Какво не знаете за „Златен век“

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7445941 Какво не знаете за „Златен век“ Какво не знаете за „Златен век“ www.24chasa.bg

Сградата „Златен век“ е не само висока!

Известна главно с ръста си, най-нашумялата сграда в София – „Златен Век“ - поставя най-високо… летвата за луксозното жилищното строителство у нас. След реализирането на „Златен век“ взискателният български клиент ще пожелае всичко… Планински свеж въздух у дома, ниски енергийни разходи, невидимо сметосъбиране и още…

Ето десет неща за „Златен век“, които не всички знаят.

Предлага платформа с 360-градусова панорама

Върхът на „Златен век“ ще бъде споделен с всеки, който пожелае да види София както от никъде досега. На последния етаж се предвижда т.нар. „view point“ - достъпен за всички. На тази платформа е предвиден уникален - с дизайн на светеща сфера - ресторант. Впечатляващите градове в света имат място, от което да бъдат обгледани, и то се превръща и в гореща точка за туристи, и във възможност за романтични мигове. „Златен век“ създава именно такова място, което ще стане емблематично за нашата столица - символ на София, мост между епохите.

Отваря нови публични пространства

„Златен век“ не е затворен в себе си свят, а придобивка за своя район и за София. Първите две нива на сградата са на разположение на всички жители и гости на столицата. На тях ще има търговски център, кафе-сладкарница, клубен етаж, зала за танци, пилатес и йога, спа зона със закрит басейн, фитнес, детска зала, покривна озеленена тераса с водно огледало. С новите места за спорт, пазаруване и почивка, и с пространствата за събития, се увеличават предложенията за свободното време в града.

Демонстрира впечатляваща архитектура

Една амбициозна висока сграда не е струпване на етажи, а творба на монументалното градско изкуство. Тя участва в оформянето на специфичния силует на града, т.нар. skyline, внася в него изненада, енергия, ритъм. Със задължаващото име „Златен век“, новата сграда вгражда символиката на растежа и благоденствието в трите стилизирани житни класа, които се извисяват от арки на трийсет метра височина. В християнството житото символизира и вярата: семето на словото Божие покълва в душите на достойните хора, става клас и дава плод. Златният век на Симеон Велики се свързва с духовния подем на народа ни след покръстването при неговия баща Борис.

Трите класа носят и идеята за Светата Троица, както и за Вяра, Надежда и Любов – дъщерите на София. В трите арки е вграден и прабългарският символ – Y, знака на хан Кубрат. „Златен век“ се превръща в мост между епохите, в послание към всички онези, които са готови да сътворят новата действителност.

Не допуска офис естетика

Предубежденията към високите сгради се дължат най-вече на впечатления от някои, които са строени за офиси: еднообразни и сякаш херметично запечатани. Проектът на „Златен век“ доказва, че високата сграда може да бъде топла, гостоприемна, отворена за средата си. Противно на много очаквания, тук има тераси на всеки етаж към всеки имот, и то просторни. Прозорците са големи, всички се отварят и осигуряват оптимално ослънчаване.

Осигурява планински въздух в града

Рекуператорната система използва температурата на отработения въздух от помещенията, за да затопли или охлади постъпващия свеж въздух, без двата потока да се смесват. По този начин се намалява драстично потреблението на енергия в цялата сграда. Интегрираните системи за вентилация и климатизация с рекуперация имат гъвкави температурни режими и повишават качеството на въздуха до желаните параметри на влажност и йонизиране. Филтриран от прах, полени и фини частици, въздухът може да бъде планински свеж в сърцето на града. За пръв път в София АРТЕКС въвежда рекуператорната система, следвайки примера на все повече страни от ЕС, в сградите „Диамант“ и „Диамант 2“, а тук тя ще бъде от още по-висок клас.

Прави невидима… сметта

Сметта стига до сутерена директно от всеки етаж. В сутеренното ниво накрайник на сметопровода ще се насочва към различен колектор според вида на посочения отпадък. Отпадъците се извозват от сутерена, като във и около сградата няма да се виждат никакви контейнери. Подразбира се, че в „Златен век“ боклукът ще се събира само разделно.

Гарантира стабилност при трусове

Със съзнанието, че София е в сеизмична зона, „Златен век“ не само е проектирана в стриктно съответствие с еврокодовете за земетръсна устойчивост, но отговаря на най-строгите калифорнийски норми по този показател. Консултант е Рене Лагос, Чили, чиято компания е реализирала много сгради, които вече са издържали проверката на силни трусове, тоест експертните заключения за конструкциите се основават на изводите от поведението на реални сгради в реални условия. „Златен век“ ще бъде една от най-сигурните сгради за обитаване в България.

И непоклатимост срещу вятъра

Фасадната система, разработена за „Златен век“, е специално оразмерена на вятър и е преминала през реални натоварвания в т.нар. аеродинамичен тунел. Така се гарантира, че няма да има дори минимални премествания при много силен вятър, а звуко- и топлоизолацията ще си останат безупречни.

Впрочем зад естетиката на заоблените линии на фасадата, носещи елегантната простота на природните форми, стои и това прагматично съображение: меките обеми създават по-добро обтичане на ветрови натоварвания.

Предвижда непрекъсваемо електрозахранване

Абсолютната независимост и непрекъсваемост на електрозахранването позволява работата на всички системи за сигурност във всяка ситуация. Това се гарантира чрез резервирано захранване 1-ва категория от електропреносната мрежа заедно със захранване от две подстанции и самостоятелен дизел генератор.

Противопожарната защита е приоритет

Подсигурен е самостоятелен резервоар за гасене с две независими системи за гасене с противопожарни кранове. От своя страна, спринклер на водна мъгла под високо налягане позволява потушаване на огъня при минимално количество вода, без да се нанасят щети от наводняване в сградата. Системи за вентилация с повишено налягане и отдимяване в случай на пожар гарантират безопасността на хората и достъпа на противопожарните служби. Програмата за оповестяване се активира при всяка критична ситуация, като се използват специално монтираните говорители във всеки етаж и имот.

Нещата, които правят „Златен век“ сграда от най-ново поколение: сигурна, енергийно ефективна, изключително функционална, биха могли да продължат с много други черти (например със специалната инсталация за питейна вода), но за София не по-малко важно е, че сградата гради МОСТ МЕЖДУ ВРЕМЕНАТА. Уплътняването на градската тъкан с постройки, които повтарят правеното десетки пъти, изглежда безопасно.

Посредствеността не предизвиква протести, но причинява обезсърчаваща скука и потиска творческите импулси.

Днес никой голям град не подценява силата на естетическата провокация „да събуди“ мястото, да създаде интерес към него. Във визията на „Златен век“ се усеща новото излъчване на града: динамичен, дързък, жадуващ размах.

През 70/80-те години японският архитект Кишо Курокава неслучайно избира мястото за своята висока сграда - като първи символ на връзката между епохите – Японския хотел – там горе, на хълма! Висока сграда не се строи в подножие, а на високо! Недалеч от неговата висока сграда се ражда и Вторият символ на връзката между епохите - сграда „Златен век“. Сграда, която ще остави отпечатък на нашето време и която ще бъде не само емблема на София, но и стимул в мисленето ни за архитектура, превърнала столицата ни в един от модерните европейски градове, в мост между епохите.

Кой спира прогреса?

Кой спира строежа на законната сграда?

Кой спира символа на столицата – който се свързва с духовния подем на народа ни?

Кой спира моста между епохите в съграждането на един европейски град?

Кой?!?!...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Идеален дом

Наситено синьо на 55 кв. м

Първоначалният проект за това малко жилище в Москва бил в сиво-бежови тонове, именно заради площта. Но когато идеята била визуализирана, дизайнерите Кирил Устинов и Пьотр Лукянов, които са собственици на имота, рязко променили курса. Преди обаче да вземат окончателното решение да заложат на наситено синьо

Нещо вкусно: Шарена торта

богато на фолати лесно 8 порции 50 мин За една порция: 480 ккал мазнини 18 г въглехидрати 70 г холестерол 114 мг протеини 8 г фибри 1 г необходими продукти: 320 г брашно 3 ч.л. бакпулвер щипка сол 220 г масло 300 г захар 1 ч.ч. мляко 4 яйца 2 ванилии сладкарска боя в различни цветове начин на приготвяне: 1 Загрейте фурната на 170°С

Дизайнерка превърна черва от крави в лампа (ВИДЕО)

Датската дизайнерка Катрин Барбро Бендиксен използва кравешки черва, за да създаде сложно и ефектно осветително тяло. Основателката на Studio КВВ най-напред почиства добре червата, като ги превръща в полупрозрачни огънати тръби. Това става след няколко етапа на обработка, сред които дезинфекция и издухване до издуто положение

12 кв. м стая за тийнейджър

Юношеството е възрастта, в която детето рязко се променя - като поведение, вкусове, начин на общуване и т.н. В този преходен период тийнейджърът се нуждае от свое пространство, в което да се чувства комфортно. Затова е много важно оформлението на стаята му не просто да е подходящо за възрастта, но и да е достатъчно функционално

Градина: Домашни рецепти срещу неприятелите на орхидеите

Ако орхидеите ви боледуват, тогава вижте няколко начина да се справите с тях. Предлагаме ви средства за борба с вредители без защитна обвивка - листни въшки, памукова въшка и други. Натопете памук в 70% или 90% изопропилов спирт и остранете вредителите. Ако опаразитяването е голямо, напръскайте цялото растение със спирт. Лют спрей

6 мита за мястото на леглото в спалнята

Всеки, който за пръв път обзавежда спалня, си задава въпроса "Къде да сложа леглото?". Понякога отговорът е очевиден, но понякога се налага по-внимателно обмисляне на решението. Ето 6 разпространени мита. Мит №1 Гърбът на леглото задължително трябва да е залепен за главната стена. В действителност всичко зависи от даденостите на стаята

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Идеален дом

Лесни и вкусни рецепти за вечеря

Картофени топки с джинджифил богато на тиамин лесно 18 порции 90 мин 31 ккал мазнини 0,1 г въглехидрати 6,7 г фибри 1,2 г протеини 1 г необходими продукти: 500 г картофи на ситно 80 мл зехтин 2 люти чушки без семки на ситно 1/2 настъргана глава лук 1 с.л. джинджифил 1 ч.л. куркума 1 ч.л. кимион 1 ч.л. кориандър 2 с.л. брашно 1 с.л.

Построиха най-големия паркинг за колела в света

Холандия се слави като страна с чудесна инфраструктура за велосипедисти и затова не е учудващо, че там вече е открит най-големият в света паркинг за колела. Проектиран е от студио Ector Hoogstad Architecten, намира се в Утрехт и може да събере 12 560 колела. Създаването му е резултат от солидна реконструкция на пространството под централната жп

Домашни хитрини: За какво служи аспиринът

Освен за облекчаване на болка аспиринът има много изненадващи начини за употреба, за които повечето от нас не подозират. Бори пъпките Аспиринът съдейства за по-бързото изчезване на пъпките благодарение на своите противовъзпалителни свойства. Натрошете 2-3 хапчета и ги смесете със сока на един лимон.

Правят градска ферма на покрива на парижкото Expo

Ферма за производство на плодове и зеленчуци ще бъде построена на покрива на Paris Expo Porte de Versailles. Площта на градината ще е 14 000 кв. м, което ще я превърне в най-голямата от този тип в Европа. Планирано е да бъде открита догодина. Проектът е на Valode & Pistre Architectes и е част от плана за цялостна модернизация на изложбения център

Къща с щедра гледка към морето

Дебели бели стени, тъмнозелени капаци на прозорците, естествени цветове в интериори, ратанови лампи. Всички тези елементи са характерни за къщите на испанския остров Менорка, където лятото е дълго е щедро на слънце. Такава е и тази, чиито интериор е оформен от студио Aquitaine. Дизайнерите са се съобразили с всички желания на собственика

Нещо вкусно: Що е то ДИП (+рецепти)

Ето още един вид ястие, което все по-често намира място на трапезата ни. Думата идва от английското dip, което означава „топвам”. Винаги сме имали в традиционната ни кухня сосове и разядки, а дипът е подобен, особено на разядката. Той е кремообразен, обикновено солен и се консумира с хлебче, арабска питка, царевичен чипс, пръчици от моркови,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber