Тази реализация на Милка Фъркова спечели първо място в категория "Обществен интериор" в конкурса на списание "Идеален дом". Публикувахме го през май 2018 година.
Снимки Марин Маринов
Малкото заведение със само шест маси след сериозно преустройство се превръща в предпочитано място за приятелски срещи и приятно прекарване на чаша на кюстендилци.
Преобразяването на ресторанта става на два етапа в продължение на три години. Първата среща на дизайнерката Милка Фъркова е в момент, когато т.нар. "Бар и грил" се нуждае от основен ремонт. Мястото е комуникативно, намира се в пешеходната зелена част на града и за да го направи по-голямо и посещавано, собственикът купува и съседното помещение. Обединени, двете зали се сдобиват с изцяло нов интериор, за който ресторантьорът се доверява на младата авторка.
След три години през тази пролет преуспяващото заведение, вече с различна, по-богата кухня и много повече клиенти, търси и други посоки за развитие. Идва ред на външната част и се стига до идеята да се построи in-out зона, която да приюти максимално зеленината, присъстваща в интериора, и така да създаде приятно еконастроение в покритата градина. Зелената концепция разчита много на скандинавския мъх, който приятно контрастира на изделията от бетон, направени по авторски проект на артиста Явор Гонев.
Новата конструкция е по проект на арх. Чавдар Георгиев - тя е изцяло автоматизирана с отваряем покрив, електрически стъкла с хоризонтално отваряне и слънцезащитна система. Търсейки контраста, за този изчистен метален обем дизайнерката подбира обзавеждане с много по-топло излъчване и от естествени материали - дъб с натурално финишно покритие, кожа, текстил в меки тонове. Металните столове и меката мебел подсилват градинското усещане, но едновременно с това предлагат комфорта на домашния уют. Сред масите с едър дървен плот и дървените пейки са разпръснати цветни канапета и фотьойли, а в центъра на павилиона е обособен кът с диван и голяма маса, разположени върху килим от плочи с текстилен ефект. Има и кухненски остров с мивка и етажерка с вградена биокамина.
Дизайнерката е търсила специалното усещане "вечеря вкъщи с приятели", актуален ресторантски тренд в света. За него допринася и щедрото присъствие на дървото, което виждаме и на пода, и в растерния таван, а частично и като ламперия на стените.
Клиентите остават очаровани от някои интригуващи акценти като цветните лопати за пица, на които дизайнерският екип попада случайно в мебелния цех. И решава да ги вмъкне като декор на стената. С артистични щрихи във финалните детайли се подписва и художникът Бисер Лапев.