Как се пече месо до съвършенство

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7486666 Как се пече месо до съвършенство Как се пече месо до съвършенство www.24chasa.bg
Как се пече месо до съвършенство

Метнахте ли по нещо на скарата тая неделя? В задния ви двор или на някоя от малкото полянки до рекичка около вашия град, на която може да спрете колата при излет? Опушихте се здравата, нали. Но ви похвалиха - страхотно барбекю, ей, облизахме си пръстите!

Е, не е било барбекю. Тая дума я забрави, тя е глупава чуждица за българския народ, който знае какво е скара-бира. Той още помни социалистическата сладост на кебапчетата и напразно продължава да я търси.

Било е грил. Това е начин на приготвяне на месото на гореща жарава, при който то се опърля и изгаря почти до въглен отвън, а отвътре е почти сурово. Аминокиселините на месото, печено по този начин, се кръстосват неподражаемо и вкусът му е неустоим. Но изгорялата повърхност на мръвката е токсична и причинява рак. Трябва да се остърже.

А истинското барбекю е на бавен огън или в пещ. Това е дълга и тежка работа за сурови, мускулести мъже: хайдути, четници, партизани, бригадири, охранители и пр. При него големи късове месо, а най-често и цели животни, нежно се опушват и пекат край огньове и в пещи часове наред, а понякога и с дни.

Огънят за барбекюто се поддържа цяла нощ, въглените бавно опушват прасето. (То е именно прасе и заради това за южните щати на САЩ, които възпримат френската дума "барбекю", тя означава точно прасе. Затова и на етикетите за бекон и по крайпътните заведения прасето винаги се хили. Всъщност думата идва от езика на араваките, които така са пекли и хора.) Целта на процедурата е, като дойде време за обяд, мръвката да се поднесе за минута и наистина да си оближеш пръстите. Това е само обедно ястие и най-прочутите заведения с барбекю в Тексас и Луизиана в два следобед вече са сервирали всичко и затварят.

Обичаят да се пече прасе в края на годината е от зората на човешката култура. Това е ритуал - езически, после християнски - на приобщаване на паството. Църковен пикник за цяло село, курбан. При него расите и класите стават незабележими. В "Енциклопедия на южняшката култура" се разказва, че в Америка бели и черни са седели един до друг и са яли месото от едно и също барбекю, печено на един и същ огън дори и в годините на най-свиреп апартейд. Бели и черни са ползвали една пещ дори когато законът е забранявал после да ядат заедно печивото от нея. А ресторантите на черните с вкусно барбекю нямали свободни маси - всичко се резервирало от белите.

И така в 1968 г. сегрегацията на заведенията с барбекю стига до Върховния съд на САЩ. И той отменя сегрегацията на опечени животни. Това става цели 4 г. след отмяната на сегрегацията на хора в Съединените щати.

Така е, при барбекюто хубавите неща стават бавно. Различията обаче се запазват. В Северна и Южна Каролина котлетите се секат с брадва, а в Тенеси ги късат. Някои сипват соса (лигдата) от месото при сервирането, други поливат с него през целия процес на печене. Така е, защото, както казват негрите в американския Юг, на барбекю не знаеш дали да си вържеш задника, или да си навиеш часовника.

В България имаме могъщи регионални школи по печене на агнета и ярета, на прасета и телета. Родопска, странджанска, балканска, средногорска, македонска, северняшка... Едни цяла нощ ги въртят на шиш колкото човешки бой. Други опалват пещ, слагат тави и замазват с кал капака до сутринта. Трети копаят "гроб" на животинчето и кладат огъня върху голяма тенекия половин педя отгоре му.

Ето това е барбекю, а не музикалните пултове и облите джезвета с решетка колкото за 2 пържолки или наденички, които се продават заедно с шише за разпалване тип коктейл "Молотов" и кесия дървени въглища. Не им щем на американците нито думата "барбекю", нито начините на свещенодействие с него. Имаме си свои.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Градина: Как канелата предпазва орхидеите

Градина: Как канелата предпазва орхидеите

Сигурно на всеки се е случвало да умори орхидея. Те лесно загниват при неподходящ воден режим или по-ниски температури. И тук на помощ идва канелата. При загниване в зоната на корените се препоръчва щателно почистване на меките части до здрава тъкан. Отворените ранички се поръсват с кафявата пудра. Фунгицидните свойства на канелата ще спрат

Снимки Foreward

"Ритни" вместо "Натисни"!

Повишената чувствителност по отношение на хигиената заради пандемията от COVID-19 повдигна много въпроси относно обществените пространства. А в тях едно от местата, които са източник на бактерии и зарази, са бутоните на светофарите, натискани от пешеходци. Дизайнерите от австралийското студио Foreward забелязали

Домашни хитрини: За какво
служат лимонените кори

Домашни хитрини: За какво служат лимонените кори

За вълшебните качества на лимона знаем много, но често пренебрегваме тези на корите, които просто изхвърляме. Ето за какво може да ги използваме. * С тях може да размекнете грубата кожа на лактите и петите. * От корите може да си направите чудесен аромат за дома. Сложете няколко във вода, добавете канелени пръчици и оставете да ври за около 15 -

Нещо вкусно: Домашна шоколадова торта с бишкоти

Нещо вкусно: Домашна шоколадова торта с бишкоти

Необходими продукти: 500 г бишкоти 6 бр. целувки 6 бр. ореховки 150 г шоколад 150 мл прясно мляко 150 г пудра захар 125 г масло 2 с.л. какао 2 пакетчета ванилия 2 бр. яйца 100 г ядки Начин на приготвяне: Разбийте на пяна маслото с пудрата захар. Варете се до сгъстяване млякото, какаото и 100 г настърган шоколад

Градина: 9 правила за отглеждане на величествени божури

Градина: 9 правила за отглеждане на величествени божури

Прието е да се смята, че те растат на едно място без проблеми до 10 години, а след това трябва да се разсадят и пресадят. Всъщност божурите могат да се чувстват прекрасно на едно и също място дори и 100 години. Но за това са необходими правилни грижи. 1. Мястото трябва да се избере много внимателно, тъй като растението ще живее там дълго време. 2

Как да изберем перфектното барбекю

Как да изберем перфектното барбекю

На открито, с похапване и огън им е хубаво на всички. Едва ли има човек, който би отказал покана за печени мръвки и зеленчуци. Ако обаче вие решите да си вземете барбекю, е нужно да овладеете някои тънкости относно какъв уред да изберете, какви сосове да направите и как да опечете храната като за облизване на пръстите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Снимки pixabay.com и goodhouse.ru

13 идеи за интересен интериор в детската стая

Добрият интериор в детската стая не е този, който допада най-много визуално на родителите, а удобният за детето. Най-често тази зона от дома не прилича на никоя друга и даже изобщо не следва стилистичната линия на останалите помещения. Ето 13 идеи за оформление, които ще я превърнат в обичано, безопасно и функционално място за хлапето

Нещо вкусно: Какво да сготвим с извара (рецепти)

Нещо вкусно: Какво да сготвим с извара (рецепти)

Изварата не присъства в най-традиционните рецепти и затова е пренебрегвана като съставка. Днес може да променим това с помощта на няколко идеи, които ще ви вдъхновят да готвите по-често с този толкова полезен, а и достъпен като цена продукт. Заменете някои продукти с извара Най-лесно е, когато правите баница. Заменете част от сиренето с извара

Портативно устройство чисти
водата чрез слънцето (ВИДЕО)

Портативно устройство чисти водата чрез слънцето (ВИДЕО)

Това устройство със сигурност е мечтата на всеки любител на туризма на открито и на тези, които предпочитат палатките. Защото може да предостави чиста вода, годна не само за миене и къпане, но и за пиене и готвене. GoSun Flow е портативна система, която работи с помощта на слънчева енергия и се пренася лесно в удобна кутия, напомняща малък куфар

Снимки pufikhomes

35 кв. м за дамската мансарда

Малкото жилище в Гьотеборг се обитава от млада дама, която държи всеки детайл да е в унисон с характера и вижданията й за красиво място за обитаване. Площта на мансардата е едва 35 кв. м, но изборът на цветове, мебели, текстури, както и начинът, по който пространството е усвоено, ни карат да забравим колко е ограничаваща

Градина: Не всяка вода е подходяща за саксийните цветя

Градина: Не всяка вода е подходяща за саксийните цветя

Цветята у дома и в градината изискват грижи, но ни възнаграждават за усилията, които сме положили с красота и ухание. Как да им помогнем да са още по-прекрасни? - Пазете азалията от варовикова вода. За да остане по-дълго красива и отрупана с цветове се нуждае от светло, хладно помещение с температура не повече от 18 градуса С

Кръгла къщичка за сред природата (ВИДЕО)

Кръгла къщичка за сред природата (ВИДЕО)

LumiPod е жилищен модул, разработен от френската компания Lumicene, в който основна роля имат фирмените прозорци. Мини къщичката е предназначена за тези, които имат желание да отпочинат с нощувка сред природата, без да се обременяват с излишество. Модулът може да бъде местен. Той е кръгъл и по-голямата част от обема е за спалнята

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber