлината,

Къщичка се затваря сама според температурата

Хидравлична система от три панела отваря и затваря малка постройка в зависимост от околната температура. Проектирана е от екип от училището по архитектура към Университета Цинхуа в Пекин начело с професор Уейгуо Сю. Къщичката е посетителски център в селището Сяхуайен и трите панела се отварят и затварят,

Домашни хитрини: За какво служи оризът

Освен, че е чудесен продукт за готвене, той върши отлична работа и в различни ситуации от ежедневието. * Ако сте намокрили смартфона си, не изпадайте в паника! Вместо това бързо го сложете в малък плик или кутия с ориз, който ще поеме излишната влага. На този принцип действа зрънцето, поставено в солницата. * С ориз се прави и грейка.

Как да пържим здравословно картофи (+рецепти)

Защо пържените картофи са вредни? Те съдържат аминокиселината аспаргин, която при висока температура (над 190 градуса), при каквато се случва пърженето, се превръща в акриламид. А той според научни доказателства има силно изразено канцерогенно действие върху организма. В никакъв случай не претопляйте пържените картофи,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber