Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7454910 Как да готвим вкусно с вино (+рецепти) Как да готвим вкусно с вино (+рецепти) www.24chasa.bg

„Обичам да готвя с вино... Понякога дори го слагам в яденето.“

Фразата на У.К. Фийлдс е доста популярна и през последните години може да се намери на табелки, дъски за рязане и чаши и много от нас си я окачиха някъде в кухнята. Ами така си е – готвенето е креативен процес, изключително приятен, и като такъв се съчетава идеално с чаша бяло или червено вино. Но какво се случва, когато понякога посегнем към бутилката и почерпим и ястията си? Знаем ли наистина как се готви с вино?

Основното правило в готвенето с вино е да ползвате не по-лошо вино, от това, което консумирате чисто. Джулия Чайлд е казала: „Ако не разполагате с качествено вино, по-добре го пропуснете в рецептата. Лошото вино може да развали и най-простото и напълно да съсипе елегантното ястие.“

Много е шик да отворим бутилка с добро вино, да си сипем в чаша и да отлеем малко в тенджерата, в която се готви вечерята. Но всъщност не е така просто. Готвенето с вино е една от най-неразбраните техники в кухнята.

Какво се случва, когато готвим с вино?

Всъщност по време на термичната обработка алкохолът от виното се изпарява и в ястието остават неговите аромати. И както преценяваме съчетанието на дадени храни с подправките, така би трябвало да постъпваме и с виното. Бялото пасва на по-деликатни храни като риба и морски дарове, както и в зеленчукови и вегетариански рецепти, докато червеното отива при червените меса и по-тежките манджи.

Имайте предвид, че захарите на едно по-сладко вино ще бъдат доста концентрирани, когато алкохолът му се изпари. По същия начин танинът и киселините на червеното вино имат по-силен аромат при готвене. Затова, ако в рецептата присъстват и други киселини като лимон или оцет, е по-добре да ги редуцирате.

Някои зеленчуци са с по-високо съдържание на захари – например празът, морковите, лукът. Затова не е подходящо да ги готвите със сладки и полусухи вина.

Бяло или червено?

Лесно ще изберете дали да сготвите дадено ястие с бяло или с червено вино. Запитайте се с какво вино бихте го консумирали и изберете него и за приготвянето. Като цяло белите и леки меса като пилешко и пуешко се комбинират с бели вина, а червените и мазни меса – с червени. Свинското може да се готви и с бяло, и с червено, зависи от рецептата.

В много рецепти с плодове също ще откриете вино. Бялото е подходящо за цитрусите и пъпеша, а червеното – за прасковите, крушите, беритата, черешите, както и за шоколада.

Има различни начини да готвите с вино.

Използвайте го за марината

Месото, мариновано предварително във вино, има не само по-хубав вкус. То става по-крехко и по-сочно. Освен това има теория, че мариноването в киселина „изчиства“ месото от токсините.

Полейте месото с него

Докато готвите пържола на скарата, може да я намажете с вино или пък да залеете месото във фурната. Това ще придаде приятен аромат на гозбата. Но виното ви наистина трябва да е качествено, защото при този начин на добавяне ароматът му ще се усеща по-силно.

Деглазиране

Това е страхотна техника, чиято цел е да се отстранят остатъците от тигана и в същото време да сътворим чуден сос за нашето ястие. Когато сме пекли пържола на тигана, да речем, по дъното му са останали части от месото и от мазнината му. Отстраняваме пържолата и доливаме вино. Когато то се загрее, остатъците се разтварят в него и получаваме разкошен сос. Ако се нуждае от сгъстяване, може да добавим малко масло и брашно и да оставим на тих огън до желаната гъстота.

Добавяне на вино в яхнии и грейвита

Всички познаваме винения кебап, но не знаем, че той има немалък брой разновидности. Хубавата яхния направо си плаче за вино, както и грейви сосът за неделното печено. Когато ползвате вино при бавно готвене, каквото е обикновено готвенето на яхнии, може да си позволите и вино с не най-високото качество.

Поширане

Това е друга техника, която ние, българите, обикновено свързваме с айца по панагюрски. Всъщност поширането може да превърне обикновените круши или праскови в елегантен и ефирен десерт.

Печене

Опитайте да замените част от течностите в дадена рецепта с вино. Както казахме, алкохолът ще се изпари, а ароматът от напитката ще остане.

-----

Виното не бива да се добавя в края на готвенето, защото това няма да позволи на алкохола да се изпари. Започнете с малко и увеличете количеството вино, докато постигнете желания вкус и аромат.

Най-подходящите сортове

Зависи от това какво искате да постигнете. Ако целите да засилите аромата на основните съставки, виното е добре да бъде с по-неутрален вкус и аромат като например Pinot Grifio и Merlot. Когато виното играе главна роля в чинията, какъвто е случаят с пошираните плодове например, опитайте с ароматни напитки като Riesling и Traminer.

Сладки и плътни вина като шери, мадейра или марсала са перфектни на някои рецепти. Шерито ще го срещнете също в някои супи, а мадейрата се обича с гъбите. Средиземноморските манджи пък стават още по-неустоими в комбинация с марсала.

Поширани круши

4 круши

400 мл бяло вино (може да ползвате и червено)

3 с.л. мед

пръчка канела

няколко карамфилчета

ванилия

1 Измийте и обелете крушите.

2 В тенджерка сложете виното да заври, като накрая добавите ванилията, канелата, карамфилчетата и меда.

3 Сложете крушите във врящата течност за около 20 минути.

Сервирайте със сладолед и бита сметана, като полеете с винения сос.

Сочни пържоли с вино

6 вратни пържоли

30 г масло

120 мл червено вино

няколко скилидки чесън

щипка чубрица

прясна мащерка

сол и черен пипер

1 Запечатайте пържолите в тиган с малко масло от двете страни за по 3 минути на страна.

2 Поставете ги в тавичка или в глинен или чугунен съд и ги овкусете със сол, пипер, чубрица и счукания чесън. Оставете между пържолите няколко цели скилидки чесън.

3 Разпределете маслото върху месото и залейте с виното.

4 Ако готвите в тава във фурната, покрийте с алуминиево фолио. Ако готвите с гювеч или чугунен съд, просто похлупете.

5 Печете на 170 градуса час и половина.

6 Махнете фолиото/капака, поставете прясната мащерка и запечете за още 20 мунити.

Паста с вино

450 г паста по избор

500 мл червено вино

100 г настърган пармезан или друго твърдо сирене

4-5 филенца аншоа (може да ги замените със солена копърка)

3-4 скилидки чесън

черен и лют червен пипер

листенца босилек или магданоз

сол

зехтин

1 Сварете пастата ал денте.

2 В дълбок тиган запържете в зехтин чесъна заедно с рибните парченца.

3 Добавете пастата и разбъркайте добре.

4 Овкусете със сол, черен и лют червен пипер.

5 Изсипете виното и гответе, докато течността се редуцира.

6 Сервирайте с пармезан и богато наръсено с листенца босилек или магданоз.

Трюфели с шоколад, портокалови корички и червено вино

2 шоколада мин. 70% какао

100 мл качествено червено вино

1 с.л. мед или меласа

2 с.л. масло

портокалови корички от 2 био портокала

за украса

какао

кокосови стърготини

ситно натрошени ядки

1 Загрейте виното и разтопете в него меда или меласата.

2 Натрошете наситно шоколадите и ги смесете с портокаловите корички.

3 Полейте шоколадите с врялото вино. Шоколадът трябва да се разтопи и да получите гладка смес.

4 Добавете маслото и оставете да се втвърди. Разбърквайте от време на време.

5 След около час започнете да оформяте отделните топчета и ги овалвайте в какаото.

Може да декорирате също с кокосови стърготини и/или натрошени ядки.

Пиян хляб

масло за касеролата

1/2 франзела, нарязана на филийки

1/2 малка глава лук на тънко

100 г шунка на тънко

1/2 ч.ч. бяло вино

черен пипер

1/2 ч.ч. настърган твърд кашкавал от типа на грюер

1 Загрейте фурната и разтопете маслото в касерола или друг подходящ съд.

2 Поставете филийките хляб, разпределете върху тях лука и шунката. Подправете с черен пипер, залейте с виното и поставете сиренето най-отгоре.

3 Печете около 20 минути, или докато крайчетата на сиренето покафенеят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Най-добрият обществен интериор за 2018 година: Градинско настроение за вечеря с приятели

Тази реализация на Милка Фъркова спечели първо място в категория "Обществен интериор" в конкурса на списание "Идеален дом". Публикувахме го през май 2018 година. Снимки Марин Маринов Малкото заведение със само шест маси след сериозно преустройство се превръща в предпочитано място за приятелски срещи и приятно прекарване на чаша на кюстендилци.

Най-добрият български интериор на малко жилище за 2018 година: Лек поклон към миналото

Този интериор на архитект Ивета Попова спечели първо място в категория "Малкото жилище" в традиционния конкурс на списание "Идеален дом". Публикувахме го в броя от месец юли миналата година. Снимки Асен Балабанов Апартаментът е успешен пример за това как трябва да се аранжира жилище в кооперация, чиято история започва от първите десетилетия на

Интериор №1 за 2018 година: Панорамна гледка, френски мебели и фламинго на стената

Това е интериорът, който спечели първо място в традиционния конкурс "Къща на годината 2018" на списание "Идеален дом". Публикувахме го в броя от месец юни. От широката тераса на този апартамент се открива почти 360-градусова гледка. Защото външната част на апартамента е с респектиращата площ от цели 70 квадратни метра и се разпростира покрай

"Вертикално село" вече и в Румъния (ВИДЕО)

Проекти "Вертикално село" за жилищни сгради с богато озеленяване вече са реализирани в много градове, особено в Европа, а скоро сред тях ще е и румънският Тимишоара. Там през август 2020 година трябва да бъде завършена 10-етажна сграда със 120 апартамента, всеки от които ще разполага с богато озеленена тераса с площ от поне 57 кв. м.

С дъх на оазис от градината: Няколко идеи, с които да превърнете двора си в райско кътче

Пролетта вече настъпи и сме на прага на един сезон, в който започваме да прекарваме все повече време навън, под слънчевите лъчи, сред природата. Затова и сега е най-подходящият момент да откриете зазимената градина, ако още не сте, и да я преврънете в райско кътче, в което да се насладите на заслужен комфорт.

Ето как се отглеждат красиви орхидеи (II част)

Дендробиумът обича да му е тясно Отглежда се почти като обикновено цвете Дендробиумът е орхидея, чиито цветове се появяват в пазвите на листата. Той няма нужда от прозрачна саксия. Задължително условие за успешно отглеждане е субстратът да е въздушен. Подходящи са кокосови влакна, сфагнум мъх, кори и други, но в никакъв случай почва.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Звезда от "Сексът и градът" продава къща за $3,095 млн.

Кристин Дейвис, която изигра ролята на Шарлът Йорк в обичания сериал "Сексът и градът", продава за 3,095 милиона долара имот в Брентууд в американския щат Калифорния, пише toptenrealestatedeals.com. Къщата на 54-годишната актриса е построена през 1978 година, площта й е 376 кв. м, в които са разположени 4 спални и 5 бани.

Домашни хитрини: За какво служат филтрите за кафе

Дори и да не сте от почитателите на кафето, си заслужава да си купите еднократни хартиени филтри, защото може да ги използвате за много полезни неща в дома. Ето 10 от тях. * Поставете от филтрите между металните съдове, когато ги съхранявате. По този начин ще предпазите повърхностите им от надраскване и от влагата.

Ето как се отглеждат красиви орхидеи (I част)

Пеперудената орхидея цъфти до 6 месеца Има 3 размера фаленопсис Фаленопсисът е една от най-красивите и разнообразно обагрени орхидеи. Наричат я още пеперудена заради приликата на цветовете с нежните и деликатни крила на пеперудите. Фаленопсисът е епифит (растение, което се закрепя посредством корените си за друго растение,

Най-високата дървена кула ще е на 40 етажа

Архитектурната фирма Perkins+Will показа проекта си за най-високата дървен небостъргач в света, която ще има 40 етажа. Ще се намира в канадския град Ванкувър, а разработката е съвместна с инженерите от Delta Group. Canada’s Earth tower всъщност ще е хибридна сграда, защото ще има основа и централно ядро от бетон.

Не изхвърляйте старите рамки! Чудесни са за декорация!

Специалистите съветват да не трупаме излишни вещи в дома си, независимо от сантименталната им стойност. За мнозина това е трудно, но в същото време са готови да изхвърлят веднага една излязла от употреба стара рамка. Не го правете! Защото може да я превърнете не просто във функционален предмет, а и в оригинален елемент от декора.

Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

„Обичам да готвя с вино... Понякога дори го слагам в яденето.“ Фразата на У.К. Фийлдс е доста популярна и през последните години може да се намери на табелки, дъски за рязане и чаши и много от нас си я окачиха някъде в кухнята. Ами така си е – готвенето е креативен процес, изключително приятен, и като такъв се съчетава идеално с чаша бяло или

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber