Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7454910 Как да готвим вкусно с вино (+рецепти) Как да готвим вкусно с вино (+рецепти) www.24chasa.bg
Как да готвим вкусно с вино (+рецепти)

„Обичам да готвя с вино... Понякога дори го слагам в яденето.“

Фразата на У.К. Фийлдс е доста популярна и през последните години може да се намери на табелки, дъски за рязане и чаши и много от нас си я окачиха някъде в кухнята. Ами така си е – готвенето е креативен процес, изключително приятен, и като такъв се съчетава идеално с чаша бяло или червено вино. Но какво се случва, когато понякога посегнем към бутилката и почерпим и ястията си? Знаем ли наистина как се готви с вино?

Основното правило в готвенето с вино е да ползвате не по-лошо вино, от това, което консумирате чисто. Джулия Чайлд е казала: „Ако не разполагате с качествено вино, по-добре го пропуснете в рецептата. Лошото вино може да развали и най-простото и напълно да съсипе елегантното ястие.“

Много е шик да отворим бутилка с добро вино, да си сипем в чаша и да отлеем малко в тенджерата, в която се готви вечерята. Но всъщност не е така просто. Готвенето с вино е една от най-неразбраните техники в кухнята.

Какво се случва, когато готвим с вино?

Всъщност по време на термичната обработка алкохолът от виното се изпарява и в ястието остават неговите аромати. И както преценяваме съчетанието на дадени храни с подправките, така би трябвало да постъпваме и с виното. Бялото пасва на по-деликатни храни като риба и морски дарове, както и в зеленчукови и вегетариански рецепти, докато червеното отива при червените меса и по-тежките манджи.

Имайте предвид, че захарите на едно по-сладко вино ще бъдат доста концентрирани, когато алкохолът му се изпари. По същия начин танинът и киселините на червеното вино имат по-силен аромат при готвене. Затова, ако в рецептата присъстват и други киселини като лимон или оцет, е по-добре да ги редуцирате.

Някои зеленчуци са с по-високо съдържание на захари – например празът, морковите, лукът. Затова не е подходящо да ги готвите със сладки и полусухи вина.

Бяло или червено?

Лесно ще изберете дали да сготвите дадено ястие с бяло или с червено вино. Запитайте се с какво вино бихте го консумирали и изберете него и за приготвянето. Като цяло белите и леки меса като пилешко и пуешко се комбинират с бели вина, а червените и мазни меса – с червени. Свинското може да се готви и с бяло, и с червено, зависи от рецептата.

В много рецепти с плодове също ще откриете вино. Бялото е подходящо за цитрусите и пъпеша, а червеното – за прасковите, крушите, беритата, черешите, както и за шоколада.

Има различни начини да готвите с вино.

Използвайте го за марината

Месото, мариновано предварително във вино, има не само по-хубав вкус. То става по-крехко и по-сочно. Освен това има теория, че мариноването в киселина „изчиства“ месото от токсините.

Полейте месото с него

Докато готвите пържола на скарата, може да я намажете с вино или пък да залеете месото във фурната. Това ще придаде приятен аромат на гозбата. Но виното ви наистина трябва да е качествено, защото при този начин на добавяне ароматът му ще се усеща по-силно.

Деглазиране

Това е страхотна техника, чиято цел е да се отстранят остатъците от тигана и в същото време да сътворим чуден сос за нашето ястие. Когато сме пекли пържола на тигана, да речем, по дъното му са останали части от месото и от мазнината му. Отстраняваме пържолата и доливаме вино. Когато то се загрее, остатъците се разтварят в него и получаваме разкошен сос. Ако се нуждае от сгъстяване, може да добавим малко масло и брашно и да оставим на тих огън до желаната гъстота.

Добавяне на вино в яхнии и грейвита

Всички познаваме винения кебап, но не знаем, че той има немалък брой разновидности. Хубавата яхния направо си плаче за вино, както и грейви сосът за неделното печено. Когато ползвате вино при бавно готвене, каквото е обикновено готвенето на яхнии, може да си позволите и вино с не най-високото качество.

Поширане

Това е друга техника, която ние, българите, обикновено свързваме с айца по панагюрски. Всъщност поширането може да превърне обикновените круши или праскови в елегантен и ефирен десерт.

Печене

Опитайте да замените част от течностите в дадена рецепта с вино. Както казахме, алкохолът ще се изпари, а ароматът от напитката ще остане.

-----

Виното не бива да се добавя в края на готвенето, защото това няма да позволи на алкохола да се изпари. Започнете с малко и увеличете количеството вино, докато постигнете желания вкус и аромат.

Най-подходящите сортове

Зависи от това какво искате да постигнете. Ако целите да засилите аромата на основните съставки, виното е добре да бъде с по-неутрален вкус и аромат като например Pinot Grifio и Merlot. Когато виното играе главна роля в чинията, какъвто е случаят с пошираните плодове например, опитайте с ароматни напитки като Riesling и Traminer.

Сладки и плътни вина като шери, мадейра или марсала са перфектни на някои рецепти. Шерито ще го срещнете също в някои супи, а мадейрата се обича с гъбите. Средиземноморските манджи пък стават още по-неустоими в комбинация с марсала.

Поширани круши

4 круши

400 мл бяло вино (може да ползвате и червено)

3 с.л. мед

пръчка канела

няколко карамфилчета

ванилия

1 Измийте и обелете крушите.

2 В тенджерка сложете виното да заври, като накрая добавите ванилията, канелата, карамфилчетата и меда.

3 Сложете крушите във врящата течност за около 20 минути.

Сервирайте със сладолед и бита сметана, като полеете с винения сос.

Сочни пържоли с вино

6 вратни пържоли

30 г масло

120 мл червено вино

няколко скилидки чесън

щипка чубрица

прясна мащерка

сол и черен пипер

1 Запечатайте пържолите в тиган с малко масло от двете страни за по 3 минути на страна.

2 Поставете ги в тавичка или в глинен или чугунен съд и ги овкусете със сол, пипер, чубрица и счукания чесън. Оставете между пържолите няколко цели скилидки чесън.

3 Разпределете маслото върху месото и залейте с виното.

4 Ако готвите в тава във фурната, покрийте с алуминиево фолио. Ако готвите с гювеч или чугунен съд, просто похлупете.

5 Печете на 170 градуса час и половина.

6 Махнете фолиото/капака, поставете прясната мащерка и запечете за още 20 мунити.

Паста с вино

450 г паста по избор

500 мл червено вино

100 г настърган пармезан или друго твърдо сирене

4-5 филенца аншоа (може да ги замените със солена копърка)

3-4 скилидки чесън

черен и лют червен пипер

листенца босилек или магданоз

сол

зехтин

1 Сварете пастата ал денте.

2 В дълбок тиган запържете в зехтин чесъна заедно с рибните парченца.

3 Добавете пастата и разбъркайте добре.

4 Овкусете със сол, черен и лют червен пипер.

5 Изсипете виното и гответе, докато течността се редуцира.

6 Сервирайте с пармезан и богато наръсено с листенца босилек или магданоз.

Трюфели с шоколад, портокалови корички и червено вино

2 шоколада мин. 70% какао

100 мл качествено червено вино

1 с.л. мед или меласа

2 с.л. масло

портокалови корички от 2 био портокала

за украса

какао

кокосови стърготини

ситно натрошени ядки

1 Загрейте виното и разтопете в него меда или меласата.

2 Натрошете наситно шоколадите и ги смесете с портокаловите корички.

3 Полейте шоколадите с врялото вино. Шоколадът трябва да се разтопи и да получите гладка смес.

4 Добавете маслото и оставете да се втвърди. Разбърквайте от време на време.

5 След около час започнете да оформяте отделните топчета и ги овалвайте в какаото.

Може да декорирате също с кокосови стърготини и/или натрошени ядки.

Пиян хляб

масло за касеролата

1/2 франзела, нарязана на филийки

1/2 малка глава лук на тънко

100 г шунка на тънко

1/2 ч.ч. бяло вино

черен пипер

1/2 ч.ч. настърган твърд кашкавал от типа на грюер

1 Загрейте фурната и разтопете маслото в касерола или друг подходящ съд.

2 Поставете филийките хляб, разпределете върху тях лука и шунката. Подправете с черен пипер, залейте с виното и поставете сиренето най-отгоре.

3 Печете около 20 минути, или докато крайчетата на сиренето покафенеят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Градина: Как канелата предпазва орхидеите

Градина: Как канелата предпазва орхидеите

Сигурно на всеки се е случвало да умори орхидея. Те лесно загниват при неподходящ воден режим или по-ниски температури. И тук на помощ идва канелата. При загниване в зоната на корените се препоръчва щателно почистване на меките части до здрава тъкан. Отворените ранички се поръсват с кафявата пудра. Фунгицидните свойства на канелата ще спрат

Снимки Foreward

"Ритни" вместо "Натисни"!

Повишената чувствителност по отношение на хигиената заради пандемията от COVID-19 повдигна много въпроси относно обществените пространства. А в тях едно от местата, които са източник на бактерии и зарази, са бутоните на светофарите, натискани от пешеходци. Дизайнерите от австралийското студио Foreward забелязали

Домашни хитрини: За какво
служат лимонените кори

Домашни хитрини: За какво служат лимонените кори

За вълшебните качества на лимона знаем много, но често пренебрегваме тези на корите, които просто изхвърляме. Ето за какво може да ги използваме. * С тях може да размекнете грубата кожа на лактите и петите. * От корите може да си направите чудесен аромат за дома. Сложете няколко във вода, добавете канелени пръчици и оставете да ври за около 15 -

Нещо вкусно: Домашна шоколадова торта с бишкоти

Нещо вкусно: Домашна шоколадова торта с бишкоти

Необходими продукти: 500 г бишкоти 6 бр. целувки 6 бр. ореховки 150 г шоколад 150 мл прясно мляко 150 г пудра захар 125 г масло 2 с.л. какао 2 пакетчета ванилия 2 бр. яйца 100 г ядки Начин на приготвяне: Разбийте на пяна маслото с пудрата захар. Варете се до сгъстяване млякото, какаото и 100 г настърган шоколад

Градина: 9 правила за отглеждане на величествени божури

Градина: 9 правила за отглеждане на величествени божури

Прието е да се смята, че те растат на едно място без проблеми до 10 години, а след това трябва да се разсадят и пресадят. Всъщност божурите могат да се чувстват прекрасно на едно и също място дори и 100 години. Но за това са необходими правилни грижи. 1. Мястото трябва да се избере много внимателно, тъй като растението ще живее там дълго време. 2

Как да изберем перфектното барбекю

Как да изберем перфектното барбекю

На открито, с похапване и огън им е хубаво на всички. Едва ли има човек, който би отказал покана за печени мръвки и зеленчуци. Ако обаче вие решите да си вземете барбекю, е нужно да овладеете някои тънкости относно какъв уред да изберете, какви сосове да направите и как да опечете храната като за облизване на пръстите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Снимки pixabay.com и goodhouse.ru

13 идеи за интересен интериор в детската стая

Добрият интериор в детската стая не е този, който допада най-много визуално на родителите, а удобният за детето. Най-често тази зона от дома не прилича на никоя друга и даже изобщо не следва стилистичната линия на останалите помещения. Ето 13 идеи за оформление, които ще я превърнат в обичано, безопасно и функционално място за хлапето

Нещо вкусно: Какво да сготвим с извара (рецепти)

Нещо вкусно: Какво да сготвим с извара (рецепти)

Изварата не присъства в най-традиционните рецепти и затова е пренебрегвана като съставка. Днес може да променим това с помощта на няколко идеи, които ще ви вдъхновят да готвите по-често с този толкова полезен, а и достъпен като цена продукт. Заменете някои продукти с извара Най-лесно е, когато правите баница. Заменете част от сиренето с извара

Портативно устройство чисти
водата чрез слънцето (ВИДЕО)

Портативно устройство чисти водата чрез слънцето (ВИДЕО)

Това устройство със сигурност е мечтата на всеки любител на туризма на открито и на тези, които предпочитат палатките. Защото може да предостави чиста вода, годна не само за миене и къпане, но и за пиене и готвене. GoSun Flow е портативна система, която работи с помощта на слънчева енергия и се пренася лесно в удобна кутия, напомняща малък куфар

Снимки pufikhomes

35 кв. м за дамската мансарда

Малкото жилище в Гьотеборг се обитава от млада дама, която държи всеки детайл да е в унисон с характера и вижданията й за красиво място за обитаване. Площта на мансардата е едва 35 кв. м, но изборът на цветове, мебели, текстури, както и начинът, по който пространството е усвоено, ни карат да забравим колко е ограничаваща

Градина: Не всяка вода е подходяща за саксийните цветя

Градина: Не всяка вода е подходяща за саксийните цветя

Цветята у дома и в градината изискват грижи, но ни възнаграждават за усилията, които сме положили с красота и ухание. Как да им помогнем да са още по-прекрасни? - Пазете азалията от варовикова вода. За да остане по-дълго красива и отрупана с цветове се нуждае от светло, хладно помещение с температура не повече от 18 градуса С

Кръгла къщичка за сред природата (ВИДЕО)

Кръгла къщичка за сред природата (ВИДЕО)

LumiPod е жилищен модул, разработен от френската компания Lumicene, в който основна роля имат фирмените прозорци. Мини къщичката е предназначена за тези, които имат желание да отпочинат с нощувка сред природата, без да се обременяват с излишество. Модулът може да бъде местен. Той е кръгъл и по-голямата част от обема е за спалнята

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber